3 μύθοι και 1 αλήθεια για τον ύπνο

2751858Περίπου το 1/3 της ζωής μας το περνάμε σε κατάσταση ύπνου. Έτσι λοιπόν, ένας άνθρωπος 90 ετών έχει κοιμηθεί περίπου 30 χρόνια ! Αποφασίσαμε λοιπόν, να μιλήσουμε για αυτό το θέμα, καταρρίπτοντας 3 μεγάλους μύθους. 

Μύθος νούμερο 1: χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου

Σε γενικές γραμμές, τα βρέφη κοιμούνται 15 ώρες, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 13, τα παιδιά σχολικής ηλικίας 11 και οι ενήλικες 8 ώρες. Οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Το 8ωρο λοιπόν, δεν ισχύει για όλους. Εάν ξυπνάς ανανεωμένος και κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν νυστάζεις, τότε ο ύπνος σου είναι σε καλά επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να αυξήσεις την ποιότητα ή τις ώρες ύπνου.                        

Μύθος νούμερο 2: ο εγκέφαλος «κοιμάται»

Οι έρευνες στον χώρο της φυσιολογίας φανερώνουν την έντονη δραστηριότητα του εγκεφάλου, κατά τη φάση του ύπνου. Μένει «ξάγρυπνος» και «απασχολημένος». Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο φάσεις την  REM και την N-REM. Η πρώτη κατάσταση καταλαμβάνει περίπου το 20% του ύπνου μας και τα επίπεδα νευρικής δραστηριότητας και ονειρικής παραγωγής, βρίσκονται στο κόκκινο, καταρρίπτοντας τον μύθο περί αδράνειας του εγκεφάλου.

Μύθος νούμερο 3: οι έφηβοι είναι τεμπέληδες
Οι έφηβοι μένουν ξάγρυπνοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κοιμούνται τη μέρα, και ξυπνάνε το βράδυ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έρευνες έδειξαν ότι το βιολογικό ρολόι του εφήβου διαφέρει αισθητά από αυτό του ενήλικα. Εργαστήρια χρονοβιολογίας, τονίζουν το ρόλο της μελατονίνης στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Συγκεκριμένα, οι έφηβοι εκκρίνουν υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, αργά την νύχτα, ματαιώνοντας τον ύπνο τους. 

8645292Μια αλήθεια
Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Αν κάποιος δεν κοιμηθεί επί σειρά ημερών, θα ονειρεύεται ξύπνιος, παρουσιάζοντας έντονες ψευδαισθήσεις ακουστικού ή οπτικού τύπου. 

Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος

πηγή: www.psychologytoday.com

Το είδαμε http://www.apodoxi.gr/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Ιατρικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s