Εργασία στο εξωτερικό: μύθοι & πραγματικότητες

Οτι πολλοί πλέον το τολμούν είναι γεγονός. Οπως και το ότι ακόμα περισσότεροι το σκέφτονται, αν και το όνομά μας ως Ελληνες δεν περνάει περίοδο δόξας στο εξωτερικό. Συζητώντας καθημερινά με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών που έρχονται για career coaching με το δίλημμα «Ελλάδα ή εξωτερικό», παραθέτω κάποιες παραμέτρους που συχνά «πέφτουν» στο τραπέζι:

«Να πάω επί τόπου ή να ψάξω από εδώ;»: Η αλήθεια είναι ότι βιογραφικά με ξένη διεύθυνση συνήθως προκαλούν δισταγμό. Δύσκολα ένας εργοδότης αναλαμβάνει το ρίσκο να «ξεσπιτώσει» κάποιον με ότι συνεπάγεται αυτό, εκτός αν το βιογραφικό έχει κάποιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Μια καλή λύση είναι να πάει κάποιος για μερικές μέρες στο μέρος που αναζητά εργασία, έχοντας κλείσει από πριν ραντεβού, έχοντας ενεργοποιήσει ένα δίκτυο γνωριμιών ή πηγαίνοντας με θάρρος επί τόπου στα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Οι κινήσεις εξαρτώνται από το ιεραρχικό επίπεδο της θέσης που αναζητά κάποιος, όπως και από το τι αφήνει πίσω.

«Εχω ξαδέρφια εκεί και μου είπαν ότι είναι καλά!»: Οι προθέσεις μπορεί να είναι οι καλύτερες, αλλά συνήθως μεταφέρουμε την υποκειμενική γνώμη μας για τα πράγματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας δικός μας άνθρωπος εκεί που πάμε για βασικές πληροφορίες και μια χείρα βοηθείας, αλλά ας μην ξεχνάμε τη διαφορετικότητα στους στόχους και στις επιθυμίες.

«Βιάστηκα να πάω χωρίς να υπογράψω συμβόλαιο και τώρα…»: Οι βεβιασμένες κινήσεις σπάνια οδηγούν σε καλά μονοπάτια. Στην εν λόγω περίπτωση άλλη θέση εργασίας είχαν συζητήσει μέσω τηλεφώνου, άλλη βρήκε ο εργαζόμενος, όταν μετακόμισε στη νέα χώρα. Αν ένας εργοδότης καθυστερεί ή δεν αναφέρει τίποτα για γραπτό συμβόλαιο, η αξιοπιστία του είναι αμφίβολη. (Ναι, συμβαίνει και στο εξωτερικό!).

«Μου ακύρωσαν τη συνέντευξη λόγω γλώσσας»: Οι εποχές που κάποιος μετανάστευε ξέροντας μόνο μερικές λέξεις στην ξένη γλώσσα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η πολύ καλή -για να μην πω η άριστη- γνώση παίζει καθοριστικό ρόλο. Φροντίστε το επίπεδο γνώσης που αναφέρετε στο βιογραφικό σας να συνάδει με την πραγματική σας γνώση, γιατί ένα email με λάθη αρκεί για να χάσετε την ευκαιρία μιας συνέντευξης.

Last but not least, «να μείνω ή να φύγω;»: Εδώ προηγείται ένα άλλο θεμελιώδες ερώτημα: πώς θέλω να ζήσω; Η δουλειά είναι μέρος της ζωής μας, όχι η ζωή μας ολόκληρη. Κάθε επιλογή έχει το τίμημά της.

Πηγή: Δήμητρα Καρατώλου http://www.netweek.gr/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Εργασία στο εξωτερικό: μύθοι & πραγματικότητες

 1. Ο/Η metansastis λέει:

  Έχοντας ζησει κι εργαστεί σε τρεις διαφορετικές χώρες και κάνει συνεντεύξεις σε άλλες 3 – 4, η εμπειρία μου έδειξε ότι μια επιθυμία για μετανάστευση πρέπει να παρουσιαστεί σαν επιθυμία να πάει κάποιος σε μια χώρα κι όχι να φύγει από μια άλλη.
  Απαντώντας δηλαδή σε μια ερώτηση «γιατί θέλεις να φύγεις από την Ελλάδα» ή «γιατί θέλεις να έρθεις στην χώρα Χ», μια απάντηση του τύπου «Με τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα δεν έχω στον ήλιο μοίρα και θέλω να φύγω» δεν βοηθάει ιδιαίτερα.
  Αντίθετα μια απάντηση του τύπου «Θέλω να έρθω στην χώρα Χ γιατι…» είναι προτιμητέα. Είναι θετική, δεν δείχνει απελπισία, φανερώνει κάποιον που έχει ψάξει, έχει ενημερωθεί και είναι πλήρως συνηδητοποιημένος το τι ψάχνει. Η ιδέα που θα πρέπει να μεταδοθεί είναι ότι θέλω τη συγκεκριμένη δουλειά και είμαι έτοιμος να μεταναστεύσω για να την κάνω και όχι ότι θέλω να μεταναστεύσω και για να το πετύχω θα κάνω ότι δουλειά βρεθεί μπροστά μου.
  Βέβαια αυτό προϋποθέτει και μια στοιχειώδη προετοιμασία με ενημέρωση για την χώρα Χ, ώστε να είναι σε θέση κάποιος να απαντήσει κάποιες βασικές ερωτήσεις με τρόπο που δείχνει ότι ξέρει τι του γίνεται. Στην εποχή μας τα βρίσκει κανείς όλα στο ίντερνετ, αλλά και μια επίσεκεψη σε κανένα προξενείο ή πρεσβεία βοηθάει ιδιαίτερα.

  • Ο/Η Jimmy λέει:

   Πέρα από το επάγγελμα του μηχανικού λογισμικού που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μόνο τα αγγλικά. Κάθε τόπος θέλει τη γλώσσα του. Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κάνουν χρυσές δουλειές. Οι γλώσσες που παίζουν είναι γερμανικά, ολλανδικά, σκανδιναβικά. Η αίσθηση που είχα όταν απευθυνόμουν στο εξωτερικό για δουλειά ήταν ό,τι ήθελαν να μου φάνε τα λεφτά (διαμονή, ψάξιμο, προτεινόμενες σπουδές κ.λπ.). Αν δεν έχεις άνθρωπο εκεί, στεριώνεις μόνο αν έχεις μεγάλη εμπειρία, που βέβαια την έχεις αποκτήσει στην πατρίδα σου ή αν έχεις φάει μία περιουσία σε σπουδές εκεί, κυρίως πληροφορικής. Μου φαίνεται πως τις δουλειές που κάνουν εδώ οι λαθρομετανάστες τις κάνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s