ας δούμε μερικές αντιρρήσεις για την ύπαρξη του Θεού από τον Σαρτρ, τον Καμύ, τον Ράσελ και την Μπoβουάρ
Ζαν Πωλ Σαρτρ : ο άνθρωπος «είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος». Το επιχείρημά του συνοψίζεται ως εξής: Αν είμαι ελεύθερος, τότε δεν υπάρχει Θεός. Η ελευθερία σημαίνει και υπευθυνότητα για τις πράξεις μου. Αν όμως υπάρχει Θεός, τότε δεν είμαι πλήρως υπεύθυνος γι’ αυτές. Στην πραγματικότητα αν υπάρχει Θεός δεν είμαι ελεύθερος, επειδή η ελευθερία μου περιορίζεται από τη βούλησή Του. Αλλά όμως είμαι πλήρως ελεύθερος. Δεν μπορώ να διαλέξω να μην είμαι ελεύθερος, επειδή αυτή η επιλογή μου συνιστά μια πράξη ελευθερίας και δείχνει πόσο ελεύθερος είμαι. Συνεπώς η ελευθερία μου εξαλείφει την πιθανότητα της ύπαρξης Θεού. Επειδή ή είμαι απόλυτα ελεύθερος να καθορίζω τον εαυτό μου ή αλλιώς δεν είμαι ελεύθερος, επειδή ο Θεός καθορίζει την ελευθερία μου. Είμαι όμως πράγματι ελεύθερος, οπότε δεν υπάρχει Θεός
Αλμπέρ Καμύ Στην περίφημη νουβέλα του «Η πανούκλα», ο Καμύ θέτει το παρακάτω δίλημμα: «Ή θα πρέπει να ταχθεί κανείς στο πλευρό του γιατρού Μπερνάρ Ριέ, για να καταπολεμήσει την πανούκλα που έστειλε ο Θεός, ή θα πρέπει να ταχθεί στο πλευρό του ιερέα Πανελού και να αρνηθεί να τα βάλλει με την πανούκλα, φοβούμενος μήπως τα βάλλει με τον Θεό που έστειλε την πανούκλα στην πόλη. Συνεπώς ή θα είναι κανείς ανθρωπιστής στο πλευρό του γιατρού προσπαθώντας να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, ή διαφορετικά θα θεωρεί κανείς τον πόνο σαν τη νομοτέλεια που όρισε ο Θεός για τον κόσμο και θα αρνηθεί να εναντιωθεί σ’ Αυτόν».
Μπέρτναντ Ράσσελ στο περίφημο έργο του «Γιατί δεν είμαι Χριστιανός», αναπτύσσει αυτή την αντίρρηση: «Αν υπάρχει ένας ηθικός νόμος, τότε αυτός ή προέρχεται από την βούληση του Θεού ή υπάρχει ανεξάρτητα από Αυτόν. Αν προέρχεται από την βούληση του Θεού, τότε ο νόμος αυτός είναι αυθαίρετος. Αυτό που λέμε «καλό» ή «ηθικό» δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αυτό που ο Θεός αποφάσισε αυθαίρετα. (Πράγματι ο Θεός θα μπορούσε εξίσου να ανακηρύξει την βία, τη σκληρότητα ή το μίσος ως καλά). Αν από την άλλη, το αγαθό δεν προέρχεται από τον Θεό, τότε ακόμη και ο ίδιος ο Θεός υπόκειται σε αυτό, επειδή αυτό το Αγαθό αποτελεί την πρωταρχική έννοια στην οποία υποτάσσεται και ο Ίδιος. Αν όμως ο Θεός υποτάσσεται σ’ αυτή την έννοια του Αγαθού, τότε δεν είναι απόλυτος. Μόνον αυτή η έννοια είναι βασική, αναλλοίωτη και απόλυτη. Έτσι ή ο Θεός δεν είναι Θεός επειδή αποφασίζει για το αγαθό αυθαίρετα, ή δεν είναι απόλυτος επειδή υπάρχει μια απόλυτη έννοια του Αγαθού πάνω από Αυτόν. Και συνεπώς ένας τέτοιος Θεός δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο λατρείας εκ μέρους του ανθρώπου».
Η Σιμόν ντε Μπoβουάρ η σύντροφος του Ζαν Πωλ Σάρτρ έκανε κάποτε τη δήλωση ότι ο Θεός των χριστιανών χαρακτηρίζεται από κάθε λογής αντιφάσεις, τις λεγόμενες αντινομίες. Η έννοια λοιπόν ενός παντοδύναμου Θεού, αποτελεί έναν αντιφατικό όρο, επειδή ένας τέτοιος Θεός θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε, όπως το να φτιάξει μια πέτρα τόσο βαριά ώστε να μην μπορεί να τη σηκώσει ή να την ελέγξει. Αν όμως ο Θεός μπορεί να φτιάξει κάτι το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει, τότε δεν είναι παντοδύναμος. Συνεπώς δεν υπάρχει ένας τέτοιος Θεός.
Δυστυχώς οι παραπάνω αντιρρήσεις είναι γενικά αδύναμες και σκοντάφτουν στο ίδιο λάθος που σκοντάφτουν οι αντίστοιχες απολογητικές ρητορίες για την «απόδειξη» της ύπαρξης του θεού: ορίζουν αυθαίρετα τον Θεό με υπερβολικούς όρους. Το να είναι ο Θεός παντοδύναμος, παντογνώστης και πανάγαθος δημιουργεί θεμελιώδεις λογικές αντιφάσεις, μία από τις οποίες αναφέρει η Σιμόν ντε Μπoβουάρ, αλλά αυτές οι ιδιότητες ανήκουν στο Θεό μόνο στο βαθμό που ορίστηκαν κατά τέτοιο τρόπο από τους (κυρίως) Χριστιανούς θεολόγους.
Ο Μπέρτναντ Ράσσελ αντιστοίχως ταυτίζει την έννοια του Θεού με τον παραδοσιακό Χριστιανικό θεό και θέτει την ύπαρξή του ως συνάρτηση της ηθικής σχέσης του με τον άνθρωπο. Η ερώτηση εάν υπάρχει Θεός δεν είναι ταυτόσημη με το εάν ένας θεός, εφόσον υπάρχει, αξίζει τη λατρεία των ανθρώπων.
Ο Αλμπέρ Καμύ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, ταυτίζοντας την ηθική υπόσταση του θεού με την αυθαίρετη ερμηνεία της βούλησής του από έναν (αχυράνθρωπο;) ιερέα.
Το επιχείρημα του Ζαν Πωλ Σαρτρ, τέλος, κάνει και αυτό μία αυθαίρετη παραδοχή, το ότι οι άνθρωποι είναι θεμελιακά ελεύθεροι. Έχοντας ορίσει αυθαίρετα τόσο τον Θεό όσο και την ανθρώπινη ελευθερία, δεν είναι μεγάλης χρησιμότητας η σύγκρισή τους.
Το μοναδικό ουσιαστικό ερώτημα για τον Θεό δεν είναι το εάν είναι ηθικός ή το εάν αφήνει τους ανθρώπους να είναι ελεύθερους, ή το εάν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με αυτόν. Είναι το εάν υπάρχει, και πάνω σε αυτό δεν έχουμε καμία απόδειξη ακόμα (αναξιόπιστες και αντικρουόμενες προφορικές μαρτυρίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν δεν μετράνε). Χωρίς παρατηρήσεις, χωρίς εμπειρικό καθορισμό της φύσης του Θεού (εάν υπάρχει), η λογική δεν έχει χρησιμότητα. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να ορίσει τη φύση του τσαγκαζούρου, μίας λέξης που μόλις τώρα έβγαλα από το μυαλό μου και δεν αντιστοιχεί σε τίποτα, πιστεύοντας ότι κάνει κάτι χρήσιμο.
Mou einai diskolo na pistepso oti o theos exei fisi i opia mporei na paratirithei meso piramatos, alios den tha itan theos na periorizete apo tis metriseis alla tha itan fisikos nomos. Gia auto kai pisteuo oti o agnostikismos einai pio ilikrinis ideologia apo ton Atheismo. Simfono oti to erotima einai an iparxei h den iparxei theos.Oso gia thn mesa se eisagogika fisi mono h theologia mporei na mas pei kai oxi h epistimi afou mono o theos mporei na apokalipsi thn mesa se eisagogika fisi tou an to epithimei
Eπειδη είσαστε τόσο πολύ κουλτουριάρηδες που Μ. Εβδομάδα δημοσιεύεται όλους τους γελοίους του δικού σας επίπεδου και πολλά παραποιείτε , κατά το δικό σας δοκούν και επειδή δεν τολμάτε να δημοσιοποιήσετε τα σχόλια μας ,μην τολμήσετε και μου ξαναστείλετε email δικό σας παλιοκαραγκιοζηδες που θα με μάθετε εσείς ποιον να πιστεύω.
Εσείς ευγενέστατη κυρία πως επιτρέπεται μεγαλοβδομαδιάτικα στον εαυτό σας να εκτοξεύει τέτοιους χαρακτηρισμούς? Είναι σύμφωνο με τους κανόνες της πίστης σας?
Το κάνετε συχνά εκεί που πάτε ως φιλοξενούμενη να βρίζετε?
Αν δεν σας αρέσει ή σας ενοχλεί κάποιο άρθρο έχετε όλη την ελευθερία να το κλείσετε μ ένα απλό κλικ.
Ποιο ακριβώς είναι το σχόλιο που δεν δημοσιοποιήσαμε? Αν προσπαθήσετε να είστε λίγο ειλικρινείς θα παραδεχόσασταν πως ποτέ δεν στερηθήκατε την δυνατότητα να εκφραστείτε. Ποτέ δεν λογοκριθήκατε .
Όσον αφορά το email θα έπρεπε να γνωρίζεται ότι μόνη σας «γραφτήκατε», εμείς δεν σας στείλαμε ποτέ κάποιο spam για να σας παραπλανήσουμε . Μόνη σας επίσης θα πρέπει να ξεγραφτείτε , δεν μπορούμε να επέμβουμε στη διαδικασία αυτή, δεν ορίζεται από μας.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι στο email που σας έρχεται , να πατήσετε κλικ προς στο τέλος εκεί που αναφέρει «Unsubscribe or change your email settings at Manage Subscriptions. » .και είτε ν αλλάξετε τη συχνότητα ή στην περίπτωσή σας να κάνετε Unfollow και …. δογματίστε ελεύθερα!
Δύο δίδυμα συζητούν μέσα στη κοιλιά της μάνας τους :
“-Εεε….αδελφέ! Πιστεύεις ότι υπάρχει τίποτα μετά την γέννησή μας; Πιστεύεις ότι υπάρχει η Μαμά;”
-”Μπα δεν πιστεύω σε τέτοια πράγματα. Θέλω να πω ότι… έχεις δει ποτέ την Μαμά;”
Εμείς βεβαίως και γνωρίζουμε ότι τα δίδυμα θα δουν ότι υπάρχει ζωή μετά την γέννησή τους και φυσικά υπάρχει και η μαμά τους!!!!
Όχι το παραπάνω δεν το σκέφτηκα εγώ και δεν νομίζω να το έχει σκεφτεί κάποιος, που μπορεί να χαρακτηριστεί διανοούμενος ή φιλόσοφος. Σίγουρα όμως είναι ταπεινός πιστός , που προσεύχεται η Ανάσταση του Θεανθρώπου να λάμψει στις ψυχές όλων μας.
Εύχομαι να έχει ο καθένας μας αυτό που τον εμπνέει και όχι αυτό που τον θανατώνει.
Δεδομένων των περιορισμένων αισθητηριακών δεδομένων των φλύαρων διδύμων αυτού του παραδείγματος, θα το θεωρούσα λογικό να μην έχουν λόγο να πιστεύουν ότι βρίσκονται στη μήτρα ενός νοήμονος όντος. Όταν γεννηθούν και η αντίληψή τους για τον κόσμο επεκταθεί σε βαθμό που ακόμα δεν μπορούν να φανταστούν, θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τη φύση της μάνας με ακρίβεια και ορθότητα.
Φανταστείτε όμως τι θεωρίες μπορεί να έπλαθαν μέσα στη μήτρα εάν ελάμβαναν την υπερβατική φύση της μάνας ως άρθρο πίστης! ‘Η μάνα πρέπει να είναι πανσοφη’ θα έλεγε το ένα. ‘Και θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη όσο όλο το σύμπαν’ θα έλεγε το άλλο. ‘Μα αν η μάνα εμπεριέχει το σύμπαν, τότε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το σύμπαν’, θα διαφωνεί το πρώτο. Και έτσι θα περάσουν μήνες άσκοπων συζητήσεων για ένα μη καλά ορισμένο πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν τις κατάλληλες παρατηρήσεις.
Παράθεμα: Σαρτρ – Καμύ – Ράσελ – Μπoβουάρ: Περί Θεού… (Υπάρχει Θεός;) | Γλυκιά Ζωή
Παράθεμα: Σαρτρ – Καμύ – Ράσελ – Μπoβουάρ: Περί Θεού… | Kiss My GRass