Coke + Mentos = Death

Τι συμβαίνει όταν η Coca Cola συναντά τις γνωστές καραμέλες Mentos;

Χρησιμοποιώντας απλά λόγια, η “έκρηξη” συμβαίνει λόγω του ότι οι μέντος έχουν μια επιφάνεια που αν την δούμε στο μικροσκόπιο έχει πολλαπλά βαθουλώματα, τα οποία λειτουργούν ως ιδανικό μέρος για τη δημιουργία φυσαλλίδων. Έτσι αν βάλεις 5-6 μέντος μέσα σε ένα μπουκάλι Coca-cola, το αποτέλεσμα θα είναι να βουλιάξουν και να δημιουργούν φυσαλίδες απο κάτω προς τα πάνω (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα), και να αυξηθεί η πίεση κατακόρυφα, εκτοξεύοντας με τρομερή δύναμη την Coca Cola έξω από το μπουκάλι.

Ένα παιδί σε σχολείο της Βραζιλίας πέθανε όταν κατανάλωσε Coca-Cola Light σε συνδυασμό με καραμέλες Mentos

Τον Απρίλιο του 2007 ένα παιδί, ηλικίας 10 ετών, μαθητής του σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Dante Alighieri, από São Paulo, Βραζιλία, πέθανε χωρίς οποιαδήποτε προγενέστερα ιατρικά προβλήματα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά πέθανε σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο νοσοκομείο. Αιτία: Φουσκωμένο στομάχι, θάνατος λόγω ασφυξίας. Η νεκροψία έδειξε ότι η κατάστασή του προκλήθηκε από κατανάλωση ουσιών, οι οποίες προκάλεσαν μια έκρηξη στο στομάχι του. Ένα μπουκάλι Coca Cola Light και στη συνέχεια οι πολύ γνωστές καραμέλες Mentos menthol. «Η αιτία του θανάτου του παιδιού ήταν το μίγμα των ουσιών στα δύο τρόφιμα». Ο Alexander B. Mergenthaler από το Ινστιτούτο Χημείας l’Institut USP (France) έλεγξε και ουσιαστικά απέδειξε ότι η ουσία «K INS930», από την Coca Cola Light, αναμιγνυόμενη με καραμέλες Menthos, απελευθερώνει ένα θανάσιμο χημικό γνωστό ως Ta9V4. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτός ο συνδυασμός παράγει και απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες αερίου κάτω από υψηλή πίεση – μια έκρηξη! Ενώ αυτό το γεγονός και η παρουσίασή του στα διάφορα μέσα προκάλεσε δημόσια αντίδραση, η Coca-Cola και η Mentos δεν έχουν εκδώσει καμία δημόσια δήλωση.

—————————————————-

Το ανυπόστατο mail που κυκλοφόρησε είναι μετάφραση ενός προγενέστερου αγγλικού (από το 2006) στο οποίο μάλιστα έλεγε ότι τα παιδιά που πέθαναν ήταν 2 …

Το βίντεο είναι πραγματικό, ως είδηση σχετικά με το ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο είναι σίγουρα «τραβηγμένη» & δεν τεκμηριώνεται πουθενά. 

Αρχικά το είδαμε στους Mythbusters που δοκιμάσαν διάφορους μύθους με την coca cola

όπου σύμφωνα με τον μουστακοφόρο Hyneman : it’s a process called «nucleation,» in which the particular chemistry of the Mentos candy interacts with the chemistry of the carbonated Diet Coke, causing the carbon dioxide gas, or CO2, to suddenly come out of suspension in the liquid and make a break for freedom.

 

Η Coca-Cola διέψευσε το συμβάν και επισύναψε στην απάντησή της, επίσημη επιστολή του διευθυντή του σχολείου του παιδιού στη Βραζιλία. Η εταιρεία διευκρίνισε δε πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος για την πρόκληση οποιασδήποτε ασθένειας ή προβλήματος υγείας λόγω του συνδυασμού του ακετοσουλφαμικού καλίου (συστατικό της Coca Cola light) και της αρωματικής ύλης μέντας (συστατικό των Mentos). Και τα δύο συστατικά είναι ευρέως αναγνωρισμένα και ασφαλή, ενώ χρησιμοποιούνται σε πολλά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο …; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αντίδραση που φαίνεται στο video μπορεί να συμβεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ως αποτέλεσμα της κατάποσης των δύο προϊόντων».

ένας τολμηρός που δοκίμασε  εδώ:

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Αστικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

2 Responses to Coke + Mentos = Death

  1. Ο/Η Monika Schmidt λέει:

    προσέξτε παιδιά λοιπόν..!!

  2. Παράθεμα: Τρομο-κόλα, φταίει για όλα; | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s