Ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά;

Λέει το «αμφιλεγόμενο» (τουλάχιστον) άρθρο:

Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά «προβλήματα» που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.

Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το «πρόβλημα» του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (νορβηγική κορώνα) και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη «προβληματικό» πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Να σημειωθεί πως το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας προβλέπει άμεση φορολόγηση «στην πηγή» του εισοδήματος ενός πολίτη, χωρίς να καλείται στο τέλος του έτους – ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή – να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο. Αν για παράδειγμα, ένας υπάλληλος αμείβεται από μία εταιρεία με 1.000 ευρώ κάθε μήνα, το ποσοστό φόρου που του αναλογεί αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος. Άλλο ενδιαφέρον σημείο για την «τραγική» πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα «δώρο» προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.
Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αν χαρίζονταν οι φόροι του υπόλοιπου έτους, το επιπλέον εισόδημα οι πολίτες θα το ξόδευαν κατά κύριο λόγο σε ταξίδια – στους Νορβηγούς αρέσει πολύ να ταξιδεύουν – και ξενύχτια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην επιστρέφουν στο κράτος. Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον «πονοκέφαλο» των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.
Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να μην χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.
Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η – πιθανότερη – απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν «είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί». Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά.

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ
===========================

Πολύ καλό για να ναι αληθινό σκέφτηκα όταν μου ήρθε με mail από ένα φίλο. Γκουγκλίζοντας είδα ένα σωρό αναδημοσιεύσεις κι έφτασα στην πηγή του άρθρου που είναι εδώ http://www.emea.gr/ και είναι το editorial ενός περιοδικού.

Αποφάσισα να γκουγκλίσω στ αγγλικά για να βρω τις πηγές του άρθρου στην Νορβηγία. Μάταια όμως όπως υποψιάστηκα. Βρε τι norwegian surplus έγραψα, τι norway  e-voting ,vote taxes 2012 , norway vietnam hospitals, norway vote tax return 72% vietnam hospital referendum έγραψα …. πάπαλα.  Διεύθυνση φόρων τίποτα: http://www.skatteetaten.no/en/International-pages/Toppmeny—Engelsk/Tax-in-Norway/

Η deloitte στην ετήσια έκθεση της επίσης δεν λέει τίποτα http://www.deloitte.com/assets/Dcom-Global/Local%20Assets/Documents/Tax/Taxation%20and%20Investment%20Guides/2012/dttl_tax_highlight_2012_Norway.pdf

Μπήκα στο νορβηγικό υπουργείο οικονομικών http://www.regjeringen.no/en/dep/fin.html?id=216 , τίποτα κι εκεί …  στα νέα τους http://www.thelocal.no/ ξαναέβαλα κάτι σε tax 2012 πάπαλα…

Ε, μετά αν δεν «βρωμάει» φτιαχτή ιστορία τι να πω…

Όποιος έχει οποιαδήποτε έγκυρη πηγή ας μας την κατονομάσει

Ποιοι είναι – αλήθεια – οι ηλίθιοι, τελικά;  

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in hoax - chain mails. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά;

 1. Ο/Η Stelios λέει:

  Πάντως surplus υπάρχει αυτό είναι γνωστό, μπορεί να μην τα δώσανε σε νοσοκομεία μόνο αλλά έχουν κάνει ίδρυμα που επενδύει σε διάφορα… δεν καταλαβαίνω πως δεν το βρήκες???
  Save or Spend? Norway’s Commonsense Example – World – CBN News – Christian News 24-7 – CBN.com
  http://www.cbn.com/cbnnews/world/2011/July/Save-or-Spend-Norways-Common-Sense-Example-/
  Business | Norway’s Problem: Too Much Cash — Oil Is Flowing And Surplus Is Fat | Seattle Times Newspaper
  http://community.seattletimes.nwsource.com/archive/?date=19971016&slug=2566475
  http://www.americanthinker.com/2012/07/the_norwegian_miracle.html
  BBC News – Norway profile – Overview
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17743896
  What to do with the money is one of the country’s most contentious political issues. The centre-right want more of it to be used to fund infrastructure improvements, while the centre-left wants to keep it invested for future generations.

  • Ο/Η pyrrho λέει:

   Εγώ πάντως δεν βλέπω η παραπάνω ιστορία να επιβεβαιώνεται στα link που παραθέτεις. Το ότι η χώρα έχει εμπορικό πλεόνασμα λόγω πετρελαίου δεν αμφισβητείται . Το hoax είναι η επιστροφή φόρου και η ψηφοφορία

  • Ο/Η Seleukos λέει:

   Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει πλεόνασμα – ο Νορβηγία είναι πάμπλουτη χώρα. Αυτό που δεν φαίνεται να ευσταθεί είναι όλα τα υπόλοιπα που γράφει το αρχικό κείμενο – όπως το ότι αυτό το πλεόνασμα είναι κάτι το αιφνιδιαστικό (όπως δείχνει το λινκ του mon, κάθε χρόνο τη τελευταία δεκαετία υπήρχε πλεόνασμα) και το ότι έκαναν τις τάδε συζητήσεις για το τι να κάνουν τα λεφτά, καταλλήγοντας στο να τα χαρίσουν σε άλλη χώρα.

 2. Ο/Η Visitor λέει:

  Φυσικά και η είδηση είναι μεγάλο hoax, αλλά την έχουν αναπαράγει τόσοι πολλοί στο διαδίκτυο που πριν μερικές εβδομάδες αναφέρθηκε δημόσια στην είδηση και κάποιος καλεσμένος(ή δημοσιογράφος) γνωστής καθημερινής πρωινής ενημερωτικής εκπομπής..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s