Tι απάντησε η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS.
για τους μύθους της μαργαρίνης
Ο βασικός λόγος που επικράτησε σκεπτικισμός για τις μαργαρίνες ήταν τα trans λιπαρά, τα οποία όμως πλέον δεν τα βρίσκουμε στις μαργαρίνες, καθώς η μέθοδος της υδρογόνωσης δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία τους.
Επίσης, ακούμε πολύ συχνά τη μαργαρίνη να χαρακτηρίζεται «βιομηχανικό» προϊόν επειδή παρασκευάζεται σε ένα εργοστάσιο. Η αλήθεια είναι ότι τη μαργαρίνη θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να την φτιάχνουμε και στο σπίτι μας, καθώς είναι απλά μίγμα νερού και λαδιού που «δένει» με την βοήθεια φυσικής λεκιθίνης και ψύξης. Πιο απλά, είναι μια «πιο σφιχτή μαγιονέζα». Και βέβαια, το γεγονός ότι η μαργαρίνη παράγεται σε εργοστάσιο δεν είναι κάτι κακό. Το ίδιο ισχύει και για το αγελαδινό βούτυρο, αλλά και για τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Στην πραγματικότητα, η μαργαρίνη είναι ένα διατροφικό επίτευγμα, καθώς αντικατέστησε τη χρήση των ζωικών λιπαρών με φυτικά λιπαρά, σε ένα προϊόν επάλειψης ευρείας κατανάλωσης, προσφέροντας μια πιο υγιεινή επιλογή στο καθημερινό διαιτολόγιό μας.
Σήμερα ποια είναι η κύρια βάση (σε επίπεδο ελαίων) για την παρασκευή της μαργαρίνης;
Η φυτική soft μαργαρίνη είναι πολύτιμη για την υγεία μας και για την καρδιά μας. Περιέχει μόνο φυτικά λιπαρά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα (ωμέγα 6 & ωμέγα 3), ενώ περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό βούτυρο και δεν έχει trans.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάποια από τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και λέγονται «απαραίτητα», γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και πρέπει να τα παίρνει μέσω της διατροφής. Ονομάζονται «καλά» γιατί χρειάζονται για την ανάπλαση των κυττάρων, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εφοδιάζουν τον οργανισμό και το μυαλό με ενέργεια.
Όλα τα έλαια που χρησιμοποιούνται είναι εξίσου πολύτιμα για τον άνθρωπο;
Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των μαργαρινών είναι πολύτιμα για την υγεία μας. Και, χάρη στη σωστή επιλογή των φυτικών ελαίων, η μαργαρίνη περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Την τελευταία δεκαετία όμως, οι μαργαρίνες έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς απαντούν πιο «δραστικά» σε θέματα υγείας της καρδιάς. Ορισμένες από τις σύγχρονες μαργαρίνες είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες ή κάλιο κι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης ή τη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης, αντίστοιχα, στο πλαίσιο πάντα μιας σωστής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή μαργαρίνης; Στις μαργαρίνες που παρασκευάζονται στη χώρα μας σε τι ποσοστό συμμετέχει;
Το ελαιόλαδο είναι σαφώς ένα πολύ υγιεινό φυτικό έλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονο-ακόρεστα λιπαρά. Σε συνδυασμό με τα φυτικά έλαια της μαργαρίνης, τα οποία προσδίδουν «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά αποτελεί ένα προϊόν επάλειψης υψηλής διαθρεπτικής αξίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές εφαρμογές.
Η χρήση του ελαιολάδου στις μαργαρίνες είναι περιορισμένη ακόμη, ίσως λόγω της διαφοράς τιμής που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι οι μαργαρίνες με ελαιόλαδο κερδίζουν σταθερά μερίδια και θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων, που επιλέγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα για τις οικογένειές τους.
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι που θα μπορούσε να διαφωτίσει τους χρήστες και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για την μαργαρίνη;
Τα λιπαρά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού γιατί είναι βασική πηγή ενέργειας. Αρκεί να μπορούμε να διακρίνουμε τα ‘καλά’ (ακόρεστα) από τα ‘κακά’ (κορεσμένα και τρανς) λιπαρά, γιατί τελικά πέρα από την ποσότητα λιπαρών που καταναλώνουμε, κρίσιμο ρόλο παίζει η ποιότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνιστά να αποφεύγουμε τα λιπαρά ζωικής προέλευσης – όπως το βούτυρο αγελάδας ή το λίπος του κρέατος – που τείνουν να είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Σοβαρές μελέτες έχουν καταδείξει εδώ και δεκαετίες ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης μας, η οποία μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις.
Η μαργαρίνη, αντίθετα, είναι ένα φυτικό υγιεινό προϊόν, πλούσιο σε «καλά» λιπαρά οξέα. Θεωρείται πολύ υγιεινό λιπαρό γιατί περιέχει λίγα κορεσμένα, καθόλου trans και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα καλά λιπαρά (ω3 & ω6). Σε συνδυασμό με τη γεύση της και τις πολύ καλές …επιδόσεις της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική επιλογή για την καθημερινή διατροφή όλης της οικογένειας.
Διαφήμιση είναι η τέχνη του να μετατρέπεις μισές αλήθειες σε ολοκληρωμένα ψέματα.
Edgar A. Shoaff.
Ο πόλεμος μαργαρίνης εναντίον βουτύρου φουντώνει πάλι!
Οι δηλώσεις της κ. Δήμητρας Ξενάκη δεν μπορούν να έχουν την αρμόζουσα αξιοπιστία για δύο σημαντικούς λόγους.
1. Η κ. Ξενάκη είναι Διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS. Είναι ειδική μεν σε θέματα Μάρκετινγκ αλλά, διαβάζοντας όσα η ίδια γράφει στο LinkedIn, διατροφολόγος δεν είναι οπωσδήποτε:
«Σεπτέμβριος 2011 – Σεπτέμβριος 2012.
Ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είχα την ευκαιρία να εξοικειωθώ με και να ειδικευθώ σε θέματα όπως η Στρατηγική του Μάρκετινγκ, Επικοινωνίας του Μάρκετινγκ, Brand Management, Στρατηγικές ηλεκτρονικού Μάρκετινγκ και νέες τάσεις στο Μάρκετινγκ. Οι αναλυτικές και ερευνητικές μου ικανότητες εμπλουτίστηκαν με την συγγραφή της διατριβής μου περί της επίδρασης της μουσικής διαφήμισης στη συμπεριφορά των καταναλωτών.»
http://uk.linkedin.com/pub/dimitra-xenaki/2a/886/725
2. Η κ. Ξενάκη υποθέτω ότι συνεργάζεται με ειδικούς διατροφολόγους και χημικούς. Θα ήταν προτιμότερο αν αυτοί οι ειδικοί εξέφραζαν οι ίδιοι τη γνώμη τους υπό το βάρος της υπογραφής τους. Εργοδότης της επιστημονικής ομάδας είναι η Unilever PLC. Αυτή καταβάλει τους μισθούς των. Η Unilever έχει εδώ συνδυασμό τεραστίων συμφερόντων για τεράστια ποσά. Πηγή ύποπτης πληροφόρησης λοιπόν.
Η Unilever είναι Αγγλο-Ολλανδική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν τρόφιμα, ποτά, καθαριστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη, σε έσοδα το 2011, εταιρεία καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο (μετά την Procter & Gamble και η Nestle) και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παγωτού στον κόσμο. Η πάλαι ποτέ Ελληνική Ελαΐς είναι τώρα μια θυγατρική της Unilever PLC.
Καταλήξαμε στο παγωτό. Μια ακόμη διατροφική ιστορία τρόμου που παγώνει το αίμα.
Με την κατάλληλη μουσική διαφήμισης σίγουρα θα την αντέξουμε.
«Διαφήμιση: η επιστήμη της καταστολής της ανθρώπινης νοημοσύνης τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειάζεται για να παίρνεις τα λεφτά της.»
Stephen Leacock
Λόγια που ακούν ή επαναλαμβάνουν οι άνθρωποι συνέχεια, καταλήγουν να γίνονται πεποιθήσεις και απολιθώνουν το όργανο της νοημοσύνης.
Johann Wolfgang Von Goethe.
Καλημέρα
Το παρόν αναρτήθηκε απλά για ενημέρωση. Για την απομυθοποίηση δείτε το αμέσως προηγούμενο άρθρο μου https://antichainletter.wordpress.com/2013/02/20/vitam/
ο «μύθος» ή η τερατολογία που πιστεύω ότι καταρρίπτω αφορά τη σύνθεση της μαργαρίνης. Για τις ευεργετικές ή μη ιδιότητες και για τη σύγκριση με το βούτυρο δεν είμαι εγώ ο ειδικός που θα το τεκμηριώσει
Λογικό είναι πως η κυρία Ξενάκη θα υπερασπιστεί το προιόν της, αυτή είναι η δουλειά της άλλωστε. Το θέμα είναι πως δεχόμαστε τις πληροφορίες για καθημερινά θέματα που μας αφορούν και τι συμπεράσματα βγάζουμε. Το να δαιμονοποιούμε διάφορα βιομηχανικά προιόντα διατροφής και να τα παρουσιάζουμε χειρότερα και απο απόβλητα του τσέρνομπιλ, δεν νομίζω ότι προσφέρει και πολλά. Πρέπει να προσέχουμε λίγο και τη λογική μας ικανότητα(μαζί με την υγεία μας). Το διαδίκτυο έχει κατακλυστει απο γελοία άρθρα στα οποία οι συγγραφείς δεν ερευνούν για το θέμα, αλλά γράφουν με οδηγό τη φαντασία τους, ότι τους κατέβει… βάλε λίγο καρκίνο, μια δόση καρδιοπάθειες,μια τζούρα φαλάκρα, άντε και καμιά στυτική δυσλειτουργία(που θα τους πείσει όλους).
Η μαργαρίνη είναι ένα προιόν που το καταναλώνουμε για τη γεύστική ευχαρίστηση που μας δίνει, δεν είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Ζούμε και χωρίς αυτή. Αν την υπερκαταναλώσουμε μπορεί και να μας βλάψει(όπως και άλλες τροφές άλλωστε). Ισως πάλι και χωρίς υπερκατανάλωση να ενέχει κάποιους κινδύνους. Η απάντηση θα έρθει απο επιστημονική έρευνα (και καμιά φορά η έρευνα, ίσως να μην έχει τη δυνατότητα να αγγίξει την αλήθεια 100%).
π.χ. http://www.health.harvard.edu/healthbeat/HEALTHbeat_062106.htm#art1
Χωρίς στοιχεία όμως δεν μπορούμε να πετάμε αρκούδες.
Οπως δεν μου αρέσει οι διαφημίσεις να με αντιμετωπίζουν σαν ζόμπι, έτσι δεν μου αρέσει και τα ανυπόστατα άρθρα να με αντιμετωπίζουν σαν παιδί ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, να μου λένε φανταστικά ψέματα για το «καλό μου».
(Στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ήδη έχουμε μάθει τι είναι μόριο…
«Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.» )
Δεν έχω ουδεμία πρόθεση ή διάθεση να υπερασπιστώ αυτούς που «πετάνε αρκούδες» ή υποστηρίζουν ανυπόστατα επιχειρήματα. Οι αστικοί μύθοι ήδη δοκιμάζουν τις συλλογιστικές δυνατότητες των συνανθρώπων μας.
Το έδαφος όμως ήταν καλλιεργημένο από καιρό κυρίως εξ αιτίας της κακής διαφήμισης από εταιρίες που επιχειρούν να πουλήσουν την κάθε μέχρι και απάτης πραμάτια τους, των κάθε είδους τουρκικών και όχι μόνο τηλεοπτικών σίριαλς και της εκτεταμένης πανδήμου γνωσιπενίας που επικρατεί.
Αν αφήναμε να παρασυρθούμε από σενάρια συνομωσίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές οι ιστορίες τύπου “αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό” ωφελούν τελικά με τη φαιδρότητά τους αυτό που καταγγέλλουν και ίσως σκόπιμα διαδίδονται σαν προπέτασμα καπνού.
Όσον αφορά το προηγούμενό μου σχόλιο, αν εντοπίσατε κάποια “αρκούδα” ευχαρίστως θα την περιμαζέψω πάραυτα.
Τα ανυπόστατα άρθρα και τις αρκούδες δεν τα αναφέρω για το σχόλιο σου αγαπητέ xenofon(μα δε διαφωνώ σε κάτι μαζί σου), αλλά για τους ιστότοπους που κατακλύζονται απο επιστημονικά άρθρα της δεκάρας…
Το ότι η διαφημίσεις παραπλανούν κ λένε ψέμματα το ξέρουμε όλοι πιστεύω. Δίκαιως είμαστε δύσπιστοι και καχύποπτοι. Παίζουν συμφέροντα και πολλά λεφτά, θα μας πούν ψέματα, θα μας ταίσουν και κανένα πόνυ. Αλλά η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ψύχραιμη και χωρίς υπερβολές. Τα τρομακτικά chainletter (για αυτά γίνεται λόγος) που μας τα στέλνουν φίλοι ή γνωστοί έχουν πολύ γερές αντιστάσεις στη κριτική μας σκέψη (όπου υπάρχει). Δεν ξέρω αν φταίνε οι διαφημισεις ή η τηλεόραση γενικά ή το σχολείο ή η οικογένεια αλλά είναι λες και κάνουμε βήματα προς τα πίσω στη λογική μας.Επίσης κάτι site, ολιστικά, ζωδιακά, θρησκευτικοταλιμπάν, που θέλουν να μας ξυπνήσουν είναι λες και μας γυρνάν στην εποχή του «Ζήτουλα».
Αγαπητέ agnostos (μα ούτε εγώ διαφωνώ σε κάτι μαζί σου) και μια και βγάλαμε από τη μέση κάτι site, ολιστικά, ζωδιακά, θρησκευτικοταλιμπάν, ας ολοκληρώσω λοιπόν το σχόλιό μου με πληροφορίες που μάζεψα (μια και ούτε εγώ είμαι ειδικός) σχετικά με τα trans λιπαρά.
—(γράφουν καλοπροαίρετα blogs…):
“Μαργαρίνη: είναι πράγματι πιο αγνή από το βούτυρο;
Τα τελευταία χρόνια η μαργαρίνη έχει θεωρηθεί ως η πιο υγιεινή εναλλακτική του βουτύρου, καθώς παρασκευάζεται από φυτικά έλαια, αντί για ζωικά λίπη. Πολλές εταιρίες, όμως, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέρεα μορφή της, εξαρτώνται στα υδρογονωμένα έλαια και κατ’ επέκταση οι μαργαρίνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς ή κορεσμένα λιπαρά. Προσέξτε τις ετικέτες τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε -όσο γίνεται- την απουσία τρανς-λιπαρών.”
Πήγα στο σουπερμάρκετ (γιατί μαργαρίνη στο σπίτι ου γαρ έχω) και πρόσεχα τις ετικέτες σε ΕΛΑΪΣ και άλλες μάρκες. Πουθενά κάποια αναφορά σε τρανς-λιπαρά. (από παραδρομή, ίσως, σκέφτηκα ή κανένας δεν τους το επιβάλει).
Μετά διάβασα στο Wikipedia: –Το 1994, υπολογίστηκε ότι τα τρανς-λιπαρά προκαλούσαν στις ΗΠΑ 20.000 θανάτους από καρδιακή νόσο ετησίως.
Willett WC, Ascherio A (1995). «Trans fatty acids: are the effects only marginal?». American Journal of Public Health 85 (3): 411–412. doi:10.2105/AJPH.84.5.722. PMC 1615057. PMID 8179036
Αισθάνθηκα ρίγος (ριγώ επί ψυχής, ριγόω δε επί σώματος) όταν αναλογίζομαι ότι η Φυτίνη ΕΛΑΪΣ τότε που έσφυζε τρανς-λιπαρών (η πάλαι ποτέ Ελληνική Φυτίνη Ελαΐς) είναι πλέον 70 ετών και ένα από τα πιο γνωστά και (στα μυαλά του κοσμάκη) υγιεινά ελληνικά προϊόντα. Αναλογίστηκα τον κακομοίρη τον πατέρα μου, (ναι αλήθεια) από καρκίνο πήγε στα 33 του…ΛΕΣ!!??
Μπα δε νομίζω.
Πάλι Wikipedia: –Έως και 45% του ολικού λίπους δυνατόν να είναι τρανς-λιπαρά στα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά τρανς-λιπαρά οξέα που σχηματίζονται από μερική υδρογόνωση φυτικών λιπών.
Μαργαρίνες για προϊόντα φούρνου (κουλουράκια), σε γενικές γραμμές, περιέχουν 30% τρανς-λιπαρά σε σύγκριση με τα συνολικά λίπη τους, ενώ τα λίπη που προέρχονται από μηρυκαστικά, όπως το βούτυρο περιέχουν μέχρι 4%. Μαργαρίνες που δεν έχουν αναδιατυπωθεί, ώστε να μειωθούν τα τρανς-λιπαρά μπορεί να περιέχουν έως και 15% trans-λιπαρά κατά βάρος.
Η υποχρεωτική σήμανση των τροφίμων για τα τρανς-λιπαρά εισήχθη σε πολλές χώρες. Ακτιβιστές ξεκίνησαν εκστρατείες που επέστησαν την προσοχή στο θέμα αυτό ώστε να αλλάξουν οι πρακτικές των κατασκευαστών τροφίμων.
Τον Ιανουάριο του 2007, αντιμέτωποι με την προοπτική της πλήρους απαγόρευσης της πώλησης μαργαρίνης, η Crisco ανασυντάχθηκε για να ανταποκριθεί στον ορισμό “μηδέν γραμμάρια τρανς-λιπαρά ανά μερίδα» της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών
Δανία
Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που θέσπισε τον Μάρτιο του 2003 (πολλά βιαστικοί βρε παιδί μου!) νόμους που ρυθμίζουν αυστηρά την πώληση πολλών τροφίμων που περιέχουν τρανς-λιπαρά, μια κίνηση που ουσιαστικά απαγορεύει, (διάβαζε μαργαρίνες), τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Υποτίθεται ότι οι προσπάθειες της Δανικής κυβέρνησης να μειώσει την πρόσληψη σε τρανς-λιπαρά, από 6gr σε 1gr ημερησίως, στα 20 χρόνια αναλογεί με μείωση κατά 50% των θανάτων από ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Stender S, Dyerberg J (2004). «Influence of trans fatty acids on health». Ann. Nutr. Metab. 48 (2): 61–6. doi:10.1159/000075591. PMID 14679314
Ισλανδία
Ολοκληρωτική απαγόρευση των τρανς-λιπαρών οξέων.
Σουηδία
Πλήρης απαγόρευση σε τρανς-λιπαρά.
Ελβετία
Η Ελβετία ακολούθησε την απαγόρευση της Δανίας στα τρανς-λιπαρά τον Απρίλιο του 2008.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Το 2004, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέφρασε την επιστημονική της γνώμη για τα trans-λιπαρά οξέα.
Α…κατάλαβα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα το σκέφτεται…επομένως τι θέλουμε τις ετικέτες;
Στις 22 Μαΐου, 2004, η Unilever, η εταιρική απόγονος του Ιωσήφ Crosfield & Sons (ο αρχικός παραγωγός της στερεοποίησης ελαίων με υδρογόνωση του Wilhelm Normann) ανακοίνωσε ότι πλέον, (αφού πρώτα τα λουστήκαμε για σχεδόν ένα αιώνα), έχουν εξαλειφθεί τα τρανς-λιπαρά από όλα τα προϊόντα μαργαρίνης τους στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας τους με το εμπορικό σήμα Becel.
Πάω στοίχημα πως είμαι ο 1ος που εκνευρίζεται με την απάντηση στη 2η ερώτηση: Την ρωτάνε ΑΠΟ ΤΙ ΕΛΑΙΑ φτιάχνεται η μαργαρίνη;;; Και απλά, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ! Αντί να πει πχ. ότι είναι από φοινικέλαιο, ηλιέλαιο κλπ. Απλά δεν απαντά. Φαντάσου να σου ζητάει να καταναλώσεις κάτι, αλλά να σου αρνείται να σου πει από τι είναι φτιαγμένο.
Ψάχνω στο σάιτ τους για τα συστατικά του becel. Τι διάλο;;;; ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥΣ, δε θα έχουν τα συστατικά; Και όμως! Δεν τα έχουν! Αναγκάστηκα μετά από έρευνα στο γκουγκλ να τα βρω εδώ: http://www.foodbites.eu/j15/component/content/article/145-2012-03-12-20-17-15/858-becel-pro-activ
Βέβαια υπάρχει λόγος να προβαίνουν σε απόκρυψη των συστατικών στο ίντερνετ (και αποκάλυψη μόνο αν πάρεις το προϊόν, στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να τα γράψουν με πολύ μικρά γράμματα). Ένα πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι οι ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ που περιέχει, είναι ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ, συνθετικές. Έτσι, ενώ το προιόν δείχνει πλούσιο σε βιταμίνες, εμείς νομίζουμε ότι προέρχονται από το ίδιο, όπως πχ. το βούτυρο είναι άριστη φυσική πηγή δυσευρετων βιταμινών, όμως στην πραγματικότητα έχουν απλά προστεθεί σε συνθετική μη αφομοιώσιμη μορφή. Ένα αλλο πρόβλημα με την αναγραφή των συστατικών, είναι ότι και πάλι δεν αναγράφει από τι έλαια είναι φτιαγμένο.
Και υπάρχουν και μερικά ακόμη σοβαρά προβλήματα που δεν χρειάζεται να αναφέρω για να μην κουράσω. Σε μία άλλη ευκαιρία..
μπραβο στους σχολιαζοντες. υψηλο επιπεδο. και παλι ευγε.