Μύθοι για τους σκύλους και τις γάτες…

Δε μπορείς να μάθεις σε γέρικο σκύλο καινούρια κόλπα : ΜΥΘΟΣ

Ο γέρικος σκύλος εκπαιδεύεται, απλά πιο δύσκολα. Το δύσκολο κομμάτι είναι το να ξεχάσει ο σκύλος μία συνήθεια ετών και να την αντικαταστήσει με νέα. Η ικανότητα εκμάθησης δεν έχει χαθεί, αλλά η θέλησή του, γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε κίνητρα στο σκύλο και μέσα από το παιχνίδι να επαναλαμβάνουμε εύκολες εντολές συνεχώς, που θα συνδυάζουμε με κέρασμα.

Είναι καλό να γλύφει ο σκύλος την πληγή του: ΜΥΘΟΣ

Δεν πρέπει να ενθαρρύνεται ο σκύλος να γλύφει τις πληγές του, αν και θεωρείται φυσιολογική η επιθυμία του αυτή, για να καθαριστεί. Δε βοηθά, αντιθέτως καθυστερεί την επούλωση και κάνει την κατάσταση χειρότερη. Για το λόγο αυτό φοράμε στο ζώο κολάρο Ελισάβετ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι σκύλοι τρώνε χόρτα όταν έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους : ΜΥΘΟΣ

Είναι μέρος της φυσιολογικής συμπεριφοράς των σκύλων η «βόσκηση». Οι άγριοι σκύλοι πάντοτε έτρωγαν ολόκληρο το θήραμα τους, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου του στομάχου από τα φυτοφάγα μηρυκαστικά. Οι φυτικές ίνες που τα χόρτα περιέχουν είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος (αν δίνετε σπιτικό φαγητό ίσως λείπουν από τη διατροφή του). Λαίμαργοι σκύλοι ωστόσο μπορεί να κάνουν εμετό μετά από μεγάλες ποσότητες, γι’ αυτό με μέτρο στον αγρό!

Μόνο οι αρσενικοί σκύλοι προσπαθούν να επιβούν σε άλλους σκύλους και σηκώνουν το πόδι τους για να ουρήσουν: ΜΥΘΟΣ

Πολλές φορές θηλυκοί σκύλοι, και στειρωμένοι, εκφράζουν τέτοια συμπεριφορά. Επιβαίνουν σε άλλα θηλυκά, στο πόδι του ιδιοκτήτη τους ή σηκώνουν το πόδι τους κατά την ούρηση. Αυτό ξαφνιάζει κάποιους και διασκεδάζει πολύ άλλους ιδιοκτήτες, αλλά είναι καθ’ όλα φυσιολογικό για τα θηλυκά που θέλουν να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό την κυριαρχία τους προς άλλα ζώα ή τον ιδιοκτήτη τους.

Ο σκύλος είναι καλύτερα να γεννήσει μία φορά πριν στειρωθεί : ΜΥΘΟΣ

Στείρωση του θηλυκού ζώου δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την αναπαραγωγή του και την απόκτηση κουταβιών. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να γίνεται 2 μήνες περίπου μετά τον πρώτο οίστρο (και την εμφάνιση αίματος) ώστε να να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και να μηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας και καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών.

Υπάρχουν υποαλλεργικοί σκύλοι και γάτες : ΜΥΘΟΣ

Η αλλεργία που έχουν οι άνθρωποι στα ζώα δεν οφείλεται στην τρίχα τους, αλλά σε αλλεργιογόνα που βρίσκονται κυρίως στο δέρμα του ζώου και στους σιαλογόνους αδένες του ζώου. Άρα έστω κι αν χρυσοπληρώσετε έναν σκύλο που δε βγάζει πολλή τρίχα ή μια γάτα άτριχη (Σφινξ), δε θα απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες συνέπειες της αλλεργίας.

Δε μπορείς να εκπαιδεύσεις μία γάτα : ΜΥΘΟΣ

Η γάτα μπορεί να εκπαιδευτεί να εκτελεί όλες τις κλασσικές εντολές του σκύλου (κάτσε, σήκω, πήδα, φέρε), χρησιμοποιώντας κεράσματα όπως στο σκύλο και φυσικά.. πολλή υπομονή!

Ο σκύλος μπορεί να τρώει άφοβα κόκαλα /η γάτα ψαροκόκαλα: ΜΥΘΟΣ

Αυτή η πρακτική έχει αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη και πλεόν σχεδόν κανένας κτηνίατρος δε συμβουλεύει να ταΐζεται το ζώο με κόκαλα. Είναι ίσως βολικό να ταΐζουμε το ζώο με οτιδήποτε μένει από το τραπέζι και δύσκολο να αρνηθούμε στο ικετευτικό βλέμμα του, αλλά δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ο ι κίνδυνοι είναι πολλοί και ποικίλλουν από απλή διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου (δυσκοιλιότητα, με εναλλαγές ή όχι με διάρροια), τραύματα των ούλων και αποστήματα των δοντιών, έως πνιγμό του ζώου και έμφραξη ή διάτρηση του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου. Τα μεγάλα ωμά κόκαλα δεν κόβονται σε τόσο αιχμηρά κομμάτια και είναι λιγότερο επικίνδυνα, αλλά γιατί να ρισκάρουμε με τη ζωή του ζώου μας και να μην του προσφέρουμε ένα βιομηχανοποιημένο, ίσως λιγότερο γευστικό αλλά ασφαλές κόκαλο;

Ο σκύλος μου λατρεύει να τον φιλάω! : ΜΥΘΟΣ

Οι σκύλοι και οι γάτες φυσιολογικά δεν εκδηλώνουν τη συμπάθεια τους με αγκαλιές και φιλιά, αλλά με τριψίματα και γλυψίματα προς εμάς ή άλλα ζώα. Δεν καταλαβαίνουν το φιλί και την αγκαλιά, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να τρομάξει ένα μη εξοικειωμένο ζώο και να προσπαθήσει να φύγει ή να αντιδράσει άσχημα στην προσπάθεια να το αγκαλιάσει κάποιος, αφού νομίζει ότι θα το πιάσει για να του κάνει κακό. Αν το σκυλάκι σας δεν αντιδρά όταν το φιλάτε με τις ώρες, είναι γιατί απλά… έχει πολλή υπομονή!

Πηγή: ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ- ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΝΙΑ http://www.facebook.com/note.php?note_id=211865758836185

by antichainletter https://antichainletter.wordpress.com

Συναφή:

Bonsai Kitten – Γατάκια σε μπουκάλια !

Τα σαλιγκάρια και η βροχή

Τα Ζώδια και τα Ζώα

Advertisement

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s