Η οικειότητα της παρανομίας

Όλοι έχουν μία ιστορία, μικρή ή μεγάλη, να αφηγηθούν, για διευκολύνσεις με… τόκο. Ποιος είναι τόσο αθώος ή βλαξ να νομίζει ότι ζει στην πάλλευκη Φινλανδία;


Δέχομαι ότι η έκπληξη και το σοκ δεν δικαιολογούνται, όταν βλέπει το φως μία υπόθεση διαφθοράς, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο θολές είναι κάποιες συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά κάθε φορά επιβεβαιώνεται πόσο παραγωγικά είναι τα δυσώδη συμπλέγματα.

Οπως αυτά με τα οποία έμπλεξε συνιδιοκτήτης τουριστικής μονάδας στην Αργολίδα, από τον οποίο φέρονται να ζήτησαν 120.000 ευρώ «μίζα» δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, για να του εγκρίνουν επιχορήγηση.

Επί επτά χρόνια ανεβοκατέβαινε ορόφους για να δει πού έχει παραπέσει το αίτημά του για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο επένδυσης ύψους 24 εκατ. ευρώ, τον έστελναν από τον Αννα στον Καϊάφα, ο φάκελος πήγαινε από γραφείο σε γραφείο, έφτασε μέχρι και σε υπουργούς για να δώσει τέλος στο Γολγοθά της γραφειοκρατίας, είδε υπαλλήλους να κάνουν σύνδεση των πολιτικών τους προϊσταμένων με… Κάιρο, έκανε αίτηση θεραπείας, κι όταν είπε «όχι» στο λάδωμα ο αδερφός του, κύριος μέτοχος που ζει στο εξωτερικό, πώς γινόταν το παζάρι από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων για το ξεπάγωμα της επιδότησης.

Ο επιχειρηματίας είπε κι άλλα με ονόματα και διευθύνσεις, εκείνο, όμως, που κρατώ από το γαϊτανάκι είναι η μελαγχολική ομολογία του ότι, αν ήταν στο δικό του χέρι, θα είχε δώσει τα χρήματα από την αρχή, για να γλιτώσει την οδύσσεια.

Μια ανακλαστική αντίδραση που προκαλείται από το οικείο, που μοιάζει εξίσου φυσιολογική με την ανάσα, η οποία μας κόπηκε από την κρίση. Σταδιακά, τα στόματα για τα ανεμοδαρμένα ήθη ανοίγουν. Αλλά, δεν αρκεί. Διεφθαρμένοι, αδιάφθοροι και διαφθορείς πάντα θα υπάρχουν. Και οι ευθύνες μπορεί να είναι ατομικές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε ατομικό. Είναι πολιτικό και πολιτικά πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ – ktzor@naftemporiki.gr

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Πολιτική - επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s