Η κρυφή γοητεία της συνωμοσιολογίας

space-conspiracy-theory-4Αντιγράφω μερικά στοιχεία  από το ενδιαφέρον άρθρο του Περικλή Δημητρολόπουλου «Η κρυφή γοητεία της συνωμοσιολογίας» από τα ΝΕΑ της 7-5-2013 :

Πάνω από 50% από τους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και της άκρας δεξιάς, πιστεύουν ότι τα νήματα δεν κινούνται από την κυβέρνηση αλλά από κάποιους άλλους, όπως πχ από άλλα κράτη, από  τα τηλεοπτικά δίκτυα, τις εφημερίδες,  τους μασόνους, την εκκλησία.

Ότι υπάρχουν ξένοι που επιβουλεύονται τα πάτρια εδάφη είναι σίγουροι το 34%   των κεντρώων ψηφοφόρων, το 36% των σοσιαλιστών, το 40% των κεντροδεξιών, το 42% των αριστερών και   το 61% των ακροδεξιών.

Ίσως, αν η δημοσκόπηση αυτή είχε γίνει στην Ελλάδα, τα ποσοστά να ήσαν ακόμα πιο μεγάλα. Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει πως τα μεγάλα κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία ή η Γαλλία καθορίζουν τις τύχες της χώρας μας.

Το ίδιο όμως πιστεύουν  και σε αυτές γιατί  η παραπάνω δημοσκόπηση  έγινε στην Γαλλία και δημοσιεύτηκε στηνMonde!

Ακόμα όμως και αν κυβερνάσαι  από τον πλανητάρχη, όπως οι ΗΠΑ και εκεί το 28% των Αμερικανών  πιστεύει πως μια μυστική οργάνωση σχεδιάζει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, και απλά ένα άλλο 25% δεν ήσαν απόλυτα σίγουροι  γι΄ αυτό!

Εδώ που τα λέμε πως θα μπορούσε να πιστεύουν  κάτι διαφορετικό όταν το 25% των Αμερικανών είναι σίγουροι πως ο Ομπάμα είναι ο Αντίχριστος, ενώ ένα 20% πιστεύει πως, ότι και αν λέει, είναι Μουσουλμάνος!

Μόνο δε ένα 51% συμφωνεί με τους επιστήμονες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ οι υπόλοιποι 37% και 12 % είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι πως αυτό είναι μύθος.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως καταφέρνει πχ ο Λιακόπουλος να πουλάει τα βιβλία του με τους Νεφελίμ, τις προφητείες καλογέρων και όλες αυτές τις απίθανες ανοησίες. Προφανώς υπάρχει  ευρύ κοινό πρόθυμο να τις χάψει.

Εδώ μέχρι και στην Βουλή έγιναν ερωτήσεις από πολιτικούς όπως ο Καμμένος, ο Κουβέλης, ο Βορίδης κτλ για το αν μας ψεκάζουν!

Όπως εξηγεί ο πολιτικός επιστήμων Michael Barkun  μια θεωρία συνωμοσίας είναι μια πεποίθηση που εξηγεί ένα γεγονός ως το αποτέλεσμα ενός μυστικού σχεδίου από  εξαιρετικά ισχυρούς  και πονηρούς  συνωμότες για να πετύχουν  ένα  κακόβουλο σκοπό.

 Πιστεύει πως μια θεωρία συνωμοσίας είναι ελκυστική για 3 λόγους:

Πρώτον, οι θεωρίες συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι μπορούν να δώσουν  εξηγήσεις  σε αυτά που μια  θεσμική ανάλυση δεν μπορεί. Φαίνεται έτσι να δίνουν νόημα εκεί που τα πράγματα είναι συγκεχυμένα.

Σαφώς και σε κάθε γεγονός είναι χρήσιμο να χρησιμοποιεί κανείς την ρήση  του ρωμαίου συγκλητικού Λούκιους Κάσιους Λονγκίνους Ραβίλα, cui bono (ποιός ωφελείται) για να το ερευνήσει, έρευνα όμως που μπορεί να μην καταλήξει πουθενά και να μην βρει  καμιά ουσιαστική απόδειξη .

Οι συνωμοσιολόγοι αρκούνται σε αυτή την λογική του cui bono και χωρίς στοιχεία ή ακόμα και χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία,  αμέσως υποδεικνύουν  τον συνωμότη!

Δεύτερον, το κάνουν με  ένα όμορφο και απλό τρόπο, διαιρώντας τον κόσμο  μεταξύ των δυνάμεων του φωτός, και των  δυνάμεων του σκότους. Εντοπίζουν έτσι  ότι το κακό οφείλεται σε μια ενιαία πηγή, τους  συνωμότες και τους φορείς τους.

Τρίτον, οι θεωρίες συνωμοσίας  συχνά παρουσιάζονται ως ειδική, μυστική γνώση, άγνωστη στις μάζες. Για τους συνωμοσιολόγους , οι μάζες είναι ένα κοπάδι που έχει υποστεί μια πλύση εγκεφάλου, ενώ οι ίδιοι  γνωρίζουν την αλήθεια και μπορούν να συγχαρούν  τον εαυτό τους για την αποκάλυψη της απάτης των  συνωμοτών.

Όπως γράφει ο Δημητρολόπουλος :

Ακούγεται κάπως παράδοξο, αλλά ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύουμε στις θεωρίες συνομωσίας είναι ότι μας δίνουν μια αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων.

Οι άνθρωποι, εξηγεί ο καθηγητής Ψυχολογίας Στέφαν Λεβαντόφσκι, απεχθάνονται το τυχαίο, τρέμουν το απροσδόκητο γεγονός που μπορεί να ανατρέψει την ζωή τους.   

Ο φανερός εχθρός μας προσφέρει ένα είδος ανακούφισης, ξέρουμε ποιός θέλει το κακό μας, από ποιόν πρέπει να προφυλαχτούμε, με ποιόν πρέπει να παλέψουμε. Και όταν δεν τον έχουμε μπροστά μας, εάν δεν είμαστε σίγουροι  ποιός είναι ακριβώς, δεν έχουμε παρά να τον εφεύρουμε.

Περισσότερα: http://atheofobos2.blogspot.gr/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Θεωρίες συνωμοσίας. Bookmark the permalink.

2 Responses to Η κρυφή γοητεία της συνωμοσιολογίας

  1. Παράθεμα: Προσοχή στις θεωρίες συνωμοσίας και τα σενάρια* | AntiChainLetter

  2. Παράθεμα: Η ψυχολογία των θεωριών συνωμοσίας | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s