Hλεκτρονικά τσιγάρα & ασφάλεια

2 άρθρα από την εφημερίδα «τα Νέα» διατυπώνουν τα ερωτηματικά τους

Πρώτο άρθρο

Αμφισβητείται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Έλληνες επιστήμονες σε δημοσίευμά τους στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, προτρέπουν τους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, διότι ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή για την υγεία.

Οι Αντρέας Φλουρής και Δημήτρης Οικονόμου από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία από τα κανονικά τσιγάρα, μιας και οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη δίχως πίσσα, καπνό ή μονοξείδιο του άνθρακα.Μάλιστα συνιστούν να μη χρησιμοποιούνται μέχρι την απόδειξη της ασφάλειάς τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, αλλά οι πωλητές υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια υγιής εναλλακτική λύση.

Στη Βρετανία, πάντως, είναι παράνομο να πωλούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με την ένδειξη «βοήθημα διακοπής καπνίσματος» και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνουν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στη μελέτη, οι καταναλωτές πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ειδικοί που συνέταξαν το επιστημονικό άρθρο αναφέρουν ότι βασίστηκαν σε τρεις επίσημες εκθέσεις, σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μία αμερικανική, μία από ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα (με χρηματοδότηση του δημοσίου) και μία από ιδιωτική επιχείρηση στη Νέα Ζηλανδία.

Η έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων εξέφρασε ανησυχίες αφού διαπίστωσε ότι διαφορετικές μάρκες της μπαταρίας των τσιγάρων, έστελνε διαφορετικές ποσότητες νικοτίνης σε κάθε ρουφηξιά.

Η υπηρεσία εντόπισε επίσης ίχνη χημικών στοιχείων που προκαλούν καρκίνο.

Το ελληνικό Ινστιτούτο Δημόκριτος, πήρε ουδέτερη στάση σχετικά με τα προϊόντα καθώς δε βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο χημικής μόλυνσης.

Η ιδιωτική επιχείρηση Health New Zealand εντόπισε καρκινογόνες χημικές ουσίες στα προϊόντα, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι «καλύτερα» από το κανονικό κάπνισμα.

Οι ίδιοι δήλωσαν στην BritishMedicalJournalπως «η ανεπάρκεια στοιχείων υποδεικνύει ότι την ύπαρξη διαφόρων τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και, ενδεχομένως, σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τα κανονικά τσιγάρα».

Πηγή : Web Only

Δεύτερο άρθρο

Ερωτηματικά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 

Υπάρχει ανησυχητική έλλειψη στοιχείων για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, παρά την αυξανόμενη χρήση τους από το κοινό, προειδοποιούν δύο Έλληνες ερευνητές.

Όπως γράφουν στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (ΒΜJ), δίχως περισσότερα στοιχεία είναι αδύνατον να ξέρει κανείς εάν αυτού του είδους τα προϊόντα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλειά τους, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο υγιεινά από τα αληθινά, καθώς οι χρήστες τους μπορούν να εισπνέουν νικοτίνη, δίχως πίσσα, καπνό ή μονοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) των ΗΠΑ έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ασφάλειά τους.

Όπως γράφουν οι κ.κ. Αντρέας Φλουρής και Δημήτρης Οικονόμου, από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης, υπάρχουν τρεις μεγάλες μελέτες για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων: τη μία έχει πραγματοποιήσει το FDΑ, την άλλη το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος», και την τρίτη η ιδιωτική εταιρεία Ηealth Νew Ζealand.

Η έκθεση του FDΑ εντόπισε σε ορισμένες μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων ίχνη από καρκινογόνες ουσίες, ενώ διαπίστωσε ότι κάθε μάρκα απελευθερώνει διαφορετικές ποσότητες νικοτίνης σε κάθε ρουφηξιά.

Ο «Δημόκριτος» δεν βρήκε στοιχεία χημικής μόλυνσης και κράτησε ουδέτερη στάση απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η ιδιωτική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας εντόπισε μεν ίχνη καρκινογόνων ουσιών, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε γενικές γραμμές καλύτερα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρά τα κανονικά, όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Οι δύο ερευνητές τονίζουν στην ΒΜJ ότι «τα λιγοστά (υπάρχοντα) στοιχεία υποδηλώνουν την ύπαρξη ποικίλων τοξικών και καρκινογόνων συστατικών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και πιθανότατα σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις απ΄ ό,τι στα παραδοσιακά».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας είπε ότι «δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου στοιχεία για τη μακροχρόνια ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων και γι΄ αυτό συνιστάται στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί».

Από την πλευρά της, η κ. Ντέμπρα Άρνοτ, από τον οργανισμό Αction on Smoking & Ηealth (Δράση για το κάπνισμα και την υγεία) είπε ότι «μολονότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για την ασφάλειά τους, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σίγουρα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα κανονικά τσιγάρα, τα οποία οδηγούν σε πρόωρο θάνατο τους μισούς μακροχρόνιους χρήστες τους».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

 

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ψευδοεπιστήμες. Bookmark the permalink.

1 Response to Hλεκτρονικά τσιγάρα & ασφάλεια

  1. Παράθεμα: Είναι ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s