Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»

H διάψευση για το δήθεν ρητό του Ισοκράτη, που ακόμη και σήμερα κατακλύζει αρχαιολατρικά κι εθνικιστικά sites , facebook αλλά και email

Κάποια ελληνοαμερικάνικη οργάνωση μ’ έχει βάλει στον κατάλογο  παραληπτών της και μου στέλνει (όχι μόνο σε μένα, βέβαια) ταχτικά μηνύματα, ως επί το πλείστον εθνικιστικά. Σήμερα, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πήρα από την οργάνωση αυτή ένα μήνυμα με τον ανορθόγραφο τίτλο «Τάδε έφει Ισοκράτης» και το εξής περιεχόμενο:

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία

Κατά σύμπτωση, το ίδιο μήνυμα το είχα πάρει κι από μια εγχώρια ταχυδρομική λίστα, και απ’ ό,τι είδα κυκλοφορεί πολύ στο Διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την εξέγερση των παιδιών που τα έλεγαν αλήτες.Δεν θα επεκταθώ στη γνώμη μου για τη δολοφονία και για όσα την ακολούθησαν. Θα ασχοληθώ με κάτι δευτερεύον, με το ρητό του Ισοκράτη, ή μάλλον με το δήθεν ρητό του Ισοκράτη που πλασάρουν αυτές τις μέρες πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι ελλαδέμπορες. Πριν συνεχίσω, να ομολογήσω ότι το εύρημα δεν είναι δικό μου· ναι μεν εγώ είχα ψυλλιαστεί ότι η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα, αλλά πριν ανοίξω τα κιτάπια μου με πρόλαβε (εκμεταλλευόμενος και τη διαφορά της ώρας) ο φίλος Ηλίας από την Καλιφόρνια, που σ’ αυτόν ανήκει ο έπαινος.

Διότι, βλέπετε, ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

[ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ.jpg]

Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

Υστερόγραφο:
Μόλις είχα αναρτήσει το κείμενο και μια καλή φίλη με διορθώνει· ο Ισοκράτης-μαϊμού δεν κυκλοφορεί απλώς στο Διαδίκτυο, παρά τον δημοσίεψε πρωτοσέλιδο, με κάτι γραμματάρες να, και μάλιστα σε μαύρο φόντο, μια υποτιθέμενη σοβαρή εφημερίδα σαν τον Ελεύθερο Τύπο. Και για του λόγου το αληθές:

Νίκος Σαραντάκος

 

Advertisements

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ιστορία και μύθοι. Bookmark the permalink.

25 Responses to Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»

 1. Παράθεμα: Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου | AntiChainLetter

 2. Ο/Η Μιχάλης λέει:

  Προτιμώ τους ελληναράδες και τα σαθρά τους επιχειρήματα από τους σημερινούς «δημοκράτες» του Ελλαδιστάν. Εξάλλου δεν φταίνε οι (αλήθεια γιατί δεν τους λες κατευθείαν ΦΑΣΙΣΤΕΣ να τελειώνουμε;) καλοπροαίρετοι, Ελλαδέμποροι και οι Ελληναράδες που η «δημοκρατία» την οποία προφανώς υπερασπίζεσαι (μέσω της απαξιωτικής σου γραφής) ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΑΘΕ την ελληνική γλώσσα όπως θα έπρεπε να κάνει.
  Φυσικά οι «πραγματικοί δημοκράτες» δεν σκάνε για την γλώσσα ή για την Ελλάδα. Επομένως δεν θα γράψουν τέτοιες πατάτες σαν τους «καλοπροαίρετους, Ελλαδέμπορους και τους Ελληναράδες». Και φυσικά δεν θα ασχοληθείς μαζί τους ούτε θα τους βρίσεις.
  Και να είσαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι Ελλαδιστανοί σήμερα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ το αρχαίο κείμενο και το θεωρούν ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ. Οπότε η μετάφραση δεν είναι μόνο για τους αλλοδαπούς.

 3. Ο/Η Μιχάλης λέει:

  Και ξέχασα και το τελευταίο: ΓΙΑΤΙ η συγνώμη για το πολυτονικό;
  -Ντρέπεσαι για τους τόνους;
  -Φοβάσαι μην σε πουν φασίστα οι δημοκράτες;
  -Ή το λες πικρόχολα για την σημερινή εκπαιδευτική μας κατάσταση;

 4. Ο/Η π λέει:

  «Μιχάλη» θεωρείς ότι χρειάζονται τέτοια «στολίδια» και «μύθοι» για να τονώσουν το εθνικό μας αίσθημα και τον πατριωτισμό μας? Γιατί να προβάλουμε τα ψέματα?
  Έχουμε ανάγκη από κάτι επιπλέον, ποιο και τι αποδεικνύει αυτό?
  Νομίζω όχι και για να μην πιανόμαστε κάθε φορά από μύθους χρειάζεται η ιστορική αλήθεια και καλά κάνουν και το αναδεικνύουν το θέμα

  • Ο/Η Μιχάλης λέει:

   Φυσικά δεν χρειαζόμαστε μύθους. Όμως αυτοί οι «αγράμματοι» κάνουν κάτι επιθυμητό. Έστω και στραβά ψάχνουν.

 5. Ο/Η arkesilaos λέει:

  Οι αρχαίοι έλληνες τα χουν πει όλα , δεν χρειάζεται να τους βάζουμε στο στόμα και πράγματα που δεν έχουν αναφέρει!

  • Ο/Η Μιχάλης λέει:

   Επίσης Δεν θα πρέπει να χωρίζουμε τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους σε δημοκράτες και φασίστες (έννοια σημερινή)

   • Ο/Η Σκέψη λέει:

    Αν και δεν είδα κανέναν να διακρίνει τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους (ή πολιτικούς, ποιητές, ιστορικούς κλπ) στις κατηγορίες που αναφέρατε, πρέπει να τονιστεί ότι όλοι είχαν σαφέστατα πολιτικά χαρακτηριστικά και θεωρήσεις. Δεν ήταν δηλαδή μια αγέλη με μια και την αυτή άποψη.

    Κρατώντας αυτό κατά νου σαφώς και ο μελετητής των κειμένων τους πρέπει να καταλαβαίνει ποιά ήταν η βασική κοσμοθεώρησή του κάθε συγγραφέα και να ερμηνεύει ανάλογα τα γραπτά τους.

    Αν δεν αναλογιστούμε π.χ. ότι ο Ισοκράτης ήταν οπαδός της ενοποίησης των Ελληνικών κρατών (Ελληνοκεντρισμός) ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του Δημοσθένης επέμενε ότι η Αθήνα έπρεπε να (ξανα)πάρει τη θέση της ως ηγεμών των Ελληνικών πόλεων (Αθηνοκεντρισμός).

   • Ο/Η Σκέψη λέει:

    …δύσκολα θα καταλάβουμε τα κείμενά τους.

 6. Ο/Η arkesilaos λέει:

  πόσο μάλλον όταν τα διαστρεβλώνουν οι φασίστες για να ταιριάζει στην ιδεολογία τους

  • Ο/Η Μιχάλης λέει:

   Τί σημαίνει φασίστας;
   Ποιός κανονίζει την κατάταξη των ανθρώπων σε δημοκράτες και φασίστες;
   Και γιατί φασίστες είναι ΜΟΝΟ όσοι ασχολούνται (έστω και στραβά) με τους αρχαίους και διαμαρτύρονται (έστω και στραβά) για το χάλι μας;

   • Ο/Η arkesilaos λέει:

    κατ αρχήν ο ορισμος του φασίστα από την wikipedia:
    Η λέξη «φασίστας» χρησιμοποιείται συνήθως με αρνητική σημασία, συχνά ως μια ετικέτα για επίκριση μιας αντίθετης άποψης, υποδηλώνοντας απολυταρχισμό και αντιδημοκρατική αντίληψη.

    Αλίμονο ρε παιδιά ! Δεν είπα ότι όποιος ασχολείται με τους αρχαίους είναι φασίστας! Αλλά ότι μερικοί φασίστες χρησιμοποιούν ως όχημα ή ως κάλυμμα τους αρχαίους για να «προσηλυτίσουν» κόσμο ή να τους φέρουν πιο κοντά στην ιδεολογία τους.
    Δεν είναι έτσι?

   • Ο/Η Σκέψη λέει:

    Θα πρότεινα να δείτε καλύτερα την Αγγλική Wikipedia για τον ορισμό του φασισμού (http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism). Το αντίστοιχο Ελληνικό άρθρο είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπές!

    Και σίγουρα μόνο χονδροειδέστατοι και ημιμαθείς εγκέφαλοι θα χώριζαν τον κόσμο σε «δημοκράτες και φασίστες». Η ενασχόληση με τους αρχαίους σίγουρα δεν είναι ίδιον των φασιστών, αλλά και αντίστροφα η ενασχόληση με τους αρχαίους δεν είναι οδός προς το φασισμό (μάλλον το αντίθετο, αφού όσοι ασχολούμαστε με αυτό το αντικείμενο καταλαβαίνουμε πολλές αλήθεις για το εθνος, τη δημιουργία τους και τους μύθους του.

    Η παραποίηση πάντως οποιουδήποτε κειμένου (ιδίως χωρίς τη διευκρίνηση ότι πρόκειται για παράφραση) είναι απλά ψέμα και ως τέτοιο αποδυναμώνει τα όποια επιχειρήματα αυτού που το αναπαράγει.

  • Ο/Η gorm λέει:

   Νομίζω και εγώ ότι είναι λάθος ο χαρακτηρισμός.
   Ασφαλώς και δεν είναι φασίστες όσοι ασχολούνται με τους αρχαίους Έλληνες.
   Μακάρι να τους μελετούσαν όλοι οι νεοέλληνες, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαν απορροφηθεί από τα reality show και την εικονική ευημερία.

   • Ο/Η Μιχάλης λέει:

    Οπότε αρχίζουμε να συμφωνούμε. Δεν είναι φασιστικό να βάζεις την ταμπέλα του φασίστα σε κάποιον που διαφωνεί μαζί σου;
    Εκείνο που βασικά με πειράζει σε όλα αυτά -είναι και ο λόγος που έγραψα τα σχόλια- είναι η ταμπελοποίηση που επιβάλλουν με φασιστικό τρόπο οι ΔΗΘΕΝ δημοκράτες. Παράδειγμα: Ο Γεωργιάδης θεωρείται φασίστας επειδή έχει (δικαίωμά του) κάποιες πολιτικές ιδέες. ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι «δημοκράτες» (Λαζόπουλος κλπ) του επιτίθενται. Φασίστα τον ανεβάζουν, φασίστα τον κατεβάζουν. ΚΑΝΕΝΑΣ όμως δεν διαμαρτυρήθηκε για τους εμπρησμούς στο βιβλιοπωλείο του. Είναι απόλυτα φυσικό και δημοκρατικό και πολιτισμένο στην «δημοκρατία» του Ελλαδιστάν να καίγονται βιβλία (και μάλιστα αρχαίων συγγραφέων στο βιβλιοπωλείο ενός φασίστα) και το σπίρτο να το ανάβουν «δημοκράτες».
    Και αυτό βέβαια είναι μια μικρή λεπτομέρεια στην φασιστική δημοκρατία του σήμερα. Και δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα από μερικά σχόλια. Μπορεί μόνο να τεθεί σαν πρόβλημα και όποιος καταλάβει.

   • Ο/Η arkesilaos λέει:

    φυσικά κι όλοι όσοι θέλουν να λέγονται δημοκράτες καταδικάζουν τον εμπρησμό, ειδάλλως δεν διαφέρουν!
    αλλά ποια είναι αυτή η λογική που τον απαλλάσσει από τον χαρακτηρισμό?
    από μόνο του αυτό του δίνει συγχωροχάρτι λειτουργώντας ανταποδοτικά ?

 7. Ο/Η arkesilaos λέει:

  άντε λέω εγώ και δεν είχε κάποιος δόλο
  όταν όμως βλέπεις μια αρλούμπα και την αναπαράγεις , χωρίς να φιλτράρεις, χωρίς ίχνος κριτικής ικανότητας τι μας δείχνει δηλαδή? Αρχαιολατρία? αυτό μας διδάξανε οι αρχαίοι?

  φτάνει πια αυτή η άθλια αναπαραγωγή σ οτιδήποτε βρεθεί μπροστά μας!
  Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν τα διαβάζουν κάν πριν τα στείλουν

  ΨΕΓΕ ΜΗΔΕΝΑ
  ΚΡΙΤΗΝ ΓΝΩΘΙ

 8. Ο/Η lori λέει:

  Σιγά τον τεράστιο δημοκράτη τον Λαζόπουλο ! πολιτική κάνει ο άνθρωπος ρε παιδιά!
  και μάλιστα κατευθυνόμενη
  κιτρινισμός, άδικες επιθέσεις, σάτυρα χειριστου είδους (βαρεθήκαμε ν ακουμε για κλανιές και γριές τόσα χρόνια…), ανακρίβειες (όλα τα chain letter που παίρνουμε τα αναπαράγει)

 9. Ο/Η pyrrho λέει:

  θα συμφωνήσω εν μέρη με τον Μιχάλη στο εξής
  άλλο το «είναι» , άλλο το «φαίνεσθε» κι άλλο το «πιστεύω»

  ελάχιστοι είμαστε «δημοκράτες» σήμερα με την πραγματική έννοια του όρου.
  οι περισσότεροι λέμε ότι είμαστε , κάποιοι προσπαθούμε να «φαινόμαστε» αλλά … δεν είμαστε

  κι επειδή αυτά τα 3 διαφοροποιούνται πολύ εδώ στην Ελλάδα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…

 10. Ο/Η pyrrho λέει:

  Η εξήγηση γιατί πειράζει που αναμεταδίδουμε ανακρίβειες είναι ακριβώς όπως το είπε ο φίλος πιο πάνω, ότι δηλαδή κάποιες φασιστικές συνήθως ομάδες το εκμεταλλεύονται για να προσηλυτίσουν κόσμο:

  Σκεφτείτε ότι κάποιος που έχει αναπτύξει πλανημένη συνείδηση , βλέπει με συμπάθεια, ευγνωμοσύνη και προφανώς σεβασμό τις ομάδες αυτές, εξαπατημένος από τις δήθεν κοινωφελείς πράξεις και τα ιδανικά τους (άκρατος πατριωτισμός στην θεωρία) δείχνοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη στη γνώμη και τα λεγόμενά τους και το σημαντικό σ επόμενο τόνο στις υποδείξεις τους!
  Εκπαιδεύεται να μην ασκεί όπως θα πρεπε κριτική στις πράξεις τους ή έλεγχο για την ορθότητα των δεδομένων και γίνεται υποχείριο τους.
  Ετσι διαστρεβλώνεται η πολιτική του κρίση και κατα συνέπεια οι πολιτικές του αποφάσεις

 11. Παράθεμα: Ένα ακόμη ψεύτικο ρητό που αποδίδεται στο Σωκράτη | AntiChainLetter

 12. Παράθεμα: ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου | AntiChainLetter

 13. Παράθεμα: Είπε ο Πλάτωνας “Εύκολα συγχωρούμε ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι…”; | AntiChainLetter

 14. Παράθεμα: Οι τρεις ανύπαρκτες τελευταίες επιθυμίες τού Μεγάλου Αλεξάνδρου | ELLINIKA HOAXES

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s