Η μεταφυσική εισβάλλει στην καθημερινή μας ζωή

Αστρολογία, εμπειρίες, μάτιασμα και μάγοι

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι λίγα αποσπάσματα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και «διδακτική» μπροσούρα 77 σελίδων σε σχήμα Α4, που συνέγραψε ο καθηγητής Φυσικής του ΤΕΕ Βάρης Σταύρος Κωστόπουλος, με τίτλο Φυσική και Μεταφυσική, υπερβατικά φαινόμενα και συνείδηση και υπότιτλο «Τι είναι τελικά η συνείδηση». Η μπροσούρα εκδόθηκε με ευθύνη του ίδιου του ΤΕΕ Βάρης, με «την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια αυτή του Διευθυντή του ΤΕΕ κ. Κ. Τριανταφυλλόπουλου, των συνάδελφων του Τομέα Πληροφορικής και όλων των ειδικοτήτων του σχολείου». ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Οπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, η συγγραφή της μπροσούρας οφείλεται πρωτίστως σε όλους τους μαθητές του σχολείου, που με τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους έδωσαν τις αφορμές για να εμπλουτιστεί όλο το υλικό. Γραμμένη με το κατάλληλο ύφος, απευθύνεται κυρίως σε όσα «παιδιά» ενδιαφέρονται, αλλά και στους συνάδελφους «που συχνά στις συζητήσεις που κάνουμε στα κενά και στα διαλείμματα, προβληματίζονται επάνω σε αυτά τα θέματα».

Σε διάκριση με την εμπειρία του από τα Γενικά Λύκεια όπου δίδαξε και όπου η παρεχόμενη γνώση και οι απαιτήσεις των μαθητών κινούνται γύρω από την προετοιμασία και την προπαρασκευή για την «οδό Πανεπιστημίου», οι απαιτήσεις των μαθητών των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων, όπου διδάσκει τα τελευταία χρόνια, είναι διαφορετικές. «Μετά τις αρχικές άγονες προσπάθειες», γράφει, ήρθαν οι ερωτήσεις: «Δάσκαλε, τι μας χρειάζονται όλα αυτά για το επάγγελμά μας»; «Σιγά μη με ρωτήσουν για τους πλανήτες ή τη φύση του φωτός για να βρω δουλειά». Ωστόσο, η συνέχεια ήταν αποκαλυπτική: «Μέσα από την προβολή κάποιων ταινιών με επιστημονικά θέματα που ξέφευγαν από το αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά και ταινιών γενικότερου ενδιαφέροντος, μου αποκάλυψε αυτό που λίγο πολύ είναι σε όλους γνωστό: Τα παιδιά αυτά, όπως και τα άλλα του άλλου τύπου σχολείου, έχουν υποκαταστήσει με ένα σωρό προκαταλήψεις, φοβίες και πιστη σε υπερφυσικές και υπερβατικές δυνάμεις τη μεγάλη ανάγκη που έχουν για γόνιμη φαντασία και προσφυγή στο μύθο, καθώς και την ονειροπόληση που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους και που είναι ενταφιασμένη από τις αδυσώπητες κοινωνικές ανάγκες, τα πρέπει του οικογενειακού περιβάλλοντος και την κακή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας». Η απαισιόδοξη διαπίστωση αυτής της κατάστασης, γράφει ο Στ. Κωστόπουλος στον πρόλογό του, που αναβλύζει η σημερινή κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα, μαζί όμως με την αισιόδοξη βούληση, ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν συνειδήσεις, δεν οδηγούν κατ’ ανάγκην στην παραίτηση, τη ρουτίνα και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην κυρίαρχη σκέψη των κρατικών παιδαγωγών και της αγοραίας κοινωνίας. Και μόνο αυτή η προσπάθεια αποτελεί έμπρακτη απόδειξη.

Φυσική και Μεταφυσική, υπερβατικά φαινόμενα και συνείδηση

Τι είναι τελικά η συνείδηση;

Έχει ενδιαφέρον να πάμε πίσω και να δούμε τι συνέβαινε στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, γύρω στα 1810. Είναι κατανοητό, ότι η Φυσική που διδασκόταν, όπου αυτό ήταν δυνατό, είχε καθαρά πρακτικό χαρακτήρα. Ξεκινούσε από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής και προσπαθούσε να τις ικανοποιήσει με ή χωρίς επιτυχία. Αυτό περιγράφεται πολύ έντονα στο βιβλίο Δημώδης Φυσική του Χατζή Κωνσταντίνου που έχει μάλιστα προμετωπίδα «Φυσική Δημώδης εις Παύσιν της Δεισιδαιμονίας». Στον πρόλογό του αναφέρει: «Στην εποχή μας ευρύτατα κυκλοφορούν διάφορες αστρολογίες, βροντολογίες, σεισμολογίες κλπ., όλες βυζαντινής εμπνεύσεως που δίνουν δεισιδαίμονες ερμηνείες στις απορίες των ανθρώπων για τα φαινόμενα. Και έτσι οι πλάνες και οι δεισιδαιμονίες που όλα αυτά τα φαινόμενα καλλιεργούν έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα τον φόβο. Ο φόβος με τη σειρά του ευνοεί το αίσθημα ανασφάλειας την υποταγή, την ευκολότερη εκμετάλλευση του ανθρώπου». Στο ίδιο βιβλίο αναφέρει: «Σαφής μανία και μεγάλη μωρία είναι το να φαντάζεται κανείς ότι ο άνθρωπος, μπορεί να εξαφανιστεί ή να μεταμορφωθεί σε γάτα ή σε σκύλο». «Δεισιδαιμονία είναι το να πιστεύει κανείς να βρίσκεται την ίδια στιγμή σε δύο διαφορετικούς τόπους». «Εκείνος που δεν έχει σώας τας φρένας, πιστεύει ότι οι νεκροί μπορούν να βγουν έξω από τον τάφο τους με εξορκισμούς».

Και παρακάτω:

«Είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να παραλύσει μέρος του σώματος με ψιθυρισμούς λέξεων». Και συνεχίζει: «μόνο αυτός που δεν έχει καθόλου μυαλό, πιστεύει ότι μπορεί να κομβοδέσει ένα ανδρόγυνο, ώστε να μην μπορεί να επιτελέσει το έργο του νόμιμου γάμου». Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό κράτος και οργανώθηκε σχετικά η εκπαίδευση το 1830, κάποιος ανώνυμος Έλληνας μετέφρασε τον οδηγό σπουδών που ίσχυε εκείνη την εποχή στο Γαλλικό Δημοτικό σχολείο και εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1836. Στο κείμενο της εισαγωγής αναφέρει ότι:

«το μάθημα της Φυσικής έχει στόχο την εξήγηση των αιτιών και των αποτελεσμάτων των φαινομένων και σκοπό την εξάλειψη των προλήψεων και δεισιδαιμονιών ».

Το 1905 η Φυσιοδιφική Εταιρεία συνέταξε υπόμνημα στην κυβέρνηση, όπου περιγράφει την κατάσταση στην εκπαίδευση. Σε αυτό διαπιστώνεται η μικρή διάδοση των φυσικών επιστημών στη χώρα, με αποτέλεσμα ο ελληνικός πληθυσμός να βρίσκεται σε βαθύ σκοτάδι. Υποστηρίζει ότι οι γνώσεις της Φυσικής πρέπει να γίνουν κτήμα του λαού, χρησιμοποιεί μάλιστα οικονομικούς όρους:

«Πρώτον, να σταματήσει να καταστρέφει τα μέσα της επιστήμης από άγνοια η αδεξιότητα και να βάζει σε σκοποβολή τους μονωτήρες των τηλεγραφικών στύλων, να αφαιρεί τα σύρματα για μηδαμινές ανάγκες του. Δεύτερον, να παύσει να ζητά την θεραπεία των ασθενειών των ζώων του αλλά και των παιδιών του με εξορκισμούς και τρίτον, να μην επικαλείται την θεία μεσολάβηση για να αντιμετωπίσει τις αρρώστιες των αμπελιών και άλλων καλλιεργειών».

Θα έλεγε κανείς ότι όλα αυτά είναι ξεπερασμένα σήμερα. Κανείς δεν πιστεύει στις μέρες μας ότι όταν αστράφτει και μπουμπουνίζει, κάποιο σώμα πέφτει στην Γη. Όμως, είναι ακριβώς έτσι;

Μπορεί βέβαια κανείς να μην πιστεύει ότι οι κεραυνοί είναι η έκφραση του θυμού του Δία, ούτε πια πιστεύει κανείς ότι μια καμπουριασμένη γριά, που έχει σπίτι της μια μαύρη γάτα, είναι μάγισσα που πρέπει να καεί στην πυρά. Σήμερα η γνώση έχει εκτοπίσει αρκετές από τις παλιές αντιλήψεις για υπερφυσικά, ανεξήγητα, σατανικά κλπ.

Όμως παρόλη την πρόοδο της επιστήμης και γενικότερα της κατανόησης του φυσικού κόσμου, οι καφετζούδες, τα μέντιουμ, οι παραψυχολογίες, τα ΑΤΙΑ και τα UFO, η Χαμένη Ατλαντίδα, το τρίγωνο των Βερμούδων, ο υπνωτισμός, η πυροβασία, η βασκανία, η τηλεπάθεια, η τηλεκινησία και χίλια ακόμα περίεργα, βράζουν όλα μαζί στο καζάνι του παράδοξου. Λειτουργούν, τρομοκρατούν και τελικά είναι μια πολύ σοβαρή συνιστώσα της πορείας της σημερινής μας κοινωνίας.

Ένας από τους τελευταίους Προέδρους της Γαλλίας, που κατά τα άλλα προώθησε την επιστημονική πρόοδο και την έρευνα, προσέτρεχε σε μάντισσες και χαρτορίχτρες. Ενώ γνωστός μεγάλος χρηματιστηριακός οργανισμός στις ΗΠΑ, προσέφευγε στις υπηρεσίες μιας ιέρειας αφρο-βραζιλιάνικων θρησκευτικών τελετών για προβλέψεις. Στη Γαλλία εξάλλου, παρουσιάστηκε από πολύ γνωστό αστρολόγο της χώρας το 2001, διδακτορική διατριβή με θέμα την αστρολογία, η οποία προέτρεπε να ενταχθεί η διδασκαλία της αστρολογίας στα πανεπιστήμια!

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια ξεπροβάλλουν διάφοροι που σαν σύγχρονες Πυθίες δεν μασάνε φύλλα αλλά τα λόγια τους

… Το κάθε κανάλι, πανελλήνιας ή τοπικής εμβέλειας έχει και το δικό του αστρολόγο. Μπορείτε να διαλέξετε την κυρία Σοφία της Άρτ TV, τον κύριο Γιώργο Πούλο ή την εξωτική Αφρικανή Ορελί, την κυρία Κλεοπάτρα Ζάππα στο Μπλου Σκάι με την εκπομπή της «φιλοσοφικοί αντίλαλοι», το Νίκο Χορταρέα στο Εξτρα ή την κυρία Βιργινία Λεούση στο Σμαρτ. Ακολουθούν τα «σοβαρά» κανάλια, ο Άλφα με τη Βίκυ Παγιατάκη, ο ΑΝΤ1 με τη Λίτσα Πατέρα και το Μεγκα με τη Άση Μπήλιου. Παρά το αστείο του πράγματος, η AGB θα σας διαψεύσει οριστικά.

Αν δεν κατάφεραν να σας επηρεάσουν όλα αυτά, έρχεται το δεύτερο κύμα. Όλα τα σοβαρά κανάλια και οι σοβαρές εκπομπές διαθέτουν ένα μάγο ή ταχυδακτυλουργό που θα αναλάβει να σας εντυπωσιάσει. Από τον Μάρκο Μπέρι που δένεται με αλυσίδες και πέφτει στην πισίνα. Τον Καντού Γιόγκι, που καταφέρνει να χωρα μέσα σε ένα μικρό κουτί χωρίς να αναπνέει. Τον Μπλάκ ή Ντέκερ, που τρυπάει την μύτη του με ένα τρυπάνι. Τον Μανζεπού που καταβροχθίζει πιάτα και ποτήρια. Τον Καζέλα που πυροβατεί και υπνωτίζει. Τους Τζόνυ και Όσκαρ που ασχολούνται με αποκεφαλισμούς. Τον Όναρ και τον Γιώργο Κατέπη που λιώνουν συρματάκια και μετατρέπουν το νερό σε κόκκινο κρασί.

Αν ακόμα εξακολουθείτε να αντιστέκεστε στην ύπαρξη υπερφυσικών δυνάμεων, έρχεται το τρίτο κύμα να σας κάνει να μείνετε με το στόμα ανοιχτό. Μπορείτε να διαλέξετε τη Γιουροβίζιον και την Βίσση ή τα βραβεία Αρίων ή τον Βησσαρίωνα ή αν ακόμα αντιστέκεστε, υπάρχουν τα Εξ Φάιλς που θα σας δώσουν το τελικό χτύπημα!

Η καθημερινή εμπειρία δείχνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι έτοιμη να δεχθεί με ευκολία εξηγήσεις που δεν αντέχουν στον έλεγχο της λογικής. Τελικά τίθεται το μεγάλο πρόβλημα που πιστεύω ότι είναι πιο ενδιαφέρον από όλα τα υπερφυσικά, μεταφυσικά και ανεξήγητα φαινόμενα μαζί:

«Πώς είναι δυνατόν, σε μια κοινωνία που διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι βασίζεται στην τεκμηριωμένη αλήθεια, να συνυπάρχει και να συγκυριαρχεί ο μυστικισμός και η άρνηση της κοινής λογικής; ».

Αν και το φαινόμενο, όπως είδαμε, δεν είναι καθόλου τωρινό, είναι αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες πολλές χώρες, έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό ρεύμα μυστικισμού. Η μαγεία, η παραψυχολογία, ο νεοσατανισμός, η πίστη σε υπερφυσικά φαινόμενα και δυνάμεις, οι μυστικιστικές εταιρείες, αποτελούν ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες, με ακραίες και τραγικές εκδηλώσεις, όπως αυτή της μαζικής αυτοκτονίας εκατοντάδων Αμερικανών, μελών κάποιας θρησκευτικής αίρεσης ή τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας πριν μερικά χρόνια και που στο όνομα του σατανά νέοι άνθρωποι οδηγήθηκαν σε δολοφονικές ενέργειες.

Το 1980 σε άρθρο της η Νιου Γιορκ Ριβιού έλεγε ότι στις ΗΠΑ υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες αστρολόγοι και μόνο μερικές εκατοντάδες αστρονόμοι. Ωστόσο και η Ευρώπη δεν υστερεί σε μυστικιστικά, παραψυχολογικά, «νεοφροϋδικά» και άλλα παρόμοια κινήματα. Και η χώρα μας, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, διαθέτει αφθονία από υπνωτιστές, εξορκιστές, μέντιουμ, μάγισσες, χαρτομάντεις, αστρολόγους κλπ. Διαθέτει ακόμα κέντρα παραψυχολογίας, αυτογνωσίας, ενόρασης και δεκάδες αιρέσεων, στοών, γκουρού, κλπ. Κλπ.

Ειδικά σε σχέση με τις φυσικές επιστήμες, τα τελευταία χρόνια αναζωογονήθηκαν οι προσπάθειες για συμφιλίωση όλων αυτών των φαινομένων του μυστικισμού και του αποκρυφισμού, με τα σύγχρονα επιτεύγματα των επιστημών αυτών.

Το 1977 στο περιοδικό Φίζικς Τίτσερς, καθηγητής της Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έθεσε στους φοιτητές του τις εξής προτάσεις:

«Η θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών κατά την ημερομηνία γέννησης κάποιου ανθρώπου καθορίζουν το χαρακτήρα της προσωπικότητάς του;». Η απάντηση εντυπωσιάζει: Το 20% των αγοριών και το 40% των κοριτσιών απάντησαν θετικά (αν το ίδιο ερώτημα έμπαινε σήμερα πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα). «Η Αστρολογία είναι κλάδος της Αστρονομίας;».

Κι εδώ η απάντηση ήταν θετική (30% στα αγόρια, 40% στα κορίτσια).

Αστρολογία, εμπειρίες, μάτιασμα και μάγοι

Οι άνθρωποι ανέκαθεν ασχολούνταν με τον έναστρο ουρανό που ήταν πηγή θαυμασμού αλλά και φόβου. Οι κακόμοιροι οι Αζτέκοι κάθε βράδυ έκαναν τελετουργικές θυσίες, από το φόβο μήπως δεν ανατείλει ο ήλιος την επομένη. Ούτε μια φορά δεν τους απογοήτευσε η μέθοδός τους! Διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί εξουσιοδοτούσαν κάποιο σοφό, άγιο, σαμάνο ή όπως αλλιώς λεγόταν, να κάνει έστω και περιορισμένης ακρίβειας προβλέψεις για το μέλλον, την αλλαγή των εποχών και την κατάλληλη εποχή για θερισμό ή μετακίνηση των κοπαδιών. Μάλιστα, αν κάποιος μπορούσε να προβλέψει το σκοτείνιασμα του ουρανού από κάποια επερχόμενη έκλειψη, αποκτούσε μεγάλη εξουσία και σεβασμό.

Ο Ήλιος πράγματι επηρεάζει τη ζωή μας, γιατί χωρίς αμφισβήτηση, η σταδιακή μετατόπιση της Γης ως προς τον Ήλιο προκαλεί τις αλλαγές στο κλίμα, έξαρση κάποιων φυσικών φαινομένων κλπ. Υπό αυτή τη λογική, η γνώση του ουρανού φωτίζει κάποιες πτυχές από τα μελλούμενα. Όμως, όπως έχει προκύψει από μελέτες, υπάρχουν μικρές στατιστικές διαφορές στο χαρακτήρα όσων γεννιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες από όσους γεννιούνται το χειμώνα. Αυτές μπορεί να οφείλονται στο ότι γλιτώνουν το υπερβολικό ντύσιμο, τις πολλές αρρώστιες και το κλείσιμο στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που δεν είναι ψυχικά άρρωστοι, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μας διηγηθούν ιστορίες που τους συνέβησαν και οι οποίες ποτέ πραγματικά δεν έγιναν. Να τονίσουμε αρχικά ότι οι ξεθωριασμένες αναμνήσεις, όταν μάλιστα σχετίζονται με έντονες και τραυματικές εμπειρίες, μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε ψευδείς αναμνήσεις με ότι αυτό σημαίνει. Είναι γεγονός ότι η γραμμή που χωρίζει τη μνήμη από τη φαντασία είναι πολύ λεπτή!

Αλλά και χωρίς κάποια έξωθεν επέμβαση και άμεσα αιτιατή σχέση, πολλοί άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους περιέρχονται σε μία κατάσταση που μοιάζει με

«ημίφως συνείδησης» και δημιουργεί αισθήματα φόβου και απειλής. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν πετάγεται κάποιος τη νύχτα και περιγράφει ότι κάτι υπήρχε στην άκρη του δωματίου, που μπορεί να είναι, ζώο ή άνθρωπος ή κάποια υπερφυσική οντότητα

Το φαινόμενο είναι γνωστό σαν νυχτερινή παράλυση και σε όσους συμβαίνει, συνοδεύεται συνήθως με την πρωτόγνωρη αδυναμία να κινηθούν ή να μιλήσουν. Έχει ερμηνευτεί από τους επιστήμονες και συμβαίνει όταν βρισκόμαστε μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, τη στιγμή που ο εγκέφαλος βρίσκεται στην φάση REM (γρήγορη κίνηση των οφθαλμών), λίγο πριν τη φάση του κανονικού ύπνου.

Είναι πολύ διαδεδομένη η πίστη των ανθρώπων στη βλαπτική δύναμη που έχει το επίμονο και διεισδυτικό βλέμμα κάποιων ανθρώπων, πάνω σε αξιοζήλευτα πρόσωπα και πράγματα.

«Το κακό μάτι δεν μπορείς να το αποφύγεις. Όπου και να πας, ότι και να κάνεις, όπου και να βρίσκεσαι, στη δουλειά, στο δρόμο, στο καφενείο, το μάτι θα σε βρει», αποφαίνεται με βεβαιότητα η τοπική κοινωνία. Για ενίσχυση του γεγονότος, επιστρατεύεται και η εκκλησία που το παραδέχεται και έχει ειδικές ευχές για να το διώξει! Να λοιπόν, που μια στιγμιαία διαταραχή της αίσθησης της ασφάλειας που φέρνει η κοινωνική ζωή των ανθρώπων και που είναι μη αναμενόμενη, σύμφωνα με τον κώδικα αξιών μιας δοσμένης εποχής, κρίνεται παράδοξη και αποδίδεται σε υπερφυσικά και ανορθόλογα αίτια.

Είναι γεγονός επίσης ότι ένας μάγος, ένας τσαρλατάνος, δεν θα παραιτηθεί από τη προσπάθειά του, ακόμα και αν έχει στο ακροατήριο φυσικούς. Θα προσπαθήσει να τους αποπροσανατολίσει, να απασχοληθεί αλλού το μυαλό τους κλπ. Στόχος του είναι να λειτουργήσουν οι «αισθήσεις» και να σταματήσουν οι λογικές επεξεργασίες. Βλέπουμε λοιπόν συχνά να συνοδεύονται οι παραστάσεις, με περίεργες εκφράσεις, «άμπρα-κατάμπρα», υποβλητικό φωτισμό, μια θαυμάσια μουσική και αρκετά συχνά συνυπάρχει μια πάντα όμορφη και προκλητική κοπέλα ενδυματολογικά έτοιμη να βουτήξει στο μπάνιο της. Άντε, εκείνη τη στιγμή να σκέφτεσαι τις δράσεις, τις αντιδράσεις και τους άλλους νόμους του Νεύτωνα.

Μάλιστα, τη στιγμή που θα τελειώσει τη δουλειά του, ένα θριαμβευτικό μπαμ- μπουμ, από τα τύμπανα της ορχήστρας σε ξυπνά, απομακρύνοντάς σε από τον παράδεισο και χτυπάς παλαμάκια χειροκροτώντας τη μαγική πράξη που ποτέ δεν υπήρξε. Κανονικά θα έπρεπε να καταλαβαίνεις το μπαμ – μπουμ σαν τιμωρία, γιατί άλλη μια φορά πιάστηκες κορόιδο και να προβληματίζεσαι για το πόσο εύκολα μπορείς να ξεγελαστείς: Όχι μόνο από αυτούς τους «πραγματικούς» μάγους αλλά από πολλούς άλλους που δεν έχουν καν ανάγκη από όλο αυτό το σκηνικό. Δηλαδή να σκεφτείς ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να βλέπεις άλλο πράγμα από αυτό που πραγματικά είναι.

Τελικά, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε όσα εφόδια περισσότερα μπορούμε για την κατανόηση του φυσικού κόσμου. Να μην καταφεύγουμε στην εύκολη λύση, δηλαδή στην υπέρβαση, για να γλιτώσουμε από αυτή την προσπάθεια. Ας κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να φωτίσουμε την άγνοιά μας με το μυστήριο και τον υπερβατισμό, στην ουσία δηλαδή με το σκοτάδι.

Advertisements

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ψευδοεπιστήμες. Bookmark the permalink.

5 Responses to Η μεταφυσική εισβάλλει στην καθημερινή μας ζωή

 1. Ο/Η pyrrho λέει:

  δυστυχώς ακόμη κι αυτή η απαρχαιωμένη κοσμοθεώρηση των πραγμάτων συνετέλεσε στο να φτάσουμε σ αυτό το σημειο παρακμής ως κοινωνία
  δεν μπορεί να πιστεύεις ότι «μας μάτιασαν» και να περιμένεις από «μαθητευόμενους μάγους» να μας βγάλουν από το αδιέξοδο

 2. Ο/Η mpaklavas λέει:

  ένα απολαυστικό κείμενο του Πανούτσου που ταιριάζει

  Ας πούμε ότι στη Γη ερχόταν ένας κάτοικος του Αρη. Προσγειωνόταν στη ζούγκλα και έβλεπε έναν σκελετωμένο ηλικιωμένο κύριο με χορταρένια φούστα να καίει μυρωδικά και να πετάει κόκαλα μπροστά σε έναν άλλον. Ας πούμε τώρα ότι ο Αρειανός έφευγε από τη ζούγκλα και ερχόταν Ιούλιο στην Ελλάδα. Πήγαινε λοιπόν σε ένα γήπεδο για την αρχή της σεζόν και έβλεπε έναν γενειοφόρο κύριο με μαύρη κελεμπία (αν φοράει χορταρένια φούστα ή στρινγκ από κάτω, δικιά του ιστορία) να κουνάει ένα σιδερένιο πράγμα που κρέμεται από αλυσίδα και βγάζει καπνούς μπροστά σε 30 παλικάρια με σώβρακα και κάνα δύο με κουστούμια και στο τέλος τους βάζει να φυλάνε ένα σίδερο, ενώ τους κοπανάει με ένα πράσινο ματσάκι στη μούρη. Νομίζετε ότι ο Αρειανός θα εντυπωσιαζόταν περισσότερο από τον μάγο της ζούγκλας από ό,τι με τον δικό μας παπά; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος, όπως δεν καταλαβαίνω την άνεση με την οποία γελάσαμε με τον Ουαντού, επειδή γράφτηκε ότι πήγε σε μάγο μόνο και μόνο για τον λόγο ότι είναι μαύρος.

  Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού είναι μαροκινής καταγωγής Γάλλος (sorry, αλλά στο Μαρόκο δεν έχουν μάγους), φιλικός, μορφωμένος και καθόλου φανατικός μουσουλμάνος. Αυτοί που του έκαναν πλάκα είναι αυτοί που προσκυνούν και φιλούν χέρια στους σταυρούς των παπάδων, που σηκώνουν το δάχτυλο για να δείξουν τον Θεό, επειδή το βολέ κόλλησε στο κουντεπιέ και φορούν χαϊμαλιά σε λαιμούς και κεφάλια.

  Είναι οι ίδιοι που ευχαριστούν τον Θεό επειδή η ομάδα πήρε ισοπαλία εκτός έδρας, αφήνουν τα δίχρονα παιδιά τους να τους κάνουν πατητές, επειδή έτσι το νερό θα καλύψει τις αμαρτίες στη βάφτιση και ο διάολος δεν θα κάνει καμιά βρομιά στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού και νηστεύουν 40 μέρες όλη μέρα τη Σαρακοστή, αντίθετα με τους μωαμεθανούς που νηστεύουν τη μισή μέρα και το λένε ραμαζάνι.

  Είναι οι ίδιοι που φιλούν ένα κομμάτι βαμμένο ξύλο που το ονομάζουν εικόνα, αντί να προσκυνούν ένα ξυλόγλυπτο και να το ονομάζουν τοτέμ. Οι οποίοι ζητούν κάθε παπαριά από κάθε άγιο, όπως από τον Αγιο Φανούρη να τους βρει τα κλειδιά τους, επειδή το όνομα ακούγεται σωστό και ζητούν συμβουλές από πνευματικούς, που για να πλησιάσουν τα Θεία έχουν να πλυθούν από την εποχή που η Κιστίν Κάουφμαν διαφήμιζε το Lux.

  Το μόνο που τους συμβαίνει είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν πως η διαφορά του τρόπου λατρείας τους από την αντίστοιχη της ζούγκλας είναι θέμα γεωγραφικών παραλλήλων. Να κάνουν τον σταυρό τους. Για να μην το καταλάβουν ποτέ

 3. ΑΓΑΠΗΤΕ
  ΕΙΜΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ.
  ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΌΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΙ ΤΟ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ !!

 4. Ο/Η administrator λέει:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Eξαιρετική δουλειά.
  Πράγματι αυτός είναι ο σκοπός του ιστολογίου & όχι μόνο είναι δεκτή κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά την αποζητώ μετά χαράς . Θα σας ήμουν υπόχρεος , όπως και σ ολους τους αναγνώστες, οτιδήποτε ανυπόστατο, ανορθολογικό πέφτει στην αντίληψη σας και προσπαθεί να ‘εξαπατήσει’ να το προβάλλουμε φιλοξενώντας το μέσω αυτή ή οποιας άλλης ιστοσελίδας επιθυμείτε. Το email του blog είναι στη διαθεσή σας .

 5. Παράθεμα: Η πολυτέλεια του ανορθόλογου | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s