Πάει, τρελάθηκε ο καιρός!

Πάει, τρελάθηκε ο καιρός! Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας! Ακραία καιρικά φαινόμενα! Ο ήλιος χειροτερεύει μέρα με τη μέρα! Τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται δραματικά! Βαδίζουμε ολοταχώς προς ερημοποίηση της Ελλάδας. Άλλαξαν οι εποχές! Το φαινόμενο του θερμοκηπίου! Η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει! Κλιματική Αλλαγή! Τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα ενισχύουν σημαντικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Η παραπάνω φρασεολογία είναι ενδεικτική των συζητήσεων με θέμα τον καιρό και το κλίμα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Την αναπαράγουν όλοι, πλην των ειδικών περί του κλίματος και της ατμόσφαιρας. Οι ειδικοί πάνω σε αυτά τα θέματα είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί αλλά και μετριοπαθείς στις διατυπώσεις τους. Πως φτάσαμε όμως στο σημείο να γίνει η ανωτέρω ορολογία κτήμα του κάθε Έλληνα, από τον καφενειακό μέχρι και τον διανοούμενο;

Ο Ταχυδακτυλουργός και το Κοινό και μια Μικρή Παρένθεση
Οι ταχυδακτυλουργοί έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εντυπωσιακότατες παραστάσεις, καθηλώνοντας στην κυριολεξία το κοινό τους. Εκτελούν πράξεις πέρα από κάθε λογική και εντυπωσιάζουν τους θεατές μη αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης για τις ικανότητες τους. Είναι πραγματικοί μάγοι; Προς τιμήν τους, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι δεν είναι (αν και ο κόσμος είναι γεμάτος από αφελείς που θα δεχόταν ευχαρίστως την εξήγηση της μαγείας)! Το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν πολύ καλά είναι να παραπλανούν με ευκολία το κοινό τους, να στρέφουν ομαδικά την προσοχή του αλλού, ώστε να μη γίνεται ποτέ αντιληπτή η πράξη-κλειδί μέσω της οποίας επιτυγχάνεται το κάθε τρυκ. Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη παράσταση;

 1. Ένα αφοσιωμένο κοινό.
 2. Ένα κατ’ επιλογή θέμα.
 3. Το πιο σημαντικό, ο παραπλανητικός τρόπος παρουσίασης του.

Τα περισσότερα πολιτικά συστήματα παγκοσμίως είναι δομημένα πάνω στην καλλιέργεια του φόβου και την υπόδειξη ανύπαρκτων κινδύνων. Είναι φυσικό λοιπόν να χρειάζονται έναν μέγιστο μάγο στη δούλεψη τους, ικανό να πραγματοποιήσει διάφορα ταχυδακτυλουργικά κόλπα προκειμένου να εμφανίζει το μαύρο ως άσπρο, τη δυστυχία ως ευημερία και τον εκλεγμένο απατεώνα ως υψηλή προσωπικότητα. Και αυτός ο μάγος δεν είναι άλλος από τη γνωστή σε όλους τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι ιδανικός φορέας των προαναφερθέντων τριών συστατικών της παράστασης. Έχει εισχωρήσει μέσα σε κάθε σπίτι, άρα έχει ένα τεράστιο κοινό. Επίσης ανήκει θεσμικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ). Αυτό που μαθαίνουμε όλοι από τα παιδικά μας χρόνια είναι ότι η ενημέρωση μας γίνεται από τα ΜΜΕ και συνεπώς το κοινό, που θέλει να ενημερωθεί, είναι εξ’ ορισμού αφοσιωμένο στα ΜΜΕ και την τηλεόραση ειδικότερα. Επιπλέον τα θέματα της τηλεόρασης είναι κατ’ επιλογήν. Τέλος ο τρόπος της παρουσίασης των θεμάτων είναι κατά κανόνα παραπλανητικός.

Η τηλεόραση δε, είναι ένας ταχυδακτυλουργός με τεράστιο βιογραφικό και πολλά χρόνια εμπειρίας και χρησιμοποιεί κάποια δοκιμασμένα εργαλεία ώστε οι παραστάσεις της να είναι μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των θεατών. Τα εργαλεία αυτά δεν είναι άλλα από τις ακαταλαβίστικες και βαρύγδουπες κλισέ φράσεις. Δρόμος καρμανιόλα, ακραία καιρικά φαινόμενα, βουτιά θανάτου, οι γνωστοί άγνωστοι και ο κατάλογος συνεχίζεται. Έως και στις διαφημίσεις! Θυμηθείτε οι παλιότεροι την οδοντόκρεμα με κάλσιουμ σι εϊ. Ουάου! Μια απλή οδοντόκρεμα με ασβέστιο, μετατράπηκε αυτόματα στην συγκλονιστική οδοντόκρεμα με Calcium (δηλαδή η λατινική ονομασία του ασβεστίου) αλλά και CA (δηλαδή το σύμβολο του ασβεστίου στον περιοδικό πίνακα)!!!

Παρανοήσεις και Αποσαφηνίσεις
Οι κοινότυπες εκφράσεις λοιπόν που αναφέρθηκαν στην αρχή, έχουν επιβληθεί από την τηλεόραση στο κοινό, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η ανάκληση και αναπαραγωγή συζητήσεων σχετικά με τον μπαμπούλα της νέας εποχής, το Κλίμα! Τι κι αν αυξάνεται ο φόρος στη βενζίνη; Τι κι αν τα λεφτά από τα ταμία μας κάνουν φτερά; Εδώ, στην κυριολεξία, ο κόσμος χάνεται!!! Και ευτυχώς η τηλεόραση είναι εδώ για να μας το θυμίζει και να γεμίζει και σημαντικά κενά στο χρονοβόρο δελτίο των 20:00.

Παρακάτω ακολουθεί μια εκλαϊκευμένη προσπάθεια αποσαφήνισης κάποιων «γνωστών άγνωστων» που μας πλασάρει η καλή μας τηλεόραση

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου (γνωστός άγνωστος 1)
Θα ακούσετε…:
Η αύξηση των συγκεντρώσεων των CO2, NO2 και άλλων τέτοιων ενώσεων στην ατμόσφαιρα, ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ως συνέπεια την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας. Τα ίχνη των αεροπλάνων ενισχύουν και αυτά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δεν θα ακούσετε…:
Ορισμός: Τι είναι τελικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Είναι η παγίδευση της εκπεμπόμενης από τη γη υπέρυθρης ακτινοβολίας στην γήινη ατμόσφαιρα, από τα τριατομικά μόρια του αέρα. Πηγή θέρμανσης για τη γη, ως γνωστόν, είναι ο ήλιος αλλά έμμεσα. Τροφοδοτεί με ενέργεια τη γη, εκπέμποντας στο ορατό και στο υπεριώδες, και η γη με τη σειρά της αποβάλλει αυτήν την ενέργεια, εκπέμποντας στο θερμικό υπέρυθρο, προς το διάστημα. Τα τριατομικά αέρια της ατμόσφαιρας έχουν την ιδιότητα να παγιδεύουν αυτήν την ακτινοβολία στη γήινη ατμόσφαιρα διατηρώντας έτσι υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη μας.
Ποιο είναι το σημαντικότερο θερμοκηπικό αέριο; Το CO2;;; Λάθος! Το σημαντικότερο θερμοκηπικό αέριο είναι το τριατομικό H20, το γνωστό σε όλους νερό. Σε μια τυπική σύσταση της ατμόσφαιρας, το CO2 υπάρχει σε συγκεντρώσεις της τάξης του 0,036% ενώ οι υδρατμοί υπάρχουν σε συγκεντρώσεις από 0,1 έως 5% περίπου. Οι συγκεντρώσεις των υπόλοιπων τριατομικών αερίων μετριούνται σε μονάδες ppb ή ελληνιστί μέρη στο δισεκατομμύριο. Το ότι οι υδρατμοί είναι το σημαντικότερο θερμοκηπικό αέριο, το καταλαβαίνετε όλοι και διαισθητικά, αφού μετά από μια ανέφελη νύχτα του χειμώνα, το πρωί έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κοινώς «το δαγκώνουμε», γιατί το έδαφος ακτινοβολεί θερμότητα προς τα πάνω χωρίς εμπόδια! Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι νεφελώδης, η θερμοκρασία είναι σημαντικά υψηλότερη, αφού το φυσικό θερμοκήπιο λειτουργεί θαυμάσια! Στο φυσικό θερμοκήπιο οφείλεται η τρέχουσα μέση πλανητική θερμοκρασία. Αν δεν υπήρχαν υδρατμοί ώστε να κατακρατούν την θερμική ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα, η μέση θερμοκρασία της γης μας θα ήταν τουλάχιστον 25 °C χαμηλότερη· όχι και τόσο ευνοϊκή για την ύπαρξη ζωής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Χρειάζεται περιορισμός των εκπεμπόμενων τριατομικών αερίων από τον άνθρωπο; Φυσικά! Πρώτα πρώτα για να μη ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα και δεύτερον για να μη επιβαρύνεται σε θερμοκηπικά αέρια. Σημαντική υποσημείωση όμως;;; Μην τρελαίνεστε. Τα αέρια αυτά δεν υπάρχουν σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να δικαιολογούν τέτοια περιβαλλοντική υστερία και επιπλέον το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι φυσικός μηχανισμός της γης και ιδιαίτερα χρήσιμος.
Όσο για τα ύποπτα ίχνη των αεροπλάνων, για τα οποία λαμβάνουμε κατά καιρούς και κάποια email; Αυτά είναι κανονικότατα ταξινομημένα νέφη στην κατηγορία Cirrus, στον επίσημο Άτλαντα των Νεφών, ονομάζονται Contrails ή στα ελληνικά Ίχνη Συμπύκνωσης και χαρακτηρίζονται από την λεπτή ινώδη και ημιδιαφανή υφή τους η οποία αδυνατεί να παγιδεύσει την υπέρυθρη ακτινοβολία. Επίσης, πιστέψτε με, κανένας δεν προσπαθεί να μας δηλητηριάσει με περίεργες ουσίες στα ίχνη των αεροπλάνων!!!

Αύξηση της Πλανητικής Θερμοκρασίας και Κλιματική Αλλαγή (γνωστός άγνωστος 2)
Θα ακούσετε…:

 

Η πλανητική θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται και στο διπλανό διάγραμμα.Η αύξηση αυτή είναι περίπου 0,4 °C από το 1980 μέχρι σήμερα και ο ρυθμός αυτός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτή η κατάσταση ευθύνεται για το λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Σε μερικές δεκαετίες, η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει τόσο ψηλά, ώστε οι περισσότερες παραθαλάσσιες πόλεις θα έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό. Παράλληλα, με την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, θα υπάρξει προοδευτική ερημοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού γης στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και αύξηση του αριθμού και της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων.

Δεν θα ακούσετε…:
Γιατί το γνωστό διάγραμμα ξεκινάει από το 1850; Γιατί δεν μας το δείχνουν να ξεκινάει από λίγο παλιότερα; Πολύ απλά, γιατί στο 1850 έληξε η τελευταία Μικρή Περίοδος των Παγετώνων με τα τρία ελάχιστα θερμοκρασιών της περίπου στα έτη 1650, 1770 και 1850. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά ότι πριν από το 1600 είχαμε και πάλι υψηλότερες θερμοκρασίες. Οφείλονταν κι εκείνες σε ανθρώπινη δραστηριότητα; Δεν νομίζω γιατί τα κάρα της εποχής είχαν εξελιγμένα συστήματα περιορισμού των ρύπων!!!Ας ξαναέρθουμε όμως και πάλι στο γνωστό διάγραμμα. Η αύξηση της θερμοκρασίας παρουσιάζει δύο μέγιστα. Ένα μεταξύ 1910 και 1940 και ένα από το 1980 μέχρι σήμερα. Και στα δύο η αύξηση είναι περίπου 0,4 °C. Τι συνέβη λοιπόν στο πρώτο μέγιστο; Η ανθρώπινη δραστηριότητα το 1910 ήταν η ίδια με αυτήν του 1980;
Επίσης ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κινδυνολόγων είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γροιλανδία την τελευταία δεκαετία κατά περίπου 1 °C. Πολύ μεγάλη αύξηση, δεν αντιλέγω. Στην ίδια όμως περιοχή είχαμε ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας περίπου 50% μεγαλύτερο κατά τα έτη 1920 – 1930. Ρίξτε και μια ματιά στο σχετικό διάγραμμα της IPCC για την Γροιλανδία. Η συγκεκριμένη χρονοσειρά μόνο ανοδική τάση δεν δείχνει! Περισσότερα για το ζήτημα της Γροιλανδίας εδώ.
Για να κλείνουμε με το θέμα, θυμάστε καθόλου τις παγετώνιες και μεσοπαγετώνειες περιόδους που μαθαίναμε στο σχολείο και στο μάθημα της γεωλογίας; Εκεί μιλούσαμε για διαφορές θερμοκρασίας μέχρι και 10 °C! Τι συνέβαινε αλήθεια εκεί. Υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα; Σίγουρα όχι! Υπήρχε όμως έλλειψη τηλεόρασης!!! Μια απλή ματιά στην ιστορία και προϊστορία της γης θα δείξει σε όλους ότι η θερμοκρασία του πλανήτη, όπως και τα περισσότερα φυσικά μεγέθη, κινούνται πάνω σε ημιτονοειδείς καμπύλες, δηλαδή έχουν μέγιστα και ελάχιστα. Για ποιον λόγο αποφασίσαμε να θεωρήσουμε ότι η όντως παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ετών δεν υπάγεται στα πλαίσια της αποδεδειγμένης γενικότερης κύμανσης των θερμοκρασιών πάνω στη γη με το πέρασμα των χρόνων; Γιατί η τηλεόραση έχει φροντίσει να υποδείξει εμάς τους ίδιους ως ενόχους. Διαβάστε εδώ και λίγα πράγματα για την Πλάνη Παλινδρόμησης και θα καταλάβετε πόσο εύκολα μπορεί να ξεγελαστεί το ανθρώπινο μυαλό.

Διαβάστε επιπλέον και μια εξαιρετική επιστημονική εργασία εδώ για το αν και κατά πόσον οφείλεται η κλιματική αλλαγή σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

– Μα κι εγώ το αισθάνομαι! Τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον. Είμαι σαράντα ετών και δεν ήταν έτσι η κατάσταση πριν από είκοσι χρόνια.
– Χμμμ, στις πόλεις σίγουρα δεν ήταν έτσι, αλλά τα φαινόμενα αστικοποίησης δεν έχουν να κάνουν με το πλανητικό κλίμα αλλά με το μικροκλίμα στην περιοχή των πόλεων και μόνο. Εκτός των πόλεων η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και τόσο δραματικά. Απλώς τις ήδη διαμορφωμένες από την τηλεόραση αντιλήψεις σου έρχεται να ενισχύσει και το φαινόμενο της Πόλωσης Επιβεβαίωσης.

Η Τρύπα του Όζοντος (γνωστός άγνωστος 3)
Θα ακούσετε…:

Η τρύπα του όζοντος αυξάνεται συνεχώς, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη χρήση προωθητικών στα σπρέι. Επειδή μειώνεται το όζον, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου φτάνουν στη γη και κάνουν την έκθεση στον ήλιο εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο ήλιος γίνεται χειρότερος μέρα με τη μέρα και αυτό φαίνεται και από τη ραγδαία αύξηση του καρκίνου του δέρματος στις μέρες μας.

Δεν θα ακούσετε…:
Ορισμός: Τι είναι τελικά η τρύπα του όζοντος; Είναι μια περιοδική ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης του στρατοσφαιρικού όζοντος, η οποία εμφανίζεται πάνω από την Ανταρκτική και διευρύνεται κυρίως κατά το χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου. Οι χλωροφθοράνθρακες, ευρέως γνωστοί και ως CFCs, τα οποία χρησιμοποιούνται στα σπρέι, επιταχύνουν την καταστροφή του στρατοσφαιρικού όζοντος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τέτοιες θερμοκρασίες συναντώνται στην τροπόπαυση πάνω από την Ανταρκτική και κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής. Χειμώνας στην Ανταρκτική;;; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έξι μήνες νύχτα! Άρα δεν υπάρχει καν ήλιος για να στείλει τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες του. Δηλαδή δεν είναι σημαντικό να περιοριστούν οι εκπομπές των χλωροφθορανθράκων; Φυσικά και είναι, γιατί το μεγάλωμα της τρύπας του όζοντος έχει ως συνέπεια τη διατάραξη των ενεργειακών ισοζυγιών της γης, η οποία διατάραξη με τη σειρά της μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά το κλίμα σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

– Δεν χειροτερεύει λοιπόν ο ήλιος με την πάροδο των ετών;
– Ξερά στεγνά όχι!!! Το ποσοστό «χειροτέρευσης» του ήλιου επηρεάζει συντριπτικά λιγότερο τις συνέπειες πάνω στο δέρμα μας, από την ίδια την απρόσεκτη συμπεριφορά μας. Μια ανοικτόχρωμη επιδερμίδα πρέπει να φυλάγεται από τον ήλιο στον ίδιο βαθμό που έπρεπε να φυλάγεται και πριν από τριάντα χρόνια. Μια σκουρόχρωμη επιδερμίδα από την άλλη (όπως η δική μου) δεν είχε, ούτε έχει σημαντικά προβλήματα από την έκθεση στον ήλιο (Ναι, συνεχίζω να μη βάζω αντηλιακό!!!). Οι ακτίνες του ηλίου έχουν τόσο χειρότερα αποτελέσματα όσο πιο «κάθετα στο έδαφος» τις δεχόμαστε! Με άλλα λόγια, και με αριθμητικό παράδειγμα (όχι πραγματικά νούμερα), σταματήστε να ασχολείστε με το 0,1% περισσότερη UV ακτινοβολία που δέχεστε συγκριτικά με πέρυσι λόγω της ελάττωσης του όζοντος και φροντίστε να πηγαίνετε στην παραλία το πρωί ή αργά το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι όπου δέχεστε συγκριτικά 40% περισσότερη UV ακτινοβολία. Και χαριτολογώντας, οι φουκαράδες οι Φιλανδοί τι έπρεπε να παθαίνουν όταν επισκέπτονται τη χώρα μας και «τρώνε στη μάπα» 60% περισσότερη ακτινοβολία;;;

Για να πάρετε μια γεύση για τον UVIndex στη χώρα μας και ανάλογα με την ώρα της ημέρας, δείτε εδώ. Επίσης μπορείτε να αποκτήσετε και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο και τους τύπους δέρματος.

– Μα οι καρκίνοι του δέρματος αυξάνονται, έτσι λένε οι έρευνες, το λένε και στην τηλεόραση συνέχεια!
– Ναι, αλλά κανένας δεν θα δημοσιεύσει και τις αντίστοιχες έρευνες που δείχνουν ότι οι καρκίνοι του δέρματος αυξάνονται γιατί αυξάνεται διαρκώς και η έκθεση στον ήλιο, επειδή το μαύρισμα και το μπάνιο στις 15:00 στα beach bar έχει γίνει ζήτημα κοινωνικού στάτους σε αντίθεση με 30 και 40 χρόνια πριν. Γιατί δεν δημοσιεύονται αυτές οι έρευνες;;; Πρώτον για να ενισχύεται το προφίλ του περιβαλλοντικού μπαμπούλα και δεύτερον γιατί οι εταιρίες καλλυντικών πληρώνονται και πληρώνουν με τη σειρά τους καλά!

– Μα κι εγώ το αισθάνομαι! Τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον. Είμαι σαράντα ετών και πριν από εικοσιπέντε χρόνια δεν καιγόμουν στον ήλιο. Τώρα, αν δεν βάλω αντηλιακό καίγομαι αμέσως!!!
– Φυσικά καίγεσαι! Στα 15 σου χρόνια έπαιζες από το πρωί ως το βράδυ στα γήπεδα και τις αλάνες και το δέρμα σου είχε μάθει στην έκθεση στον ήλιο. Σήμερα δουλεύεις από 8 έως 10 ώρες στο γραφείο, μετά πηγαίνεις στο σπίτι, και κάνεις διακοπές δύο εβδομάδες το καλοκαίρι!!! Πως περιμένεις να έχει την ίδια αντοχή στον ήλιο η άμαθη σου επιδερμίδα;;;

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα (γνωστός άγνωστος 4)
Θα ακούσετε…:

Πάει ο καιρός, τρελάθηκε! Παλιότερα δεν είχαμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα, και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει! Με την προχτεσινή καταιγίδα πλημμύρισαν όλα τα υπόγεια. Και είδες τι έγινε στη Χαλκιδική; Τα νερά, σαν χείμαρροι παρέσυραν ένα σωρό αυτοκίνητα στη θάλασσα…

Δεν θα ακούσετε…:
Γενικά στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα! Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι τυφώνες, είναι τα tornado, είναι οι μουσώνες και διάφορα άλλα. Το ξέρω ότι θα σοκάρω μερικούς από εσάς, αλλά η καταιγίδα δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο! Η χιονόπτωση δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο! Ο καύσωνας δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και επιπλέον ο καύσωνας δεν είναι απλώς υψηλές θερμοκρασίες, αλλά έχει άμεση εξάρτηση και από την σχετική υγρασία! Όλα αυτά είναι φυσιολογικότατα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται ευλαβικά στη χώρα μας, κάθε χρόνο στην εποχή τους, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Αν τώρα έχουμε κάνει τις πόλεις μας, με τα μπαζωμένα ρέματα, τους βουλωμένους υπονόμους και την ανυπαρξία των γύρω δασών, μη βιώσιμες, σίγουρα δεν φταίει ο παλαβιάρης ο καιρός!!! Και αν συνεχίσουμε να καίμε τα δάση μας, τα αυτοκίνητα και πολλά άλλα πράγματα μας θα κάνουν μακροβούτια μέσα στα επόμενα χρόνια στην κάθε νεροποντή.

Ααα και για να μην το ξεχάσω!!!
Κλείστε την τηλεόραση! Αν όμως αποφασίσετε να την έχετε ανοικτή, διατηρείστε τον σκεπτικισμό σας σχετικά με αυτά που ακούτε, ιδίως όταν ακούγονται από μη ειδικούς. Είπαμε, για τη Σοκολάτα στον Ζαχαροπλάστη, για την Προσθετική Μέλους στον Γιατρό και για το Κλίμα σε Κλιματολόγο! Τόσο απλά!!! Εκτός κι αν σκοπεύετε να εμπιστευτείτε κάποτε μια εγχείριση ανοικτής καρδιάς σε έναν μανάβη…

ΠΗΓΗ: http://schrodingers-dragon.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Περιβάλλον - Οικολογία - Κλίμα. Bookmark the permalink.

2 Responses to Πάει, τρελάθηκε ο καιρός!

 1. Ο/Η Seleukos λέει:

  Το παραπάνω άρθρο καλά κάνει και εκθέτει τη κινδυνολογία των τηλεορασών, αλλά σφάλει με το να πηγαίνει στο άλλο άκρο, πέφτοντας σε ορισμένες παγίδες που δεν είναι σύμφωνες με την επιστήμη.

  α) Οι υδρατμοί είναι πράγματι αέριο θερμοκηπίου, αλλά βρίσκονται γενικά σε ισορροπία με το υπόλοιπο περιβάλλον του πλανήτη, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα. Χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η επιφάνεια του πλανήτη μας θα ήταν παγωμένη. Χάρη στους υδρατμούς και τα υπόλοιπα τριατομικά αέρια, η μέση θερμοκρασία διατηρείται περίπου στους 22C, με κάποιες μικρότερες ή μεγαλύτερες μεταβολές ανά τους αιώνες. Η ραγδαία αύξηση CO2, όμως, τον τελευταίο αιώνα έχει προκαλέσει μία παρατηρήσημη άυξηση της θερμοκρασίας πάνω από το σύνηθες. Δεν προσθέτουμε παραπάνω υδρατμούς στην ατμόσφαιρα, ή όποτε γίνεται αυτό, αυτοί καταλλήγουν βροχή και επανέρχεται η ισορροπία. Το CO2 δεν απορροφάται το ίδιο γρήγορα ή εύκολα και αυτό είναι το πρόβλημα.

  β) Ο λόγος που παρουσιάζονται συνήθως δεδομένα θερμοκρασίας από το 1850 και έπειτα είναι ότι από τότε έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε συστηματικά άμεσες μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα με θερμόμετρα. Μπορούμε να υπολογίζουμε έμμεσα τη θερμοκρασία παλαιότερων εποχών με διάφορες μεθόδους, και από αυτό προκύπτει ότι όχι μόνο η αύξηση των τελευταίων χρόνων (με μία μικρή ανάπαυλα τα χρόνια αμέσως μετά από τον Β’ ΠΠ λόγω των επιδράσεων του πολέμου) φτάνει σε μεγαλύτερα επίπεδα από ποτέ, στο διάστημα ύπαρξης ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά και ότι η αύξηση αυτή είναι ραγδαία και δεν συσχετίζεται με κάποια αύξηση της εκπομπής ακτινοβολίας από τον ήλιο (ακριβώς το αντίθετο, έχουμε αύξηση ακόμα και με μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας). Οι ‘μκροί παγετώνες’ είναι καλά μελετημένοι, όπως και η θερμή περίοδος του μεσαίωνα πιό πριν. Αφενώς μεν η μέση θερμοκρασία Ευρώπης κατά τη μεσαιωνική θερμή περίοδο δεν ήταν τόσο υψηλή όσο σήμερα, αφετέρου δε οι επιπτώσεις των εποχών αυτών ήταν τοπικές και όχι παγκόσμιες. Σε αντίθεση, η σημερινή κλιματική αλλαγή μελετάται σαν παγκόσμιο φαινόμενο και έχουμε μία παρατηρήσιμη σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασιάς του πλανήτη. Όσο για το σχόλιο για τις παγετώνιες και μεσοπαγετώνιες περιόδους, μιλάμε για εντελώς διαφορετική κλίμακα χρόνου. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με μία αύξηση πολύ πιό γρήγορη, η οποία οφείλεται ξεκάθαρα σε ανθρώπινη δραστηριώτητα. Και εκτός αυτού, την εποχή των παγετώνων ο ανθρώπινος πληθυσμός ήταν μικρός και διάσπαρτος, ενώ σήμερα είμαστε 7 δισεκατομμύρια και στα όρια της οικολογικής βιοσιμότητάς μας. Μικρές αλλαγές στο κλίμα απειλούν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Πόσες σφαγές έχουν ήδη γίνει στην Αφρική, συχνά με θρησκευτικές ή φυλετικές αιτιολογήσεις, αλλά με απώτερα αίτια την επέκταση της Σαχάρας και την μείωση των πηγών τροφής και νερού για έναν αυξανόμενο πληθυσμό ανθρώπων? Ας μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

  γ) Αν οι ειδήσεις λένε ότι αυξάνει η τρύπα του όζοντος, λένε ψέματα. Το ότι δεν υπάρχει λόγος ανυσηχίας δεν έχει να κάνει με το ότι η τρύπα βρίσκεται πάνω από την Ανταρκτική (το στρώμα του όζοντος είναι πιό ευάλωτο εκεί αλλά είναι τρωτό και στην υπόλοιπη ατμόσφαιρα), αλλά με το ότι τη δεκαετία του 1990 απαγορεύτηκε η χρήση χλωροφθορανθράκων, οπότε από τότε η τρύπα έχει πάψει να μεγαλώνει και έχει αρχίσει να ελαττώνεται. Είναι το τέλοιο παράδειγμα του πως έθνη συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να λύσουν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα δικής τους δημιουργίας, αντί να κλείνουν τα αυτιά τους και να κάνουν πως δεν υπάρχει, όπως προτείνει ο συγγραφέας του κειμένου.

  δ) Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όντως αυξάνουν – παγκοσμίως. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν εξυπηρετεί κανέναν το να επικεντρώνεται κάποιος μόνο στο τι γίνεται στη χώρα του και να νομίζει από αυτό ότι όλα έχουν καλώς. Φυσικά και δεν έχουμε αύξηση των τυφώνων στην Ελλάδα, καθότι δεν είμαστε ωκεάνια χώρα, δεν μπορούμε να έχουμε τυφώνες! Έχουμε όμως σταδιακή (μετρήσιμη και αναμφισβήτιτη) ερημοποίηση και λιγότερο ήπια καιρικά φαινόμενα από ό,τι παλαιότερα.

  Ως κατακλείδα, μην παίρνετε τους φόβους σας άκριτα από την τηλεόραση και μην καθυσηχάζεστε άκριτα από τον κάθε blogger που γίνεται χωρίς ρίσκο ‘άιρετικός’ ως προς την επιστημονική κοινότητα. Και οι δύο μπορούν να λένε μπαρούφες χωρίς επιπτώσεις.

 2. Ο/Η Seleukos λέει:

  Α, και κάτι που ξέχασα. Τα contrails δεν είναι cirrus. Τα cirrus είναι σύννεφα στην άνω τροπόσφαιρα ενώ τα contrails δημιουργούνται από παγοκρυστάλλους στην στρατόσφαιρα – πάνω από το επίπεδο που φτάνουν τα συνήθη νέφη. Φυσικά και παγιδεύουν υπέρυθρη ακτινοβολία – ο ίδιος ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου ανέφερε λίγο πιό πριν τι καλό αέριο θερμοκηπίου είναι το Η2Ο! Ακόμα ανακλούν πίσω στο διάστημα ακτινοβολία που μας έρχεται από τον ήλιο, αλλά έχει υπολογιστεί ότι η θερμότητα που παρακρατούν στον πλανήτη είναι περισσότερη από αυτή που θα προέκυπτε από την ακτινοβολία που δεν αφήνουν να πέσει σε αυτόν. Παλαιότερα δεν συνιστούσαν πρόβλημα, αλλά όσο αυξάνει ο αριθμός των επιβατικών αεροπλάνων, τόσο εντονότερο γίνεται το φαινόμενό τους, οπότε μελετάται εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

  Εννοείται ότι δεν έχουν καμία σχέση με ψεκασμούς χημικών ή άλλες τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s