Η αλήθεια για τα τεστ δυσανεξίας και τις τροφικές αλλεργίες

Συλλέξαμε από το διαδίκτυο πληροφορίες γύρω από το θέμα του «μαγικού ή πολλά υποσχόμενου» τεστ δυσανεξίας
———————————————— 

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ως τροφική αλλεργία, καλείται η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.
Υπάρχουν και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις οποίες όμως εμπλέκεται ο μεταβολισμός και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές είναι γνωστές ως «δυσανεξίες» σε κάποιο τρόφιμο και περιλαμβάνουν αντιδράσεις λόγω τροφικών δηλητηριάσεων και ενζυμικές ανεπάρκειες που εμποδίζουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Oι δερματικές δοκιμασίες σε συνδυασμό με αιματολογικές εξετάσεις (CAP-RAST) μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφικών αλλεργιών όπως το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το σιτάρι, τη σόγια, τα φιστίκια και τους ξηρούς καρπούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στα τεστ δυσανεξίας που υπόσχονται απώλεια βάρους με τον αποκλεισμό τροφών.
Τα τεστ αυτά που είναι διαθέσιμα σε ιδιωτικά κέντρα δεν είναι κλινικά αποδεδειγμένα και όχι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς ενώ μελλοντικά είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε βαρειά διαταραχή της θρέψεως με τις γνωστές επιπτώσεις.

Η διάγνωση τροφικής αλλεργίας θα πρέπει να γίνεται από αλλεργιολόγο και η παρακολούθηση καθώς και ο αποκλεισμός τροφών θα πρέπει να γίνεται από κλινικό διαιτολόγο με ειδίκευση στην τροφική αλλεργία.

Επίσης… Για τη διάγνωση πιο περίπλοκων περιπτώσεων μπορεί να είναι απαραίτητες κάποιες «δοκιμασίες τυφλής προκλήσεως» και αυστηρές δίαιτες αποκλεισμού, που πρέπει, βέβαια, να πραγματοποιούνται μόνο υπό την κατάλληλη ιατρική και διαιτολογικη επιτήρηση για την αντιμετώπιση ενδεχομένων σοβαρών συστηματικών αναφλεκτικών αντιδράσεων. Η διατροφή θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, και ο διαιτολόγος θα σας συμβουλεύσει στον αποκλεισμό τροφών χωρίς να χάσετε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξη του οργανισμού σας.

============================

Ο διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος εξηγεί στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» με την Βίκυ Φλέσσα, την πλάνη γύρω από τα τεστ δυσανεξίας

============================

Τεστ δυσανεξίας τροφίμων

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες αυτών των τεστ: αυτά που χρησιμοποιούν δείγμα αίματος και αυτά που λειτουργούν με ηλεκτρόδια. Η κοινή τους θεωρητική βάση είναι η εξής: όταν υπάρχει τροφική αλλεργία, μόνο στο 20-25% των περιπτώσεων μπορεί να έχουμε την κλασική άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία εμπλέκει την IgE ανοσοσφαιρίνη, ενώ στο 75-80% των περιπτώσεων έχουμε καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση και εμπλέκεται η IgG ανοσοσφαιρίνη. Αυτά τα τεστ λοιπόν ανιχνεύουν τα αντισώματα IgG και μας προστατεύουν από τα τρόφιμα ή τα συστατικά τροφίμων που μας προκαλούν αυτή την αλλεργική αντίδραση, αποκλείοντάς τα από το καθημερινό διαιτολόγιο για τουλάχιστον έξι (6) μήνες.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε 2 θέματα:
1. Οι επιστήμονες υγείας (οι πιο αρμόδιοι σε αυτό το θέμα είναι οι αλλεργιολόγοι) τονίζουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος στην τροφική δυσανεξία.
2. Τα αντισώματα IgG είναι η άμυνα του οργανισμού στα μικρόβια και τους ιούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα IgE της αλλεργίας.

Συμπέρασμα

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη στην θεωρία των τεστ δυσανεξίας τροφίμων.
«Υπάρχει δυσανεξία στις πρωτεΐνες του γάλακτος και δυσανεξία που προκαλεί το γάλα από την έλλειψη λακτάσης», διευκρινίζει ο γαστρεντερολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή κ. Ηλίας Μαλλάς. «Πέραν αυτής, υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες τροφές, αλλά δεν μπορούμε να συσχετίζουμε τη δυσανεξία ή την αλλεργία με την παχυσαρκία και να τις χρησιμοποιούμε ως μεθόδους απώλειας βάρους».
Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, κ. Γρηγόρης Ρίσβας, γενικός διευθυντής της Nutrimed, υποστηρίζει ότι «Αποκλείοντας ευρύ φάσμα τροφών και ομάδων τροφίμων μπορεί να προκληθούν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, ενώ η όποια αποτελεσματικότητα αυτών των προσεγγίσεων είναι εφήμερη και οφείλεται αποκλειστικά στο σημαντικό διαιτητικό περιορισμό που επιφέρουν, άρα και στις μειωμένες θερμίδες που αυτός συνεπάγεται.
Σαφώς και υπάρχουν δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα, όπως το αυγό, το γάλα, τα φιστίκια, το ψάρι, τη σόγια και τα σιτηρά, αλλά αφορούν μικρό τμήμα του πληθυσμού και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.
Η παχυσαρκία δεν είναι μία αλλεργική αντίδραση και δεν έχει σχέση με την ανοσολογία, είναι απόρροια του τρόπου ζωής μας και των κακών διατροφικών συνηθειών που έχουμε αποκτήσει»

==================================

Παχυσαρκία και τεστ δυσανεξίας

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ‘της μόδας’ τα διάφορα τεστ δυσανεξίας σε τρόφιμα, τα οποία υποτίθεται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν ποιες τροφές ‘παχαίνουν’ και πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου κάποιος να χάσει βάρος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σε αυτήν τη θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία.

Αποκλείοντας ευρύ φάσμα τροφών και ομάδων τροφίμων μπορεί να προκληθούν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, ενώ η όποια αποτελεσματικότητα αυτών των προσεγγίσεων είναι εφήμερη και οφείλεται αποκλειστικά στο σημαντικό διαιτητικό περιορισμό που επιφέρουν, άρα και στις μειωμένες θερμίδες που αυτός συνεπάγεται.

Σαφώς και υπάρχουν δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα, όπως το αυγό, το γάλα, τα φιστίκια, το ψάρι, τη σόγια και τα σιτηρά, αλλά αφορούν μικρό τμήμα του πληθυσμού και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.

Η παχυσαρκία δεν είναι μία αλλεργική αντίδραση και δεν έχει σχέση με την ανοσολογία, είναι απόρροια του τρόπου ζωής μας και των κακών διατροφικών συνηθειών που έχουμε αποκτήσει.
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6039

Advertisement

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ιατρικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

1 Response to Η αλήθεια για τα τεστ δυσανεξίας και τις τροφικές αλλεργίες

  1. Παράθεμα: Τεστ δυσανεξίας: αλήθεια ή μύθος; | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s