Ποιος είπε ότι χειροτερεύει η νέα γενιά;

Teens_sharing_a_song«Η δικιά μας η γενιά δεν ήταν έτσι, βρε παιδί μου!». Λόγια που συνήθως επαναλαμβάνουν οι γονείς βλέποντας και ακούγοντας συμπεριφορές των έφηβων παιδιών τους. Κι όμως οι σημερινοί γονείς μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι ή τουλάχιστον πιο ήσυχοι από τους δικούς τους γονείς. Τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών αποκαλύπτουν ότι έφηβοι αυτής της γενιάς είναι καλά παιδιά.

Για να πάρουμε βέβαια τα πράγματα από την αρχή, οι ειδικοί που διεξήγαγαν την έρευνα δεν υποστήριξαν ότι και οι σημερινοί έφηβοι δεν πειραματίζονται με τη χρήση ουσιών, το αλκοόλ ή ότι απέχουν από τη σεξουαλική επαφή. Παρ” όλα αυτά, οι νέοι σήμερα είναι πιο συντηρητικοί από ό,τι εκείνοι της προηγούμενης γενιάς.

Ποσοστά και νούμερα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση μαριχουάνας. Παρά το γεγονός ότι η διακίνησή της έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, οι έφηβοι καπνίζουν λιγότερο απ” όσο έκαναν οι γονείς τους. Το 1980, περίπου το 60% των μαθητών λυκείου είχαν δοκιμάσει μαριχουάνα, ενώ το 9% κάπνιζε σε καθημερινή βάση.

Το αλκοόλ, τα τσιγάρα αλλά και τα παράνομα ναρκωτικά δεν ελκύουν τόσο τους εφήβους όσο έκαναν πριν από 30 χρόνια.

Το 1980, ένα στα τρία 12χρονα είχε καπνίσει τουλάχιστον πέντε τσιγάρα μέσα σε ένα μήνα. Σήμερα η αναλογία έπεσε στο ένα στα 5. Όσο για το αλκοόλ; Περίπου τρεις στους 4 (72%) μαθητές λυκείου παραδέχτηκαν πώς έπιναν αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα (το 1980), ενώ οι νέοι του 2011 αγγίζουν το 40%. Ακόμη, οι έφηβοι του ’80 ήταν αρκετά ριψοκίνδυνοι στο θέμα των ναρκωτικών, καθώς σε ηλικία των 12 ετών είχαν δοκιμάσει έστω και μια φορά κάποια παράνομη ουσία. Αντίθετα, εν έτη 2011 τα παιδιά της ίδιας ηλικίας έφταναν στο 25% σε ανάλογη δοκιμή.

Μικρότερες πιθανότητες έχουν οι σημερινοί έφηβοι να έρθουν σε ερωτική επαφή σε σχέση με τους γονείς τους. Αναλυτικότερα, το 1988 τα μισά αγόρια ηλικίας 15 με 17 είχαν κάνει σεξ, το 2010 το ποσοστό έπεσε στο 28% (!). Από την πλευρά των κοριτσιών, έφτασε το 27% από το 37,2% που ήταν αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πιο ώριμη γενιά

Kανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά γιατί η χρήση των ναρκωτικών ουσιών και η σεξουαλική επαφή των εφήβων έχει μειωθεί, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο φόβος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι μειωμένες διαφημίσεις τσιγάρων και ποτού αλλά και η μεγαλύτερη ενημέρωση (κυρίως μέσω διαδικτύου) για τις καταστροφικές συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών έχουν καταφέρει να ωριμάσουν τη νέα γενιά.

Μπορεί μέσω των- άγνωστων στην προηγούμενη γενιά- κινητών τηλεφώνων και του Facebook να έχουν δημιουργηθεί νέοι κίνδυνοι, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανιχνευθούν με απόλυτη ακρίβεια στις διεθνείς έρευνες, παρ” όλα αυτά υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα των γονιών για έλεγχο.

Πηγή: nytimes.com

Το είδαμεhttp://www.infokids.gr/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

1 Response to Ποιος είπε ότι χειροτερεύει η νέα γενιά;

  1. Ο/Η alex λέει:

    Ωριμότητα; χα! Αιφονια ταμπλέτες πισια κτλ θα έλεγα εγώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s