Ο Εθισμός στο Internet και τα video games

a765c5683776d02c22650ba7d56f2e1b_MAlpha, MEGA, Δημόσια Τηλεόραση και τώρα ΣΚΑΪ εναντίον του Internet, συνεχίζοντας την παράδοση της παραπληροφόρησης. [UPDATE]

Μόλις ένα μήνα μετά την εκπομπή του Alpha, το MEGA υψώνει το «λάβαρο της επανάστασης κατά των games» με τον ταξίαρχο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη, να συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα games εθίζουν σε επικίνδυνο βαθμό κι ότι θα πρέπει να περιοριστούν.

«Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση, καμία ασφαλιστική δικλείδα. Ο καθένας μπορεί να παίζει online παιχνίδια όσο θέλει, όπου θέλει, χωρίς περιορισμούς και το αποτέλεσμα κάτω από αυτές τις συνθήκες; Εθισμός και εξάρτηση» είναι η πρώτη φράση με την οποία ξεκίνησε το επίμαχο χθεσινό ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel. Η δημοσιογράφος συνέχισε λέγοντας ότι «Καθημερινά γονείς απευθύνονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» καθώς όπως αναφέρει «τα online παιχνίδια έχουν εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη διαδικασία για τα παιδιά».

Τα 17…»24ωρα»!
Στη συνέχεια έπαιξε ηχογραφημένο απόσπασμα τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Μανώλη Σφακιανάκη με το MEGA, ο οποίος ανέφερε «Έναν online διαγωνισμό που έγινε στην Αττική όπου πρώτη αναδείχθηκε μια 15χρονη κοπέλα που είχε…συμπληρώσει σε έναν μήνα 17 24ωρα gaming». Δεν υπήρξε καμία αναφορά για το ποιος διαγωνισμός ήταν αυτός και που διεξήχθη, ενώ η φράση όπως ειπώθηκε προϊδέαζε το ότι ο διαγωνισμός θα έδινε βραβείο σε όποιον…άντεχε περισσότερο στο PC του, κάτι που ουδέποτε έχει υπάρξει στα χρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα online τουρνουά, δεν απαιτείται ποτέ η παραμονή παίκτη σε συνεχόμενα 24ωρα μπροστά από ένα PC. Οι αγώνες σε multiplayer games διαρκούν είτε 5-10 λεπτά (αν πρόκειται για Fighting game), είτε maximum μία ώρα (αν πρόκειται για Strategy/MOBA). Στη συνέχεια οι παίκτες ξεκουράζονται και παίζουν κάποια άλλη ώρα της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την συγκεκριμένη 15χρονη ο κ. Σφακιανάκης την είχε αναφέρει και προ ενός μήνα στον Alpha, τότε χωρίς την συγκεκριμένη λεπτομέρεια «πρωταθλητισμού» της έφηβης, που αποτελεί έναν άνευ στοιχείων ισχυρισμό.

Οι ανύπαρκτες έρευνες και η ελληνική νομοθεσία
Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μίνας Κυριακού υποστηρίζει ότι «μια πανευρωπαϊκή έρευνα» έδειξε ότι το 61,8% των εφήβων που μπαίνουν στο Internet παίζουν online games, ενώ όσοι παίζουν έχουν…διπλάσια πιθανότητα εξάρτησης από το Internet! Μάλιστα στο MEGA ισχυρίζονται ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική παρέμβαση για τα Internet Cafe! Δηλαδή να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην μπορούν οι έφηβοι να κάθονται ελεύθερα όση ώρα θέλουν γιατί «οι γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» και καθότι «ο εθισμός έχει αναγνωριστεί σε Κίνα και Αμερική» όπως τονίζει ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης! Στην Κίνα υπάρχουν πράγματι περιορισμοί για να αποτραπεί ο εθισμός, σε μια χώρα όπου το καθεστός έχει επιβάλει σκληρούς νόμους σε πολλούς ακόμη τομείς. Αντίθετα, στην Αμερική το gaming ουδέποτε είχε κριθεί παράνομο. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, οι δημοσιογράφοι όφειλαν να διασταυρώσουν επίσημα τις πληροφορίες κάτι που δεν έπραξαν. Φυσικά για άλλη μια φορά, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο Ινστιτούτο ή την Ψυχιατρική κλινική στην οποία διεξήχθη αυτή η «πανευρωπαϊκή έρευνα εθισμού» ή ποιες χώρες συμμμετείχαν σε αυτήν.

Στο παρελθόν να θυμίσουμε ότι με νόμο που ψηφίστηκε από το 2002 επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, η χώρα μας απειλήθηκε με πρόστιμο από την ευρωπαϊκή ένωση, καθότι ο νόμος μερί «τυχερών παίγνιων» ανέφερε ότι όσοι έπαιζαν ψυχαγωγικά παιχνίδια κάθε είδους θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν 10.000 ευρώ πρόστιμο και 3 μήνες φυλάκιση μόνο και μόνο για την εγκατάστασή τους σε υπολογιστή. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε σχετικά links από blog, την αντιπροσωπεία Game Machines καιZougla.gr. Το οξύμωρο είναι ότι οι πληροφορίες αυτές που είχαν δημοσιευθεί στα sites Tanea.gr και Tovima.gr έχουν κατέβει! Δεν είναι οξύμωρο το ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε έναν καταχρηστικό νόμο και ακολούθως οι αναφορές σε αυτών έχουν εξαφανιστεί ως δια μαγείας από μεγάλα και έγκυρα portals, αλλά βρίσκονται κυρίως σε blogs και ανεξάρτητα ενημερωτικά μέσα;

Υπάρχει εθισμός στο Internet και τα games;
Με μια μικρή αναζήτηση στη Wikipedia, οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί ότι ο λεγόμενος «Εθισμός στο Internet» και ο «Εθισμός στα video games» είναι δύο ορολογίες που δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Οι έρευνες μεταξύ των πανεπιστημίων και των ψυχιατρικών κλινικών αλληλοσυγκρούνται κι από την στιγμή που δεν υπάρχει ταύτιση είναι προφανές ότι όσες έρευνες τάσσονται υπέρ του οποιουδήποτε «εθισμού» ενδέχεται να έχουν κίνητρα που πηγάζουν από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Την 1η Νοεμβρίου 2013, σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης έβγαλε τότε ως είδηση ότι «Το νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού έχει 85 (μετέπειτα 90) έγκλειστους ανήλικους που υποτίθεται ότι πάσχουν από τον Εθισμό στο διαδίκτυο». Αξίζει να δείτε το παραπάνω link. Ήταν ένας μήνας πριν εμφανιστεί η συντάκτριά μας Χριστιάνα Θάνου στον Alpha και δύο μήνες από σήμερα. Σταθερά λοιπόν, ανά ένα μήνα, το θέμα προβάλλεται από κάποιον τηλεοπτικό σταθμό. Τον τρίτο μήνα αντί για τον Alpha επιλέχθηκε το MEGA. Γιατί νοσηλεύονται αυτά τα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων; Πολύ απλά οποιοσδήποτε γονέας υπογράψει σχετικό έγγραφο μπορεί να νοσηλέψει το παιδί του σε ψυχιατρική κλινική. Όταν όμως το παιδί αυτό γίνει 18 και ενηλικιωθεί, τότε κανείς δεν μπορεί να τον κρατήσει κλεισμένο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας εθισμός στο διαδίκτυο και καμία νομοθεσία που να υποστηρίζει ότι απαιτείται ψυχιατρική παρακολούθηση.

[UPDATE: Καλέσαμε το νοσοκομείο Παίδων και μιλήσαμε με δύο ψυχιατρικά τμήματά του για να πάρουμε συνέντευξη από τα…90 παιδιά που νοσηλεύονται με την ασθένεια «Εθισμός στο διαδίκτυο»]

Στο ένα ψυχιατρικό τμήμα μας είπαν ότι δεν νοσηλεύονται 90 παιδιά με την συγκεκριμένη ασθένεια στο Παίδων και στο άλλο μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να μας απαντήσουν αλλά θα μας καλέσουν εκ νέου! Το απόσπασμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας μόλις το ανεβάσαμε στο YouTube και επιτρέπουμε σε όλους εσάς να το κατεβάσετε και να το ανεβάσετε στα Youtube channel σας. Αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δημοσιογράφος μεγάλου καναλιού δεν μπήκε στη διαδικασία να ψάξει για το αν όντως ισχύει το θέμα αυτό. Να κάνει ένα απλό τηλέφωνο. Είναι επιεικώς αστείο το ότι ο Alpha αποκάλεσε στο πρώτο του ρεπορτάζ τον Νοέμβριο την «ασθένεια» ως «Ιντερνετισμό», λέξη που δεν υφίσταται. Απ’ την άλλη, η θετική πλευρά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το ότι απέτρεψε 810 αυτοκτονίες από παιδιά που οι συμμαθητές τους τα απειλούσαν ή τα προσέβαλαν δημόσια μέσω του Facebook.

Ποιος είναι ο διευθυντής του νοσοκομείου Παίδων; Μα φυσικά ο κ. Χάρης Τομπούλογλου, το πρόσωπο των ημερών. Ο κ. Τομπούλογλου συνελλήφθη για τα αδικήματα της εκβίασης και παθητικής δωροδοκίας, καθώς εισέπραξε 25.000 ευρώ μίζα από εταιρεία. Το αποτέλεσμα; Αφέθηκε ελεύθερος από τις 28 Δεκεμβρίου με πρόστιμο 150.000 ευρώ. Το βίντεο όπου εισπράτει την περιβόητη μίζα μπορείτε να το δείτε εδώ. Ακόμα δεν έχουμε μάθει ποια εταιρεία είναι αυτή και τι συμφέροντα κρύβονται από πίσω. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρώτον η δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο, δεύτερον ήταν άκρως επιεικής μαζί του καθότι είχε το αξίωμα προέδρου νοσοκομείου και τρίτον ότι σε αυτόν 90 οικογένειες εμπιστεύονταν το τελευταίο διάστημα τα ανήλικα παιδιά τους για μια εικονική ασθένεια «Εθισμός στο διαδίκτυο» που ούτε καν γνωρίζουμε την ύπαρξή της.

Η δημοσιογράφος Μίνα Κυριακού που ανέλαβε το χθεσινό ρεπορτάζ στο MEGA, ανέφερε ότι «Οι έφηβοι που ασχολούνται ακόμα και με τον…τζόγο και ότι έχουν τριπλάσια πιθανότητα εξάρτησης. Κι επειδή σε οτιδήποτε λέμε, αν βάλουμε μπροστά μια φράση του τύπου «ερευνητές του Χ πανεπιστημίου», τότε τα λεγόμενα μας αποκτούν κύρος, η ρεπόρτερ πρόσθεσε: «Ερευνητές πανεπιστημίου του εξωτερικού (σ.σ. για άλλη μια φορά καμία αναφορά στο όνομα του πανεπιστημίου) διαπίστωσαν ότι το 7-11% των παικτών αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα, καθώς θεωρούνται παθολογικοί παίκτες. Μάλιστα, ορισμένοι έχουν επιδοθεί σε συνεχές παιχνίδι που έχει φτάσει τις 90 ώρες. Το πιο επικίνδυνο μάλιστα θεωρείται το παιχνίδι με το οποίο ο χρήστης ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή (μάλλον εννοεί τα RPG και MMORPG) μεταφέροντας στην πραγματική ζωή προβλήματα στη συμπεριφορά του». Διότι όπως είναι γνωστό, με εκατοντάδες χιλιάδες RPG παίκτες, η Ελλάδα έχει γεμίσει με ισάριθμους μανιακούς δολοφόνους που κυκλοφορούν στους δρόμους με πανοπλίες και σπαθιά. Ποιος δεν βγήκε έξω άλλωστε μανιασμένος να σφάξει δράκους; Ποιος δε τα έσπασε όλα στο σπίτι επειδή απέτυχε ένα craft;

Σχετικά με τον εθισμό στα video games, σε συνέντευξή του, ο Τάσος Φλάμπουρας, general manager της Aventurine εταιρείας ανάπτυξης του MMORPG Darkfall, δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει κανένας εθισμός με τα video games κι ότι όταν κάποιος είναι εθισμένος το πρόβλημα είναι καθαρά μέσα του και δεν έχει να κάνει με τα games».

 

Συμπερασματικά
Όπως είναι φανερό, η τηλεόραση επιτίθεται στα games και στο Internet αναφέροντας εικονικές έρευνες, χωρίς κανένας δημοσιογράφος να ασχοληθεί εκτενέστατα για το αν οι έρευνες αυτές ισχύουν. Αφήνοντας λοιπόν απ’ έξω στοιχεία που δεν ευσταθούν, οι δημοσιογράφοι μεγάλων καναλιών ρίχνουν βολές κατά της τεχνολογίας με σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι τέτοια θέματα πουλάνε στη σημερινή τηλεόραση που έχει κατακεραυνωθεί από το Internet (κυρίως το Facebook και το YouTube), συνεπώς επιχειρούν με κάθε τρόπο να την κρατήσουν στο προσκήνιο. Γνωρίζουν δε ότι το Internet έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι σε άτομα έως και 60-65 ετών, με το ποσοστό στις μεγάλες ηλικίες να ανεβαίνει διαρκώς όσο οι γενιές μεγαλώνουν μαζί με την τεχνολογία. Σαφώς κάθε μεγάλο κανάλι θα προτιμούσε να προβάλει τον εθισμό στο Internet παρά τον αντίστοιχο εθισμό στην τηλεόραση.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε ακόμα και ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα για όλους μας, να ζουν στην εποχή του μεσαίωνα μέσα σε μια σπηλιά, μακριά από την πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος έχει στραφεί στο online περιεχόμενο, είτε αυτό είναι μια υπηρεσία, είτε ένα παιχνίδι, είτε ακόμα και εκπομπές. Αυτό όπως φαίνεται κάποιους τους ενοχλεί, αφού βλέπουν τα νούμερα τηλεθέασης να πέφτουν μέρα με την μέρα περισσότερο. Το νεανικό κοινό (που τόσο πολύ θέλουν να έχουν τα κανάλια) έχει παρατήσει την τηλεόραση εδώ και καιρό αφού δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο να παρακολουθήσουν, καθώς οι μόνοι που απέμειναν είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 χρονών. Είναι περισσότερο από ποτέ προφανές ότι η τηλεόραση έχει «πεθάνει» τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι δεν θέλουν να το χωνέψουν αλλά επιθυμούν να την αναστήσουν με κάθε τρόπο.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Από την στιγμή που το παραπάνω θέμα «πουλάει» είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε μπροστά μας πολλές φορές ακόμη. Η άμυνά μας είναι το οριστικό κλείσιμο της τηλεόρασης, το άνοιγμά της σε πολύ συγκεκριμένες εκπομπές και η διάδοση ειδήσεων όπως αυτή ή άλλων αντίστοιχων sites προκειμένου να ενημερωθούν όσοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο.

[UPDATE: 16/1/2014 – Δημόσια Τηλεόραση και ΣΚΑΪ] Μετά το ρεπορτάζ του MEGA, δύο ακόμη κανάλια συνέχισαν τον «αγώνα» τους κατά του Internet που αποτελεί μόνιμο αντίπαλό τους. Στις 7 Ιανουαρίου αναγνώστες του GameWorld στείλατε μήνυμα στην Facebook Page μας αναφέροντας ότι η Δημόσια Τηλεόραση έπαιξε το απόγευμα εκείνης της ημέρας ντοκιμαντέρ διάρκειας 40 λεπτών για τον «Εθισμό στο διαδίκτυο». Την τηλεοπτική αυτή εκπομπή δεν έχουμε καταφέρει να την βρούμε μέχρι στιγμής.

Μόλις χθες ο ΣΚΑΪ στο μεσημεριανό του μαγκαζίνο, ασχολήθηκε με το θέμα για μόλις τρία λεπτά. Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, ο ταξίαρχος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μίλησε για άλλη μια φορά για την ασθένεια στο διαδίκτυο και ότι «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε 90 παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων με την ασθένεια εθισμός στο διαδίκτυο». Είναι προφανές ότι είτε στη Δίωξη όσο και τον ΣΚΑΪ ουδής έχει ενημερωθεί για το τηλεφωνικό ρεπορτάζ του GameWorld ότι δεν υπάρχουν 90 νοσηλευμένοι στο νοσοκομείο Παίδων (για την ακρίβεια ούτε ένα άτομο), είτε αμφότεροι το αγνοούν.

Από σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποστείλει το βίντεο της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας στη δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου του ΣΚΑΪ η οποία δεν μας έχει δώσει κάποια απάντηση.

Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι υπάρχει «Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο», η οποία ανακαλύψαμε ότι βρίσκεται στη διεύθυνση Hasiad.gr. Μάθαμε ακόμη ότι ο εθισμός πλήττει και τους στρατιωτικούς «σε ποσοστό 7%» σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη. Το ερώτημα είναι τι διαφορά έχει από την μία πλευρά οι στρατιωτικοί εν ώρα 24ωρης υπηρεσίας να μπαίνουν στο Internet για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους ή να ενημερωθούν κι από την άλλη πλευρά να βλέπουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες;

Η προώθηση των ανύπαρκτων και μη επιστημονική τεκμηριωμένων όρων «Ιντερνετισμός» και «Ασθένεια στο διαδίκτυο» καλά κρατεί. To μόνο βέβαιο είναι ότι οι ιδιοκτήτες καναλιών έχουν λάβει τις πρώτες μετρήσεις στα χέρια τους για τα ποσοστά του Internet έναντι της τηλεόρασης, ανακαλύπτοντας προφανώς ότι το διαδίκτυο έχει νικήσει τους τελευταίους μήνες κατά κράτος. Θα αναμένουμε την συνέχεια με ανυπομονησία…πιθανόν από την καρέκλα του υπολογιστή μας και όχι από τον καναπέ της τηλεόρασης.

Γιώργος Λόλας

Πηγήhttp://www.gameworld.gr/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Δίκτυο/internet. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο Εθισμός στο Internet και τα video games

  1. Ο/Η konstas λέει:

    Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους : Το ότι δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς το θέμα του εθισμού στα παιχνίδια στο ιντερνετ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Όποιος ασχολείται το ξέρει. Εγώ όταν ήμουν 25 χρονών (όχι 15, όχι 20, αλλά 25) υπήρχε περίοδος που τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακά στρωνόμουν το βράδυ και έπαιζα counter strike για 8ωρα σε internet cafe. Και έβλεπα πιτσιρικάδες που έπαιζαν ήδη όταν πήγαινα και να συνεχίζουν να παίζουν όταν έφευγα. Μην ακούω λοιπόν ηλιθιότητες του στυλ «Στη συνέχεια οι παίκτες ξεκουράζονται και παίζουν κάποια άλλη ώρα της ημέρας». Αυτό θα ΕΠΡΕΠΕ να συμβαίνει αλλά δεν συμβαίνει απαραίτητα, ιδίως με άτομα μικρότερης ηλικίας που είναι λογικό να έχουν μικρότερο αυτοέλεγχο για κάτι που τους αρέσει . Ο δικός μου «αυτοέλεγχος» ήταν ότι το έκανα μόνο Παρασκευή και Σάββατο βράδυ επειδή τις καθημερινές δούλευα. Ένας 15 χρονος θα έχει τον αυτοέλεγχο να παίζει μόνο το ΣΚ (όσο και αν παίζει, ακόμα και πάνω από 8ωρα) γιατί τις υπόλοιπες μέρες έχει σχολείο; Χλωμό.

    Τώρα, ότι τα θέματα μεγαλοποιούνται από τα κανάλια, ότι υπάρχει κινδυνολογία και μπουρδολογία, είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν υπάρχει και δεν θα πρέπει να γίνει σοβαρή σκέψη για αυτό.

  2. Όπως και με πολλά άλλα πράγματα, έτσι και με τα video games υπάρχει ο κίνδυνος εθισμού όταν υπερβούμε ορισμένα όρια στη χρήση τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επαγγελματική και κοινωνική υστέρηση, οικογενειακά προβλήματα, εκπαιδευτική στασιμότητα, κ.λπ. Πιθανά αντίμετρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ορισμένες άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. τα επιτραπέζια παιχνίδια, το σκάκι ή ο μοντελισμός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s