Ζειά-Ζέα, ένα καλοφτιαγμένο παραμύθι

trdicΠάνε δύο χρόνια τώρα που ο ηλεκτρονικός τύπος έχει κατακλυστεί με πληροφορίες για το υπερ-σιτηρό που ακούει στο όνομα Ζεια/Ζέα. Θεωρίες πάνε και έρχονται και πολλά ακούγονται, συνωμοσίες με σκάνδαλα που εμπλέκουν τον Ελ. Βενιζέλο, δηλώσεις μη-ειδικών σε διαδικτυακά ραδιόφωνα πως το εν λόγω σιτηρό βοηθάει το μη-ερπετικό κομμάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου να «ξεκολλήσει» και να σκέφτεται καλλίτερα, συγγράμματα μη-ειδημόνων που αναφέρονται σε έρευνες επιστημόνων στον ελλαδικό χωρό και σε έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα των υπερευεργετικών ιδιοτήτων της Ζειάς και πως αυτή σκόπιμα εξοβελίστηκε από τον ελλαδικό χώρο με σκοπό να καταδικάσουν τον ελληνικό εγκέφαλο σε ένα αιώνιο οργουελικό γκούλακ στερώντας του μια για πάντα την δυνατότητα να σκέφτεται. Ακόμη και περιοδικά ποικίλου περιεχομένου έως και πιο εξειδικευμένα έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει κάποιο άρθρο για την Ζέα/Ζειά.

trdic2Ας τα δούμε ένα ένα από την αρχή και πως ξεκίνησε το φαινόμενο Ζέα/Ζειά και τι ακριβώς αυτό είναι.

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με το βιβλίο ενός κ. Χου. στο οποίο αναφέρονται τα περί σκανδάλου αλεύρων και πως ο Ελ. Βενιζέλος κατήργησε την καλλιέργειά της Ζειας. Ο κ. Χου. όμως δεν μας δίνει καμία ιστορική πηγή, κάποιο άρθρο τουλάχιστον από εφημερίδα εποχής ώστε να μπορέσουμε να διασταυρώσουμε τα λεγόμενά του. Επίσης αν δεχτούμε πως όντως υπήρξε κάποιο φοβερό σκάνδαλο, αυτό αφορούσε την Ζειά ή μήπως απλά κάποια ποικιλία σίτου που δεν απέδιδε στρεμματικά και λόγω του γεγονότος πως ο λαός την εποχή εκείνη πεινούσε έπρεπε να βρεθεί μια λύση για να τραφεί ο κόσμος και στράφηκαν σε πιο αποδοτικές ποικιλίες σίτου; Μιλάει επίσης ο κ. Χου. , για έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες και πως αυτές έγιναν στον ελλαδικό χώρο. Διαβάζουμε στο εν λόγω βιβλίο, για DNA, για εγκεφάλους για πειράματα από επιστήμονες και πολλά άλλα. Ακόμη μία φορά μας αφήνει, καλή την πίστη, να δεχτούμε ό,τι λέει. Χωρίς καμία αναφορά σε πηγές και επιστημονικά άρθρα, καμία αναφορά για το ποια πανεπιστήμια έκαναν την έρευνα, ποιοι επιστήμονες ενεπλάκησαν στην έρευνα, που δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών. Μήπως λοιπόν όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ωραίο παραμυθάκι;

Εν συνεχεία λοιπόν και αφού ήδη έχει ξεκινήσει ο ντόρος με αναδημοσιεύσεις μέρους των γραφομένων από το βιβλίο του κ. Χου. σε ιστολόγια και ιστοσελίδες με την παραφιλολογία να παίρνει φωτιά, εκδίδεται από ένα έγκριτο, κατά τα άλλα, περιοδικό, ένα άρθρο για την Ζεια με συγγραφέα κάποιον κ. Μου ο οποίος έχει εκδόσει και κάποια βιβλία συναφούς περιεχομένου.

Σε αυτό το άρθρο απλά επαναλαμβάνονται κάποια πράγματα από το βιβλίο του κ. Χου., αλλά το όλο θεμα εμπλουτίζεται και με μία περισσότερο επιστημονικοφανή χρειά όπου οι ομάδες αίματος και τα αμινοοξέα πάνε και έρχονται, πρωτεϊνες στήριξης και εγκέφαλος έχουν την τιμητική τους, ποικιλίες σιτηρών, σκάνδαλα, και αρχαίοι συγγραφείς μπαίνουν στον Προκρούστη με σκοπό να κοπεί και να ραφτεί μία ιστορία με ιντριγκες, σκάνδαλα και βοτανολογία. Αλλά τελικά όπως και στην περίπτωση του κ. Χου. , δεν υπάρχει καμία πηγή, καμία αναφορά σε επιστήμονες και επιστημονική έρευνα, και φυσικά το όλο άρθρο γράφεται από έναν τελείως αναρμόδιο και μη-επιστήμονα.

Ας δούμε όμως τώρα τι είναι και τι δεν είναι η περίφημη Ζειά/Ζεα.

Οι παραπάνω κύριοι Χου. Και Μου., μιλάνε για αναφορές της Ζειάς στον Όμηρο , Θεόφραστο, Διοσκουρίδη κτλ. Από τα κείμενα αυτών των αρχαίων συγγραφέων κρατάνε το κομμάτι εκείνο που τους εξυπηρετεί για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και το υπόλοιπο πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Στους αρχαίους συγγραφείς όμως δεν θα βρείτε πουθενά να λέει πως η Ζειά αποτελούσε βασικό στοιχείο της δίαιτας των Ελλήνων αλλά πως ιεραρχικά στην διατροφή των Ελλήνων πρώτο ερχόταν το κριθάρι και μετά το σιτάρι και τελευταία η Ζειά λόγω του ότι είναι δύσπεπτη. Θα δείτε επίσης πως η Ζειά ενδεχομένως να ήταν στο διαιτολόγιο των Αιγυπτίων αλλά αυτό δεν μας αφορά μιας και μιλάμε για το τι συνέβαινε στον ελλαδικό χώρο και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι ανθρώπων λοιπόν μας λένε πως μέχρι και ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου τρεφόταν με Ζειά και πως οι Έλληνες δεν έτρωγαν καθόλου σίτάρι και κριθάρι αλλά μόνο Ζειά. Πραγματικά όσοι τα γράφουν αυτά πρέπει να θεωρούν πως απευθύνονται σε ηλιθίους και αγράμματους. Ψάχνοντας θα βρείτε πως η Ζειά δεν είναι είδος σίτου αλλά είδος Σόργου, και πως το χρησιμοποιούσαν για ζωοτροφή, «προσφιλής πάσι τοις ζώοις» και όχι στην διατροφή των ανθρώπων, ένα ακόμη στοιχείο που υποστηρίζει αυτό το επιχείρημα είναι πως η Ζειά δεν θα μπορούσε να είναι είδος σίτου γιατί πολύ απλά αν αυτό το ταϊζαν στα ζώα, αυτά θα πέθαιναν από μία αρρώστια που λέγεται τυμπανίτης, και πως για να φάνε τα ζώα τα σιτηρά χρειάζονται πρώτα βράσιμο.trdic

Αν η Ζειά, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς δεν είναι είδος σίτου, τότε τι μας πουλάνε;

Αυτό που μας πουλάνε ως Ζειά, είναι το σιτηρό TRITICUM DICOCCUM ,ή πιο απλά δίκοκκο σιτάρι, το οποίο μαζί με το μονόκοκκο σιτάρι TRITICUM MONOCOCCUM αποτελούν τις δύο βασικότερες ποικιλίες αρχαίου σιταριού της περιοχής που ονομαζόταν ‘εύφορη ημισέληνος’.

Ακόμη μία ποικιλία σίτου που επίσης ανήκει στις αρχαίες είναι η TRITICUM SPELTA της οποίας το αλεύρι θα βρείτε στα ράφια ως ντίνκελ, καλλιεργείται σε πιο βόρεια κλίματα και σε σχέση με τις άλλες δύο ποικιλίες είναι η νεότερη. Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί πως αυτές είναι τρεις διαφορετικές ποικιλίες μεταξύ τους , το τονίζω αυτό γιατί κατά καιρούς κάποιοι βαφτίζουν ακόμη και το αλεύρι ντίνκελ ως αλεύρι Ζειάς. Ας αποφασίσουν τι είναι Ζειά τελικά ρε παιδί μου ! Είναι το δίκοκκο ή η σπέλτα;

Στο διαιτολόγιο των Ιταλών υπάρχουν και οι τρεις ποικιλίες με το όνομα Farro, το δίκοκκο θα το βρείτε και ως Emmer, το αλεύρι της σπέλτας ως ντίνκελ.

Πρέπει να τονιστεί πως διατροφικά οι παραπάνω ποικιλίες είναι πολύ ανώτερες από τα σημερινά είδη σίτου (σκληρό, μαλακό, durum, semolina κτλ) και πως ΟΛΕΣ περιέχουν γλουτένη, διαφορετικού είδους και σε διαφορετικές ποσότητες και δεν ενδείκνυνται να συμπεριληφθούν στην διατροφή εκείνων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ακούγεται τακτικά η μπούρδα πως η Ζειά δεν έχει γλουτένη… άρα αν είναι έτσι, τότε αυτό που μας πουλάνε ως Ζεια (triticum dicoccum) , δεν είναι Ζειά, μιας και το δίκοκκο ΕΧΕΙ γλουτένη.

Κλείνοντας θέλω να πω πως πρέπει να τελειώνει αυτή η κουταμάρα, δεν μπορούν κάποιοι να γράφουν μπούρδες και να δουλεύουν έναν ολόκληρο λαό, είμαστε αρκετά ταλαιπωρημένοι και γονατισμένοι από την κρίση και το τελευταίο που θέλουμε είναι «συμπατριώτες»μας να κανιβαλίζουν το ετοιμοθάνατο κουφάρι της Ελλάδας και των Ελλήνων σπέρνοντας ψευδείς ειδήσεις και δίνοντας ψεύτικες ελπίδες υποσχόμενοι μία εγκεφαλική – νοητική απελευθέρωση με την ενσωμάτωση της ‘Ζειάς’ στην διατροφή μας. Τι χρειάζεται ο κόσμος για να καταλάβει πως πρέπει να ψάχνεται περισσότερο και να μην ανακυκλώνει άκριτα ό,τι του δίνουν, ας ανοίξουμε τα βιβλία μας και ας διασταυρώσουμε τι είναι αυτό που κάθε φορά μας προσφέρουν ως γνώση.

Δεν σας φαίνεται παράξενο πως κάποιοι άνθρωποι που μιλάνε για Ζειά, μιλάνε και για ερπετικούς εγκέφαλους, για εξωγήινους και για γλουτένες; Δεν σας ξαφνιάζει που κάποιοι άσχετοι έγιναν ξαφνικά βοτανολόγοι –βιολόγοι- οικονομολόγοι – διατροφολόγοι; Πραγματικά μήπως τελικά μας ψεκάζουν;

Εγκέλαδος ο Κοσμοσείστης

Πηγές:

-Εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου

-Όμηρος

-Φυτολογικό Λεξικό Γενναδίου (1914)

-Food in the Ancient World by Andrew Dalby

https://en.wikipedia.org/wiki/Emmer

Παρακάτω θα βρείτε μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα (πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση)

 Φυτολογικό Λεξικό Γενναδίου (1914)

zeia1

Εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης

Advertisement

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Αστικοί μύθοι, Διατροφή - δίαιτα. Bookmark the permalink.

55 Responses to Ζειά-Ζέα, ένα καλοφτιαγμένο παραμύθι

 1. Ο/Η ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ λέει:

  Μήπως είναι κι αυτό hoax;
  SOS!!!!!!!!!! ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…. …….. ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΑΙΖΕΙ ΑΝΕΜΕΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ… ΤΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ. ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ…. Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ. ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΗΤΑΝ ΑΔΕΙΟ… Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΛ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΚΡΥΦΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΡΓΕΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ……….. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!!!

 2. Ο/Η Ιωάννα λέει:

  Με όλον αυτόν τον ντόρο για τη ζέα, και με κριτήριο σε τι είδους συνωμοσιολογικά-μπουρδολογικά σάιτς αναμασάται, ήταν επόμενο να ήταν όλα αυτά μπούρδες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη εξήγηση, που δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες!

 3. Ο/Η ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ λέει:

  Μήπως και το ακόλουθο είναι hoax;
  Γιατί τα παιδιά που κρατούν οι ζητιάνες κοιμούνται συνεχώς;

  Το άρθρο αυτό έχει κυκλοφορήσει στο facebook και ο συγγραφέας του είναι άγνωστος…
  Η ιστορία του όμως είναι, δυστυχώς, πολύ γνωστή όπως αναφέρει το limnosfm100.gr
  Διαβάστε το:
  Στη στάση του μετρό συναντώ καθημερινά μια γυναίκα απροσδιορίστου ηλικίας. Τα μαλλιά της βρώμικα και ανακατεμμένα, τα ρούχα της κουρελιασμένα και το πρόσωπό της σκιμμένο στη θλίψη.
  Η γυναίκα κατάχαμα στο βρώμικο πάτωμα και δίπλα της το ποτηράκι, όπου οι περαστικοί προσφέρουν τον οβολόν τους. Στα χέρια της γυναίκας, κοιμάται ένα δίχρονο παιδάκι. Του φοράει ένα βρώμικο καπέλο και εξίσου βρώμικα ρούχα.
  Οι περισσότεροι περαστικοί, συγκινημένοι από το θέαμα προσφέρουν αβίαστα και το τελευταίο κέρμα από το πορτοφόλι τους, ξορκίζοντας με ανακούφιση την ενοχή της δικής τους ευδαιμονίας…
  Καθημερινά, επί ένα μήνα, προσπερνούσα τη ζητιάνα, χωρίς βεβαίως να της δίνω χρήματα, γνωρίζοντας καλά ότι είναι «υπάλληλος» μιας καλοστημένης επιχείρησης απάτης, με διαχειριστή τον τοπικό ζητιανομαφιόζο, πιθανό ιδιοκτήτη βίλας και πολυτελούς αυτοκινήτου. Σε αυτόν θα καταλήξει η είσπραξη της ημέρας της ζητιάνας… Όχι ότι κι αυτή δεν κερδίζει τίποτα φυσικά… ένα μπουκάλι βότκα κι ένα σουβλάκι στο τέλος της ημέρας είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται…
  Αφού λοιπόν την προσπερνούσα αδιάφορα επί ένα μήνα, ξαφνικά το συνειδητοποίησα… Στέκομαι μπροστά της κοιτάζοντας αυτό το μωρό και συνειδητοποιώντας ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένα δίχρονο μωρό, από το πρωί μέχρι το βράδυ «κοιμάται» συνεχώς στην αγκαλιά της «μαμάς» του, χωρίς να κλαίει, να γκρινιάζει, να μουρμουρίζει, να σαλεύει καν!
  Όποιος από εμάς έχει παιδιά, ξέρει καλά… ένα μωρό σε αυτήν την ηλικία με δυκολία κοιμάται ακόμα και τη νύχτα, πόσο μάλλον ολόκληρη την ημέρα συνεχώς!
  Το συγκεκριμένο μωρό της ζητιάνας, για ένα συνεχόμενο μήνα, δεν το είδα ποτέ ξύπνιο… Κοιτούσα μια αυτό, μια εκείνη, και οι υποψίες μου όλο και φούντωναν. Στο τέλος, δείχνοντας το μωρό, τη ρώτησα:»-Γιατί κοιμάται συνέχεια;»
  Εκείνη, με αγνόησε, προσποιούμενη ότι δεν με άκουσε. Επανέλαβα την ερώτηση. Σήκωσε το βλέμμα της, φανερά ενοχλημένη, και με απόμακρο ύφος μουρμούρισε μια βρισιά μέσα από τα χείλια της.
  Ξαναρώτησα με απόγνωση: «-Γιατί κοιμάται συνέχεια;!» … Πίσω μου, κάποιος με έπιασε από τον ώμο. Ένας ηλικιωμένος κύριος, ενοχλημένος από την «απάνθρωπη» συμπεριφορά μου, με επέπληξε: «Γιατί την ενοχλείς; Δεν την αφήνεις ήσυχη στην δυστυχία της;» … και απομακρύνθηκε αφού πέταξε μερικά νομίσματα στο ποτηράκι της ζητιάνας, ικανοποιημένος σίγουρα για την καλή του πράξη της ημέρας. Εκείνη, σαν «καλή χριστιανή», τον ευχαρίστησε αρχίζοντας να σταυροκοπιέται με μανία.
  Την επόμενη μέρα ήρθα σε επικοινωνία με έναν παλιό γνωστό. Έναν ρουμανικής καταγωγής αστείο ανθρωπάκο, με μικρά κατάμαυρα μάτια. Η μόρφωσή του περιορίστηκε στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, αυτό δεν τον εμποδίζει όμως να κυκλοφορεί με πανάκριβα αυτοκίνητα και να είναι περήφανος ιδιοκτήτης μιας έπαυλης με -ποιός ξέρει πόσα- δωμάτια και μπαλκόνια. Αυτός ο «φίλος» με κατατόπισε επαρκώς γι αυτήν την μπίζνα:
  Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση, παρά το φαινομενικά πρόχειρο και αυθόρμητο σκηνικό της. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν, είτε τα έχουν ενοικιάσει από οικογένειες αλκοολικών, ή απλώς τα έχουν κλέψει. Έπρεπε όμως να μάθω και γιατί κοιμούνται συνέχεια…
  Ο «φίλος» μου ο Ρομά, πολύ φυσικά και με κανένα δισταγμό (σαν να μου έλεγε για τον καιρό) απάντησε στην ερώτησή μου: «-Ναι, είναι ναρκωμένα… με ηρωίνη ή βότκα» … Έμεινα αποσβολωμένος… «-Ποιά είναι ναρκωμένα με ηρωίνη ή βότκα;!» «-Τα παιδιά ντε, για να μην έχουν φασαρίες. Θα πρέπει να μένουν καθηλωμένα με μια άγνωστη γυναίκα όλη μέρα, φαντάζεσαι πόσο θα γκρίνιαζαν;»
  Αυτό κάνουν. Για να διατηρούν το παιδί «ήρεμο» και κοιμισμένο όλη μέρα, το ναρκώνουν με αλκοόλ ή ναρκωτικά. Φυσικά, ο παιδικός παρθένος οργανισμός δεν το αντέχει και τα παιδιά αυτά πεθαίνουν. Συχνά κιόλας, το παιδάκι ξεψυχά στην αγκαλιά της ζητιάνας, κατά τη διάρκεια της «εργασίας» της… Και η υποτιθέμενη «μάνα» είναι αναγκασμένη να κρατά στην αγκαλιά της το νεκρό παιδάκι μέχρι το βράδυ που θα τελειώσει η «βάρδιά» της. Συμβαίνει σ’ αυτή τη «δουλειά» … Και οι περαστικοί θα την υποστηρίζουν ρίχνοντας την ελεημοσύνη τους στο ποτηράκι της, πιστεύοντας ότι κάνουν την καλή πράξη της ημέρας.
  Την επόμενη μέρα ξαναπέρασα από το ίδιο σημείο, με τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα, έτοιμος για σοβαρή επέμβαση. Η ζητιάνα καθόταν πάλι στο ίδιο σημείο, κρατώντας πάλι ένα παιδί. Ένα διαφορετικό από το χθεσινό παιδί. Άρχισα να της κάνω ερωτήσεις: πού είναι το χθεσινό παιδί, αν έχει χαρτιά για το παιδί…
  Κι ενώ εκείνη με αγνοούσε συστηματικά, οι υπόλοιποι περαστικοί αντίθετα, με κατηγορούσαν ότι επιτίθεμαι σε μια κακόμοιρη ζητιάνα μάνα χωρίς λόγο, και με απομάκρυναν με περιφρόνηση. Δεν είχα άλλη λύση από το να απευθυνθώ στην αστυνομία. Όταν όμως η αστυνομία εμφανίστηκε, η ζητιάνα με το παιδί είχε εξαφανιστεί… Αισθάνθηκα σαν να παλεύω με ανεμόμυλους.
  Την επόμενη φορά που θα δείτε ζητιάνα με παιδί, σκεφτείτε καλά πριν «βοηθήσετε» με τον οβολό σας. Μην κοιτάξετε το παιδάκι με τρυφερότητα, να το κοιτάξετε με τρόμο. Πρόκειται για ένα κακοποιημένο δυστυχισμένο πλάσμα, υποχείριο αδίστακτων κακοποιών. Με το να δώσετε χρήματα σε αυτήν που το εκμεταλλεύεται, διαιωνίζετε την αλυσίδα αυτής της «μπίζνας» και συμβάλλετε ενεργά στο φόνο ενός ακόμη παιδιού.
  Όπως κάθε επιχείρηση που κλείνει όταν δεν έχει πια πελάτες, έτσι κι αυτή θα εξέλειπε, αν δεν υπήρχε κόσμος που να ανταποκρίνεται, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη «πελατεία» της. Η εξάλειψη τέτοιου είδους «επιχειρήσεων» σημαίνει ότι λιγότερα παιδιά θα κλαπούν και θα δολοφονηθούν από χορήγηση ναρκωτικών και αλκοόλ.
  Τώρα πια γνωρίζετε γιατί τα παιδιά που κρατούν οι ζητιάνες κοιμούνται συνέχεια. Η επιλογή είναι δική σας.
  ΕΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ!

  • Ο/Η Antikleidi Blog λέει:

   Ναι, είναι hoax, έχω κάνει μια ανάρτηση για το θέμα εδώ
   https://antichainletter.wordpress.com/2013/09/20/zitianes/
   ρίξτε μια ματιά

  • Ο/Η Nυκταρης Εμμανουηλ. λέει:

   Άρα αν το παιδάκι έχει και κάποια αναπηρία του το έχει προκαλέσει η ´´εταιρια ´´ για να είναι πιο πειστικό στους περαστικούς!
   Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό.
   Προτείνω να γίνουν οργανωμένα καταγγελίες στην αστυνομία ώστε να οδηγείται ´´μαμα-παιδί ´´ στο νοσοκομείο και να διαπιστώνεται αν είναι υπό την επήρεια ουσιών,

 4. Ο/Η Μ. Καρανδεινός λέει:

  Xoυ.Μου. sapiens…

 5. Ο/Η chrysostomosbl λέει:

  Η ζειά δεν είναι hoax αλλά η πλήρης παρανόηση μεταξύ αρχαίας ονοματοδοσίας και σύγχρονης απόδοσης όρων καλά πλασαρισμένης λόγω άγνοιας για να κονομήσουν μερικοί αλλά περιλαμβάνει και αλήθειες που εσκεμμένα οι δήθεν επίσημοι φορείς θέλουν να αγνοούν. Μια πρώτη προσσέγγιση προσπάθησα να την αναπτύξω εδώ : http://episthmi.blogspot.gr/2013/10/zeia.html
  Δεκτή η οποιαδήποτε επιστημονική ένσταση

  • Ο/Η antichainletter λέει:

   Μάλλον δεν διαβάσατε όλο το άρθρο

   • Ο/Η chrysostomosbl λέει:

    Το διάβασα λεπτομερέστατα , ίσως δεν διαβάσατε αυτό που σας παρέπεμψα. Η ζειά δεν είναι ούτε σόργο , ούτε ερυσιβώδης ολυρα. Ούτε υιοθετώ τις συνωμιοσιολογικές εκφάνσεις του Κου Γου και τις απίστευτες κωλοτούμπες και δηλώσεις του περί γλουτένης και ζειάς αν και σαυτά που υιοθετεί περί γλουτένης έχουν μια βάση αλήθειας ακόμη και για όσους έχουν δυσανεξία και έχει σχέση με τον τρόπο παρασκευής και όχι την ονομασία. πχ η γλουτένη του μονόκοκκου δεν έχει σχέση με τη γλουτένη του σημερινού εξαπλοειδούς που ονομάζουμε μαλακό σιτάρι. Άλλο παρασκευή ψωμιού με προζύμι και άλλο με μαγιά μπύρας. Αυτό που εμείς ονομάζουμε άρτο σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με τον άρτο των αρχαίων. Αλλο σίτος σήμερα άλλο σίτος επί εποχής του Ομήρου. Με τη ζεια δεν ασχολήθηκαν τώρα , ασχολούνται κάποιους αιώνες οι Βόρειοι μιας και αυτοί αποτελουν την επίσημη «επιστημονική » κοινότητα και εκφράζουν πάντα την «επιστημονική» αλήθεια . Τα σιτώδη του Θεόφραστου είναι εύκολο να αποδοθούν σήμερα βάσει της σημερινής κατάταξης αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το Θεόφραστο. Πχ σπέλτα ο Θεόφραστος δεν αναφέρει μιας και αναγνωρίζει το μοναδικό σιτώδες που δεν έχει άγανα , όταν συγκρίνει την κριθή με τον τον πυρό το σημερινό Triticum aestivum που σε μας είναι το μαλακό σιτάρι και για τους αγγλομαθείς το wheat. Η ΕΕ πρόσφατα απέδωσε όλυρα=σπέλτα , μια άλλη παρανόηση μιας και η ολύρα το triticum diccocum είναι ντυμένο αλλά έλα που έχει άγανα που η σπέλτα δεν έχει.

 6. Ο/Η Αναστασιος λέει:

  Καλημέρα σας….δεν ξέρω αν φταίει ο Βενιζέλος που εξαφανίστηκε η Ζέα…..δεν ξέρω αν το λέτε σιτηρό ή κάτι άλλο…..όσον αφορά όμως το θέμα γλουτένη……έχω χαλάσει πάνω από 15.000 ευρώ στα χημεία τα τελευταία 3 χρόνια….και μπορώ αποδεδειγμένα να σας πω ότι υπάρχει δίκκοκο το οποίο μπορούν να καταναλώσουν όσοι πάσχουν από δυσανεξία (όχι κοιλιοκάκη…είναι άλλο πράγμα) και ότι η νομοθεσία ορίζει τα προϊόντα ως χαμηλής περιεκτικότητας (και όχι gluten free) με κάτω των 100mg/kg γλουτένη.Τέτοιο προϊόν λοιπόν υπάρχει στην Ελλάδα και σύντομα θα βγει στην αγορά!!!

  • Ο/Η Στέλιος λέει:

   Αναστάσιε, μπορείς να μας πεις και εμάς ποιο είναι αυτο το αλευρι? και που θα το βρούμε χωρίς να το πληρώσουμε μια περιουσία?

   • Ο/Η spartiatis λέει:

    Αδερφέ κι εγω ακούω ακούω ακούω…….τόσα πολλα πλεον που αν δεν εβλεπα ο ίδιος κατι απ´αυτα στην πράξη δεν θα μπορούσα να πειστω.
    Εδω και 2 χρονια χρησιμοποιώ αλευρι Ζεας το γνησιο dicocum tricocum καθαρά βιολογικο απο Ιταλία και μπορω να σου πω ότι τα οφελη που λένε ότι προσφερει ειναι πολλάσια οταν το δοκιμασα στην πράξη.Ετη φωτος μπροστά απο καθε άλλο αλευρο.
    Πρόσεξε όμως γιατι κυκλοφορανε πλέον και πολλα υποκατάστατα υβρίδια αυτού τα οποία τα βαφτίζουν Ζεα και ειναι επι της ουσίας άχρηστα.

 7. Ο/Η tmagoula λέει:

  Reblogged this on greek skeptic and commented:
  Το συγκεκριμένο είναι μια πολύ ανάλυση για το περιβόητο Ζέα. Προσωπικά δεν ξέρω τίποτα για αυτό, αλλά ο AntiChainLetter έχει κάνει πολύ και καλή δουλειά.

 8. Ο/Η evi λέει:

  Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για την διάθεση της γνώσης σας. Θα σας μιλήσω σαν ένας απλός καταναλωτής που ψάχνει, διαβάζει, αναρωτιέται τι προϊόντα μπορεί να εντάξει στη διατροφή του για να ενδυναμώσει την υγεία του. Θεωρείτε ότι πέρα από την παραπληροφόρηση το αλεύρι ζέας (το οποίο εν τέλει είναι από το δίκοκο σιτάρι άρα σκληρό σιτάρι;) ή το αλεύρι ντινκελ μας προσφέρει πολλά περισσότερα από το π.χ. πολύσπορο ψωμί; Γιατί ψάχνω να βρω εναν πίνακα που να έχει συγκεντρωμένα τα χαρακτηριστικά του κάθε ενός έτσι ώστε ο κοινός καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει εύκολα και αξιόπιστα αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Σας ευχαριστώ

  • Ο/Η antichainletter λέει:

   Στο site thematadiatrofis είδα ότι δίνει κάποιες πληροφορίες , αλλά δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν όντως ισχύουν. Κι εγώ, όπως κι εσείς, καταναλωτής που ψάχνει είμαι, τίποτα περισσότερο.

 9. Ο/Η manos λέει:

  κυριοι, απο τη γενια των goodys και της υπερκαταναλωσης μπυρας ως διασκεδαση , δε θα μπορουσε να υπαρξει πιο ισοπεδωτικο αρθρο.Ας λατρεψουμε τα BAKE OFF ΨΩΜΙΑ ως κατακτηση της εργατικης ταξης , ας φαμε μηλα χωρις κουκουτσι και τελος , οταν δοκιμασετε το δικκοκο αλευρι των ιταλων – φαρο , που δεν εχει καμμια σχεση με των γερμανων – ντινκελ , τοτε μιληστε. Η ουσια κρυβεται στην πραγματικη πληροφορια.Νεοι εμποροι του 1920 θελησανε να πλουτισουνε .Οτι κανανε και το 1960 με τα υβριδια , οτι κανουνε τωρα με τα μεταλλαγμενα .Αφηστε το κοσμο να φαει οτι σκατα θελει.Ας πεθανει οπως του αξιζει .Οταν θα επισκεφτειτε τα χωρια των ιταλων , οι οποιοι θα σας συνοδευσουν με καραμπινες στα χωραφια τους για να δειτε την ζεα τους , ελατε να μας πειτε για τα ψωμακια των φουρνων !!
  υγ:κλαιω απο τα γελια ..»»Στο διαιτολόγιο των Ιταλών υπάρχουν και οι τρεις ποικιλίες με το όνομα Farro»»
  ΡΕ ΠΑΝΑΣΧΕΤΕ ΑΡΘΟΓΡΡΑΦΕ , ΤΟ ΦΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ .ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΙΤΑΡΙ .ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ Π.Ο.Π. για παραδειγμα φαρο ..και το ονομα του χωριου.

 10. Ο/Η Mad_max λέει:

  βρε παιδιά, ας τα βάλει κάποιος γνώστης τα πράγματα στη θέση τους.
  Μπερδεύτηκα με τόσες υποκατηγορίες και όχι, αυτό που τελικά είναι ίδιο με το άλλο, που όμως δεν είναι Ζέα, αλλά στάρι…
  Ας μιλήσει κάποιος ξεκάθαρα, με 5 λόγια.
  Ευχαριστώ

 11. Ο/Η manos λέει:

  εδω θα βρειτε την ετυμολογια της ζεα ή ζεια http://www.pare-dose.net/4354
  ερωτηση στον αχρηστο αρθογραφο : γιατι στα λεξικα που εχουμε σπιτι μας λειπει το λημμα ζεα – ζεια ?
  mad max σε ρωτω : υπαρχει ενα μηλο ? ενα πορτοκαλι ? ενα σταφυλι ? Γιατι να υπαρχει μια ζεα ? Καθε τροφιμο απο τη φυση εχεις πολλες ποικιλιες .Χωριζετε σε ειδη – φυλες αν μιλαμε για ζωα – σε χιλια δυο.Η ζεα , οπως ειναι χαραγμενη στα αρχαια νομισματα , ειναι ολοιδια με αυτη που εχουν οι ιταλοι στα 500 εως 1000 μετρα υψομετρο. Το ντινκελ των γερμανων , δεν εχει καμια σχεση σε εικονα , γευση με τη ζεα μας. ΤΗΝ ΖΕΑ την πηραν απο εμας οι ρωμαιοι πριν 2200 χρονια , οπως και εμεις την ειχαμε παρει απο την ανατολη. Γιατι εμεις δε τη συνεχισαμε και διακοψαμε την καλλιεργεια της ? Επειδη σε μας και στους ιταλους φερανε ξενες πιο αποδοτικες ποικιλιες και απαγορευσανε τις ντοπιες μη αποδοτικες.Στην ελλαδα υποκυψανε ολοι.Στην Ιταλια για κακη τους τυχη , οι ξενες ποικιλιες δεν ευδοκιμησανε σε μεγαλα υψομετρα.Ετσι ξαναβαλανε τη ζεα οι Ιταλοι .Στη χωρα μας , ο παλιος καλιεργητης ζεας , απο την Ιταλια πηρε το σπορο πριν 30 χρονια .Μη στεναχωριεστε που δεν εχουμε δικη μας ζεα και πηραμε απο εξω . Και ο Ηρακλης τα πορτοκαλια απο τις εσπεριδες τα εφερε.Και την πατατα απο την αμερικη μας τη φερανε. Φιλοι , ως νεος αγροτης σας γραφω .Την ζεα την καταναλωνω 8 χρονια πανακριβα.Στοχος μου ειναι να μειωσω την τιμη με την ομαδα που θα συγκροτησουμε κατω απο 2 ευρω το κιλο του χρονου.Μ ε στοχο το 1,5 ευρω στα 5 χρονια και 1,20 στα 10 χρονια .Ειναι πολυ δυσκολη στην επεξεργασια της . titillator@hotmail.com

  • Ο/Η mad_max λέει:

   Ευχαριστώ ΠΟΛΥ, οτι γράφεις βγάζουν νοημα.

  • Ο/Η Dimitris K λέει:

   Γελάω!! «Μη στεναχωριεστε που δεν εχουμε δικη μας ζεα και πηραμε απο εξω . Και ο Ηρακλης τα πορτοκαλια απο τις εσπεριδες τα εφερε.»
   Μάνο κι εγώ νέος αγρότης είμαι και καλλιεργώ 2 χρόνια δίκοκκο σιτάρι. Το μόνο λάθος που κάνεις είναι ότι αναφέρεις το «Farro-Triticum Dicoccum-Ντυμένο Δίκοκκο Σιτάρι με Άγανο» ως Ζέα.
   Ζέα από την αρχαιότητα μέχρι τώρα στα συγγράμματα που έχουν βρεθεί, ονομάζανε από τις ζωοτροφές, μέχρι το κριθάρι. Υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση.
   Από κει και πέρα το Farro και το Dinkel, είναι δίκοκκα σιτάρια αλλά με πολύ μεγάλες διαφορές.
   Θα επικεντρωθώ μονάχα στη διατροφική αξία. Ο καταναλωτής που θέλει να τραφεί σωστά, θα πρέπει να γνωρίζει αν το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι έχει καλιεργηθεί βιολογικα και επίσης αν έχει γίνει έλεγχος στο εργαστήριο για το ποσοστό της γλουτένης που περιέχει αλλά και των υπόλοιπων στοιχείων (πρωτείνες, αμινοξέα κτλ.). Είτε είναι Dinkel, είτε είναι Farro.
   Καλημέρα σας.
   Δημήτρης – dimkyyy@gmail.com

   • Ο/Η manos λέει:

    δημητρη , τα συγγραμματα που εχουν καει και εξαφανιστει τι λεγανε ?

   • Ο/Η Dimitris K λέει:

    Έχεις μυαλό και φαντασία.
    Μπορεί στα καμμένα συγγράμματα να λέγανε και τα μήλα και τα πορτοκάλια ζέα!
    Whatever…

 12. Ο/Η giannis λέει:

  το ερώτημα πάντως που δεν απαντήθηκε είναι αυτός ο μύθος ή όπως αλλοιώς το θέλετε κάνει καλό; Αυτή είναι η ουσία. Τώρα αν λέγεται ζέα ή σημαία λίγο μας ενδιαφέρει

  • Ο/Η manos λέει:

   10 χρονια καταναλωνουμε το συγκεκριμενο δημητριακο.Ξεκινα και εσυ τωρα !! Ή περιμενε μετα τον Ιουλιο , οπου οι τιμες του αλευριου θα ειναι κατω απο τα δυο ευρω.Σημερα απο εμενα κοστιζει 3,50 ευρω το κιλο το αλευρι.Αλλοι πουλανε 4 και 4,5 ευρω.Παντα για την ελληνικη. Οι εμποροι εισαγουν απο αιγυπτο και οποιος καταλαβε καταλαβε.Οι γευσεις των εισαγωγης δεν εχουν καμια σχεση με τις ντοπιες καλλιεργειες.

 13. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΜΑΣΙΑ ΖΕΑ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ, Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΕΧΕΙ ΦΟΥΡΝΟ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΧΙ ;;;;;;

 14. Ο/Η παπακης λέει:

  Σοβαρη πηγη η «βικιπαιδεια»!!!!! (βρε παιδι μου….)

 15. Ο/Η Αναστασιος λέει:

  Καλημέρα σε όλους τους ενδιαφερόμενους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα Ζέα-Δίκκοκο ειτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα.
  Θα καταθέσω και εγώ την μικρή μου εμπειρία στα 6 χρόνια ασχολείας μου με τον σπόρο και μετά από επίπονες προσπάθειες και χιλιάδες ευρώ στα χημεία για να καταλήξω στο ποιο είδος δίκκοκου είναι προτιμότερο να καταναλόνουμε.
  Το ότι η γλουτένη είναι βλαβερή για τον οργανισμό….αυτό είναι σίγουρο.
  Το γιατί συνεχίζουμε να την καταναλώνουμε;γιατί πολύ απλά μας αρέσει να είναι το ψωμί μας μαλακό και ελαστικό (και ας μην τρώγετε την δεύτερη μέρα).
  Το ότι πρέπει να καταναλώνουμε αλεύρι από δίκκοκο στάρι….είναι σίγουρα πάάάρα πολύ καλύτερο!
  Αυτό που πολύ απλά έχετε να κάνετε και το έχω πει πολλές φορές σε αυτό το χώρο,απλά ζητήστε μία χημική ανάλυση σπόρου σε περιεκτικότητα γλουτένης σε mg/kg.
  Όσο πιο χαμηλά είναι τόσο καλύτερα.Επιλέξτε προϊόν από 300mg/kg και κάτω.
  Τόσο απλά.
  Αν δεν σας την παρέχουν απλά ψάξτε αλλού.
  Φέτος το καλοκαίρι ελπίζω να έχω την δυνατότητα να παρέχω άλευρα σε όλο τον κόσμο που επικοινωνεί μαζί μου σε τιμή από 2,8-3 ευρώ το κιλό.
  Οι αναλύσεις του σπόρου μας έχουν δώσει από 90-94mg/kg.
  Τέτοιο ποσοστό δύσκολα θα βρείτε όχι μόνο στην Ελληνική αγορά..αλλά γενικά.
  Ευχαριστώ
  Αναστάσιος Κακοσαίος
  6947934111

  • Ο/Η Νίκος λέει:

   Γιατί η γλουτένη είναι κακή για τον οργανισμό, για ανθρώπους που δεν πάσχουν από δυσανεξία ή κοιλιοκάκη? Από που αποδεικνύεται?

   • Ο/Η manos λέει:

    απο την κολα uho αγαπητε Νικο .

   • Ο/Η Dimitris K λέει:

    Καλύτερα να το λέμε δίκοκκο. Παιδιά, η δυσανεξία δεν είναι ασθένεια. Απλώς κάποιοι οργανισμοί δυσκολεύονται να δεχθούν κάποιες τροφές, άρα έχουν δυσανεξία σε αυτές. Από κει και πέρα, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν μπορούν να τραφούν με σιτηρά, καθώς, ΟΛΑ έχουν γλουτένη. Κάποια δίκοκκα σιτηρά έχουν αρκετά μειωμένο ποσοστό γλουτένης σε σχέση με τα άλλα, οπότε και αυτοί που έχουν δυσανεξία σε αυτήν είναι καλύτερο να τα προτιμούν. Θα πρέπει να γνωρίζετε από ποιους προμηθεύεστε, και αν γίνεται να σας αποδεικνύουν ότι αυτό που σας δίνουν έχει μειωμένα ποσοστά γλουτένης… Κι εγώ έχω δώσει αρκετά σε αναλύσεις στο χημείο. Είναι η πιο σίγουρη λύση.

  • Ο/Η Άρης λέει:

   έχω με 57 mg/kg..κι όμως υπάρχει.

 16. Ο/Η Billy Gazepis λέει:

  Ο αρθρογράφος είναι είτε διανοητικά καθυστερημένος, είτε άλλο ένα ραδιενεργό σκουπίδι του συστήματος!!! Εκτός και αν τον πείραξε η γλουτένη ανεπανόρθωτα στον κουκούτσι εγκέφαλό του, θα δείξει η νεκροψία ΘέΩρώ!!! &17:17&

 17. Ο/Η Λ. Βέρος λέει:

  Ρώτησε κάποιον που πάσχει από ζάχαρο και καταναλώνει ψωμί ζέα και όλα αυτά που γράφεις θα αποδειχτεί ότι είναι για τα σκουπίδια. Ρώτησε και τους Γιατρούς για τις στατιστικά διαπιστωμένες επιδράσεις του λευκού ψωμιού στο καρκίνο του παχέως εντέρου, ίσως και γενικότερα στον ανθρώπινο οργανισμό.

 18. Ο/Η alekos λέει:

  σε καταλαβαμε φιλε. υπηρετείς την νεα ταξη πραγματων, και μου αναρτάς αρθρο σχετικα με την ζεια. σας εχουμε καταλαβει. επρεπε να ντρεπεσαι. ξερουμε τι κανεται, και τι θελετε να πετυχετε. εχουμε ξυπνησει, ασε εμας να αποφασισουμε τι θα φαμε.

 19. Ο/Η aaaaaaaaaaaa λέει:

  den ntrepeste pou lete psemata gia tin zea….

 20. Ο/Η aaaaaaaaaaaa λέει:

  grafete psemata gia tin zea……den einai etsi………paraplanish…

 21. Ο/Η nikos λέει:

  emena prosopoika me voithise h zea…eimai xronia duskilios kai vrika swthria…twra ti einai kai to ti den einai kai ti prosferei afou vrika lush sto provlima mou kai panw apo ola den vazoun fwsforo ktl sto xwrafi opou kaliergite (apo diko mou anthrwpo pernw to aleyro) oti kai na pei kaneis klain…apla an deite ginete polemos se kathe ti kainourgio viologiko kai swsto…giati? anarwtithite.

 22. Ο/Η PARATHRHTHS λέει:

  Τελικά ένα πράγμα κατάλαβα…όλοι σας κάτι θέλετε να πουλήσετε!

 23. Ο/Η Χ.Ν. λέει:

  Όλοι κάτι θέλετε να πουλήσετε. Οι μισοί που γράφεται σχόλια και βρίζετε τον αρθρογράφο, στο τέλος του σχολίου σας, βάζετε και ένα τηλέφωνο για το αλεύρι ζέας που πουλάτε και για τα χρόνια που φάγατε στα χημεία να αναλύετε τους σπόρους ζέας. Συγχαρητήρια…
  Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι. Οι λαοί ανά τον κόσμο προόδευσαν από το πείσμα τους να μάθουν τον κόσμο, να τον εργαστούν και να τον αξιοποιήσουν προς όφελός τους. Σίγουρα δε προόδευσαν πιστεύοντας σε πανάκειες με αλεύρια, μεταφυσικούς σωτήρες και ερπετόμορφους δυνάστες. «Η γλουτένη κολλάει τις συνάψεις στον εγκέφαλﻨ. Γνωρίζετε πως λειτουργούν οι εγκεφαλικές συνάψεις και μιλάτε για «κόλλα UHU» και κάνετε «ανάλα» με το θράσος του αμαθή; Σίγουρα εκατοντάδες βιολόγοι σκίζουν τα πτυχία τους από τη γνώση που μοιράζετε… Αλλά ξέρετε επειδή τρέχετε στα χημεία εδώ και 5 χρόνια (και αυτά τα καλαβαίνετε-είστε πολυπράγμονες)
  Πως ακριβώς φαντάζεστε αυτή τη γλουτένη; Ποιες είναι αυτές οι έρευνες που επικαλείστε; Γιατί δε βάζετε link με τις έγκυρες επιστημονικές έρευνες να τις δούμε και εμείς μπας και καταναλώσουμε αλεύρι ζέας και γίνουμε πιο ξύπνιοι; Μεσαίωνας είστε και μεσαίωνας θα παραμείνετε…
  Όσο εσείς θα περηφανεύεστε για τη ζέα των αρχαίων (άκουσον άκουσον) και τους παρθενώνες τους, οι άλλοι λαοί θα χτίζουν σύγχρονους παρθενώνες στο φεγγάρι και στον Άρη χωρίς να έχουν ανάγκη καμία ζέα για να «ξυπνήσουν».

  Απογοητευμένος από τον κόσμο
  Χ.Ν.

 24. Ο/Η Νικος παοκι λέει:

  Ας πουμε οτι ο παραπανω καλα τα λεει ποιος ειναι, ποιος τα εγραψε, χωρις ονομα οτι θες γραφω.
  ΥΠΕΓΡΑΨΕ αυτα που γαφεις να σε παρουμε στα σοβαρα.

 25. Περί ΖΕΑΣ ή ΖΕΙΆΣ….
  Στο site ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ δημοσιεύθηκε ένα άρθρο για την Ζέα ή Ζειά και ερυσιβώδης όλυρα
  Ο αρθρογράφος, εκείνο που επιχειρεί, είναι, ο φόβος η σύγχιση – βραχυκύκλωμα, που ήδη υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.
  Βάζει μία φωτογραφία Σίκαλης με τον μήκυτα [ερυσιβώδη όλυρα] που πραγματικά υπάρχει, και ευδοκιμεί στην Σίκαλη, και κατηγορεί το δίκοκκο σιτάρι [Ζέας].
  Ενώ θα έπρεπε να κατηγορήσει την Σίκαλη, οπότε μου δίδει το δικαίωμα, να τον ονομάσω πλαστογράφο, ή δοτό από τους κύκλους που κατήργησαν το δίκοκκο σιτάρι.
  Καλλιεργώ εδώ και πέντε χρόνια δίκοκκο σιτάρι, ΠΟΤΕ δεν είδα αυτόν τον μήκυτα..
  Ποτέ δεν τον είδα και στο μονόκοκκο σιτάρι ΚΑΠΛΟΥΤΖΑΣ.
  Επί πλέον προσπαθώντας να βρώ, άκρες, διεπίστωσα ότι το μονόκοκκο σιτάρι ΚΑΠΛΟΥΤΖΆΣ, είναι παλαιότερο από το δίκοκκο σιτάρι τύπου Φάρο, και τα δύο όμως έχουν τεράστιες ομοιότητες τόσο στο αδέλφωμα, όσο και στην μορφή του σταχυού, [παρατηρείστε τις φωτογραφίες, στην α) είναι δίκοκκο σιτάρι και στην β) μονόκοκκο σιτάρι καπλουτζάς], επί πλέον με χημικές αναλύσεις, αποδεικνύεται, ότι περιέχουν τα ίδια σχεδόν συστατικά, πρωτεΐνες, Μαγνήσιο, Λυσίνη και το ειδικώτερο λιγώτερο από 5 τοις χιλίοις ΓΛΟΥΤΕΝΗ.
  Βλέπουμε κατά καιρούς άρθρα, όπως το παρόν στο site ΕΛΕΥΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, που λασπολογούν, πλαστογραφούν, τα περί δίκοκκου σιταριού, γιατί τους χαλάσαμε τα σχέδια, ήδη καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα, ήδη οι περισσότεροι φούρνοι, ζυμώνουν και πωλούν ψωμιά από δίκοκκο σιτάρι, η τιμή συνεχώς χαμηλώνει, προς μεγάλη θλίψη μεγαλοπαραγωγού στην θέση Φαρσάλων.
  Καλό είναι οι φουρνάρηδες, να αναρτούν πινακίδα, για τα ψωμιά που πωλούν, εάν είναι triticum Spelta το Γερμανικό Ντίνκελ, που περιέχει περισσότερη γλουτένη, [ΜΕ 18%]και είναι γενετικά τροποποιημένο, από το triticum dicocum, το Ιταλικό Φάρο ΜΕ 2 – 4%].
  Πάντως περιέχει λιγώτερη γλουτένη από τα μαλακά και σκληρά σιτάρια, που περιέχουν >36%

  Η Ζειά: Ή ΔΊΚΟΚΚΟ ΣΙΤΆΡΙ ΤΎΠΟΥ faro.
  1.- Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών Ca, Mg, κ.ά.
  2.- Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
  3.- Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).
  4.- Η ζέα, δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ.
  Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει η γλουτένη.
  5. Περιέχει διπλάσιο μαγνήσιο απο τα άλλα δημητριακά.
  Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία (φυσιολογία) των αγγείων, αλλά και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, για την αποκατάσταση αρρυθμιών, για την παρεμπόδιση της αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων. Επίσης αναστέλλει την πήξη του αίματος, βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση και μειώνει την θνητότητα από καρδιακά επεισόδια.
  «το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Βοηθά στη διατήρηση των μυών και των νεύρων στη φυσιολογική τους κατάσταση, διατηρεί καλό καρδιακό ρυθμό, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος και διατηρεί τα κοκάλα σωστά και υγιή. Το μαγνήσιο επίσης βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση ώστε να διατηρείται φυσιολογική και εμπλέκεται στο μεταβολισμό και στην απόδοση ενέργειας του οργανισμού, όπως και στη σύνθεση των λευκωμάτων. Το μαγνήσιο εμποδίζει την εμφάνιση υπέρτασης, καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη».
  η χορήγηση μαγνησίου επιβραδύνει την χημική διαδικασία που σκοτώνει τα κύτταρα κατά τη στιγμή που ένα εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο αντιμετωπίζεται θεραπευτικά
  Περίπου 21.000.000 άνθρωποι το χρόνο θα γλιτώσουν το θάνατο αν αποκαταστήσουν τα επίπεδα μαγνησίου του οργανισμού τους
  Μαγνήσιο και ασβέστιο: Δυο μέταλλα που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της απορρόφησής τους. Φροντίστε λοιπόν όταν παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου να κρατάτε τα γαλακτοκομικά για άλλο γεύμα.
  6. Διπλάσια Λυσίνη.
  Η L-Λυσίνη αποτελεί ένα αμινοξύ που προέρχεται φυσιολογικά από τις πρωτεϊνες των τροφών και δεν παρασκευάζεται από τον οργανισμό μας. Βρίσκεται κυρίως στις ζωικές τροφές, όπως γάλα, αβγά και ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αποτελεί σημαντικής αξίας δομικό συστατικό για πολλές πρωτεϊνες. Επίσης, συνδέεται άμεσα με την παραγωγή L-Καρνιτίνης, ουσίας αναγκαίας για τη μεταφορά και τη χρήση λιπών. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του μυϊκού συστήματος και την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Συμμετέχει στην ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα και στην καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  Συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η έλλειψη L-Λυσίνης από τον οργανισμό συνεπάγεται μεγαλύτερη απώλεια ασβεστίου με τα ούρα. Το γάλα και τα προϊόντα του είναι πλούσια σε Λυσίνη, ενώ το ψωμί είναι φτωχό. Γι’ αυτό ο συνδυασμός [ωμού] γάλακτος + ψωμιού Ζέας είναι άριστος.
  Προσφέρει προστασία κατά των ιών, ειδικά του επιχείλιου έρπη.
  Καλό είναι επίσης να αναγράφονται τυχόν προσμίξεις με κριθάρι, σίκαλη ή σκληρά σιτάρια.
  Δεν θα αναφερθώ στην πολλαπλάσια πρωτεΐνη, στο Μαγνήσιο και στην Λυσίνη, έχουν γραφεί πολλά και ΚΑΛΑ κατά καιρούς.

  Γλουτένη, ένας ύπουλος αντίπαλος. Το δηλητήριο που λέγεται ΓΛΟΥΤΈΝΗ.
  Στην εποχή μας η δυσανεξία στην γλουτένη έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Καθημερινά συναντάμε ανθρώπους που η διατροφή τους επηρεάζεται από λίγο εώς τρομακτικά, από την ύπαρξη της στα τρόφιμα. Τι είναι όμως η γλουτένη και γιατί προκαλεί τόσο μεγάλο πρόβλημα;
  Η γλουτένη είναι πρωτεϊνη και βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως στο σιτάρι, αλλά και στο κριθάρι, την σίκαλη, την βρώμη. Ερεθίζει πολύ το λεπτό έντερο και ο βαθμός ερεθισμού είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν πάρετε ένα πακέτο μακαρόνια χωρίς να τα βράσετε και τα βρέξετε, αμέσως θα παρατηρήσετε ότι αρχίζουν και κολλάνε, φανταστείτε λοιπόν, ότι αυτή η κολλώδης ουσία επικάθεται στο λεπτό έντερο και προκαλεί φλεγμονές με επακόλουθο διάφορα συμπτώματα, όπως αέρια, διάρροια, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα. Στη συνέχεια οι φλεγμονές, εμποδίζουν την απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων από το λεπτό έντερο κάτι που εξασθενεί τον οργανισμό και δεν του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά. Η αλήθεια είναι ότι και παλιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν γλουτένη αλλά δεν είχαν αυτά τα προβλήματα και είναι λογικό. Εξτρα γλουτένη μπαίνει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, γιατί τα κάνει πιο αφράτα, πιο νόστιμα και πιο συμπαγή, οπότε τρώμε παραπάνω ίσως από όσο μπορούμε να αντέξουμε.
  Εγώ πιστεύω λοιπόν, ότι η δυσανεξία στην γλουτένη, δεν είναι ουρανοκατέβατη. Προέκυψε απο την διαρκή δοκιμασία του πεπτικού με τροφές που δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός μας. Εγκαταλείψαμε το αλεύρι ολικής, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τρώμε ένα σωρό πράγματα, τα οποία μας καλύπτουν μέχρι την είσοδο του οισοφάγου, δηλαδή γευστικά και μόνο, κι από κεί και πέρα δεν μας ενδιαφέρει καθόλου, αν αυτό που φάγαμε καλύπτει το σώμα μας απο τον οισοφάγο και κάτω, αν η λιπαρή, κακοφτιαγμένη λουκανικόπιτα που κατεβάσαμε σε δυό μπουκιές μαζί με ένα κουτί αναψυκτικό, έχουν να προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, η άν θα γίνουν περιττό λίπος δημιουργώντας το υπέροχο σωσίβιο που κοσμεί την κοιλιά όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας.
  Η πέψη είναι η πιο επίπονη διαδικασία μέσα στο σώμα και απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Οι μόνιμες φλεγμονές στις οποίες το υποβάλλουμε, το εξασθενεί και το αναγκάζει να λειτουργεί στο όριο. Κάποια στιγμή παύει να ανταποκρίνεται και τότε αρχίζουν τα συμπτώματα και οι διαταραχές. Η φλεγμονή, σύμφωνα με την ολιστική διατροφή, είναι η αιτία όλων των προβλημάτων υγείας και είναι λογικό, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ανοιχτές πληγές μέσα στο σώμα. Αν υπάρχει λοιπόν δυσανεξία στην γλουτένη, η λύση δεν είναι μόνο να την αποφεύγουμε, κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς καλό, αλλά να ξαναχτίσουμε το πεπτικό σύστημα από την αρχή. Τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά βοηθούν πολύ σ’αυτό, γιατί τα μεν ένζυμα συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη των τροφών και τα δε προβιοτικά αποικίζουν με καλα βακτηρίδια τα τοιχώματα των εντέρων καθιστώντας υγιή την χλωρίδα του (σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ πιο αναλυτικά για την λειτουργία τους). Η γλουταμίνη, είναι ένα αμυνοξύ που βοηθά στον περιορισμό των φλεγμονών και μια καλή πολυβιταμίνη μπορεί να καλύψει τα διατροφικά κενά μέχρι ο οργανισμός να πάρει τα πάνω του. Ατμόβραστα λαχανικά, αναποφλοίωτο ρύζι, όσπρια, ψάρι και λευκά κρέατα, μπορούν να είναι η βάση για την επαναφορά του πεπτικού συστήματος.
  Για όσους θέλουν να αποφύγουν την γλουτένη, ο δίκοκκο σιτάρι Ζέα, το ντίνκελ, το καμούτ, είναι δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης, πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά. Φυσικά υπάρχουν πολλά προιόντα, τα οποία δεν έχουν γλουτένη και καλύπτουν όλο και περισσότερες ανάγκες, όπως άλευρα για ψωμί και γλυκά, ζυμαρικά, μπισκότα, κέικ, σοκολάτες, κράκερς, ψωμιά, βάσεις για πίτσα, τσιπς, μούσλι, νιφάδες κτλ, τα οποία μπορείτε να δείτε στο e-shop μας, στην κατηγορία χωρίς γλουτένη. Μην ξεχνάτε όμως ότι το βασικό είναι να αποκαταστήσετε την λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλάζοντας την διατροφή και προσέχοντας περισσότερο τι γίνεται από τον οισοφάγο και κάτω.
  Μαγκλάρα Δήμητρα.
  Τί είναι η γλουτενη; Τί σημαίνει όταν λέμε πως κάποιος έχει αλλεργια στη γλουτενη, ποιες τροφες την περιλαμβάνουν και πώς εμφανίζεται;
  Συγγραφέας: Βασιλική Π. Πηγή: ANEW.GR
  Σελίδα 1 από 1
  Σύμφωνα με την υγεια τα νέα για τα επιβλαβή αποτελέσματα που προκαλούνται από την αλλεργια στη γλουτενη ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να απομακρύνουν εντελώς τη γλουτενη που είναι κυρίως το σιτάρι από τη διατροφη τους.
  Εντούτοις, ένα μεγάλο μέρος της αναστάτωσης για την αλλεργια και την δυσανεξία στη γλουτενη είναι περιττή, για να μην πούμε αβάσιμη, δεδομένου ότι πολλές όψεις αυτών των δύο καταστάσεων έχουν σε μεγάλο βαθμό παρανοηθεί.
  Κατ’ αρχή, τι είναι γλουτένη;
  Η γλουτένη είναι μια ελαστική, λαστιχένια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στο σιτάρι και στα προϊόντα του. Μπορεί επίσης να υπάρχει στη σίκαλη, το κριθάρι, και, σε μικρότερο βαθμό, στη βρώμη.
  Όμως η γλουτένη δεν υπάρχει στο ρύζι ή στον αραβόσιτο.
  Έχετε παρατηρήσει ότι τα ψωμιά και άλλα ψημένα αγαθά είναι ζυμάρι προτού να υποβληθούν σε θερμότητα; Η ουσία που προκαλεί το χαρακτηριστικό «ζυμάρι» είναι πραγματικά η γλουτένη. Η γλουτένη συμβάλλει επίσης στη σπογγώδη δομή.
  Σημειώστε όμως ότι η γλουτένη είναι μόνο μια από τις πολλές πρωτεΐνες που περιλαμβάνονται στο σιτάρι, στη σίκαλη, και στο κριθάρι
  Όπως και όλα τα άλλα τρόφιμα, έτσι και αυτά που περιέχουν διάφορες άλλες πρωτεΐνες, μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αλλεργιών. Επιπλέον, πολλά προϊόντα σιταριού περιέχουν και άλλα συστατικά και συντηρητικά. Οποιαδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Έτσι αυτό που νομίζετε αλλεργία στη γλουτένη θα μπορούσε άριστα να είναι μια απόλυτα διαφορετική αντίδραση στις ουσίες εκτός από τη γλουτένη ή το σιτάρι.
  Ποιοι τύποι δυσμενών αντιδράσεων είναι δυνατοί;
  Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει διάφορες δυσμενείς αντιδράσεις εκτός από την αλλεργία. Συχνά ευθύνεται για τη δυσανεξία (σε αυτήν την περίπτωση δυσανεξία στο σιτάρι, δυσανεξία στη γλουτένη, και ασθένεια της κοιλιοκάκης). Λάβετε όμως υπόψη ότι διαφορετικοί μηχανισμοί προκαλούν διαφορετικές δυσμενείς αντιδράσεις. Συχνά, η αιτία της σύγχυσης είναι οι ομοιότητες των συμπτωμάτων.
  Ενώ, όμως, η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί συχνά επώδυνα συμπτώματα, σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή.
  Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί με τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι:
  – ημικρανίες,
  – οίδημα και
  – δερματικές αναφυλαξίες.
  Η αλλεργία στη γλουτένη είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανοσολογική
  Σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο ή σε μια κατάσταση που αποκαλείται αναφυλαξία.
  Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γλουτένη περιλαμβάνουν:
  – οίδημα στα χείλια και στη γλώσσα,
  – κόκκινα εξανθήματα,
  – άσθμα και
  – κνίδωση ή εξανθήματα

  Πώς εμφανίζεται η αλλεργία στη γλουτένη;
  Η αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) τα οποία δεσμεύονται με κύτταρα ιστών και βάσης, δημιουργώντας ανάφλεξη που προκαλεί ισταμίνη.
  Την πρώτη φορά που το σώμα σας συναντά τη γλουτένη, δεν αντιδρά άσχημα σε αυτή.
  Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί την ουσία αυτή «κακή» και παρακολουθεί τους κωδικούς της για να καταγράψει τη διαδικασία που ονομάζεται ευαισθητοποίηση.
  Την επόμενη φορά που εισάγεται γλουτένη στο σώμα, το ευαισθητοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημά σας εργάζεται με μεγάλη ταχύτητα και αρχίζει να παράγει μαζικά ανοσοσφραιρίνη (IgE), η οποία δεσμεύει ξανά κύτταρα ιστών, προτρέποντας την απελευθέρωση της ισταμίνης.
  Η κλινική εμπειρία υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος αλλεργίας είναι σχετικά σπάνιος.
  Εντούτοις, δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.
  Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες αφού κάποιος καταναλώσει ή εισπνεύσει τροφές που περιέχουν γλουτένη.
  Τα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ασθένειες του δέρματος όπως:
  – εξανθήματα,
  – έκζεμα,
  – αγγειοοίδημα ή
  – οίδημα
  Μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας:
  – κοιλιακές κράμπες,
  – ναυτία,
  – εμετό, και
  – αλλεργικά σύνδρομα στο στόμα και στην αναπνευστική οδό (άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα)
  Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
  Yajurveda
  Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.
  Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
  Η Ζειά [δίκκοκο σιτάρι], δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.
  Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
  Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
  Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
  Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.
  Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη…

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΖΕΑΣ

  Το ΦΕΚ 266 5 Αυγούστου του 1926, λινκ (http://www.scribd.com)
  ουσιαστικά απαγορεύει την καλλιέργεια ποικιλιών σιτηρών που χρησιμοποιούνταν μέχρι εκείνη την εποχή και είχαν χαμηλής ποιότητας γλουτένη και προκρίνει την εισαγωγή και καλλιέργεια νέων εισαγόμενων ποικιλιών που έχουν καλύτερα αρτοποιητικά χαρακτηριστικά., με όχι λιγώτερο από 26% υγρά ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Δεν αναφέρεται πουθενά ονομαστικά η «ζέα», αλλά σε αυτήν αναφέρεται, έμμεσα. Το ερώτημα είναι γιατί να καταργηθούν οι καλλιέργειες που είχαν λιγώτερη γλουτένη? Ποιοι το αποφάσισαν? Ποιοι έδωσαν εντολή? Γνωρίζετε τι σημαίνει γλουτένη?

  ΖΕΑ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
  ” δ’ ἐν τῷ δευτέρῳ Περὶ ὕλης ταυτὶ γράφει· «ζέα |
  6.517.1
  δισσή· ἡ μὲν γὰρ ἁπλῆ, ἡ δὲ δίκοκκος καλεῖται, ἐν δυσὶν ἐλύτροις συν-
  εζευγμένον ἔχουσα τὸ σπέρμα. ἔστι δὲ τροφιμωτέρα μὲν κριθῆς καὶ
  εὐστόμαχος, ἀτροφωτέρα δὲ πυρῶν ἀρτοποιουμένη. κρίμνον δὲ ἁδρό-
  τερόν ἐστι τῇ κατεργασίᾳ τοῦ ἀλεύρου, γινόμενον ἔκ τε ζέας καὶ
  6.517.5
  πυροῦ, ἐξ οὗ ὁ πόλτος γίνεται. ἔστι δὲ ἱκανῶς τρόφιμον καὶ εὐκατ-
  έργαστον, σταλτικώτερον δὲ κοιλίας τὸ ἀπὸ τῆς ζέας, μάλιστα δὲ προ-
  φρυχθείσης. καὶ ἡ ὄλυρα δὲ ἐκ τοῦ αὐτοῦ γένους ἐστὶ τῆς ζέας, ἀτρο-
  φωτέρα δὲ κατὰ ποσὸν ἐκείνης. ἀρτοποιεῖται δὲ καὶ αὐτή, καὶ κρί-
  μνον ἐξ αὐτῆς ὡσαύτως γίνεται. ἀθήρα δὲ ἐκ τῆς ἀληλεσμένης εἰς
  6.517.10
  λεπτὸν ζέας σκευάζεται. ἔστι δὲ ῥόφημα ὥσπερ πολτάριον ὑγρόν, παι-
  δίοις ἁρμόζον, ποιεῖ δὲ καὶ εἰς καταπλάσματα. ὁ δὲ τράγος τὸ σχῆμα
  μὲν παραπλήσιος χόνδρῳ, ἀτροφώτερος δὲ παρὰ πολὺ ζέας, διὰ τὸ
  πολὺ ἔχειν τὸ ἀχυρῶδες, διὸ καὶ δυσκατέργαστός ἐστι καὶ κοιλίας
  μαλακτικός». περὶ μὲν οὖν τῶν ζειῶν ἱκανὰ καὶ ταῦτα.”

  Dioscorides Pedanius Med., De materia medica
  Book 2, section 96, line 1
  ” χόνδρος· οἱ δὲ δίκοκκον, οἱ δὲ ζέαν καλοῦσιν, Ῥω-
  μαῖοι φάρρεμ.”
  Etymologicum Gudianum, Etymologicum Gudianum (ζείδωρος – ὦμαι)
  “, εἶδος κριθώδους καρποῦ, ζειά· ἡ γὰρ κριθὴ
  ἑξάστιχος, ὁ σῖτος τετράστιχος· ἡ δὲ ὀλύρα δύστιχος
  καὶ ὄψιμος. ”
  Scholia In Oppianum, Scholia et glossae in halieutica
  “Φυσίζωον τὴν δωρουμένην τὰς ζειὰς, ἢ ἐκ τοῦ ἔχειν φύσιν ζωο-
  γονοῦσαν, φύουσα (αν) πρὸς τὸ ζῇν, ἡ δὲ λέξις σύνθετος.”
  Etymologicum Gudianum, Additamenta in Etymologicum Gudianum (ἀάλιον – ζειαί)
  “· αἱ ὄλυραι, αἱ τοῦ ζῆν αἴτιαι, ὡς παρὰ τὸ ζέω ζεαί καὶ ζειαί. “

 26. Ο/Η giorgos kio λέει:

  ΕΓΩ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ-2 ΕΥΡΩ Η ΦΡΑΤΖΟΛΑ-ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΟΣΜΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΝ ΟΙ ΓΥΡΩ ΜΟΥ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΕΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΥΣΟΣΜΙΑ.ΜΟΛΙΣ ΦΑΩ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ -ΨΩΜΙΑ Κ.Λ.Π ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΗΛΙΑ-22 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ-ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟΕΞΗΓΗΣΕΙ.ΕΙΜΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΜΕ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΝΩ ΕΝΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΕΙΝΑΣ 1500ΚCAL ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΔΡΑ 1.85 -135 ΚΙΛΑ!ΟΛΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.ΕΙΜΑΙ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΗ ΔΕ ΒΡΙΣΚΩ.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…

  • Ο/Η manos λέει:

   Αγαπητε Γιωργο .Το δικο σου πρόβλημα ειναι και αρκετων αλλων .Δστυχως ενα μικρο ποσοστο καταναλωτων 1% εχουν δυσανεξια στη ζεα ( το τριτικουμ ντικοκουμ ) ενω δεν εχουν στο ντινκελ ( τριτικουμ σπελτα ) .ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ολοκληρο μαγαζι που στηθηκε πανω στο μυθο της ζεας και ονομαστηκε ζεα ,δεχθηκε και μηνυση για το ονομα απο τον Λαρισαιο νταβατζη ονοματα μη λεμε , αναγκαστηκε να αλλαξει ονομα και να σταματησει να πουλα ζεα .Η επισημη δικαιολογια του ηταν πως ο κοσμος ηθελε πιο πολυ το ντινκελ επειδη δε προκαλει φουσκωματα . Λοιπον αγαπητε Γιωργο α) μπορει πραγματικα οπως ειπα πιο πανω να εχεις δυσανεξια στη ζεα , οποτε δοκιμασε το ντινκελ ,αλλα ο τυπος της γλουτενης του ντινκελ δε βοηθα τους διαβητικους .Με μετρο η καταναλωση του . β) κυκλοφορουν πολλα αλευρια τυπου ζεα απο το εξωτερικο με πολλα βελτιωτικα – συντηριτικα .Μηπως ο δικος σου φουρναρης χρησιμοποιει ενα απο αυτα και προκαλουν το προβλημα που αναφερεις . γ) η απολυτη πλειοψηφια των Ελληνων παραγωγων επεξεργαζονται τη ζεα σε συνθηκες πρωτογονισμου .Πολλες ακαθαρσιες και κακη αποφλοιωση .Αποτελεσμα τα φλουδια κλπ να περνουν στο αλευρι και πιθανον αυτα να προκαλουν τον τυμπανισμο σε σενα . ως παραγωγος και μεταποιητης της ζεας εδω και 5 χρονια αυτα εχω να σου καταθεσω ,Στειλε μου email στο titillator @ hotmail. com για να σου στειλω φωτογραφιες απο το ψωμι της ζεας οπως πρεπει να δειχνει σε ενα αρτοποιο , οπως επισης και τα διαφημιστικα των γερμανικων αλευριων .

 27. Παράθεμα: The Zea Conspiracy – Dateline: Atlantis

 28. Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ λέει:

  Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από ύποπτα κέντρα που προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή μας, παρασύροντας και αρκετούς αγρότες, να βαφτιστούν τα δίκοκκα σιτάρια σαν σιτάρι ζέας και τα προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι σαν προϊόντα ζέας. Όσον αφορά το δίκοκκο σιτάρι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι αφού όπως αναφέρει ο κατεξοχήν ειδικός στην Ελλάδα Νίκος Σταυρόπουλος, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ και τέως Προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, υπάρχουν περίπου πάνω από 15.000 ποικιλίες διεθνώς (4.253 δείγματα στο Μεξικό, 1.486 στην Αιθιοπία, 619 στις ΗΠΑ, 493 στη Ρωσία, 282 στην Ιταλία, 172 στην Ουκρανία, 123 στην Ινδία και 111 στην Ιαπωνία κλπ).

  Έχει διαπιστωθεί από επίσημες γεωπονικές, γενετικές και ιατρικές έρευνες ότι το δίκοκκο σιτάρι αντιπροσωπεύει ένα ετερογενές είδος με μεγάλες διαφορές τόσο ως προς τη διακύμανση των πρωτεϊνών όσο και ως προς την τοξικότητα των προλαμινών-γλουτένη από ποικιλία σε ποικιλία. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση ποικιλιών κάτω από τον γενικό όρο ‘’δικοκκο σιτάρι’’. Τα δίκοκκα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν είναι τα παλιά ντόπια σπόρια αλλά σπόρια βελτιωμένα, σπόρια εργαστηρίου των οποίων ο γενετικός κώδικας κόβεται και ράβεται όπως οι σποροπαραγωγικές εταιρίες θέλουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους (ντόπια σπόρια απαγορεύεται να διακινηθούν). Αυτά τα ‘’βελτιωμένα’’ σπόρια δίκοκκου σιταριού καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά όχι μόνο δεν είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά αντίθετα προκαλούν μεγάλη τοξικότητα και τις περισσότερες φορές είναι πιο επικίνδυνα από τα κοινά σιτηρά.

  Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΚΕΣΠΥ και του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΙΤΗΡΩΝ που εξέτασαν τα ‘’πιστοποιημένα’’ δίκοκκα σιτηρά μας ενημερώνουν ότι δεν πιστοποιούνται από κανέναν επίσημο και υπεύθυνο κρατικό φορέα ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΔΙΚΟΚΚΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΣΙΤΑΡΙ CEMETO. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1383212632

  Αυτή η εκπομπή έγινε κατόπιν πίεσης του κόσμου, της ΚΕΣΠΥ και του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΙΤΗΡΩΝ για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να σταματήσει η σύγχυση και η παραπληροφόρηση που επικρατούσε γύρω από τα δίκοκκα σιτάρια γιατί η κατάσταση είχε άρχισε να γίνεται άκρως επικίνδυνη παραπλανώντας αγρότες και θέτοντας σε κίνδυνο τη υγεία των καταναλωτών.

  Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί στημένη εκπομπή για τα δίκοκκο σιτάρι (ΖΕΑ) με τον ομότιμο καθηγητή Γραβάνη Φώτη-εκπρόσωπο των μεγάλων συμφερόντων και πλέον όψιμο παραγωγό ‘’πιστοποιημένου βελτιωμένου’’ δίκοκκου σιταριού και προϊόντων. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1412872687
  Τον τελευταίο καιρό επιστρατεύτηκαν ορισμένοι διαπλεκόμενοι καθηγητές (κυρίως συνταξιούχοι) από τους αλευροβιομηχάνους, τους ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΟΥΛΗ) και τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες κατακλύζοντας εφημερίδες και τηλεοράσεις δίνοντας μία σοβαροφάνεια και επιστημονικοφάνεια προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τα δίκοκκα σιτηρά είναι το ελληνικό προϊστορικό δημητριακό ζέας, αποκρύπτοντας όμως σκόπιμα από τους αγρότες και τους καταναλωτές την επίσημη επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση και έρευνα καθώς και συμπεράσματα από πάμπολλες γεωπονικές, βιοιατρικές και κλινικές μελέτες από τα επίσημα ερευνητικά κρατικά κέντρα, πανεπιστήμια και νοσοκομεία.

  Όπως από το Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, την GRA-CQE ερευνητική μονάδα για την ποιότητα των δημητριακών, το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, το Γενικό Νοσοκομείο Ρώμης, Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρώμης.

 29. Ο/Η Βαγγελης Αρτα λέει:

  Λοιπόν με όλα αυτά που έχω διαβάσει εδώ…..έχω να πω μόνο αυτό….μόλις τελείωσα από πρόγραμμα ομοιοπαθητικής και ο γιατρός μου είπε να τρώω ψωμί μόνο από αλεύρι ζέα. Τώρα ο καλλιτέχνης που έγραψε το άρθρο μπορεί να ξέρει καλύτερα από ένα γιατρό…..!!δεν έχω καταλάβει τη προσπαθεί να κάνει;; και τι έχει να κερδίζει δυσφημίζοντας το προϊόν;;

 30. Ο/Η Ευα λέει:

  Ο καθενας μπορει να υποστηριζει οτι τον συμφερει.Το αποτελεσμα ομως φαινεται στην πραξη και οχι στο οτι γραφεται.Ειχα μεγαλο πρόβλημα για χρονια με το στομαχι μου, διοτι τρεφομουν με λευκο αλευρι και τα παραγωγα του.Εδω και 9 χρονια τρεφομαι με αλευρι ζεα, φτιαχνω ψωμι.Εχω αποκλεισει απο τη διατροφη μου το λευκο αλευρι και τα παραγωγα του.Εχω βρει την υγεια μου και ουτε τυμπνανισμους που αναφερεται οτι προκαλει.Αηδιες και ασυναρτησιες.Στο διαστημα των 9 χρονων που τρεφομαι σωστα με το αλευρι ζεα εχω χασει και κιλα.Ουτε πονους ουτε καουρες ουτε προβληματα ουτε χαπια.Οποιος καταλαβε καταλαβε.Δεν θελω να επεκταθω αλλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s