Γίνεται πράγματι σφαγή δελφινιών στη Δανία;

sfagi-delfinion-dania-111074

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίστηκαν σωρηδόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από τον τίτλο“Σφαγή δελφινιών στη Δανία” σοκαριστικές φωτογραφίες μαζικής σφαγής κητωδών υπό το βλέμμα εκατοντάδων “θεατών”.

Το θέαμα είναι πράγματι αποτρόπαιο, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες παρανοήσεις.

Καταρχάς, το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στη Δανία, αλλά στα νησιά Φερόες. Τα νησιά Φερόες είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή (παραχωρήθηκε καθεστώς αυτοδιοίκησης από το Δανία το 1948) που βρίσκεται απομονωμένη στη Νορβηγική Θάλασσαανάμεσα στη Σκωτία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Δεύτερον, τα κητώδη που θανατώνουν οι νησιώτες είναι φάλαινες πιλότοι (Globicephala melas) και όχι δελφίνια όπως αναφέρεται λανθασμένα.

Τρίτον, η θανάτωση των φαλαινών δεν γίνεται ως“τελετή μύησης” όπως αναφέρεται σε ορισμένα άρθρα. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, το κρέας της φάλαινας αποτελεί πολύτιμη τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες για τους κατοίκους αυτών των άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

Πίσω από τη θανάτωση των φαλαινών δεν κρύβεται το οικονομικό κέρδος, καθώς το κρέας διανέμεται και καταναλώνεται αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία.

Το είδος της φάλαινας πιλότου που θανατώνεται δεν θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και το κυνήγι της αξιολογείται ως βιώσιμο σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Επίσης, η νομοθεσία που διέπει τη φαλαινοθηρία στα νησιά Φερόες απαγορεύει την πρόκληση αδικαιολόγητου πόνου στα κητώδη κατά το κυνήγι τους.

Οι φάλαινες πιλότοι πρέπει να εντοπιστούν κοντά στην ακτή για να αποφευχθεί μια μακρά καταδίωξη και στη συνέχεια σκοτώνονται με τα χέρια στα αβαθή για να αποφευχθούν τα μη θανάσιμα χτυπήματα που προκαλούν τα καμάκια των φαλαινοθηρικών.

Τέλος, ο θάνατος των ζώων προκαλείται από ένα χτύπημα στη σπονδυλική στήλη που κόβει μια αρτηρία και προκαλεί το θάνατο σε 30 δευτερόλεπτα το μέγιστο, παρότι το νερό βάφεται κόκκινο.

Δικαιολογούν τα παραπάνω την οργή που νιώθουμε όταν κοιτάμε αυτές τις αιματοβαμμένες φωτογραφίες;

Μπορεί όχι, αλλά όταν ασκούμε κριτική πρέπει να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε.

Πηγή : econews

Οι φωτογραφίες : 

0 1 2 3 4

antichainletter https://antichainletter.wordpress.com/

περισσότερες πηγές:

http://www.hoax-slayer.com/denmark-whaling.shtml

http://en.wikipedia.org/wiki/Whaling_in_the_Faroe_Islands

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Δίκτυο/internet. Bookmark the permalink.

2 Responses to Γίνεται πράγματι σφαγή δελφινιών στη Δανία;

  1. Ο/Η Marianthi L λέει:

    Το είδος Globicephala melas (Σφαιροκέφαλος ο μέλας, ή Μαυροδέλφινο), ανήκει στην οικογένεια των Δελφινίδων (Delphinidae), συνεπώς δεν είναι λανθασμένη η αναφορά του κητώδους αυτού ως ‘δελφίνι’, αφού έχει κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας. Το κοινό όνομα ‘φάλαινα πιλότος’ προκύπτει έπειτα από μετάφραση του αγγλικού ‘pilot whale’. Πολλά από τα είδη που ανήκουν στις Δελφινίδες έχουν κοινό όνομα στην Αγγλική γλώσσα που φέρει το συνθετικό ‘whale’ (φάλαινα). Γιαυτό έχουν προκύψει πολλές παρεξηγήσεις από μεταφράσεις αυτών στην ελληνική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s