Ουφοεθνικισμός και τηλετσαρλατανισμός

 

Ουφο-εθνικισμός στην TV
Εντάξει, καλή η πλάκα με τους διάφορους ελληνολάτρεις ουφο-εθνικιστές τύπου Λιακόπουλου, αλλά όταν ο συγκεκριμένος έχει μέσα σε μόνο μία μέρα δέκα ολόκληρες ώρες εκπομπής (Δυνατά και Ελληνικά) σε αθηναϊκούς και πανελλαδικούς σταθμούς, έστω μικρής εμβέλειας και δεκάδες ώρες σε τοπικούς επαρχιακούς, με μαγνητοσκοπημένες εκπομπές, το πράγμα γίνεται σοβαρό.
Θα μου πεις ποιος πιστεύει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν εξωγήινοι και πως θα επιστρέψουν με διαστημόπλοια – ούφο για να τσακίσουν τη διεθνή συνομωσία των εβραιο-αμερικανο-τουρκο-και δεν ξέρω ποιων άλλων, αλλά με τέτοια πλύση εγκεφάλου μπορεί να γίνουμε και εμείς ούφο!

 ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, αν ζούσε, σίγουρα θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Η κλασική λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόμου μοιάζει πλέον με…άρλεκιν μπροστά στις καθημερινές τηλεοπτικές «αποκαλύψεις» για το άγνωστο ιστορικό παρελθόν, τις σκοτεινές συνωμοσίες κατά του ελληνισμού και τα ζοφερά σχέδια των εξουσιαστών της γης. Ακούραστα, κάθε απόγευμα, σε μικρά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής ή τοπικής εμβέλειας, φλογεροί παρουσιαστές προωθούν την αποκαλυπτική βιβλιοπαραγωγή. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται όλο και περισσότεροι νέοι τίτλοι για τις απόκρυφες τέχνες και τα υπερφυσικά, ανεξήγητα φαινόμενα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκδοσης Ιχνευτής. Αν μάλιστα προστεθούν και οι τίτλοι για την αρχαία ελληνική παρά-ιστορία, οι εθνικιστικές μονογραφίες για ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Αλέξανδρος, και οι διάφορες «αποκαλυπτικές» πραγματείες για μυστικές ομάδες, η βιβλιοπαραγωγή αυτή επιδεικνύει εκατοντάδες τίτλους σε ετήσια βάση.

Μητρόπολη του νέου μεταφυσικού «διαφωτισμού» αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη και συνολικά η βόρεια Ελλάδα. Με ορόσημο τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, απ’ τις αρχές του ’90, εθνικιστικά ρεύματα συναντώνται με τη μεταφυσική και διαμορφώνουν ένα απίθανο μωσαϊκό απόψεων και θεωριών για την ιστορία, την πολιτική και την επιστήμη. Απ’ την πόλη του Θερμαϊκού ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους και τρεις πρωταγωνιστές του μεταφυσικού εθνικισμού: Ο Ανέστης Κεραμυδάς, πρώτος διδάξας για την περίφημη ομάδα Έψιλον, με δεκάδες βιβλία αποκαλυπτικά της διεθνούς «σιωνιστικής συνωμοσίας» και προφητικά για το μέλλον της ανθρωπότητας, και δύο τηλεαστέρες, πλασιέ βιβλίων και εθνικισμού, ο Δημοσθένης Λιακόπουλος και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Η μόδα σύντομα μεταφέρθηκε και στην πρωτεύουσα. Μικρότεροι εκδότες ξεφύτρωσαν και κατέλαβαν περιθωριακές τηλεοπτικές συχνότητες, ενώ οι τηλεαστέρες της Μακεδονίας βρήκαν φιλοξενία στο κανάλι του Γ. Καρατζαφέρη. Επιπλέον, οι μεταφυσικές αναζητήσεις βρήκαν τηλεοπτικό σπίτι και σε ειδική εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλα.

Δύσκολα καταγράφει κανείς σε σύνολο το απίστευτο σύμπαν απόψεων και θεωριών, οι οποίες δεν έχουν καμία συνοχή ή συνέχεια. Ξεχωρίζουν όμως ορισμένες για το ρυθμό επανάληψής τους: Οι απόψεις για τη βιολογική υπεροχή των Ελλήνων, η θεωρία για την ομάδα Έψιλον και την αποστολή της και φυσικά οι θεωρίες για τη διεθνή συνωμοσία εναντίον του ελληνισμού. Αντλήσαμε τις αντιλήψεις αυτές «από τις πηγές», τα διαφημιζόμενα βιβλία και περιοδικά καθώς και τις τηλεοπτικές εκπομπές. Τίποτε το σκοτεινό ή συνωμοτικό δεν βρίσκεται πίσω από τη δράση των προπαγανδιστών τους. Μόνο πολιτικές φιλοδοξίες και, βέβαια, πολύ χρήμα.

Τρελά κέρδη αφήνουν τα τηλεπαράθυρα του αποκρυφισμού, του εθνικισμού, και της συνωμοσιολογίας

Πώς και από ποιον προκλήθηκε το τσουνάμι; Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία; Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 1011; Ποιος είναι ο στόχος της «παγκοσμιοποίησης»; Αν τέτοια ερωτήματα τραβούν αρχικά την προσοχή, ας δώσουμε μερικές απαντήσεις για να μαγνητίσουμε αυτόματα το ενδιαφέρον: Το τσουνάμι προκλήθηκε από το νέο όπλο των Αμερικανών που προξενεί σεισμούς. Ο Μέγας Αλέξανδρος στάλθηκε από το Θεό στις Ινδίες για να κλείσει τρύπες της «κούφιας γης», απ’ όπου έβγαιναν υποχθόνια πλάσματα. Το 2011 οι Έλληνες θα γίνουν 100 εκατομμύρια. Και στόχος της «παγκοσμιοποίησης» είναι η καταστροφή του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Μ’ αυτές τις απαντήσεις απέκτησαν τηλεοπτική, και όχι μόνο, πελατεία οι «ερευνητές – δημοσιογράφοι» και πλασιέ βιβλίων των μικρών καναλιών. Σε πραγματικά ή πλαστά ερωτήματα για την ιστορία, την πολιτική και την επιστήμη δίνονται οι πιο απίθανες απαντήσεις με τη βεβαιότητα μιας «αποκάλυψης», η οποία περνάει το τείχος της επιφανειακής γνώσης και αγγίζει μια πραγματικότητα που συστηματικά αποκρύβεται από σκοτεινούς κύκλους. Είμαστε στο σύμπαν των συνωμοτικών θεωριών, όπου πραγματικά τερατουργήματα βαφτίζονται κρυμμένες αλήθειες.

Οι αντιλήψεις αυτές δεν κερδίζουν τυχαία έδαφος και υποστηρικτές. Η βασική τους θεωρία στηρίζεται στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για την ελληνική «φυλετική» ανωτερότητα και στην επίσης κοινή άποψη ότι πίσω απ’ όλα αυτά τα δεινά του κόσμου βρίσκεται μία κρυμμένη δύναμη που κινεί τα νήματα. Αυτές οι δύο αντιλήψεις ενώνονται στη θεμελιώδη θέση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διεθνές σχέδιο εξόντωσης του ελληνισμού. Ας δούμε πρώτα την άποψη για την παγκόσμια υπεροχή της αυτόχθονης «ελληνικής φυλής». Η μεθοδολογία που ακολουθείται για την «απόδειξη» του αξιώματος είναι απλή. Οι τηλε-αστέρες και συγγραφείς ξεκινούν απ’ την ευρέως προβαλλόμενη θέση περί συνέχειας του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα ως σήμερα, η οποία καθιερώθηκε από την επίσημη ιστοριογραφία. Από εκεί κι έπειτα η υπεροχή της «φυλής» τεκμηριώνεται με δήθεν αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε γνωστά ή κρυμμένα χειρόγραφα. Επιστρατεύονται επιστημονικοφανείς εξηγήσεις για να ερμηνεύσουν μυθοπλασίες οι οποίες καταλήγουν σε τερατουργήματα: Από την αστρική καταγωγή της ελληνικής γλώσσας και την απόρριψη της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας για την καταγωγή της, μέχρι την άγνωστη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, που είχε να επιδείξει ως και πτητικές μηχανές.
Υπάρχει όμως και το πιο απαιτητικό κοινό. Για όσους δεν αρκούνται στα εγκόσμια και στα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, άλλο τίποτα από θεωρίες (και ασφαλώς βιβλία για πούλημα) σχετικά με εξωγήινους Έλληνες. Η εκπομπή και ο εκδοτικός οίκος του Κ. Βελόπουλου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα. Οι Έλληνες, ισχυρίζεται, κατάγονται από τον δίδυμο πλανήτη του Σείριου, ο οποίος δεν είναι ορατός από τους αστρονόμους. Το 2011 θα πραγματοποιηθεί ολική επαναφορά, θα ενεργοποιηθεί το ελληνικό DNA και τότε οι Έλληνες θα γίνουν 100 εκατομμύρια. Και η ιστορία δεν σταματάει εδώ. Για όποιον δεν πιστεύει ακόμα στη μοναδικότητα των Ελλήνων, οι πλασιέ βιβλίων τον πληροφορούν ότι στο «ελληνικό αίμα» κυλάει μια εξωγήινη ουσία, ο ιχώρ! Κάθε σπουδαίο πρόσωπο, πολιτισμός ή επίτευγμα για τους ελληνόπληκτους πλασιέ βιβλίων έχει ελληνική καταγωγή: Η Κλεοπάτρα, οι κατασκευαστές των πυραμίδων, οι Ίνκας, ο Χριστός και τόσοι άλλοι. Άλλωστε, κατά τους παρουσιαστές, υπάρχουν χειρόγραφα και βιβλία που το αποδεικνύουν…
Και από τη μυθοπλασία προχωράμε στην ερμηνεία. Γιατί αυτή η γνώση μένει κρυφή; Για ποιο λόγο μόνο ορισμένοι τολμηροί αποκαλύπτουν την «αλήθεια»; Κυβερνήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιστήμονες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης όλοι εκόντες άκοντες έχουν προσχωρήσει σε μια διεθνή συνωμοσία. Άλλοτε καλυμμένα και άλλοτε απροκάλυπτα, οι θεωρίες συνωμοσίας βασίζονται στον αντισημιτισμό. Οι καλοί είναι οι Έλληνες και οι προαιώνιοι εχθροί τους, οι κακοί, είναι οι Εβραίοι, οι οποίοι κινούν τα νήματα του κόσμου και θέλουν να τον εξουσιάσουν.
Το μυστικό μιας θεωρίας συνωμοσίας είναι ότι μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Αρκεί να εντοπιστεί ένα μυστικό κέντρο αποφάσεων και να οριστεί ένας γενικός στόχος. Τις δύο αυτές προϋποθέσεις κάλυψε ένα πρόσφατα επινοημένο κείμενο με τον τίτλο Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Στο κείμενο αυτό υποτίθεται ότι δίνονται οι οδηγίες για την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης υπό τη σιωνιστική καθοδήγηση. Οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις λοιπόν, απ’ τους πολέμους που διεξάγουν οι Αμερικανοί μέχρι και τη νέα μορφή στις ευρωπαϊκές ταυτότητες, ερμηνεύονται βάσει του σχεδίου αυτού. Μια θεωρία συνωμοσίας έχει επίσης ένα μεγάλο προτέρημα. Όποιος της επιτίθεται ή την απορρίπτει αυτόματα γίνεται μέρος της συνωμοσίας, αφού αντιδρά στην αποκάλυψή της. Με αυτό τον τρόπο οι συνωμοσιολόγοι «επιβεβαιώνονται» συνεχώς…


Από τις πλέον πετυχημένες ιστορίες των συνωμοτικών θεωριών είναι αυτή της ομάδας Έψιλον. Αυτή υποτίθεται ότι είναι μια μυστική ομάδα που στόχο έχει την αποκάλυψη του σιωνιστικού σχεδίου και τον τελικό θρίαμβο των Ελλήνων απέναντι στους προαιώνιους εχθρούς τους. Ορίστε ένα παράδειγμα από τη «βιβλιογραφία»: Σύμφωνα με τον Ανέστη Κεραμυδά, στη Νέα Μάκρη της Αττικής υπάρχει ένα μαγνητικό τούνελ ασύλληπτης ενέργειας. Οι σιωνιστικές υπηρεσίες υποκλέπτουν ελληνικά μυστικά και, χρησιμοποιώντας το τούνελ, τα στέλνουν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου καταλήγει το τούνελ. Οι Έψιλον όμως, με την προηγμένη τους τεχνολογία και την αρνητική βαρύτητα, κατόρθωσαν να αποκαλύψουν τις ενέργειες αυτές. «Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε το πρόγραμμα Πόλεμος των Άστρων, που δεν εξυπηρετούσε ερευνητικούς σκοπούς, αλλά σκοπούς εξουσιασμού πάνω σ’ όλη τη γη από τους σιωνιστές» καταλήγει ο συγγραφέας…
Η επιτυχία αυτής της φιλολογίας γεννάει πολλά ερωτήματα. Σε αναζήτηση νοήματος για τον κόσμο και λύσης στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνικών σχέσεων, πάρα πολλοί στρέφονται σε ανάλογες απαντήσεις. Η επέλαση των μεταφυσικών ιδεών, από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, αν πάρουμε σαν δείκτη τις τηλεοπτικές αυτές εκπομπές και την επιτυχία τους, βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα. Πάνω στο έδαφος πραγματικών ερωτημάτων για το νόημα της ζωής ή την πορεία της κοινωνίας, δυστυχώς το προβάδισμα κερδίζουν οι εύκολες μεταφυσικές και εθνικιστικές θεωρίες.
Η προώθηση βιβλίων ανάλογου περιεχομένου από τηλεοπτικές εκπομπές είναι πάντως μια πολύ επικερδής επιχείρηση. Συνολικά στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, ωστόσο είναι δεδομένη η εμπορική επιτυχία των εκδοτικών οίκων που προωθούν τα βιβλία αυτά. Ένα πακέτο από έξι βιβλία του εκδοτικού του οίκου, που προωθεί τηλεοπτικά ο Δ. Διακόπουλος, αγγίζει τα 80 ευρώ! Στα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Λιακόπουλος και Κάδμος ο φτηνότερος τίτλος κοστίζει 15 ευρώ. Εκτός από τα βιβλία κυκλοφορούν και ανάλογου περιεχομένου περιοδικά, όπως το Ελληνόραμα του Κ. Βελόπουλου και το Ιχώρ που προωθεί ο Δ. Διακόπουλος. Μια πρόχειρη ανάγνωση αρκεί για να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για βιβλία κατά παραγγελία, που έχουν γραφτεί συλλογικά για να μοσχοπουλήσουν χάρη στον τίτλο τους και στην τηλεοπτική προώθηση.


Οι τηλεοπτικοί πλασιέ όμως δεν είναι μόνο καλοί έμποροι, διεκδικούν και πολιτικό ρόλο. Ο Κ. Βελόπουλος για παράδειγμα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές πήρε το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης από τον Γ. Καρατζαφέρη. Μπορεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αργότερα να απέσυρε την υποστήριξή του, όμως ο φλογερός παρουσιαστής κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά, έστω για λίγο, τη «διαφωτιστική» τηλεοπτική του παρουσία. Κάθε χρόνο, στην έκθεση βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος παρουσιαστής πρωτοστατεί στη συγκέντρωση ακροδεξιών για τη μνήμη του Αλέξανδρου. Αλλά και ο Δ. Λιακόπουλος, από τη συχνότητα του Τηλεάστυ, ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τοπικούς παράγοντες του ακροδεξιού χώρου.

Μυστικά για ένα συνωμοσιολογικό μπεστ σέλερ

Η συγγραφή συνωμοσιολογικών, αποκαλυπτικών ή μεταφυσικών βιβλίων εξασφάλισε σε αρκετούς «ερευνητές» χρήματα και δόξα, ενώ υπόσχεται ακόμη και πολιτική σταδιοδρομία. Μιας και τελευταία οι τηλεοπτικοί πλασιέ αναζητούν συγγραφείς για να εκδώσουν νέα βιβλία, ας εξετάσουμε την πετυχημένη συνταγή για ένα «βιβλίο-βόμβα».

Όλα ξεκινούν από τον τίτλο. Χτυπητός και μεγαλόστομος, πρέπει να λέει τα πάντα μέσα σε λίγες λέξεις. Κλασικός τίτλος απ’ τις εκδόσεις Κάδμος είναι για παράδειγμα Η Σατανική Παγκόσμια Συνωμοσία, Το Μεγάλο Σχέδιο. Το μπεστ σέλερ του Κ. Βελόπουλου έχει τίτλο αποκαλυπτικό και προτρεπτικό μαζί, δηλαδή Η Ελλάδα Αιμορραγεί, Ξυπνήστε! Ο πρώτος απ’ τους τρεις τόμους του παραπάνω έργου έχει και ιδανικό υπότιτλο, υποβλητικό και πολλά υποσχόμενο: Το απαγορευμένο βιβλίο για τους Έλληνες, που κυριολεκτικά ασφαλώς δεν ισχύει, όμως καλλιεργεί το κατάλληλο κλίμα. Τίτλοι όπως Ο Θάνατος του Έθνους, Κρανίο και Οστά ή Το Μεγάλο Ψέμα σίγουρα τραβούν την προσοχή. Το εξώφυλλο είναι το δεύτερο σπουδαιότερο στοιχείο ενός πραγματικού μπεστ σέλερ. Τα αποκαλυπτικού – συνωμοσιολογικού περιεχομένου βιβλία έχουν υπερρεαλιστικές παραστάσεις σε έντονα χρώματα και δραματικές συνθέσεις. Καλό παράδειγμα είναι το εικονιζόμενο πόνημα του Δ. Διακόπουλου.

Συστατικό εκ των ουκ άνευ ενός συνωμοσιολογικού μπεστ σέλερ αποτελεί φυσικά ο εθνικισμός. Το βιβλίο πρέπει να διαπνέεται απαραίτητα από τα φασιστικά ιδεώδη της υπεροχής του «ελληνικού αίματος» και της τελικής επικράτησης της φυλής «μας» έναντι των υπόλοιπων βαρβάρων. Πλάι στον εθνικισμό πάει και ο αντισημιτισμός ως απαραίτητο συμπλήρωμά του, για να μας βρίσκεται και κάποιος εχθρός.

Ο συγγραφέας – ερευνητής οφείλει να γράφει με στοιχεία. Ιδιαίτερα εκτιμώνται στα πολιτικο-διπλωματικά δοκίμια τα ονοματεπώνυμα πολιτικών προσώπων ή διαφόρων παραγόντων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας δείχνει ότι δεν φοβάται κανέναν, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι αφού διαθέτει στοιχεία με ονόματα, άρα όσα ισχυρίζεται είναι απόλυτα τεκμηριωμένα. Κορυφή αυτού του είδους δουλειάς είναι το δίτομο έργο του Κ. Βελόπουλου, Οι Σαρκοφάγοι της Δημοκρατίας και του Ελληνισμού, όπου ο συγγραφέας έχει καταγράψει τις περιουσίες και τα εισοδήματα όσων περισσότερων δημόσιων προσώπων μπορούσε.
Συνωμοσιολογία όμως δεν γίνεται χωρίς αποκαλύψεις. Και είναι αυτό το στοιχείο της μυστικής και απόκρυφης γνώσης που δημιουργεί και την εμπορική επιτυχία, καθώς ο αναγνώστης γίνεται συμμέτοχος ενός κλειστού υποτίθεται κύκλου, εκείνων που γνωρίζουν την αλήθεια. Αποκαλύψεις κάνει αρκετές ο Δ. Λιακόπουλος. Στο βιβλίο Βιομηχανία Υποταγής Συνειδήσεων υπάρχει για παράδειγμα μια σπουδαία αποκάλυψη που ξεκινάει από μια βάσιμη διεθνώς ανησυχία: Τα νέφη που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα, δεν είναι αθώα, υποστηρίζει ο Δ. Λιακόπουλος. Πρόκειται για μαζικό ψεκασμό με παραισθησιογόνες ουσίες και με διοξείδιο του αλουμινίου. Το τελευταίο χρησιμεύει για να διασπείρει σ’ όλη τη γη τα μικροκύματα που παράγει το σύστημα HAARP, τα οποία με τη βοήθεια του μικροτσίπ που σύντομα θα μας εμφυτεύσουν, ελέγχουν τη συνείδησή μας.
Οι προφητείες συγκέντρωσαν πάντα το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Όσο μάλιστα παραληρηματική είναι η γραφή τόσο πιστευτή γίνεται και η προφητεία. Εδώ θα ξεχωρίσουμε τα βιβλία του Ανέστη Κεραμυδά, ο οποίος αναγγέλλει την έλευση των Ε το 2011. Το παραλήρημά του στο βιβλίο 2011, Ο Θρίαμβος των Ε το δικαιολογεί ως εξής: «Επειδή η ευσέβεια προς την ιερή αυτή ιδέα που ονομάζεται ελληνισμός, σημαίνει ότι δεν πρέπει να το γράψω με πλήρη διευκρίνιση, θα παρακαλέσω τους σεβαστούς αναγνώστες μου να εντείνουν τις προσπάθειές των ώστε να σπάσουν τον κώδικα που χρησιμοποιώ». Αδιευκρίνιστος ωστόσο παραμένει ο λόγος για την πρόσφατη αναβολή που πήρε η έλευση των Ε για το…2024. Νέες σχετικές εκδόσεις αναμένονται άμεσα. Προφητείες πουλάει και ο Δ. Λιακόπουλος, ο οποίος σε συνεννόηση με κάποιο «γέροντα» εκδίδει και «χαρίζει» (σε όποιον παραγγείλει βιβλία αξίας 80 ευρώ) το προφητικό Ο Καιρός Γαρ Εγγύς.
Το παραπάνω βιβλίο έχει ένα μοναδικό προτέρημα. Συνδυάζει προφητεία, ελληνοκεντρισμό και ορθοδοξία. Αν έλειπε το τελευταίο στοιχείο, το τηλεοπτικό κοινό θα ήταν σίγουρα πιο καχύποπτο. Ακόμη κι αν για τα θέσφατα του ορθόδοξου δόγματος γράφονται τερατουργήματα, για να γίνει ένα βιβλίο μπεστ σέλερ οι ισορροπίες πρέπει να κρατούνται πάση θυσία. Τι κι αν ο Χριστός βγαίνει Έλληνας και όχι Εβραίος, τι κι αν ανακαλύπτονται νέα κρυφά ευαγγέλια, τι κι αν οι μισοί συγγραφείς δηλώνουν δεδεκαθεϊστές; Η ορθοδοξία και ο αρχιεπίσκοπος πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο γιατί διαφορετικά η πελατεία εκμηδενίζεται. Ο Κ> Βελόπουλος έγκαιρα διέγνωσε το σχετικό κίνδυνο και εξέδωσε το βιβλίο Ιησούς και Δίας, Ορθοδοξία και Δωδεκάθεο, «ένα βιβλίο-ράπισμα σ’ αυτούς που θέλουν να διχάσουν τους Έλληνες σε αρχαιοελληνιστές και ορθοδόξους» όπως δηλώνει.
Το μπεστ σέλερ όμως τελικά το κάνει ο παρουσιαστής του. Η άνθηση του «μεταφυσικού εθνικισμού» οφείλει πολλά στους δύο τηλε-αστέρες των μικρών καναλιών. Οφείλει πολλά όμως και στην υποχώρηση της ορθολογικής, υλιστικής θεωρίας στις επιστήμες και την πολιτική, και την εξάπλωση του αγνωστικισμού και του σχετικισμού.

Του  ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΟΥΤΑΡΗ

Πηγή: http://www.pame.gr/ekklisia-thriskeies/atheismos/tsarlatanoi.html

Advertisements

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ψευδοεπιστήμες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s