Ολοκληρώνεται το πιο ανατριχιαστικό πείραμα του Κάρολου Δαρβίνου

dus2bΛέει το «υπερβολικό» άρθρο που δημοσιεύτηκε σε μερικά «πρωτοκλασάτα» ιστολόγια & κατόπιν το αναπαρήγαγαν δεκάδες άλλα:

dus1aΥστέρα από 144 χρόνια θα ολοκληρώσει το τελευταίο και πιο ανατριχιαστικό πείραμα του Κάρολου Δαρβίνου πάνω στα ανθρώπινα συναισθήματα (Pics)

img-1
Μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Cambridge είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει και πάλι το πείραμα του Κάρολου Δαρβίνου, ο οποίος ήθελε να αποδείξει ότι οι άνθρωποι, όπως και τα ζώα, διαθέτουν έμφυτη και ομοιογενή γκάμα συναισθηματικών εκφράσεων, ένα είδος κώδικα, μέσω του οποίου μπορούμε να αντιληφθούμε τα συναισθήματα ο ένας του άλλου.

Το 1868, μετά το επιδόρπιο και ένα τελευταίο ποτό, οι επισκέπτες του Δαρβίνου καλούνταν να περιγράψουν με δικά τους λόγια τις ανθρώπινες εκφράσεις που έβλεπαν στις φωτογραφίες. Ο Δαρβίνος συγκέντρωσε συνολικά 24 απαντήσεις.

Ο Βρετανός φυσιοδίφης ήταν γοητευμένος από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από το Γάλλο νευρολόγο, Duchenne de Boulogne, ο οποίος χαρακτήρισε τις εκφράσεις του προσώπου ως «γυμναστική της ψυχής».

Το πείραμα Darwin Correspondence Project, που έχει αναλάβει την ψηφιακή καταγραφή των χιλιάδων επιστολών του Αγγλου επιστήμονα, φιλοδοξεί να αναπαράγει το πείραμα 150 χρόνια αργότερα, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματά του.

Για να φέρει εις πέρας το πείραμα, ο Δαρβίνος χρησιμοποιούσε σκληρές μεθόδους, όπως είναι η χρήση του ηλεκτρισμού. Φωτογραφίες που συνόδευαν το ερωτηματολόγιο του πειράματος, είδαν το φως της δημοσιότητας, σοκάροντας το κοινό.

Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων εντάχθηκαν στο βιβλίο «Εκφραση Συναισθημάτων στον Ανθρωπο και τα Ζώα» του Δαρβίνου, που κυκλοφόρησε το 1872 και εξέθετε την άποψή του ότι οι εκφράσεις συναισθημάτων είναι κοινό γνώρισμα των ανθρώπων και των ζώων.

duchenne_de_boulogne_3………………..

H πρωτότυπη πηγή πιθανολογούμε ότι ήταν αυτή :  http://www.dailymail.co.uk/ στην οποία  έγιναν μερικές «μικροεπεμβάσεις»

Αναλυτικά μπορούμε να το διαβάσουμε εδώ

http://en.wikipedia.org/wiki/Duchenne_de_Boulogne

ενώ εδώ http://www.artandmedicine.com/ υπάρχουν υπάρχουν οι λεπτομέρειες του πειράματος

img-2κι εδώ λεπτομέρειες στα γαλλικά http://www.item.ens.fr/ με τα χαρακτηριστικά της μηχανής που προκαλούσε αυτές τις συσπάσεις χορηγώντας τοπικά ηλεκτρισμό.

Η μεγάλη παρανόηση του Ελληνικού άρθρου είναι ότι ο Δαρβίνος τέλεσε το πείραμα με τον ηλεκτρισμό, ή ότι είχε κάποια σχέση με αυτό. Το πείραμα ήταν του Duchenne de Boulogne και ο Δαρβίνος απλά μάζεψε λίγες από τις φωτογραφίες που είχαν προκύψει και τις αξιοποίησε σε ένα δικό του, πιο απλό πείραμα: τις έδειχνε στους  καλεσμένους τους και τους ρωτούσε τι συναίσθημα νόμιζαν ότι εκφράζουν.

Όσο για τα ‘ηλεκτροσόκ’, μόνο ονομαστική σχέση έχουν με τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνταν ως όργανα βασανισμού. Σκοπός τους ήταν να προκαλούν στοχευμένες συσπάσεις στους μύες του προσώπου, όχι πόνο. Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκφράσεις του εθελοντή θα αντανακλούσαν αρκετά μικρότερη γκάμα συναισθημάτων, κάτι που δεν θα βόλευε τους σκοπούς του (φυσιογνωμικού) πειράματος.

Σε συνεργασία με τον κ.Σταύρο Δημητρακούδη

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Αστικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s