«Μούφα το βραχιόλι»! Πρόστιμα 350.000 ευρώ από τη Γ.Γ. Καταναλωτή

Επιτέλους, έπεσε μια «καμπάνα». Για κάτι τόσο καταφανές και ανιχνεύσιμο έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός

Περίπου 350.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή  σε εταιρείες που εμπορεύονται «ενεργειακά βραχιόλια», καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση «υιοθέτησαν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά την προώθηση και διάθεση προς πώληση των προϊόντων τους κυρίως μέσω των φαρμακείων».

Οι κυρώσεις αφορούν πέντε εταιρείες με προϊόντα που φέρουν διάφορες εμπορικές επωνυμίες (Power Balance, Bios Balance, Trymax, ENERGY BALANCE PERFORMANCE TECHNOLOGY, SB Super Balance  κ.λπ.), κάποια εκ των οποίων έγιναν ευρέως γνωστά και από τις μαρτυρίες γνωστών αθλητών.

Συγκεκριμένα οι  εταιρείες προωθούσαν προς πώληση τα εν λόγω προϊόντα, με ισχυρισμούς όπως: ότι πρόκειται για ειδικής τεχνολογίας προϊόντα που χαρίζουν ισορροπία, ενέργεια, δύναμη, βοηθούν στην υγεία, ότι είναι αθλητικά προϊόντα τεχνολογίας για καλύτερες επιδόσεις, ότι βελτιώνουν την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία του σώματος και βοηθούν στην καθημερινή, καλύτερη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού του ανθρώπου.

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί κρίθηκαν ως αναληθείς επειδή οι εταιρείες δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία για την επαρκή επιστημονική τεκμηρίωσή τους. Επιπλέον δεν διέθεταν αποδεικτικά στοιχεία βασισμένα σε μελέτες, σχετικά με βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων από τη χρήση των προϊόντων αυτών.

Παραπλανητική επίσης κρίθηκε και η προώθηση ορισμένων από τα προϊόντα αυτά, σε περιοδικά και στις σχετικές ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησής τους, μέσω δηλώσεων γνωστών αθλητών, που  παροτρύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα, τα οφέλη των οποίων στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι οι εξής:

1. Στην εταιρεία  με την επωνυμία «4Q ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ –ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.»   χρηματικό πρόστιμο ύψους   105.000 Ευρώ.

2. Στην εταιρεία με την επωνυμία «Β.ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.»  χρηματικό πρόστιμο ύψους  105.000 Ευρώ.

3. Στην εταιρεία με την επωνυμία ΠΑΦΑΡΜ ΑΔΕΛΦΟΙ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, χρηματικό πρόστιμο ύψους 65.000 Ευρώ.

4. Στην εταιρεία με την επωνυμία ΒΙΤΟΡΓΚΑΝ (VITORGAN) ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ –ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΟΝΟΠΟΡΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  χρηματικό πρόστιμο ύψους  50.000 Ευρώ.

5. Στην εταιρεία με την επωνυμία JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ χρηματικό πρόστιμο ύψους 25.000 Ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά των αποφάσεων επιβολής προστίμου, χωρεί η άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επιπλέον απέστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προκειμένου να ενημερωθούν τα φαρμακεία όλης της χώρας για τα συγκεκριμένα προϊόντα καθώς και να προχωρήσουν άμεσα στην απομάκρυνση όλου του σχετικού προωθητικού υλικού με τους παραπάνω παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Συναφή

POWER BALANCE: Το βραχιόλι που δίνει ισορρόπια – Μύθος ή πραγματικότητα; 

Αυτοεκπληρωμένες προσδοκίες κατανάλωσης

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ψευδοεπιστήμες. Bookmark the permalink.

4 Responses to «Μούφα το βραχιόλι»! Πρόστιμα 350.000 ευρώ από τη Γ.Γ. Καταναλωτή

  1. Ο/Η Ανάξαρχος Ευδαιμονικός λέει:

    Τέτοιο βραχιόλι φορούσε ο Γιώργος Παπανδρέου , όταν έτρεξε τα 10 χλμ στο Μαραθώνιο της Αθήνας;

  2. Ο/Η Orgasmatron λέει:

    Μα πέφτω απο τα σύννεφα (αν κ φοράω το βραχιολάκι ήδη)!! Τι άλλο θα μας πουν ακόμα ότι το βιονικό γιλέκο δεν δουλεύει;; Μα πόσο χαμηλά θα φτάσει η νέα τάξη πραγμάτων που μας θέλει άπλυτους,ανισόρροπους, κατάκοιτους και με ελονοσία?? Πόσο θα μας κόβουν τα φτερά ακόμα;; Λευτεριά στο βραχιολάκι, λευτεριά στο κουνουποδώκτη, λευτεριά στη μπάλα πλυντηρίου!!!

  3. Ο/Η Xenofon λέει:

    Tο Νανοβιονικο γιλέκο και η μπαντάνα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου όμως, είναι βέβαια βέβαια λέω, υπεράνω πάσης υποψίας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s