Θεωρίες συνωμοσίας και άλλοι μύθοι

Οι θεωρίες συνωμοσίας αποκτούν, από ό,τι φαίνεται, όλο και περισσότερους οπαδούς. Εδώ και μέρες δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση στο Διαδίκτυο περί «γεωμηχανικής χειραγώγησης» του τυφώνα Σάντι. Οι ισχυρισμοί του μετεωρολόγου Σκοτ Στίβενς ότι το ακραίο φυσικό φαινόμενο που έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ παραμονές εκλογών, ήταν «κατασκευασμένο», «προϊόν» της στρατιωτικής τεχνολογίας, διασκέδασαν πολλούς ανά την υφήλιο. Ο Στίβενς υποστηρίζει ότι τα μετεωρολογικά όπλα χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του ’60 για την αναδιανομή του πλούτου, κατά το δοκούν, και ότι ο τυφώνας Σάντι δημιουργήθηκε για να τονωθεί ο κατασκευαστικός κλάδος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Ολα έγιναν, είπε, για τις επισκευές και την ανοικοδόμηση, για τις επενδύσεις μετά την καταστροφή».

Το οξυγόνο των θεωριών συνωμοσίας είναι η αμφιβολία. Η τάση του ανθρώπου να δυσπιστεί απέναντι στις επίσημες εκδοχές, να πιστεύει ότι υπάρχει πάντα κάτι άλλο πίσω από αυτό που φαίνεται, ότι όλα ρυθμίζονται από σκοτεινά κέντρα αφανούς εξουσίας, ότι οι φρικαλεότητες ή τα ανδραγαθήματα της ιστορίας αποτελούν ψευδή προκαλύμματα διαφορετικών αιμοσταγών ή ηρωικών γεγονότων.

Οι Εβραίοι προκάλεσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε, μυστικές οργανώσεις -μασόνοι, τέκτονες, πεφωτισμένοι, λέσχες, οικογένειες- κινούν τα νήματα του κόσμου, με ψυχοτρονικές τεχνολογίες γίνεται η μαζική πλύση εγκεφάλου και με αεροψεκασμούς η χειραγώγηση των μαζών, εξωγήινοι παρέδωσαν στους Αμερικανούς την τεχνογνωσία των stealth και του υλικού κέβλαρ στην «περιοχή 51» (στρατιωτική βάση στη Νεβάδα), εξωγήινοι με τη μορφή ερπετών που μεταμορφώνονται σε ανθρώπους είναι η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, ο Γκαγκάριν δεν πέταξε ποτέ στο Διάστημα και δολοφονήθηκε για να μην αποκαλύψει το μυστικό, ο Αρμστρονγκ και ο Ολντριν δεν πάτησαν ποτέ στη Σελήνη αλλά… προσγειώθηκαν στην άνυδρη «περιοχή 51», ο ιός του AIDS δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της CIA για την εξολόθρευση των ομοφυλόφιλων, η κατάρρευση των δίδυμων πύργων είναι «δάχτυλος» Εβραίων και έγινε με ελεγχόμενη έκρηξη…

Λόγω της αναξιοπιστίας των κυβερνήσεων, της κατάλυσης των αξιών, της διάχυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε έναν κόσμο χαοτικό, που ενισχύει την απαισιοδοξία, τον κυνισμό, την αδράνεια, της τεράστιας ποσότητας πληροφοριών που αδυνατούμε να επαληθεύσουμε, της σύγχυσης ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό, όλο και περισσότεροι τείνουν να μην εμπιστεύονται τα προφανή, να προτιμούν την εύκολη σκέψη ότι όλα είναι ένα ψέμα από τη δύσκολη κοπιαστική αναζήτηση της μη πειστικής, πικρής, καμιά φορά αφόρητης αλήθειας, και να βλέπουν παντού βαλίτσες με διπλό πάτο και σκοτεινές συνωμοσίες.

Πρόκειται για θεωρίες που δεν είναι πάντα ανώδυνες, είναι και επικίνδυνες, μοχθηρές, διαστροφικές, και, βεβαίως, άκρως συντηρητικές. Αν σε κάτι εξυπηρετούν, είναι στη διατήρηση της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων (τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει αφού όλα είναι προσχεδιασμένα). Τα πάντα μοιάζουν ευμετάβολα επιφαινόμενα του ίδιου κακού. Το παρόν και το μέλλον, όταν δήθεν γυμνώνονται από τις μάσκες τους, δείχνουν ξένα, αλλόκοτα, απωθητικά. Απιαστα, ρευστά… Ο,τι χειρότερο, δηλαδή, για μια εποχή που απαιτεί ευστάθεια προσήλωσης στην ηχώ ενός σφυγμού σωτηρίας.

Tης Τασουλας Kαραϊσκακη – Εφημερίδα Καθημερινή

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

3 Responses to Θεωρίες συνωμοσίας και άλλοι μύθοι

 1. Ο/Η Σπουργίτης λέει:

  Δεν ξέρω για τους αεροψεκασμούς αλλά για τους δίδυμους πύργους ξέρω. Δεν έπεσαν από την πρόσκρουση με τ’ αεροπλάνα. (Zeitgeist) Η αρθρογράφος προσπαθεί να τα βάλει όλα στο ίδιο τσουβάλι, θολώνοντας νερά και βγάζοντας λάδι τα δελτία ειδήσεων της αστικής τάξης. Αυτό το άρθρο της δεν είναι επιστημονικό γιατί δεν έχει πηγές και μιλάει με γενικότητες. Προτείνω να διαγραφεί από την ιστοσελίδα.

 2. Ο/Η antichainletter λέει:

  Zeitgeist: μπαρούφες επικαλυμμένες με ψευδοεπιστημονικές αποκαλύψεις
  Συνταγή: 1/10 αλήθειες , 7/10 συνομωσίες 1/10 εβραίοι και 1/10 νέα τάξη ….
  Στους ανθρώπους αρέσει ακριβώς αυτό που προκύπτει , δηλαδή το εύκολο και το να νομίζουν ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, ξεχωριστοί απο τους άλλους (…), που ξέρουν πράγματα που δεν ξέρουν οι άλλοι(…),
  Θέλει να πιστεύει ο άλλος ότι δεν έγινε Ωνάσης ή Μπραν Πητ γιατί απλά κάποιοι τον επιβουλεύονταν και δεν αφήνουν τους άξιους να κάνουν κάτι, γιατί μας ψεκάζουν και χιλιες δυο άλλες ανοησίες.
  Σίγουρα υπάρχει προπαγάνδα, σίγουρα ισχύουν κάποια πράγματα αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αόρατες δυνάμεις που κινούν τα νήματα σε μαριονέτες (εμάς)
  Σίγουρα ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του και τη μεγιστοποίηση της ωφελειας του (ή του κέρδους του ) αλλά αυτό απέχει από τη δαιμονοποίηση των πάντων

  • Ο/Η Σπουργίτης λέει:

   Ένα πολιτικό ντοκυμαντέρ που βγαίνει από το Χόλυγουντ (πχ Zeitgeist) θα πρέπει φυσικά να το δούμε με κριτικό πνεύμα. Προφανώς λέει κάποιες αλήθειες για να σταθεί. Το τί αποκομίζει στο τέλος ο κάθε θεατής εξαρτάται από την κρίση του.
   Εμένα πχ. δεν κατάφεραν να με φοβερίσουν ότι ελεγχόμαστε κάθε στιγμή κι ότι είναι πανδύσκολο ν’ αντιμετωπίσουμε την άρχουσα τάξη. Κι όμως, αυτός ήταν ο σκοπός του Zeitgeist.
   Αντίθετα, οι καταγγελίες των μηχανικών ότι δηλ. είναι φύσει αδύνατο να πέσουν οι δίδυμοι από την πρόσκρουση μ’ αεροπλάνο ήταν απόλυτα πειστικές κι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ή μήπως έπεσε αεροπλάνο στο Πεντάγωνο; πούντο; γιατί κατέσχεσαν τα βίντεο;
   Στο δια ταύτα: με τους δίδυμους, οι ΗΠΑ βρήκαν την καλύτερη αφορμή να ξεκινήσουν τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» που συνεχίζεται ως σήμερα. Ποιος ωφελήθηκε λοιπόν; στην ιστορία, όποιος ωφελείται, αυτός κρύβεται από πίσω. Ας δούμε μόνο με τί γελοίες αφορμές ξεκινούν οι επεκτατικοί πόλεμοι. Τώρα για τους ψεκασμούς με «βλακοζόλ» άστο, δεν παίζει κάτι. Για το «δόγμα του σοκ» αυτό στέκει γιατί στην αναμπουμπούλα ποιος χαίρεται; πώς ξεπερνιούνται οι κρίσεις στον καπιταλισμό; δυστυχώς με καταστροφικούς πολέμους. Όσο για το aids, γιατί είναι απίθανο να κατασκευάστηκε ο ιός στο εργαστήριο; πάντως ο κόκκινος πίθηκος δεν το μετέδωσε! Και γιατί δεν επικεντρώνουν τις έρευνες σε εμβόλια αλλά σε φάρμακα που πρέπει να τα παίρνεις μια ζωή; μεγάλα συμφέροντα….
   Η αρθρογράφος λοιπόν της Καθημερινής τα βάζει όλα στο ίδιο τσουβάλι και μας προτείνει να πιστεύουμε τις επίσημες εκδοχές των δελτίων ειδήσεων. Μπα; σοβαρά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s