5 μύθοι, 3 αλήθειες και μία…ενδιάμεση θεωρία για το στομάχι

habit1Από την καούρα, μέχρι το γουργουρητό, ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ο εσωτερικός δίαυλος, που συνδέει το στόμα με το το στομάχι. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί λένε, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν απειροελάχιστα για το πώς λειτουργούν το στομάχι και το πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το webmd.boots.com, για να γνωρίσουμε τι συμβαίνει μέσα στην κοιλιά μας, πρέπει πρώτα να καταρρίψουμε τους μύθους και να μάθουμε τις αλήθειες που ακολουθούν.

sto4Οι μύθοι…

Η πέψη λαμβάνει χώρα κυρίως στο στομάχι

Αυτός είναι ένας τεράστιος μύθος, που όλοι μάλλον πιστεύουμε. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της πεπτικής διαδικασίας λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο. Το στομάχι δέχεται την τροφή, την ανακατεύει και έπειτα τη διασπά σε μικροσκοπικά σωματίδια. Το αποτέλεσμα αυτού ονομάζεται «κόγχη». Η κόγχη απελευθερώνεται έπειτα σε μικρές παρτίδες στο λεπτό έντερο, όπου γίνεται η διαδικασία της πέψης και απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα τρόφιμα δε χωνεύονται με τη σειρά που τρώγονται, αλλά (όπως προαναφέρθηκε) «ρίχνονται» όλα στο στομάχι και ανακατεύονται, πριν καταλήξουν στο λεπτό έντερο.

Αν περιορίσουμε το φαγητό, θα συρρικνωθεί τελικά το στομάχι και έτσι δε θα πεινάμε

Άλλος ένας αστικός μύθος, ο οποίος βολεύει όλους, όσοι θέλουν να χάσουν κιλά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι άλλη. Ως ενήλικας κάποιος έχει πάνω κάτω το ίδιο σε μέγεθος στομάχι, εκτός και αν έχει κάνει χειρουργική επέμβαση για να το μικρύνει. Επομένως, τρώγοντας λιγότερο δεν θα συρρικνωθεί το στομάχι, αλλά μπορεί να βοηθήσει να επαναφέρουμε τον «ελεγκτή της όρεξης» σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι λεπτοί άνθρωποι έχουν από τη φύση τους πιο μικρά στομάχια

Αν και μπορεί να ακούγεται αναληθές, το μέγεθος του στομάχου δε συσχετίζεται με το βάρος ή τον έλεγχο του βάρους του καθενός. Οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι από τη φύση τους λεπτοί, μπορεί να έχουν το ίδιο μέγεθος ή ακόμα και μεγαλύτερο στομάχι, από ανθρώπους που «παλεύουν» με διατροφικά προβλήματα και δίαιτες, μια ολόκληρη ζωή.

Οι κοιλιακοί και τα καθίσματα μπορούν να μειώσουν το μέγεθος της κοιλιάς

Η άσκηση δε μπορεί να μειώσει επιλεκτικά μία περιοχή του λίπους, αλλά μπορεί να βοηθήσει να κάψει όλο το λίπος που έχει συσσωρευτεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του σώματός. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να σφίξουν οι μύες στην κοιλιά, προσφέροντας μία πιο λιτή γραμμή. Το πιο σημαντικό βέβαια, είναι ότι το κοιλιακό λίπος μπορεί να προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα υγείας, καθώς βρίσκεται πάνω και γύρω από τα εσωτερικά όργανα.

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι πολύ συχνά έχουν επιπλέον λίπος μεταξύ των οργάνων τους στο εσωτερικό τους. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το συκώτι μπορεί να γεμίσει με τόσο λίπος, που μπορεί να αναπτύξει ο ασθενής μια μορφή ηπατίτιδας, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς.

Τρώγοντας πριν τον ύπνο, μπορεί να κερδίζουμε βάρος γρηγορότερα από ό, τι αν τρώγαμε τα ίδια φαγητά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Άλλος ένας διατροφικός μύθος. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι το σωματικό βάρος αυξάνεται, όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε. Ενώ φαίνεται λογικό, ότι τα τρόφιμα, που τρώμε κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας, θα καούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι αν τα καταναλώσουμε λίγο πριν πάμε για ύπνο, η αύξηση του σωματικού βάρους δεν βασίζεται σε ένα 24ωρο.

Είναι το συνολικό ποσό που θα λάβουμε κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου σε σύγκριση με το πόσο καίμε αυτό το ποσό, που καθορίζει αν θα πάρουμε ή όχι βάρος. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τουλάχιστον απόδειξη, που να αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφών σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, επηρεάζει από μόνη της το σωματικό βάρος.

Οι αλήθειες…

Τα τρόφιμα που περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες (που δεν διαλύονται στο νερό) προκαλούν λιγότερα αέρα και φούσκωμα από ό, τι τα τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες

Αυτό είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν, ότι αυτό που εκλαμβάνεται ως «ήπια» μορφή ινών, οι διαλυτές δηλαδή που βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως η βρώμη, τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα εσπεριδοειδή, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει περισσότερα αέρια και φούσκωμα από τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα τρόφιμα, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά σιταριού, το λάχανο και τα καρότα.

Ο λόγος βρίσκεται στα αποτελέσματα των αερίων του φουσκώματος από την εντερική χλωρίδα, που χρειάζεται για να αφομοιώσει τις διαλυτές φυτικές ίνες. Επειδή δηλαδή, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δε χωνεύονται καθόλου, δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση με την εντερική χλωρίδα και κατά συνέπεια δε δημιουργούνται αέρια.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι, ότι ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν θα δώσουν καθόλου αέρα, μπορεί να αυξήσουν όμως, τη συχνότητα και το μέγεθος των κινήσεων του εντέρου.

Ένας τρόπος για να μειωθεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η απωλεια ένα με δύο κιλών

Όσο λιγότερο οξύ «ρέει» στον οισοφάγο, τόσο λιγότερα προβλήματα θα υπάρξουν στην εκκαθάρισή του. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, χάνοντας μόλις ένα ή δύο κιλά του βάρους από την κοιλιακή περιοχή, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, η εγκυμοσύνη είναι το καλύτερο παράδειγμα για αυτήν την περίπτωση.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει και πιέζει τα εσωτερικά όργανα, αυξάνεται η καούρα. Αλλά μόλις το μωρό γεννιέται και ανακουφίζεται η πίεση, η καούρα υποχωρεί. Με τον ίδιο τρόπο, χάνοντας έστω και λίγο από το κοιλιακό λίπος, μπορεί να προσφέρει παρόμοια ανακούφιση.

Τα πραγματικά καλά νέα, βέβαια, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, χάνουν πρώτα βάρος στην συγκεκριμένη περιοχή, άρα βλέπουν άμεσα αποτελέσματα.

Ένα σνακ «λίπους» 200 θερμίδων ελέγχει την όρεξη καλύτερα από ένα σνακ με υδατάνθρακες των ίδιων θερμίδων

Αυτό είναι γεγονός και ο λόγος είναι, ότι το λίπος χωνεύεται πιο αργά από τους υδατάνθρακες, οι οποίοι παραμένουν στο στομάχι λιγότερο. Αυτό σημαίνει, ότι έχουμε την αίσθηση του κορεσμού, περισσότερη ώρα εάν το σνακ που έχουμε καταναλώσει περιέχει τουλάχιστον κάποιο λίπος.

Επιπλέον, οι απλοί υδατάνθρακες (όπως τα κράκερ, το ψωμί ή τα μπισκότα) προκαλούν μια γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης, τα οποία στη συνέχεια μειώνονται εξίσου γρήγορα, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στη διάθεση και την όρεξη.

Και η ενδιάμεση θεωρία

Τα φασόλια προκαλούν αυξημένα εντερικά αέρια και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι αυτό

Αυτή είναι μία θεωρία, που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο μύθο και την αλήθεια. Τα φασόλια είναι πλούσια σε ένα είδος ζάχαρης που απαιτεί ένα συγκεκριμένο ένζυμο για τη σωστή πέψη. Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο από αυτό το ένζυμο, ενώ άλλοι λιγότερο.

Όσο λιγότερο έχει κάποιος, τόσο περισσότερο αέριο παράγεται κατά την πέψη των φασολιών. Τι μπορεί να βοηθήσει; Οι μελέτες δείχνουν, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα κατά των αερίων, τα οποία εάν ληφθούν πριν από το φαγητό, ενδεχομένως να βοηθήσουν.

Πηγήhttp://www.clickatlife.gr/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Διατροφή - δίαιτα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s