Τον τελευταίο καιρό πολλοί με ρωτούν σχετικά με τις ηλιακές καταιγίδες και πόσο επικίνδυνες είναι για την καθημερινή μας ζωή. Η ηλιακή δραστηριότητα παρουσιάζεται στο διαδίκτυο συχνά ως κάτι καινούριο, ένα εκρηκτικό γεγονός από το οποίο δεν μπορούμε να προστατευτούμε.
Πράγματι ο ήλιος μας αυξάνει σιγά σιγά τη δραστηριότητά του, η οποία θα κορυφωθεί το 2013. Και αυτό συμβαίνει κάθε 11 χρόνια, εδώ και μερικά δισεκατομμύρια έτη. Όποιοι από εσάς είναι πάνω από 33 ετών έχουν ζήσει 3 ηλιακά μέγιστα μέχρι σήμερα (με ηλιακές καταιγίδες, διακοπές τηλεπικοινωνιών και όλα τα σχετικά που συμβαίνουν σε κάθε ηλιακό μέγιστο). Θυμάστε κάτι κοσμοϊστορικό να συνέβη το 2002? Ούτε κι εγώ.
Η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει άμεσα τους χιλιάδες δορυφόρους που είναι σε τροχιά γύρω από τη γη, όπως επίσης και τους αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό, οι οποίοι δέχονται μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας σε κάθε ηλιακή καταιγίδα. Ο λόγος για τον οποίο τα σκέρτσα του ήλιου μας λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοσιότητα, είναι ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο εξαρτώμαστε από τους δορυφόρους. Στην εποχή που τα πάντα βασίζονται στην επικοινωνία μέσω δορυφόρων, πράγματι η μη λειτουργία τους για μερικές ώρες θα μπορούσε να έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ωστόσο τα φαινόμενα αυτά διαρκούν μόνο κάποιες ώρες και ο ήλιος παρακολουθείται διαρκώς από γη και διάστημα. Μια ηλιακή καταιγίδα που ξεκινάει από τον ήλιο χρειάζεται μερικές ώρες για να φτάσει στη γη. Γι’ αυτό και η πρόβλεψη του διαστημικού καιρού σήμερα είναι αρκετά ακριβής ώστε οι χειριστές των δορυφόρων να μπορούν να παίρνουν τα μέτρα τους.
Διακοπή των ηλεκτρικών δικτύων είναι ένα άλλο φαινόμενο που έχει συμβεί στο παρελθόν λόγω ηλιακών καταιγίδων. Το τυπικότερο παράδειγμα είναι το blackout στον Καναδά το 1989: http://www.ips.gov.au/Educational/1/3/12
Κάτι τέτοιο συνήθως περιορίζεται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, και είναι αρκετά σπάνιο. Πραγματι είναι πολύ επικίνδυνο αν π.χ. ένα νοσοκομείο μείνει χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες, και φυσικά είναι άβολο για τους καταναλωτές να μείνουν ώρες χωρίς ρεύμα, ωστόσο αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ πιο απίθανα από άλλα που συμβαίνουν στον ελλαδικό χώρο πολύ συχνότερα όπως σεισμοί και απεργίες της ΔΕΗ.
Με λίγα λόγια, δε χρειάζεται να ανησυχείτε και πολύ για τις ηλιακές καταιγίδες. Συνέβαιναν, συμβαίνουν, και θα συμβαίνουν πάντα. Και δημιουργούν το υπέροχο φαινόμενο του πολικού σέλαος, που οι τυχεροί στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη μπορούν να παρατηρούν κάθε 11 χρόνια.
Ιδού και ένα σχετικό άρθρο από τη NASA που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μια ηλιακή καταιγίδα δεν μπορεί να μας βλάψει και πολύ:
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-superFlares.html
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για το διαστημικό καιρό, και να ξέρετε ακριβώς πότε θα χτυπήσει η επόμενη καταιγίδα, ιδού ένα χρήσιμο λινκ:
http://www.spaceweather.com/
Τέλος, αν θέλετε να δείτε πώς ακριβώς ο ήλιος στέλνει εκρήξεις ενεργητικών σωματιδίων προς τα εμάς, ιδού ένα υπέροχο βίντεο από τη NASA:
http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News030712-X5-4.html
Ιωάννα, Αστροφυσικός
Παράθεμα: 10 ενεργειακοί μύθοι | AntiChainLetter