Mύθοι-αλήθειες για το ποδήλατο

1. Οι ξένοι έχουν άλλοι κουλτούρα…
Δεν είχαν καμία κουλτούρα μέχρι που έγιναν οι πρώτες δοκιμές και ο κόσμος κατάλαβε τα πλεονεκτήματα. Άσε που και γι’ αυτούς κι εμείς ξένοι είμαστε…

2. Η Κοπεγχάγη είναι επίπεδη.
Είναι αρκετά επίπεδη αλλά έχει αέρα ο οποίος – όποιος κάνει ποδήλατο ξέρει – είναι χειρότερος από ανηφόρες. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για ν’ ανεβαίνουμε κάθε μέρα… στα βουνά. Υπάρχουν πολλές γειτονιές σε όλες τις πόλεις που είναι εξίσου επίπεδες και χωρίς αέρα. Αν μένεις ή εργάζεσαι σε περιοχές με μεγάλες υψομετρικές, το ποδήλατο δεν είναι η λύση για σένα.

3. Θα ιδρώσω…
Ιδρώνεις αν πηγαίνεις πιο γρήγορα απ’ όσο πρέπει, αν είσαι αγύμναστος κι αν πρέπει να κάνεις κάθε τόσο μικρές κόντρες με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία στα φανάρια προκειμένου να σώσεις τη ζωή σου… Όχι αν ποδηλατείς χαλαρά σε έναν ποδηλατόδρομο. Επίσης ιδρώνεις και στο αυτοκίνητο, με το μηχανάκι γίνεσαι χάλια από τα καυσαέρια και τη σκόνη και για το λεωφορείο να μη μιλήσω…

4. Στην Αθήνα δεν έχουμε δρόμους…
Δρόμους έχουμε αλλά τους έχουμε για τα αυτοκίνητα. Περισσότερα ποδήλατα σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα άρα και οι οδηγοί που στο τέλος θα επιλέξουν το αυτοκίνητό τους θα μπορούν να κινηθούν και οι μετακινήσεις στην πόλη θα γίνονται με τα ποδήλατα.

5. Θα μειωθούν οι θέσεις πάρκινγκ…
Αυτές στις οποίες αναφέρεστε, δεν είναι θέσεις πάρκινγκ. Είναι χώρος στον οποίο, για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης απαγορεύεται το πάρκινγκ αλλά καταστρατηγείται διότι τα αυτοκίνητα είναι τόσα πολλά ώστε δεν έχουν πού να σταθμεύσουν. Περισσότερα ποδήλατα σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα και λιγότερα αυτοκίνητα σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χώρος.

6. Θα μειωθεί η κίνηση στα μαγαζιά…
Θα αστειεύεστε! Ποιός ψωνίζει «με το αυτοκίνητο» από καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους. Το αντίθετο, όταν υπάρχει κίνηση δεν μπορείς καν να δεις τις βιτρίνες και οι ίδιοι οι πεζοί αποφεύγουν τους συγκεκριμένους δρόμους επειδή έχει θόρυβο και καυσαέριο.

7. Ποιός θα πάρει το ποδήλατο στην Ελλάδα…
Αυτές οι 10 με 15 χιλιάδες κόσμου που βγαίνουν κάθε φορά που γίνονται ποδηλατοπορείες στο κέντρο κατ’ αρχάς. Και αυτοί θα συμπαρασύρουν και άλλους τόσους.

8. Οι έλληνες δεν έχουν ποδηλατική παιδεία…
Οι έλληνες μπορεί να μην έχουν πάντα κοινή λογική μερικές φορές αλλά κουτοί δεν είναι. Και το ποδήλατο δεν είναι… αυτοκίνητο. Τα λάθη συγχωρούνται στην αρχή γιατί πηγαίνεις με 20 χιλιόμετρα αντί με 120 και γρήγορα μαθαίνεις. Δηλαδή, μπορεί να οδηγούν αυτοκίνητα των 150 ίππων, ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά, μηχανάκια και τζετ σκι αλλά στο ποδήλατο έχουν πρόβλημα; Ας σοβαρευτούμε.

9. Και με τι ρούχα θα πηγαίνω στη δουλειά;
Με αυτά που πηγαίνεις κάθε μέρα και με ακόμα πιο όμορφα. Γιατί το ποδήλατο είναι στυλ και σε αναγκάζει να γίνεις πιο στυλάτος τελικά!

10. Κι όταν βρέχει;
Τις… 10 μέρες το χρόνο που βρέχει… θα βρεις τη λύση. Το ίδιο και τις μέρες του καύσωνα ή όταν χιονίζει ή όταν έχει τροπικές καταιγίδες. Αν κυκλοφορούν στην Κοπεγχάγη με φούστα και γόβα 360 μέρες το χρόνο, μπορούμε και στην Αθήνα.

Πηγή: http://www.mbike.gr

Advertisements

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s