Τελικά θα πάθουμε καρκίνο από αυτά που τρώμε;

220px-Centaur_skeletonΖούμε στην εποχή της πληροφόρησης αλλά και στην εποχή της παραπληροφόρησης. Ο κόσμος κατακλύζεται από παραπληροφόρηση καθημερινά, και το μεγαλύτερο της μέρος έχει στόχο να τον φοβίσει και να τον αποπροσανατολίσει. Δεν πρόκειται για καμία θεωρία συνωμοσίας. Πολλά προιόντα ή υπηρεσίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης, και οι πωλήσεις τους βασίζονται στην παραπληροφόρηση, και στην καλλιέργεια φόβων.  Πάρα πολλές διαφημίσεις τροφίμων ποντάρουν στην παραπληροφόρηση και στην καλλιέργεια φόβων.

Κανείς δεν μπαίνει στο κόπο να επαληθεύσει αν η πληροφορία που μόλις διάβασε βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, και αν ναι, ποια ακριβώς είναι αυτά. Για παράδειγμα, μία ουσία που προκαλεί καρκίνο σε ποντίκια δεν σημαίνει ότι προκαλεί καρκίνο σε έναν άνθρωπο, ιδιαίτερα όταν η δοσολογία αλλάζει.  Επιπλέον, κάθε εβδομάδα ακούμε για κάποια νέα “φυσική θεραπεία” για τον καρκίνο. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες ανθρώπων που ξόδεψαν τα λεφτά τους σε τσαρλατάνους που τους πουλούσαν ματζούνια ή συμπληρώματα διατροφής για να θεραπεύσουν τον καρκίνο τους. Κάποιες φορές μάλιστα, δεν ζητούσαν χρήματα, αλλά δεν αρνούνταν τα πανάκριβα δώρα. Ποιοι είναι αυτοί που την πάταγαν; Έξυπνοι άνθρωποι, που όμως ποτέ δεν μπήκαν στο κόπο να ζητήσουν από τον εκάστοτε “ειδικό” τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται οι απόψεις του.

educ

Τελικά τι γίνεται; Ποιον να πιστέψει κανείς; Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που προκαλούν καρκίνο; Αυτό το ερώτημα αποφάσισε να απαντήσει η έρευνα του πολύ σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα Γιάννη Ιωαννίδη και του συνεργάτη του, JD Schoenfeld, για λογαριασμό του ογκολογικού τμήματος της ιατρικής σχολής του Harvard.  Η έρευνα των Iωαννίδη και Schoenfeld  εξέτασε το αν και κατά πόσον η κατανάλωση κάποιων συνηθισμένων τροφών και  λιγότερο συνηθισμένων συστατικών, συσχετίζονται με την πιθανότητα να νοσήσει ένας άνθρωπος από καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα αυτές ήταν:

 Λεμόνι,  αλάτι, αλεύρι, βούτυρο, πάπια, καρότο, γάλα, καφές, μπέικον, πατάτα, αστακός, κρασί, ζάχαρη, μοσχαρίσιο κρέας,  μανιτάρια , τυρί, μουστάρδα,  μπιζέλια, ελιές χοιρινό, αρνί, πατσάς, ξηροί καρποί, μοσχοκάρυδο, σέρι, καλαμπόκι, δάφνη, κανέλλα, φύλλα δάφνης, γαρίφαλο, τσάι, καγιέν, ρούμι, μέλασσα βανίλια, αμύγδαλα, μαγειρική σόδα, αγριοκάρυδα, θυμάρι, σταφίδες, πορτοκάλι, πιπέρι και ψωμί.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης. Από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες που έχουν ζήσει. Μαύρη ζώνη στην αμφισβήτηση των ιατρικών ευρημάτων. Respect.

Προτού δούμε τα αποτελέσματα θα παραθέσω ένα απόσπασμα από την έρευνα,  που κατά την γνώμη μου θα πρέπει να είναι στην πρώτη σελίδα όλων των πανεπιστημιακών βιβλίων που είναι σχετικά με υγεία και διατροφή:

” Η διατροφική επιδημιολογία  είναι ένα πολύτιμο πεδίο, που μπορεί να αναγνωρίζει αναστρέψιμους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή. Παρ’ όλα αυτά η αντικειμενικότητα των μελετών, σε αυτό και τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία,  υπόκειται σε προκαταλήψεις και πολώσεις  που πιέζουν προς την δημοσίευση ή προς άλλες κατευθύνσεις, είτε μιλάμε για την πίεση για να είναι η μελέτη άξια δημοσίευσης, στην οποία τα “αρνητικά” αποτελέσματα υποεκτιμούνται και δεν αναφέρονται (δικό μου σχόλιο: Με άλλα λόγια τα αποτελέσματα που δεν προκαλούν κάποια ανησυχία για κάποιο συστατικό ή φαγητό  “θάβονται” αθόρυβα) . Συστατικά που έχουν την φήμη του “ανθυγιεινού” μπορεί να δαιμονοποιηθούν, οδηγώντας σε περαιτέρω έλλειψη αντικειμενικότητας στο σχεδιασμό, στην εκτέλεση και στην περιγραφή των ερευνών. Μερικές μελέτες που μπορεί  να είναι οριακές στο να πληρούν τα κριτήρια για να έχουν στατιστική σημασία μπορεί να έχουν πλαστά αποτελέσματα, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη διαφοροποιήση στην ανάλυση, στην επιλογή των διαφορών, και στην περιγραφή τους. “

 Τι βρήκαν οι ερευνητές μας; Βρήκαν πως μπορείτε να τα φάτε χωρίς να ανησυχείτε για το αν θα πάθετε καρκίνο.

Επειδή πολλοί συνομωσιολάγνοι θα στραφούν σε προσωπικές επιθέσεις στους ερευνητές  πως έκαναν την έρευνα για να συγκαλύψουν διάφορες συνωμοσίες, καλό είναι να πούμε μερικά πράγματα για αυτούς. Η΄ μάλλον για τον έναν, γιατί τον άλλον δεν ξέρω τίποτα αλλά δεν έχει σημασία. Δεν έχει σημασία γιατί ο Ιωαννίδης είναι πραγματικά τόσο αξιόλογος. Αν δεν ξέρετε τον Ιωαννίδη, μπορείτε να διαβάσετε ένα δείγμα γραφής του εδώ.  Το μόνο που δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς είναι πως είναι κάποιος με “εντεταλμένη υπηρεσία” αφού στις εργασίες του έχει επανειλημμένα κάνει κριτική στον τρόπο που οι φαρμακευτικές προσεγγίζουν τους γιατρούς, στην αντικειμενικότητα των ερευνών και στην εμπλοκή των οικονομικών συμφερόντων στα συμπεράσματα της κάθε έρευνας, αλλά ακόμα και στην χρησιμότητα των συνεδρίων. Η πραγματικά ρηξικέλευθη εργασία του είναι το “Why most  Published research findings are false” , και είναι η πιο πολυδιαβασμένη εργασία στην επιστημονική εφημερίδα Plos Medicine.

Μπορούμε να πούμε πως  από διατροφική άποψη η εποχή που ζούμε είναι μακράν η καλύτερη της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά στην ιστορία τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με αυτό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το φαγητό είναι τόσο νόστιμο και ασφαλές για κατανάλωση.  Έχουμε πράγματα τα οποία μέχρι πριν 150 χρόνια ήταν ασύλληπτα. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας επιβίωναν την περίοδο της Κατοχής με 600 θερμίδες την μέρα και εμείς  τρώμε τις θερμίδες που θα έτρωγαν 4 μέλη μίας οικογένειας μαζί μέσα σε μία μέρα. Γκρινιάζουμε υπερβολικά πολύ για τις ανέσεις που έχουμε και γινόμαστε υπερβολικά εμμονικοί για θέματα που δεν έχουμε την στοιχειώδη επάρκεια γνώσεων για να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που διαβάζουμε.

hypochondriac-roomie-spray

Όλη αυτή η κουλτούρα φόβου του υγιεινισμού και της υποχονδρίασης δεν έπεσε από τον ουρανό. Έχει καλλιεργηθεί συστηματικά εδώ και χρόνια από διάφορες πηγές πληροφόρησης.  Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν εκπομπές με τίτλους όπως  “Όλα για για την υγεία μου”  και “Υγεία πάνω απ’ όλα”.

Όπως γράφει ο David Friedman στο βιβλίο του “The Machinery of Freedom: “Ο άνθρωπος που λέει, όπως σχεδόν όλος ο κόσμος, πως η ανθρώπινη ζωή έχει άπειρη αξία, που δεν μετριέται με νούμερα, διαδίδει χονδροειδείς, και ενδεχομένως δημοφιλείς, ανοησίες. Αν το εφάρμοζε αυτό στην ζωή του, δεν θα περνούσε απέναντι τον δρόμο, ακόμα και για να επισκεφτεί τον γιατρό του, ή να δουλέψει για να επιβιώσει. Θα έτρωγε το πιο φτηνό, και πιο θρεπτικό φαγητό που θα μπορούσε να βρει διαθέσιμο, θα ζούσε σε ένα μικρό δωμάτιο, εξοικονομώντας έτσι χρήματα για να κάνει συχνές επισκέψεις στους καλύτερους γιατρούς. Δεν θα έπαιρνε ρίσκα, δεν θα υπέκυπτε σε καμία πολυτέλεια, και θα ζούσε πολλά χρόνια. Αν το λέτε ζωή αυτό.  Αν ένας άνθρωπος πίστευε πραγματικά πως οι ζωές των άλλων έχουν άπειρη αξία, θα ζούσε μία ασκητική ζωή, βγάζοντας όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, και θα ξόδευε ότι δεν του ήταν τελείως απαραίτητο σε ανθρωπιστική βοήθεια, σε έρευνες για ανίατες ασθένειες και παρόμοιες εθελοντικές δραστηριότητες.”

Όπου υπάρχει προσφορά υπάρχει ζήτηση και αυτό δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ανησυχεί υπερβολικά για την υγεία του. Είναι ξεκάθαρο πως δεν βάζουμε την υγεία μας πάνω απ’ όλα, παρ’ όλα αυτά εξελισσόμαστε σε μία κοινωνία ευκολόπιστων υποχόνδριων.

———

Aπό τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Πηγήhttp://metavolismos.com/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Διατροφή - δίαιτα, Ιατρικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

5 Responses to Τελικά θα πάθουμε καρκίνο από αυτά που τρώμε;

 1. Ο/Η epicus λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο,αλλά δυστυχώς,θα «διαφωνίσω» με μία άποψη…»Για πρώτη φορά στην ιστορία τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με αυτό. » και συμπληρώνω,οτι επίσης για πρώτη φορά δυστυχώς συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο.Πρώτη φορά,τόσοι πολλοί άνθρωποι δέν έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και δέν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με αυτό…

 2. Παράθεμα: Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας | AntiChainLetter

 3. Παράθεμα: Πριν πιεις νερό από πλαστικό μπουκάλι δες το τριγωνικό σύμβολο. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο!!! | AntiChainLetter

 4. Ο/Η maria λέει:

  Sorry κιόλας αλλά είσαι το ίδιο παραπληροφορημένος με τα σάιτ που κοροιδεύεις. Αν είναι «τσαρλατάνοι» αυτοί που προσφέρουν «φυσικές» λύσεις σε διάφορες αρρώστιες, τότε τους γιατρούς που σου χορηγούν φάρμακα τα οποία όχι μόνο δεν μπορούν να γιατρέψουν την ασθένεια σου αλλά είναι σχεδιασμένα να σε σκοτώσουν, αυτοί οι γιατροί τί είναι??!?!?!?!? Η συντριπτική πλειοψηφία ασθενών με καρκίνο πεθαίνει απο τη «θεραπεία» και όχι από τον καρκίνο.
  Όσο συνεχίζεις να πιστεύεις σε δόγματα θα συνεχίσεις να ζεις στο σκοτάδι. Η ιατρική, και γενικότερα η επιστήμη κάνει λάθη και πολλές φορές εσκεμμένα. Το πρόβλημα ξεκινά από το σχολείο κατά την άποψη μου, όπου μαθαίνουμε ότι υπάρχει μια σωστή απάντηση και όλες οι άλλες είναι λάθος. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, μόνο κριτική σκέψη και αντίληψη.
  Σε μια καπιταλιστική, υπερκαταναλωτική κοινωνία όπου οι πολίτες έχουν αντικατασταθεί από καταναλωτές, και ο θεός/πνευματικότητα από το χρήμα δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο από στυγνούς money-driven «επαγγελματίες». Και όλοι γνωρίζουμε ότι οι πιο επικερδής επιχειρήσεις είναι αυτές που ασχολούνται με τη υγεία ή/και το θεό. Η ανθρώπινη κοινωνία έτσι όπως έχει εξελιχθεί είναι μια σχιζοφρένεια και αν πέσουμε καμιά φορά σε κάποια παγίδα μάρκετινγκ (όπως το «υγιεινό» λάιφ-στάιλ) δεν έγινε και κάτι.. δε θα είναι ούτε η πρώτη και ούτε η τελευταία φορά. Και μόλις αντιληφθούμε ότι το μόνο ουσιαστικό που μπορούμε να κάνουμε με το χρήμα είναι να το ξοδέψουμε, όχι μόνο δε θα μας ενδιαφέρει αν το σπαταλήσουμε, αλλά θα σταματήσουμε να σπαταλάμε το χρόνο μας προσπαθώντας να το αποκτήσουμε.. μέχρι τότε τα κεφάλια μέσα..

 5. Παράθεμα: Μύθοι για τον καρκίνο | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s