«Επιδημία» άκυρων συναγερμών στο Ιντερνετ

το παρακάτω περιστατικό που έγινε αφορμή να γραφεί το άρθρο συνέβηκε πριν αρκετό καιρό αλλά ακόμα γεμίζει το φάκελο των εισερχομένων μας. Μην προωθείτε τέτοια email, σπάστε την αλυσίδα!

Το μήνυμα που έφτασε (κι εξακολουθεί) να φτάνει σε χιλιάδες ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (emails) από την περασμένη εβδομάδα ήταν σοκαριστικό.
Αφορούσε την αρπαγή ενός τετράχρονου κοριτσιού έξω από το σχολείο του στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόταν ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, με την παράκληση, όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει αμέσως με την Αμεση Δράση. Τέσσερις φωτογραφίες με το αγγελικό πρόσωπο της ανήλικης συνόδευαν το μήνυμα που προκάλεσε χιονοστιβάδα αποστολών καθώς ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου το μετέδιδαν σε όλα τα καταχωρισμένα τους email.

Συνεχίζει να μεταδίδεται

Ομως το μήνυμα που συγκλόνισε (και… συγκλονίζει αφού συνεχίζει να μεταδίδεται), αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, παραμύθι της Χαλιμάς, καθώς δεν ήταν εξαφάνιση. Υπήρξε κατασκεύασμα κάποιου, που για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς ανέβασε στο Διαδίκτυο τις φωτογραφίες της ανήλικης. Αναφερόμενοι στις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης, οι αστυνομικοί της Δίωξης στη Θεσσαλονίκη μιλούν για συνηθισμένο οικογενειακό ζήτημα που «κάποιος έβγαλε έξω από την οικογένεια, με αποτέλεσμα τη διαπόμπευση».

Πριν ακολουθήσει το δεύτερο μήνυμα στο Διαδίκτυο «άκυρος ο συναγερμός, το παιδάκι βρέθηκε», όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένοι bloggers πρόσθεσαν «λεπτομέρειες» γύρω από τη ζωή της οικογένειας, διαπιστώσεις για τη μητέρα και τον πατέρα, που ίσως δεν γνώρισαν.

«Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος που δημιουργήθηκε», λέει αξιωματικός του Τμήματος. «Η άλλη είναι ότι τα στοιχεία ενός ανήλικου παιδιού και οι φωτογραφίες του θα μεταδίδονται στο Διαδίκτυο, όπου ό,τι γράφεται δεν ξεγράφεται».

Προχθές μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες της μικρούλας είχαν αναρτηθεί σε δημόσια υπηρεσία της Κέρκυρας, αφού οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν τη συνέχεια. «Το μήνυμα που δημοσιεύτηκε ατυχώς σε διάφορα sites, forum, blogs θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και σκεφτείτε τι θα συμβεί σε μερικά χρόνια όταν αυτό το παιδί θα κάνει μια έρευνα στο Διαδίκτυο γράφοντας το όνομά του…», επισημαίνουν οι δημιουργοί ενός θεσσαλονικιώτικου blog (taxalia) που αντέδρασε διαφορετικά στον διασυρμό, απευθύνθηκε αμέσως στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και ζήτησε από τη Δίωξη να παρέμβει. Tο ίδιο blog έχει επισημάνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ανεξέλεγκτα μηνύματα-σκουλήκια που κυκλοφορούν ακόμη και δύο χρόνια στο Διαδίκτυο, στοχεύοντας στην ευαισθησία των χρηστών (π.χ. αναζήτηση ομάδας αίματος για κάποια εγχείρηση).

Κριτική σκέψη και έλεγχος

Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε στο παρελθόν με παρόμοια παρωχημένη έκκληση για αίμα, εντόπισε την πηγή προέλευσης, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τη μετάδοση. Η συμβουλή των αστυνομικών προς του χρήστες είναι να αντιμετωπίζουν τέτοια μηνύματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης «με κριτική σκέψη και στο μέτρο του δυνατού να ελέγχουν κατά πόσο είναι αληθινά».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κ. Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι η εξαφάνιση ενός παιδιού είναι ζήτημα πρωτίστως της Αστυνομίας και όταν πιστοποιηθεί ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για την έρευνα από τον σύλλογο, ενώ για να ενταχθεί μια περίπτωση εξαφάνισης-απαγωγής στο Amper Alert (σύστημα έγκαιρης – έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών) πρέπει να συντρέχουν λόγοι. Αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν μέσω Διαδικτύου θα πρέπει να ενημερώνονται πρώτα από την Αστυνομία και τον σύλλογο αν όντως υπάρχει δηλωμένη εξαφάνιση παιδιού», τόνισε ο κ Γιαννόπουλος.

Η Αστυνομία δεν διαχωρίζει τις συνέπειες μηνυμάτων ψεύτικου συναγερμού από εκείνα όπου σκόπιμα κάποιος χρήστης «ανεβάζει» στοιχεία και φωτογραφίες για να διαβάλει άλλο άτομο. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΝΕΟΙ υπογραμμίζει ότι η συχνότητά τους πολλαπλασιάζεται στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερο ευάλωτες είναι οι γυναίκες «που εξαπατώνται από πρώην φίλο τους».

Του Θαναση Tσιγγανα

Advertisements

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Δίκτυο/internet. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s