Λάδι μαγειρέματος , που το πετάμε?

 Ένα απο τα mail που μας ήρθαν πρόσφατα απευθυνόμενο στην οικολογική μας ευαισθησία ήταν το εξής:

Ξέρεις πως να πετάξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Πιθανώς ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο λάθος. Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Καλύτερο είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!!!

Γ. Κ.
Χημικός. Μηχ., PhD
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ

Ομως αυτό που μας προβλημάτισε περισσότερο ήταν η οδηγία στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α. Τρικάλων:

Μη χύνετε λάδι μαγειρέματος ή λίπος στο νεροχύτη γιατί οδηγεί σε βούλωμα. Αφήστε το να κρυώσει και μετά πετάξτε το με τα υπόλοιπα σκουπίδια του σπιτιού

==================================================

Πριν αναφερθούμε στο πιο πανω mail  να πούμε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος, αν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε , είναι να το κατευθείνετε προς κάποια εταιρία ανακύκλωσης ή να τα αποθέσετε σε κάποιο κέντρο συλλογής (εκτός αν μπορείτε να το κάνετε σαπούνι!)

Ξέρουμε ότι λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Ελέγξτε αν στον Δήμο σας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.

Eπίσης βρήκαμε ότι τα μαζεύουν κάποιες εταιρίες όπως η ΕΛΤΕΠΕ (Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος ΑΕ) η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. http://www.eltepe.gr . Το ίδιο και η REVIVE A.E. www.revive.gr  εταιρεία συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που δραστηριοποιείται πανελλαδικά και τα κάνει βιοκαύσιμα (νομίζω τη χρησιμοποιεί ο ΑΒ Βασιλόπουλος). Τελευταία ακούσαμε και την εταιρία Σελας http://www.selas.com.gr/ 

Οσον αφορά τώρα το email ψάχνοντας στο διαδύκτιο για περισσότερη πληροφόρηση βρήκαμε ότι το πιο πιθανό είναι να μην ευσταθεί:

Σε μια ιστοσελίδα διαβάζουμε το εξής λογικό:

το «σωστό» ,εφόσον η επιλογή είναι σκουπίδια ή νεροχύτης, είναι μάλλον στο νεροχύτη  & αυτό γιατί :

Λάδια στα σκουπίδια: ενδεχόμενη μόλυνση. Αν καταλήξει στα σκουπίδια η μόνη «επεξεργασία» που μπορεί να δεχτεί εδώ στην Ελλάδα είναι να καταλήξει σε κάποια χωματερή. Το πρόβλημα μετά είναι τα διασταλλάζοντα υγρά, τα οποία περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας της μη σωστής στεγανότητας του εδάφους ή του κορεσμού στον οποίο έχει επέλθει. Άρα μπορεί να προκύψει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
– Λάδια στα φρεάτια των δρόμων: βέβαιη μόλυνση. Τα φρεάτια είναι για τα νερά της βροχής και οδηγούν άμεσα σε θάλασσες, ποτάμια ή λίμνες.
– Λάδια στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα: καμμία μόλυνση. Το αποχετευτικό σύστημα για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει. Όλοι οι αποχετευτικοί αγωγοί στις σύγχρονες πόλεις οδηγούν στα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, όπου το πρώτο στάδιο καθαρισμού περιλαμβάνει την απομάκρυνση των λιπαρών ουσιών.

* Αυτό που σίγουρα δεν ευσταθεί είναι το ότι 1lt λαδιού μολύνει 1.000.000lt νερού. Σοβαρά δηλαδή πιστεύει κανείς ότι αν ρίξω ένα γραμμάριο λάδι από το τηγάνι μου σε ένα τόνο νερό, δεν κάνει να πιώ αυτό το νερό ή θα πάθουν κάτι τα ψάρια; Κάποιος είδε κάπου αυτή τη φράση στα αγγλικά (σε όχι επιστημονικά sites) και τη μετέφερε στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο τόπος από αυτή τη δήθεν εντυπωσιακή εξυπνάδα (σημειώνω και ότι αρχικά το κειμενάκι υπογραφόταν από ανύπαρκτο άτομο ανύπαρκτου οργανισμού). Τι δεν κατάλαβε; α) το νούμερο αυτό είναι αυθαίρετο, β) το όποιο νούμερο αναφέρεται στη μέγιστη διασπορά, που δεν είναι απαραίτητα ανεπανόρθωτη μόλυνση, γ) έχει μεγάλη σημασία η απόλυτη ποσότητα, όχι μόνον η αναλογία, δ) το αγγλικό «oil» της φράσης σημαίνει πετρέλαιο και λιπαντικά κινητήρων, όχι μαγειρικά λάδια.

Όποιος έχει κάποια τεκμηριωμένα στοιχεία ας μας διαφωτίσει περισσότερο.

 

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Διατροφή - δίαιτα. Bookmark the permalink.

8 Responses to Λάδι μαγειρέματος , που το πετάμε?

 1. Ο/Η Kartsonakis λέει:

  Αν το μαζέψετε (δεν είναι και μεγάλος κόπος ) μπορείτε να το ανταλλάξετε με σημαντικότατες ποσότητες απορρυπαντικών. Όποιος θέλει πληροφορίες μπορεί να βρει σε καταστήματα που εμπορεύονται απορρυπαντικά (πολλά εξ αυτών έχουν μπει σε αυτή την διαδικασία) και αυτό γιατί το λάδι που πετάμε είναι σε πάρα πολλές χρήσεις ακόμη πολύτιμη πρώτη ύλη.
  Αν δεν βρείτε πληροφορίες θα μπορούσα (τουλάχιστον σε όσους μένουν Κόρινθο) και μην ξεχνάτε πως το λάδι στον νεροχύτη μόνο προβλήματα μπορεί να σας φέρει και σε σας αλλά και γενικά στο περιβάλλον δηλαδή στα παιδιά σας.

  • Ο/Η nagia λέει:

   Καλησπέρα!Μένω στο Ξυλόκαστρο.Μήπως θα μπορούσες να με ενημερώσεις αν ξέρεις κάποιο σημείο συγκέντρωσης?

 2. Ο/Η PANAGIOTIS λέει:

  Η εταιρεία Revive προσφέρει δωρεάν ειδικό δοχείο για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών σε κάθε πολυκατοικία που θα το ζητήσει στην Αθήνα, και σε κάθε κατάστημα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Κάνετε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία (στο 210-21.16.524), ζητάτε το δοχείο και, όταν γεμίσει, καλείτε πάλι για να το αντικαταστήσει.
  Στην Αθήνα υπάρχουν δοχεία όπου μπορείτε να αδειάσετε το μπουκάλι με το τηγανόλαδο σας. Το σύστημα έχει ξεκινήσει τέσσερις μήνες και ανάλογα με την προσφορά θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.
  Τα σημεία είναι τα εξής:
  • A/B MEGA, Λ. Βουλιαγμένης 43, Ελληνικό
  • A/B MEGA, 20ό χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας
  • 2ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Κ. Αγωνιστών 2, Μαρούσι
  • 1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Κηφισίας 184 (Άλσος Συγγρού)
  • 1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Ειρήνης 32, Πεύκη
  • 4ο Σύστημα Προσκόπων Νέας Σμύρνης, Δωδεκανήσου 53
  • 3ο Σύστημα Αμαρουσίου, Λ. Κηφισίας 184
  • 2ο Σώμα Αλος, Βαρβάκειο, Πεύκη
  • 3ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αθήνας, Κ. Πατήσια
  • 1o Σώμα Μελισσίων
  • Θεραπευτική κοινότητα Νόστος, Σαλαμίνα
  • Θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση»
  • 1ο Σώμα Αμαρουσίου, Μαραθωνομάχων & Βυζαντίου
  • 1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης, Αγ. Τιμόθεου 1
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_08/04/2009_1288235

 3. Ο/Η PANAGIOTIS λέει:

  Κάποιες εταιρείες ανακύκλωσης λαδιού μαγειρέματος αναφέρονται παρακάτω. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τους μπορείτε να επισκεφτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών.
  http://www.revive.gr/
  http://www.selas.com.gr
  http://www.pegasusrycycle.gr

 4. Ο/Η pz101@yahoo.gr λέει:

  η καλυτερη εταιρεια σε προσφορες δεν ειναι οι 3 παραπανω… αλλα η oil4life.gr 6987222975.

 5. Ο/Η Nikos λέει:

  Έχω συγκεντρώσει όσα σημεία ανακύκλωσης μπόρεσα να βρω στο http://kamenaladia.gr σε αντίστοιχο διαδραστικό χάρτη. Υπάρχει και ειδική φόρμα για να προσθέσει κάποιος και το δικό του σημείο ανακύκλωσης.

 6. Ο/Η Katerina λέει:

  Πάντως στην Αγγλία που μένω πρόσφατα έλαβα ενημερωτικό φυλλάδιο που συμβούλευε να μην ρίχνουμε λάδια, βαμβάκια και wet wipes επειδή κάνουν συσσώρευση και όντως βουλώνουν την αποχέτευση. Δηλαδή καλύτερα να περιμένουμε να κρυώσει το λάδι και να το ρίχνουμε στα σκουπίδια, όχι στο νεροχύτη και την τουαλέττα. Το λινκ εδώ http://www.water.org.uk/home/resources-and-links/snap/snap

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s