Μύθοι για τον εγκέφαλο

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο περίπλοκη ύπαρξη στο μέχρι τώρα γνωστό σύμπαν και παρά τις αξιόλογες προσπάθειες των επιστημόνων, υπάρχουν ακόμα πολλά μυστήρια για το 1,5 kg  «μαύρο κουτί» ανάμεσα στα αυτιά μας.

Ανατομικά, ο εγκέφαλος χωρίζεται σε δυο ημισφαίρια-το αριστερό και το δεξί. Σύμφωνα με το μύθο υπάρχει καταμερισμός των εργασιών που εκτελεί το κάθε μέρος του εγκέφαλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες «υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο δεξί και στο αριστερό ημισφαίριο του εγκέφαλου». Ως αποτέλεσμα των παραπάνω πιστεύουμε ότι τα δυο ημισφαίρια είναι δυο ξεχωριστές οντότητες.Το αριστερό ημισφαίριο είναι εκείνο που απεικονίζεται ως η έδρα της λογικής ενώ το δεξί ημισφαίριο είναι εκείνο που σχετίζεται με το συναίσθημα και τη διαίσθηση.  Συνεπώς, τα άτομα που χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό μέρος του εγκεφάλου τους είναι πιο λογικά ενώ εκείνα που χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ημισφαίριο είναι πιο συναισθηματικά και δημιουργικά. Σύμφωνα με το μύθο θα ήμασταν όλοι πιο αποτελεσματικοί και ολοκληρωμένοι ως άτομα αν μαθαίναμε να χρησιμοποιούμε στο έπακρο και τα δυο μέρη του εγκεφάλου μας. Υποστηρίζεται ότι τα άτομα διαφέρουν όντως ως προς τον τρόπο που επιλέγουν να επιλύσουν τα προβλήματα αλλά και να προβληματιστούν για τον κόσμο γενικά. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τις διαφορετικές ισορροπίες δύναμης ανάμεσα στα δυο ημισφαίρια.Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν καλύτερα οπτικές αναπαραστάσεις ενώ υπάρχουν και εκείνοι που είναι καλύτεροι στη χρήση ακουστικών αναπαραστάσεων. Οι διαφοροποιήσεις στο πως προσλαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες είναι αναμφισβήτητα μεγάλες. Αλλά το να καταλήξουμε να ονομάσουμε «λογικό» το αριστερό μέρος του εγκεφάλου και «συναισθηματικό» ή «δημιουργικό» το δεξί, δεν συμφωνεί με τα έως τώρα δεδομένα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος. Αυτή η θεωρία υπονοεί ότι χρησιμοποιούμε το ένα ημισφαίριο πολύ περισσότερο από το άλλο. Όμως ο εγκέφαλος δε δουλεύει με αυτό τον τρόπο. Τα δυο ημισφαίρια επικοινωνούν μεταξύ τους και συνεργάζονται μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού νευρικών διασυνδέσεων γνωστού και ως «μεσολόβιο».

Επομένως τα δυο ημισφαίρια συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται… Myth busted!

Ο μύθος: Το να ακούς Μότσαρτ σε κάνει πιο έξυπνο.

Ο σύνθετης κλασικής μουσικής Αμαντέους Μότσαρτ αποτελεί το επίκεντρο αυτής της πεποίθησης που άνθισε τη δεκαετία του 1990. Οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι το να παίζει κανείς τη μουσική του Μότσαρτ σε παιδιά θα ενίσχυε την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και θα τα έκανε πιο έξυπνα. Που έγκειται όμως μια τέτοια ιδέα; Η αντίληψη αυτή, που έγινε γνωστή ως «η επίδραση του Μότσαρτ», ξεκίνησε με μια επιστημονική έρευνα που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1993 σχετικά με το IQ. Η έρευνα περιέγραφε ένα πείραμα, στο οποίο φοιτητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έκαναν μια σειρά από ασκήσεις που σχετίζονταν με τη λογική αντίληψη του χώρου. Οι φοιτητές που άκουσαν τη μουσική του Μότσαρτ προτού ξεκινήσει η εξέταση τα κατάφεραν λίγο καλύτερα από αυτούς που άκουσαν χαλαρωτική μουσική ή και καθόλου μουσική. Όμως η επίδραση της σονάτας φαίνεται ότι εξασθενούσε μετά από 15 λεπτά. Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μεγαλοποίησαν αυτή την ενδιαφέρουσα παρατήρηση και τη μετέτρεψαν σε μια γενική ιδέα κατά την οποία το να παίζει κανείς τη μουσική του Μότσαρτ σε παιδιά θα τα έκανε πιο έξυπνα. Οι μουσικές εταιρείες προώθησαν με αυτό το τρόπο και πούλησαν CD με τη δουλειά της μουσικής ιδιοφυίας. Μερικοί άνθρωποι υπέθεσαν ότι οι μουσικές συνθέσεις του Μότσαρτ είχαν μια ιδιαίτερη βιολογική επίδραση στις εγκεφαλικές  τους συνάψεις. Σε μελέτες που ακολούθησαν η αλήθεια αποδείχτηκε πιο εγκόσμια…Προέκυψε ότι οποιοδήποτε είδος διεγερτικής μουσικής ακριβώς πριν από μια σειρά από σπαζοκεφαλιές σας διατηρούν σε εγρήγορση και σας κάνουν πιο ενθουσιώδη. Οπότε η απόδοσή σας βελτιώνεται κάπως.

Myth busted…again!

Ο μύθος: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους.

Ένας μύθος που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970. Θα ήταν καταπληκτικό εάν υπήρχε όντως το υπερβολικό ποσοστό του 90% αχρησιμοποίητης παραγωγικής ικανότητας του εγκεφάλου. Και τι δε θα ήταν δυνατό με όλη τη φαιά ουσία μας σε δράση; Από τότε τεχνολογικά άλματα στη σάρωση του εγκεφάλου έχουν φέρει τις αποδείξεις μπροστά στα μάτια μας. «Η λειτουργική απεικόνιση έχει δείξει ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέρη του εγκεφάλου που δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν από κάτι», υποστηρίζουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Γνωσιακής Επιστήμης στο University College του Λονδίνου. Ακόμα και το να κάνει κάποιος κάτι απλό όπως το να σφίξει τη γροθιά του, απαιτεί τη χρήση πάνω από το 10% του εγκεφάλου του. Μια λειτουργική τομογραφία του εγκεφάλου αποκαλύπτει ότι ένας τεράστιος αριθμός εγκεφαλικών κυττάρων τίθεται σε δράση, καθώς σχεδιάζουν και ξεκινούν τη σύσπαση των μυών στα δάκτυλα και την παλάμη σας.

Ακόμα ένας μύθος καταρρίφθηκε…

Ο μύθος: Ένα γεμάτο φεγγάρι αυξάνει την αφύσικη συμπεριφορά.

Στη λαογραφία ένα γεμάτο φεγγάρι σχετίζεται με την παράνοια, τους λυκάνθρωπους και με κάθε είδους δυσάρεστα γεγονότα. Όταν όμως οι ψυχολόγοι και οι άνθρωποι που ασχολούνται με στατιστικές εξέτασαν το θέμα, ανακάλυψαν ότι η σεληνιακή επιρροή στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στην ανθρώπινη συμπεριφορά παραμένει απατηλή. Συνολικά απέτυχαν να ανακαλύψουν ένα συσχετισμό ανάμεσα στη χρονική στιγμή της πανσελήνου και σε γεγονότα όπως επιθέσεις, συλλήψεις, αυτοκτονίες, εισαγωγή σε ψυχιατρικές κλινικές, δηλητηριάσεις και τροχαία δυστυχήματα. «Στα περισσότερα δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας συσχετισμός ανάμεσα στη φάση στην οποία βρίσκεται το φεγγάρι και σε κάποιες από αυτές τις αφύσικες συμπεριφορές», υποστηρίζουν οι ειδικοί. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι πολλοί υποστηρικτές του μύθου της πανσελήνου σχετίζονται τόσο με επαγγέλματα υγείας όσο και με τον χώρο επιβολής του νόμου. Αστυνομικοί και προσωπικό στα νοσοκομεία γίνονται συχνά μάρτυρες τρομερών και ανησυχητικών γεγονότων. «Όταν συμβαίνουν αυτά τα τραυματικά γεγονότα οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προσέξουν ότι στον ουρανό λάμπει ένα γεμάτο φεγγάρι από ότι να παρατηρήσουν τα μισοφέγγαρα», αναφέρουν οι επιστήμονες. Επομένως, γίνονται συσχετισμοί με ατυχήματα ή εγκλήματα κυρίως όταν το φεγγάρι είναι πιο εμφανές και συμβολικά σημαντικό. Από τη Δώρα Δουφεξή

Πηγή: http://www.infospoudes.gr

Σχετικά άρθρα

Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί θαύματα

Πέντε μύθοι για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Οι Παγίδες της Σκέψης

Déjà vu: Στο ίδιο έργο θεατές

Πώς τα «κοψίδια» συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ιατρικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

1 Response to Μύθοι για τον εγκέφαλο

  1. Παράθεμα: Η απομυθοποίηση 10 μύθων για το σώμα… | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s