Ο μύθος με το στυλό της NASA

ku-xlargeΈνα ανυπόστατο δημοσίευμα που το θυμάμαι  να κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο από το σχολείο ακόμη, επανακυκλοφορεί (σαν τους δίσκους…) .

…………………………………………..

Όταν η NASA άρχισε να στέλνει αστροναύτες στο διάστημα, ανακάλυψαν πως οι στυλογράφοι δεν δούλευαν με βαρύτητα μηδέν, αφού η μελάνη δεν κατέβαινε για να γράψει.

Μετά από 6 χρόνια και 2,000,000 δολάρια έφτιαξαν ένα στυλογράφο που δούλευε κάτω από μηδέν βαρύτητα, ανάποδα, μέσα στο νερό, σε οποιαδήποτε επιφάνεια και με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από πολλούς βαθμούς υπό του μηδενός μέχρι τους 300 βαθμούς Κελσίου.

Και οι Ρώσοι; Τι έκαναν; …χρησιμοποίησαν μολύβια!

…………………..

Η παραλλαγή της αγγλικής μούφας είναι η εξής (απο το 1999):

Thought for the day. 
During the space race back in the 1960’s, NASA was faced with a major problem. The astronaut needed a pen that would write in the vacuum of space. NASA went to work. At a cost of $1.5 million they developed the «Astronaut Pen». Some of you may remember. It enjoyed minor success on the commercial market. 
The Russians were faced with the same dilemma. 
They used a pencil. 

………………………

floatspacepen1Το ποσό που ακούγεται στις διάφορες εκδοχές κυμαίνεται , με το ανώτερο να φτάνει ως και τα 12 δις δολάρια !

Φυσικά η NASA σε καμία περίπτωση δεν είχε χρηματοδότηση τέτοιου ποσού . Για να φανταστείτε μια τάξη μεγέθους,  όταν για πρώτη φορά άρχισε να στέλνει αστροναύτες στο διάστημα στις αρχές του 1960, το σύνολο του προϋπολογισμού της το 1960 ήταν $ 500 εκατομμύρια. Ενώ από το 1965 ανέβηκαν στα 5δις (ποσό που εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει την εφεύρεση …)

Η ιστορική αλήθεια είναι η εξής:

Τον πρώτο καιρό και οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν μολύβια. Αλλά το πρόβλημα ήταν ότι σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, οι μύτες των μολυβιών που σπάζουν και πετάνε στον αέρα , ήταν επικίνδυνες και για τους ανθρώπους (μάτια, μύτες κτλ) και για τον εξοπλισμό. Επιπλέον τα μολύβια είχαν κι ένα ακόμη κίνδυνο: ήταν εύφλεκτα (η φωτιά του Απόλλων 1 του 1967 τους έκανε ν ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο)

Το στυλό ήταν μια λύση αλλά είχε προηγηθεί κάτι άλλο. Η αποστολή του Απόλλωνα είχε εμπλακεί σ ένα σκάνδαλο, όταν ανακαλύφθηκε ότι τα μολύβια των αστροναυτών κόστιζαν 128,89 δολάρια το καθένα. Οι υπεύθυνοι εξαγριώθηκαν όταν διαπίστωσαν ότι η ΝΑΣΑ διέθεσε πάνω από τέσσερις χιλιάδες δολάρια για μολύβια, κι άρχισε διοικητική έρευνα για το θέμα. Κατά την έρευνα, ο εκπρόσωπος της NASA, ισχυρίστηκε ότι τα μολύβια ήταν κατασκευασμένα από ειδικές ίνες, και γενικά ήταν μια καλή συμφωνία αφού στοίχιζαν μόνο 1,75 το καθένα. Τα επιπλέον χρήματα οφειλόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να τροποποιηθούν έτσι ώστε να μπορούν να συνδέονται με το εσωτερικό του χώρου της ακάτου  και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον που φοράει τη στολή του αστροναύτη.

Τελικά τον Δεκέμβριο του 1967 η Nasa  παρήγγειλε για τους αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων, 400 ειδικά στυλό ( 2,95$ το κάθε ένα…) . Ήταν ένα ειδικά σχεδιασμένο μηδενικής βαρύτητας στυλό που ονομαζόταν  Fisher Space Pen . Το διαστημικό αυτό στυλό λειτουργούσε με άζωτο υπό πίεση και δοκιμάστηκε σε ένα πολύ ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, υποβρύχια, ανάποδα, υπο γωνία καθώς και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ανακαλύφθηκε και κατασκευάστηκε όχι από τη NASA, ωστόσο, αλλά από έναν ανεξάρτητο Αμερικανό βιομήχανο και κατασκευαστή στυλών, τον Paul C. Fisher (ιδιοκτήτη της εταιρείας Fisher Space Pen). Με δικά του έξοδα ο Fisher αφιέρωσε «χιλιάδες ώρες και χιλιάδες δολάρια» στην έρευνα και την ανάπτυξη (φυσικά όχι δισεκατομμύρια).

Fisher-Space-Pen-Astronaut-Pen-AG7-40-Special-Edition-in-High-Polish-Chrome_3

Το στυλό είναι κατασκευασμένο από καρβίδιο του βολφραμίου το οποίο έχει τοποθετηθεί με ακρίβεια προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές. Ένας συρόμενος πλωτήρας διαχωρίζει το μελάνι από το πεπιεσμένο αέριο. Η θιξοτροπικός μελάνι στο ερμητικά κλειστό και υπό πίεση δεξαμενή είναι σε θέση να γράψει τρεις φορές περισσότερο από έναν συνηθισμένο στυλό.

250px-AG-7_Space_Pen

Το στυλό Space Fisher εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους Αμερικάνους και τους Ρώσους αστροναύτες σε κάθε διαστημική πτήση, αλλά κι εσείς μπορείτε ακόμη ν αγοράσετε ένα για τον εαυτό σας απευθείας από την εταιρεία για το ποσό των  50 δολαρίων.

Περισσότερες πληροφορίες/πηγές

wikipedia , snopes , io9.com/ , about.com/

Advertisement

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Αστικοί μύθοι. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο μύθος με το στυλό της NASA

  1. Απίστευτα άσχημο σε σχέση με τα Parker εκείνης της εποχής(’74-’75). Εξαιρετικά σκούρο(προς το μωβ) και παχύρρευστο μελάνι που δεν στέγνωνε γρήγορα και μουτζούρωνε μόλις έκλεινες το τετράδιο.. Εύθραυστο κλιπ. Κυκλοφορούσε και σε «χρυσό». Στα ίδια χρήματα με το Parker αν όχι ακριβότερο.

  2. Παράθεμα: Ο μύθος με το στυλό της NASA | ELLINIKA HOAXES

  3. Ο/Η Paris Karagiorgos λέει:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Pen
    πριν λετε εξυπνάδες δειτε τουλάχιστον την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s