«Μύθος» τα περί αθρόων ελληνοποίησεων δείχνει η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών

Καταρρίπτεται και επίσημα η μαύρη προπαγάνδα των ακροδεξιών και των νεοναζί. 

Σε «μετέωρο βήμα» εξελίσσεται η απόφαση της κυβέρνησης, που αναδείχθηκε ως κορυφαία προτεραιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαρ. Αθανασίου, να προχωρήσει άμεσα σε «αυστηροποίηση» του «νόμου Ραγκούση» για την ιθαγένεια.

Η τακτική αυτή προσκρούει στη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών καταρρίπτει μια σειρά μύθων που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από τις «αθρόες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών».

Η απόφαση αυτή, που υλοποιεί προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και «απαντά», κατά κάποιον τρόπο, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αναλήφθηκαν ήδη από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή, εκτιμάται, σύμφωνα με σχετική έκθεση του 2012 που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών και αποκάλυψε Το Βήμα, ότι δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα.

Οι κκ. Στυλιανίδης και Αθανασίου εξετάζουν την αύξηση στα 10 χρόνια, από τα επτά, του χρόνου νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα που πρέπει να έχει ένας μετανάστης προτού κάνει αίτηση για υπηκοότητα, όπως επίσης και η αύξηση στα οκτώ χρόνια, από τα πέντε σήμερα, του χρόνου νόμιμης παραμονής των γονέων πριν από τη γέννηση τέκνου, προκειμένου αυτό να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Στο ίδιο πλαίσιο, μελετάται να δοθεί η δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά των μεταναστών, όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, να επιλέγουν ποια ιθαγένεια θέλουν να κρατήσουν, καθώς και η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας απ’ όσους μετανάστες επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Η απόφαση αυτή ωστόσο προσκρούει στη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, που μετείχε των σχετικών διαπραγματεύσεων, υπήρξε κατηγορηματικός στο Βήμα: «Το θέμα αυτό», υπογράμμισε, «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο. Γι’ αυτό συμφωνήσαμε να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το ζήτημα. Η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ».

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών καταρρίπτει μια σειρά μύθων που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από τις «ελληνοποιήσεις αλλοδαπών» και καταδεικνύει τα εξής:

Πρώτον, η Ελλάδα δεν προχωρεί σε αθρόες πολιτογραφήσεις αλλοδαπών και σε «μαζικές ελληνοποιήσεις», καθώς σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά χορηγεί με διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις λιγότερες ιθαγένειες.

Δεύτερον, μετά τον Ν. 3838/2010 πραγματοποιούνται οι μισές πολιτογραφήσεις συγκριτικά με το 2009 (βλ. σχετικό πίνακα), και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες, καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται από ειδική επιτροπή.

Τρίτον, η συντριπτική πλειονότητα χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας αφορά ομογενείς – κυρίως από την Αλβανία και την Τουρκία -, ενώ σε οικονομικούς μετανάστες ο αριθμός των εγκρίσεων είναι ελάχιστος.

Τέταρτον, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών και του ευρωπαϊκού Νότου τα παιδιά παίρνουν ιθαγένεια πριν από τα 18, ρύθμιση την οποία προβλέπει και ο υφιστάμενος νόμος.

Τα στοιχεία της έκθεσης του υπουργείου Εσωτερικών καταδεικνύουν ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού πολιτογραφήσεων την περίοδο 2007 – 2009, επί κυβέρνησης δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, περίοδο κατά την οποία πολιτογραφήθηκαν περίπου 13.000 άτομα, ενώ από το 2010-2011 παρατηρείται μείωση.

Την ίδια περίοδο, γεγονός που δείχνει ότι η πορεία προς τις κάλπες επηρεάζει άμεσα και το θέμα της χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αποφάσεων πολιτογράφησης ομογενών (12.354 το 2009), ενώ ως προς τους αλλογενής καταγράφεται σταδιακή μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε 375 αλλοδαπούς. Ο αριθμός των αποφάσεων πολιτογράφησης που έχουν εκδοθεί με βάση τη νέα διαδικασία ανέρχεται σε 155, εκδοθείσες όλες εντός των ετών 2011-12.

http://odromos.wordpress.com

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Πολιτική - επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s