Ο ΜΥΘΟΣ : Το αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι πιο λαμπρό

Η Σελήνη ανέκαθεν γεννούσε μύθους. Σε κάποιους απ’ αυτούς όλοι θέλουν να πιστεύουν κι ας ξέρουν ότι είναι μύθοι. Συμβαίνει με την αυγουστιάτικη πανσέληνο που πρέπει να είναι λαμπρότερη και μεγαλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο του χρόνου. «Αυτό δεν είναι σωστό αφού επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από μήνα σε μήνα ή από ώρα σε ώρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δ. Σιμόπουλος.

«Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει κάθε μήνα. Για παράδειγμα το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης είναι 356.410 χιλιόμετρα, ενώ το μεγαλύτερο απόγειό της φτάνει τα 406.697 χιλιόμετρα. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη, αφού στον ορίζοντα η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη στον ορίζοντα απ’ ό,τι όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό».

Κατά έναν παράδοξο τρόπο όμως, η αυγουστιάτικη πανσέληνος καταφέρνει να είναι πάντα λαμπρότερη και φέτος θα είναι μπλε.

http://www.tanea.gr

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο ΜΥΘΟΣ : Το αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι πιο λαμπρό

 1. Ο/Η Seleukos λέει:

  «Κατά έναν παράδοξο τρόπο όμως, η αυγουστιάτικη πανσέληνος καταφέρνει να είναι πάντα λαμπρότερη και φέτος θα είναι μπλε.»

  Ε… όχι. Δεν είναι λαμπρότερη, απλά έχουμε συνηθίσει να το σκεφτόμαστε έτσι και, καθώς κάθε πανσέληνος απέχει από τη προηγούμενη ένα μήνα, δεν έχουμε ιδιαίτερα πρόσφατο μέτρο σύγκρισης κάθε φορά που είναι Αύγουστος και τη χαζεύουμε. Η λαμπρότερη πανσέληνος φέτος ήταν πριν δύο μήνες, όταν η Σελήνη ήταν στο περίγειό της.

  Όσο για το ότι «φέτος θα είναι μπλε», αυτό δίχως άλλο προκύπτει αστόχως από την αγγλική έκφραση «blue moon» που αναφέρεται σε έτη με 13 πανσέληνους, αντί για 12 που είναι το σύνηθες. Αυτό γίνεται όταν έχουμε δύο πανσέληνους σε έναν μήνα, όπως σε αυτό τον Αύγουστο, όπου είχαμε πανσέληνο στις 2/8 και θα ξαναέχουμε στις 31/8. Δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα της σελήνης, το οποίο μπορεί να φανεί γαλαζωπό μόνο αν έχει αλλοιωθεί η τοπική σύσταση της ατμόσφαιρας από κάποια μεγάλη ηφαιστιακή έκρηξη ή μεγάλες πυρκαγιές.

 2. Ο/Η arkesilaos λέει:

  ευχαριστούμε και για το «συμπλήρωμα»!
  πάντα διδακτικός ο seleukos

  σπεύσατε ακόμη και σήμερα για την πανσέληνο γιατί χτες η βροχή μας τα «χάλασε» λίγο

  το φαινόμενο (των 2 πανσέληνων τον ίδιο μήνα) θα επαναληφθεί πάλι τον Ιουλιο του 2015

 3. Παράθεμα: Ματωμένα φεγγάρια, το τέλος του κόσμου κι άλλες μπούρδες | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s