Αυταπάτη η γρήγορη απώλεια βάρους με δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων

Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ξεκινά κανείς μία δίαιτα η απώλεια βάρους την πρώτη εβδομάδα είναι μεγαλύτερη από τις επόμενες εβδομάδες. Όσο αυστηρή είναι αυτή η δίαιτα τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως αυτή τη πρώτη εβδομάδα;
Στο πρώτο στάδιο ελάττωσης του βάρους ο οργανισμός χρησιμοποιεί κυρίως ως καύσιμη ύλη το γλυκογόνο και όχι το λίπος. Το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στους μυς και στο ήπαρ ενωμένο με νερό (3-4 γρ. νερό για κάθε γρ. γλυκογόνο) και με κάλιο (K+) (0,45 mmol K+ για κάθε γρ. γλυκογόνου).Οι μεταβολές του ολικού K+ του σώματος στο πρώτο στάδιο μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCDs) αντανακλά τις μεταβολές άλιπης μάζας του σώματος.

Η μεταβολή του ολικού Κ+ σώματος μετρήθηκε σε 11 άτομα μετά από 4 ημέρες με την εφαρμογή μιας δίαιτας των 405 θερμίδων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η απώλεια του Κ+ ήταν 180 mmol, που αντιστοιχούν σε απώλεια γλυκογόνου περίπου 400 γρ. Αυτή η ποσότητα του γλυκογόνου συνοδεύεται από τριπλάσια ή τετραπλάσια απώλεια νερού. Τα άτομα της έρευνας έχασαν κατά μέσο όρο (4+- 1.8) kg που δεν ήταν όμως λίπος.

Άλλοι ερευνητές απέδειξάν ότι το μυϊκό γλυκογόνο μπορεί να μειωθεί στο 1/3 των κανονικών επιπέδων με μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακές για 4 ημέρες. Μετά, όμως, από μία δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες η αποθήκευση του γλυκογόνου αυξάνει κατά 6 φορές με αποτέλεσμα να διπλασιάζονται τα αποθέματα του. Η αυξημένη αποθήκευση γλυκογόνου σε συνδυασμό με την αυξημένη κατακράτηση νερού, οδηγεί σε μεγάλη και γρήγορη ανάκτηση του βάρους , που δεν είναι λίπος.
Μία άλλη έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις μίας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων σε 10 παχύσαρκες γυναίκες για 6 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η μέση απώλεια βάρους ήταν 11,5 kg. από τα οποία το 63% αποδόθηκε στην απώλεια του λίπους και το 37% σε απώλεια άλιπης μάζας σώματος (FFM). To τελευταίο σχετίζεται με μεγάλη απώλεια νερού και γλυκογόνου και έλαβε χώρα τις 2 πρώτες εβδομάδες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής μιας πολύ αυστηρής δίαιτας η απώλεια του βάρους είναι φαινομενική και δεν οδηγεί σε μείωση του λίπους. Γι αυτό δεν χρειάζεται να επιδοκιμάζουμε τον οργανισμό με τέτοιου είδους δίαιτες. Το μυστικό της επιτυχίας είναι: σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μία συστηματική άσκηση, τα οποία θα εφαρμόζονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να γίνουν συνήθειες ζωής.

Πηγές: 1. Stephen N Kreitzman at al. Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. Am J Clin Nutr 1992:56: 292s-293s. 2. Bergstrom J, Hermansen E. Diet, muscle glycogen and physical performance. Acta Physiol Scand 1967;71:140-50 3. R.G. Eston at al. Effect of very low calorie diet on body composition and exercise response in sedentary women. Eur. J Appl Physiol 1992;65:452-458

Γράφει: Μπεζιάνη Άννα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή: http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=759

 

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ιατρικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s