Μας ψεκάζουν με χημικά;

Στους ουρανούς όλο και πυκνώνουν οι λευκές γραμμές των αεροπλάνων. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πολλές από αυτές είναι εργαλεία μιας διεθνούς συνωμοσίας. Οι ειδικοί όμως λένε ότι…

Χαράζουν στον ουρανό λευκές γραμμές που φαίνονται αθώες, στην πραγματικότητα όμως αποτελούνται από επικίνδυνες χημικές ενώσεις τις οποίες χρησιμοποιούν οι ισχυροί της Γης για να ελέγχουν το κλίμα και τον ανθρώπινο νου. Αυτό υποστηρίζει μια νέα «θεωρία», η οποία γεννήθηκε πριν από 10 χρόνια στις ΗΠΑ και διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα, στο ίντερνετ, περισσότερες από 1 εκατομμύριο σελίδες στα αγγλικά είναι αφιερωμένες σε αυτό το θέμα. Οι φήμες διαδόθηκαν τόσο πολύ, ώστε ενδιαφέρθηκαν και οι πολιτικοί. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέθηκαν δύο επερωτήσεις και πολλές άλλες στα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών. Τι υποστηρίζουν όμως οι επιστήμονες;

Δημοσιογραφικό λαβράκι

Η υπόθεση της συνωμοσίας έχει συγκεκριμένη αφετηρία: ένα μήνυμα που δημοσίευσε ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Φινκ στο ίντερνετ το Σεπτέμβριο του 1997. Δε γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτόν, παρά μόνο ότι είναι παθιασμένος με τις θεωρίες συνωμοσίας. Με αυτό το μήνυμα υποστήριζε για πρώτη φορά ότι πολλές από τις γραμμές στους ουρανούς απελευθερώνονται από αεροπλάνα που ψεκάζουν διβρωμιούχο αιθυλένιο, ένα επικίνδυνο εντομοκτόνο. Ο Φινκ παραδέχτηκε αργότερα ότι είχε επινοήσει τα στοιχεία που στήριζαν τη θεωρία του. Η σπίθα όμως είχε ξεκινήσει μια μεγάλη φωτιά, και ύστερα από λίγους μήνες η ψεύτικη είδηση δημοσιεύτηκε από τον Καναδό δημοσιογράφο Γουίλιαμ Τόμας. Για να διαχωρίσουν αυτές τις αφύσικες λευκές γραμμές από τα μετεωρολογικά φαινόμενα, οι υποστηρικτές της θεωρίας δημιούργησαν τον όρο «chemtrails», από το «chemical trails» δηλαδή «χημικά ίχνη».

Παράξενα σύννεφα

Μέσα σε λίγα χρόνια η θεωρία διαδόθηκε και επεκτάθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε συμπεριέλαβε, εκτός από τις λευκές γραμμές, ένα μεγάλο πλήθος από «παράξενα» ατμοσφαιρικά φαινόμενα, όπως σύννεφα με τη μορφή μαστών ή τεράστιων κυμάτων και λαμπερά φωτοστέφανα. Αλλά τι ακριβώς λένε όσοι μιλούν για συνωμοσία; Πρώτα απ’ όλα, υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος από τις γραμμές που βλέπουμε στον ουρανό απελευθερώνονται από αεροπλάνα που ψεκάζουν χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Όχι μόνο εντομοκτόνα αλλά ακόμα και χλωριούχο νάτριο, μια ουσία που έχει δοκιμαστεί κατά της χαλαζόπτωσης. Μάλιστα προβάλλουν ως απόδειξη των ισχυρισμών τους περί συνωμοσίας την ύπαρξη ανεξήγητων νεφών, όπως αυτών με τρύπα στο κέντρο.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι λευκές γραμμές περιέχουν σκόνη με βάση το αλουμίνιο και το βάριο, που ίσως μετριάσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ίσως ακόμα οι γραμμές να δημιουργούνται προκειμένου να αλλοιώσουν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του αέρα. Με αυτό τον τρόπο ολόκληρη η ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται σαν μια τεράστια κεραία, ενδεχόμενο που ενδιαφέρει τους στρατιωτικούς πολλών ισχυρών χωρών.

Συνωμοσία στους πάγους

Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, το αρχηγείο του όλου εγχειρήματος βρίσκεται στην Αλάσκα. Εκεί βρίσκονται πράγματι οι εγκαταστάσεις του HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), ενός προγράμματος έρευνας της ιονόσφαιρας που ξεκίνησε το 1990 από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κέντρο που ασχολείται με στρατιωτικές και πολιτικές επικοινωνίες και συστήματα θαλάσσιας πλοήγησης. Όμως σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας, ο πραγματικός σκοπός του είναι η αλλοίωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών και ο διανοητικός έλεγχος των μαζών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Αυτό που δεν εξηγεί κανείς είναι ποιος ακριβώς και γιατί έχει σχεδιάσει μια τόσο εγκληματική πράξη που θα έφτανε ακόμα και στην πρόκληση, όπως ισχυρίζονται, παράξενων επιδημιών γρίπης.

Διαφορά θερμοκρασίας

Απέναντι όμως σε αυτές τις απίστευτες κατηγορίες, πώς αντιδρούν οι επιστήμονες; Ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, τονίζει ότι «οι λευκές γραμμές είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο και δημιουργούνται από τα καυτά αέρια που αφήνουν πίσω τους οι κινητήρες των αεροσκαφών. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εξαιτίας της τεράστιας διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στα καυσαέρια των αεροσκαφών και το περιβάλλον, καθώς στο συγκεκριμένο ύψος πτήσης (8-12 χλμ.) η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κυμαίνεται από -30οC ως -40οC». Όσον αφορά τις θεωρίες συνομωσίας ο κ. Πετράκης είναι κατηγορηματικός: «Οι μόνοι ψεκασμοί που γνωρίζουμε έχουν να κάνουν με την αγροτική παραγωγή και τους ψεκασμούς νεφών για την ενδυνάμωση ή την αποφυγή βροχοπτώσεων. Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για επιστημονικές μεθόδους που είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, οι οποίες εφαρμόζονται εν πλήρη γνώσει των αρχών. Το σενάριο της συνομωσίας δεν ευσταθεί, καθώς, για να μπορέσει κάποιο χημικό αέριο να επηρεάσει δραστικά τον πλανήτη ή την ανθρώπινη συμπεριφορά, θα απαιτούνταν τεράστιες ποσότητες. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε χιλιάδες αεροπλάνα να ψεκάζουν απ’ άκρου εις άκρον τη Γη, γεγονός που θα σήμαινε ότι η συνομωσία θα έπαυε πλέον να είναι συνωμοσία».

Στρατιωτικά πειράματα

Ωστόσο, στο τέλος της δεκαετίας του 1970, η σουηδική βιομηχανία Saab δοκίμασε τη δυνατότητα έγχυσης στα μαχητικά J-35 Draken και AJ-37 Viggen μιας ένωσης με βάση το τζελ του σιδηρίτη, για να λειτουργήσει ως αντιραντάρ. Παρόμοια πειράματα έγιναν επίσης με το βομβαρδιστικό Northrop B-2A Spirit, αόρατο στα ραντάρ. Για να μην αφήνει ορατές γραμμές, δοκιμάστηκε η χρησιμοποίηση ενός πρόσθετου, το οποίο όμως ήταν διαβρωτικό και προκαλούσε τεχνικά προβλήματα, γι’ αυτό αποφασίστηκε η απόρριψή του.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, η αεροπορία των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα έγγραφο στο οποίο απαντά σημείο προς σημείο σε αυτές τις κατηγορίες. Οι γραμμές με περίπλοκα σχέδια έχουν παραμορφωθεί από τους ανέμους. Τα σχέδια σχάρας οφείλονται στο σύστημα πλοήγησης, το οποίο σχηματίζεται από πορείες ανατολής-δύσης και βορρά-νότου που διασταυρώνονται σε διαφορετικά ύψη. Τέλος, το διβρωμιούχο αιθυλένιο δε χρησιμοποιείται ως πρόσθετο, καθώς έχει απαγορευτεί η χρήση του.

Γεγονός είναι ότι οι λευκές γραμμές στους ουρανούς αυξήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, αφού η κυκλοφορία των αεροπλάνων πενταπλασιάστηκε! Μάλιστα το πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: τα αεροπλάνα εκπέμπουν αέρια που μολύνουν την ατμόσφαιρα, όπως διοξείδιο του άνθρακα και του θείου. Ακόμα, με τη συμπύκνωση των υδρατμών αλλοιώνουν το κλίμα. Όπως μας λέει ο κ. Πετράκης, «το 2001 τις 3 ημέρες αναστολής των πτήσεων των αεροπλάνων, μετά από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, παρατηρήθηκε μια πρόσκαιρη μείωση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου». Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι λευκές γραμμές συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση στη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Και αυτό είναι το μόνο για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε.

Πηγή: http://www.focusmag.gr

Για να μάθετε πιο πολλά: http://www.af.mil/shared/media/document/AFD-051013-001.pdf  Το έγγραφο αεροπορίας των ΗΠΑ.

Περισσότερα για την εξήγηση του φαινομένου μπορείτε να διαβάσετε στη wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Contrail

τώρα το άρθρο και στα ελληνικά: http://el.wikipedia.org/wiki/

Advertisement

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Αστικοί μύθοι, Θεωρίες συνωμοσίας. Bookmark the permalink.

6 Responses to Μας ψεκάζουν με χημικά;

 1. Ο/Η π λέει:

  Τι λένε οι ειδικοί
  *Ζητήσαμε τη γνώμη του καθηγητή πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Γεράνιου, ο οποίος μας είπε: «Ακόμη και εάν υφίστανται, οι ψεκασμοί δεν μπορούν να διαμορφώσουν το κλίμα (ραγδαίες πλημμύρες), μπορούν μόνο να μολύνουν την ατμόσφαιρα εάν είναι τοξικοί».

  *Ο πιλότος πολιτικής αεροπορίας Γ. Φασουλάς περιγράφει τα chemtrails ως μια γοητευτική «θεωρία συνωμοσίας», που δεν τεκμηριώνεται: «Εμφανίζονται σε αεροδιαδρόμους με μεγάλη μάλιστα συχνότητα και θα ήταν απίθανο να μην έχουν εντοπιστεί αυτά τα αεροπλάνα που υποτίθεται κάνουν πειράματα, από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας. Πρόκειται για το φαινόμενο του «πάγου εν υπερτήξει», όταν τα αεροσκάφη συναντούν «εγκλωβισμένους υδρατμούς», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι ουρές».

  Οι υποστηρικτές του φαινομένου ανταπαντούν ότι οι γραμμές αυτές εμφανίζονται σε γεωμετρικούς σχηματισμούς, κυκλικές, τριγωνικές, πράγμα που θα ήταν άκρως επικίνδυνο να πραγματοποιείται πάνω από αεροδιαδρόμους. Επίσης αναφέρουν ότι σταδιακά διαστέλλονται δημιουργώντας λεπτά τεχνητά νέφη τα οποία μπορεί να καλύψουν μια ολόκληρη περιοχή.

  Οι επιπτώσεις στην υγεία, εάν αυτοί οι ψεκασμοί με αλουμίνιο και βάριο υφίστανται, είναι εξαιρετικά σοβαρές. Μπορούν να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ, υπέρταση, ρινικές αιμορραγίες, άσθμα, αλλεργίες, πνευμονία. Το βάριο παρεμποδίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  *Η περιέργεια των κατοίκων της Λάρισας για τις «απρόσκλητες» ουρές οδήγησαν τη βουλευτή του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη στις 20-11-2006 να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταφορών.

 2. Ο/Η apostolis λέει:

  Ειναι εντελώς ανόητο να πιστευει κάποιος ότι τον ψεκάζουν με αεροπλάνα, όταν μπορούν με πολύ πιο εύκολους και οικονομικότερους τρόπους να σε «ψεκάσουν».

 3. Ο/Η apostolis λέει:

  Ενα μυστικό που το γνωρίζουν πάνω από ενα ατομο, πάυει να ειναι μυστικό….

 4. Παράθεμα: Σκεπτικός Κάφρος – Αεροψεκασμοί | AntiChainLetter

 5. Παράθεμα: Μας ψεκάζουν; Ποιοι και γιατί; Τι ρώτησαν Κουβέλης και Βορίδης στη Βουλή | AntiChainLetter

 6. Παράθεμα: Μας ψεκάζουν; …και άλλες θεωρίες συνωμοσίας | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s