Οι 10 συνηθέστερες παρανοήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΙΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» ΤΟΥ ΑΛΑΝ ΓΚΟΡ

1η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν οι άνθρωποι ευθύνονται για την αλλαγή του γήινου κλίματος.»

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ισχυρή επιστημονική συναίνεση για το ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα της γης. Οι επιστήμονες στη συντριπτική τους πλειονότητα συμφωνούν ότι η γη υπερθερμαίνεται, ότι η τάση αυτή οφείλεται στους ανθρώπους και ότι αν συνεχίσουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα με αυτούς τους ρυθμούς η υπερθέρμανση θα γίνεται ολοένα και πιο επιζήμια.

2η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κλίμα, άρα δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε αποκλειστικά για το διοξείδιο του άνθρακα»

Το κλίμα είναι όντως ευαίσθητο σε πολλούς παράγοντες πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα  -στις ηλιακές κηλίδες, για παράδειγμα, ή στους υδρατμούς. Αυτό φυσικά, αποδεικνύει ότι πρέπει να ανησυχούμε για το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και για όλα τα υπόλοιπα αέρια που εκπέμπονται από τον άνθρωπο. Το γεγονός ότι το κλίμα  έχει δείξει ότι είναι ευαίσθητο σε πολλών ειδών φυσικές αλλαγές καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας θα πρέπει να λειτουργεί για εμάς ως ανησυχητική προειδοποίηση: πρέπει να δώσουμε προσοχής τις μαζικές και πρωτοφανείς αλλαγές που προκαλούμε. Έχουμε γίνει πιο ισχυροί από οποιαδήποτε άλλη δύναμη της φύσης.

3η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Το κλίμα υφίσταται φυσικές αλλαγές μέσα στο χρόνο, όποτε όποια αλλαγή παρατηρείται σήμερα είναι απλώς μέρος ενός φυσικού κύκλου.»

Το κλίμα όντως αλλάζει, και αυτό είναι κάτι φυσικό. Μελετώντας τους δακτύλιους των δέντρων, τα ιζήματα στις λίμνες, τους πυρήνες πάγου και άλλα στοιχεία που παρέχουν ένα φυσικό αρχείο για την εξέλιξη του κλίματος έως σήμερα, οι επιστήμονες ξέρουν ότι έχουν ξανασυμβεί αλλαγές στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένων και απότομων αλλαγών. Όμως όλες αυτές οι αλλαγές έλαβαν χώρα με φυσικές μεταβολές στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, που ήταν μικρότερες από αυτές που προκαλούμε εμείς αυτή τη στιγμή. Δείγματα από πυρήνες πάγου από την Ανταρκτική δείχνουν ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα τα υψηλότερα στα τελευταία 650.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πώς είμαστε μακριά από τα όρια της φυσιολογικής μεταβολής του κλίματος. Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σημαίνει πιο υψηλές θερμοκρασίες.

4η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Η τρύπα του όζοντος προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη.»

Υπάρχει όντως μια σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της τρύπας του όζοντος, αλλά δεν είναι αυτή. Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος- ένα τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας που περιέχει όζον σε υψηλή συγκέντρωση και προστατεύει τον πλανήτη από την ηλιακή ακτινοβολία- οφείλεται στους χλωροφθοράνθρακες , χημικές ουσίες που απαγορεύθηκαν με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Εξαιτίας αυτής  της τρύπας, περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στην επιφάνεια της Γης, χωρίς όμως να επηρεάζει τη θερμοκρασία της.

Η μόνη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του στρώματος του όζοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι ακριβώς αντίθετη από τον μύθο που διατυπώνεται παραπάνω. Η υπερθέρμανση, παρότι δεν ευθύνεται για την τρύπα του όζοντος, μπορεί να επιβραδύνει την φυσική αποκατάσταση του εν λόγω στρώματος. Η υπερθέρμανση αυξάνει τη θερμοκρασία της κατώτερης ατμόσφαιρας, αλλά ψύχει την στρατόσφαιρα , γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

5η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την κλιματική αλλαγή. Είναι ήδη πολύ αργά.»

Αυτή είναι η χειρότερη παρανόηση. Αν «η άρνηση δεν είναι απλώς ένα ποτάμι στην Αίγυπτο», η απόγνωση δεν είναι ρεζέρβα στο πορτ-μπαγκάζ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, πρέπει όμως να ξεκινήσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να μειώσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εφαρμόζοντας ένα συνδυασμό κυβερνητικών πρωτοβουλιών , βιομηχανικών καινοτομιών και ατομικών δράσεων. Σ’αυτόν τον οδηγό αναφέρονται δεκάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

6η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Οι πάγοι της Ανταρκτικής αυξάνονται, οπότε δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι  η υπερθέρμανση οδηγεί στην τήξη των παγετώνων και του θαλάσσιου πάγου.»

Κάποια κομμάτια πάγου στην Ανταρκτική μπορεί όντως να μεγαλώνουν, ωστόσο, την ίδια ώρα άλλες περιοχές της ηπείρου λιώνουν, ενώ μια έρευνα του 2006 δείχνει ότι συνολικά ο πάγος στην Ανταρκτική συρρικνώνεται  Ακόμη κι αν κάποια τμήματα πάγου γίνονται μεγαλύτερα, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η υπερθέρμανση οδηγεί στην τήξη των παγετώνων και του θαλάσσιου πάγου σε όλο τον κόσμο. Παγκοσμίως, πάνω από το 85% των παγετώνων συρρικνώνεται. Και σε κάθε περίπτωση, οι τοπικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή δεν ακυρώνουν τις παγκόσμιες τάσεις που παρατηρούν οι επιστήμονες.

7η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Η υπερθέρμανση αποτελεί μια θετική εξέλιξη, αφού θα μας γλιτώσει από τους πολύ ψυχρούς χειμώνες και θα βοηθήσει τα φυτά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.»

Αυτός ο μύθος δεν φαίνεται να «πεθαίνει» με τίποτα. Ακριβώς επειδή οι κατά τόπους επιπτώσεις θα ποικίλλουν, είναι αλήθεια ότι κάποιες περιοχές μπορεί να έχουν πιο ήπιους χειμώνες.  Ωστόσο, ο αρνητικός αντίκτυπος της αλλαγής παγκοσμίως εκμηδενίζει οποιαδήποτε οφέλη.  Για παράδειγμα, οι αλλαγές που παρατηρούνται στους ωκεανούς λόγω της υπερθέρμανσης έχουν αρχίσει ήδη να οδηγούν στη μαζική εξάλειψη των κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικότατες πηγές  τροφής και προστασίας για οργανισμούς από κάθε επίπεδο τη τροφικής αλυσίδας των ωκεανών , που φτάνει μέχρι και σ’εμάς. Η τήξη των πάγων οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και, αν μεγάλα κομμάτια πάγου λιώσουν μέσα στους ωκεανούς , πολλές παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα πλημμυρίσουν και εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες.  Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης. Άλλες εκτιμώμενες συνέπειες περιλαμβάνουν παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, πιο έντονες πλημμύρες, ισχυρότερους τυφώνες και καταιγίδες, διάβρωση του εδάφους μαζική εξαφάνιση ειδών και απειλές για την ανθρώπινη υγεία από νέες ασθένειες. Οι λίγοι άνθρωποι που θα ζουν ηπιότερους χειμώνες ίσως να ζουν, λοιπόν, σε ‘ένα περιβάλλον που θα είναι αγνώριστο.

8η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Η υπερθέρμανση που καταγράφουν οι επιστήμονες αποτελεί απλώς φαινόμενο των πόλεων, οι οποίες εγκλωβίζουν την θερμότητα, και δεν έχει σχέση με τα αέρια του θερμοκηπίου .»

Όσοι αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς αυτό είναι ευκολότερο από το να την αντιμετωπίσουν, προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό  που οι επιστήμονες παρατηρούν δεν είναι τίποτε άλλο από το φαινόμενο της «θερμικής νησίδας», σύμφωνα με το οπίο η θερμότητα παγιδεύεται στις πόλεις λόγω των κτηρίων και της ασφάλτου.

Αυτό είναι απλώς λάθος. Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας γίνονται κυρίως σε πάρκα, που είναι τα ψυχρότερα μέρη των αστικών θερμικών νησίδων. Επίσης, οι μακροχρόνιες μετρήσεις  δείχνουν ότι παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στις αστικές περιοχές και στην ύπαιθρο. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες, εξάλλου, αποδεικνύουν πως οι «αστικές θερμικές νησίδες» έχουν αμελητέες επιπτώσεις στη συνολική υπερθέρμανση του πλανήτη.

9η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της πτώσης ενός μετεωρίτη στη Σιβηρία στις αρχές του 20ου αιώνα. .»

Μπορεί να ακούγεται γελοίο σε πολλούς από εμάς, όμως είναι μια πραγματική υπόθεση ενός Ρώσου επιστήμονα. Τι δεν πάει καλά με αυτήν; Βασικά, τα πάντα. Οι συνέπειες της πτώσης ενός μετεωρίτη, όπως και της έκρηξης ενός ηφαιστείου, μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στο κλίμα, αν ένα τέτοιο φαινόμενο είναι αρκετά ισχυρό.  Ωστόσο δεν υπάρχουν καταγραμμένες ενδείξεις θέρμανσης ή ψύξης κατά τη διάρκεια της περιόδου που έπεσε ο μετεωρίτης. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου θα μπορούσαν να σχετίζονται με την εξάτμιση νερού, το οποίο παραμένει στην ανώτερη ατμόσφαιρα για λίγο μόνο χρόνια. Οποιεσδήποτε συνέπειες θα ήταν βραχυπρόθεσμες και δεν θα μπορούσαν να διαρκέσουν τόσα χρόνια.

10η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

«Οι θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές δεν αυξάνονται, άρα η υπερθέρμανση είναι ένας μύθος.»

Είναι βέβαιο ότι η θερμοκρασία δεν αυξάνεται σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Στο μυθιστόρημα του Michael  Crichton  State of  Fear, οι ήρωες ανταλλάσουν γραφήματα που δείχνουν συγκεκριμένα μέρη της Γης όπου οι  θερμοκρασίες μειώνονται ελάχιστα ή μένουν σταθερές. Τα γραφήματα αντιπροσωπεύουν πραγματικά στοιχεία από πραγματικούς επιστήμονες. Όμως, παρότι είναι αληθινά, δεν αποδεικνύουν ότι η παραπάνω άποψη είναι αληθής. Η υπερθέρμανση αναφέρεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου.

Επειδή το κλίμα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν θα είναι ίδιες παντού. Κάποιες περιοχές  του πλανήτη- όπως για παράδειγμα, η βόρεια Ευρώπη- θα γίνουν ψυχρότερες. Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι συνολικά η επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, όπως και η θερμοκρασία των ωκεανών. Αυτό έχει αποδειχθεί από μετρήσεις πολλών ειδών  -μεταξύ των οποίων και από στοιχεία δορυφόρων- που δείχνου όλες τα ίδια αποτελέσματα.

Πηγή:  estianet.gr

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Περιβάλλον - Οικολογία - Κλίμα. Bookmark the permalink.

1 Response to Οι 10 συνηθέστερες παρανοήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

  1. Παράθεμα: 10 ενεργειακοί μύθοι | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s