Εκ του επιστημονικού συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων ηλεκτρολόγων, αναλαμβάνεται η παρούσα πρωτοβουλία ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.
Αναγνωρίζεται απόλυτα η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε και η οποία εν μέρει προέρχεται και από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Απολύτως δικαιολογημένα επανέρχονται σε χρήση παλαιές εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης, όπως λέβητες βιομάζας ή παρουσιάζονται και νέες, όπως είναι οι ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων.
Επειδή υπέπεσε στην αντίληψη μελών του συλλόγου μας, πως παρουσιάζονται οι εν λόγω λέβητες ως να έχουν βαθμό απόδοσης 150%, οφείλουμε ως επιστημονικός σύλλογος να παραθέσουμε την σχετική πραγματική γνώση.
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει στην φύση διεργασία, η οποία να εμφανίζει βαθμό αποδόσεως μεγαλύτερο από 100%, στην πραγματικότητα ούτε τόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Ωστόσο ένας εκ των υψηλοτέρων βαθμών αποδόσεως που μπορεί τοπικά να εμφανιστεί, είναι κατά την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα. Δηλαδή συσκευές, όπως ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρικά αερόθερμα, θερμοπομποί, ηλεκτρικές σόμπες και κάτοπτρα ακτινοβολίας, ηλεκτρικοί λέβητες αντιστάσεων, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων κλπ. εμφανίζουν βαθμούς απόδοσης 97‐99%.
Ειδικά όσον αφορά τους ηλεκτρικούς λέβητες ιόντων, επειδή εμφανίζονται στην αγορά ως νέα τεχνολογία, τονίζεται πως αντιθέτως βασίζονται σε τεχνολογία πολύ παλαιά, ήτοι της παραγωγής θερμότητας άμεσα στην μάζα ρευστού υψηλής αγωγιμότητας, μέσω διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δε βαθμός αποδόσεως είναι ο ίδιος και παραπλήσιος με όλες τις υπόλοιπες προαναφερόμενες ηλεκτρικές συσκευές. Το ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών λεβήτων ιόντων, είναι ο μικρός τους όγκος ως προς την ονομαστική ισχύ τους, ήτοι διαθέτουν υψηλή ειδική ισχύ.
Απλά, ένας ηλεκτρικός λέβητας αντιστάσεων ή ιόντων ονομαστικής ισχύος 6 KW παράγει στην καλύτερη περίπτωση 5.88 KW θερμότητας στο νερό και απορροφά για κάθε ώρα λειτουργίας του σε πλήρες φορτίο, ακριβώς 6 KWH ηλεκτρικού ρεύματος.
Οτιδήποτε άλλο λέγεται ή δυστυχώς εμφανίζεται με πιστοποιητικά μετρήσεων εκ του εξωτερικού, είναι απολύτως παραπλανητικά.
Τέλος οφείλουμε, ως ενεργειακοί μηχανικοί, να ενημερώσουμε και να αποτρέψομε τον καταναλωτή να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια μετατρεπόμενη άμεσα σε θερμότητα, για την θέρμανση χώρων, τουλάχιστον σε μόνιμη και κύρια βάση, διότι ο συνολικός βαθμός απόδοσης του συστήματος παραγωγής μεταφοράς και κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας ως θερμότητα, είναι ιδιαίτερα μικρός και η εν λόγω χρήση επιζήμια για την εθνική οικονομία.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –
ΜΠΟΥΣΙΟΥ & ΕΣΤΙΑΣ 3 – ΚΟΖΑΝΗ –
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΙΟΝΤΩΝ
Για τον Σύλλογο
Ο πρόεδρος Ο Γραμματέας
Αφεντουλίδης Αριστείδης Γιαννακίδης Δημήτριος
Δρ. Ναυπηγός Μηχ/γος Μηχ/κός Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
<T. 2461027345>
Είναι εφικτή η επίτευξη απόδοσης πάνω από 100% στην καύση του φυσικού αερίου.
Αξιοποιώντας την θερμότητα των καυσαερίων οι λέβητες συμπύκνωσης επιτυγχάνουν βαθμό απόδοσης που φθάνει έως και 108%.
Έχει καθιερωθεί, να υπολογίζεται ο ονομαστικός βαθμός απόδοσης ενός λέβητα βάση της Κατώτερης Θερμογόνου Δύναμης, και δεν υπολογίζεται καθόλου η επιπλέον ενέργεια που θα μπορούσε να εξαχθεί από την ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του λέβητα. Ένας λέβητας φυσικού αερίου, με ονομαστικό βαθμό απόδοσης 90%, όταν καταναλώσει 1m³ καυσίμου, παράγει (8.130 * 0.9)= 7.317Kcal.
O πιο σύγχρονος λέβητας με τεχνολογία συμπύκνωσης και ελεγχόμενη παροχή οξυγόνου μέσω των ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενων στροφών του ανεμιστήρα, έχει αντίστοιχο βαθμό απόδοσης έως και 95%, άρα με το ίδιο 1m³ φυσικού αερίου παράγει (8.130 * 0.95) = 7.723Κcal + 1.032Kcal (από ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του) = 8.755Kcal.
Άρα «συμβατικό» βαθμό απόδοσης: 8.755 / 8.130 = 1.08 ή 108%
ή απλά…
20% τουλάχιστον οικονομικότερος από τον απλό άνευ συμπύκνωσης λέβητα!
Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί το προϊόν καύσης του φυσικού αερίου είναι κατά μεγάλο ποσοστό υδρατμοί, κάτι που δε συμβαίνει βέβαια στους λέβητες ιόντων!
Οπότε, αν κατάλαβα καλά, ορίζετε την απόδοση ως την ενέργεια που εκλύεται ως προς την ενέργεια που θα εκλυόταν εάν το καύσιμο υλικό καιγόταν υπό τυπικές συνθήκες. Αυτός είναι ένας εξαιρετικά ιδιότυπος ορισμός της ‘απόδοσης’, και δεν πρέπει να το βρίσκετε περίεργο αν όλοι όσοι γνωρίζουν φυσική αλλά δεν έχουν ειδικές γνώσεις πάνω σε αυτή την πολύ συγκεκριμένη ορολογία μυρίζονται απάτη όταν ακουν κάποιον να κάνει λόγο για απόδοση άνω του 100%. Η συμβουλή μου (ως φυσικός) είναι: μην το λέτε σκέτα ‘απόδοση’ στις διαφημίσεις. Μπορεί να έχει όντως καλύτερη απόδοση από άλλες συσκευές θέρμανσης, αλλά όποιος ξέρει έστω και ελάχιστη φυσική θα πει ‘απάτη! Μας κοροϊδεύουν!’, όταν ακούει για νούμερα άνω του 100%, και θα είναι δικαιολογημένος για αυτή τη σκέψη.
Σέβομαι τις γνώμες των ειδικών επιστημόνων,
όπως σέβομαι και όλα τα θερμοδυναμικά αξιώματα.
Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να μυριζόμαστε απάτη όταν ακούμε κάπου να γίνεται λόγος για συντελεστές απόδοσης άνω του 100%.
Εκτός από τους λέβητες αερίου με τεχνολογία συμπύκνωσης, όπου εμφανίζονται συμπτώματα ψευδών ισχυρισμών απόδοσης άνω του 100%, υπάρχει και ένας άλλος ένοχος πολύ χειρότερος. Είναι η αντλία θερμότητας. Εδώ είναι που ή απάτη ξεπερνάει κάθε όριο, με κρούσματα ισχυρισμών για απόδοση έως και 350%!!!
Και σ’αυτή την περίπτωση, βεβαίως, η συσκευή δεν παράγει ενέργεια από το πουθενά, απλά αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον και τη μεταφέρει εκεί που τη χρειαζόμαστε. Ένας ανυποψίαστος παρατηρητής, αν έχει ας πούμε μια απλή ηλεκτρική θερμάστρα δίπλα σε μία αντλία θερμότητας (κλιματιστικό), με κατανάλωση ρυθμισμένη στο 1KW για την κάθε μία, όταν πάει να μετρήσει πόση θερμότητα βγάζει ή κάθε μία, ίσως να μυριστεί σίγουρη απάτη αν τον βεβαιώσουμε ότι και οι δύο θερμάστρες έχουν τον ίδιο συντελεστή απόδοσης, 100%. Για να είμαστε πιο ακριβείς η αντλία θερμότητας, μάλλον, έχει πολύ χαμηλότερο συντελεστή απόδοσης λόγω απωλειών στο σύστημα κινητήρα-συμπιεστή και σε τριβές του ψυκτικού υγρού.
Αυτή τη φορά το ατόπημα διέπραξε η κυβέρνηση της Αυστραλίας σε
επίσημο Φυλλάδιο Κανονισμών:
2004-17 – Heat Pumps MEPS profile – Energy Labelling
Εκεί αναφέρει επί λέξει:
Heat pumps use a technique called the vapour
compression cycle to “move” energy in the
form of heat from one space to another. This is
generally a very efficient process and the amount
of heat moved is typically 2 to 3 times (or more)
the energy required to run the compressor
system. Typically the coefficient of performance
(COP) is in the range 2.0 to 3.5, meaning that the
heating output is 2 to 3.5 times as great as the
power input, or an efficiency of 200% to 350%.
Καθ’ όσον πρόκειται για επίσημο Φυλλάδιο Κανονισμών της Αυστραλίας, και εγώ προσωπικά στερούμαι της απαιτούμενης πανεπιστημιακής κατάρτισης, σας προτρέπω να επικοινωνήσετε με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, http://www.energyrating.com.au/ διακριτικά, όμως, να τους υποδείξετε το σφάλμα, (μη έχουμε και διπλωματικό επεισόδιο), εσκεμμένο σφάλμα δε νομίζω να είναι, αλλά παίζεις με κυβερνήσεις!!!
Παράθεμα: Προσοχή στους ισχυρισμούς για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από συσκευές θέρμανσης | AntiChainLetter