Πόσοι γαλαξίες είναι ορατοί με γυμνό μάτι;

Milky_Way_01Πέντε χιλιάδες; Δύο εκατομμύρια; Δέκα δισεκατομ­μύρια;

Η απάντηση είναι τέσσερις – αν και από εκεί όπου βρίσκεστε μπορείτε να δείτε μόνο δύο, ο ένας εκ των οποίων είναι η «γαλακτική οδός» (Milky Way), δηλαδή ο Γαλαξίας μας.

Δεδομένης της εκτίμησης ότι υπάρχουν παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν, καθένας εκ των οποίων περιέχει από 10 μέχρι 100 δισεκατομμύ­ρια αστέρια, η απάντηση είναι λιγάκι αποκαρδιωτική. Συνολικά μόνο τέσσερις γαλαξίες είναι ορατοί με γυμνό μάτι από τη Γη και μόνο δύο είναι ταυτόχρονα ορατοί από κάθε ημισφαίριο. Στο Βόρειο Ημισφαίριο μπορείτε να δείτε τον Γαλαξία μας και την Ανδρομέδα (Μ 31), ενώ στο Νότιο Ημισφαίριο μπορείτε να δείτε το Μεγάλο και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.

Κάποιοι άνθρωποι με εξαιρετική όραση ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να διακρίνουν άλλους τρεις: τον Μ33 στο/Τρίγωνο, τον Μ81 στη Μεγάλη Άρκτο και τον Μ83 στήν Ύδρα, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί.

And-locator1Ο συνολικός αριθμός των άστρων που υποτίθεται ότι είναι ορατά με γυμνό μάτι παρουσιάζει μεγάλες διακυ­μάνσεις, όμως όλοι συμφωνούν ότι στην ουσία είναι μι­κρότερος από 10.000. Τα περισσότερα λογισμικά ερασι­τεχνικής αστρονομίας κάνουν χρήση της ίδιας βάσης δε­δομένων, η οποία περιλαμβάνει 9.600 άστρα που είναι «ορατά με γυμνό μάτι». Ωστόσο κανείς δεν πιστεύει πραγματικά σε αυτό το νούμερο. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μικρότερος από 3.000 και φτάνει περί­που μέχρι 8.000.

Κάποτε έλεγαν ότι υπήρχαν περισσότεροι κινηματο­γράφοι (περίπου 5.200) στην πρώην Σοβιετική Ένωση απ’ ό,τι ορατά άστρα στον νυχτερινό ουρανό.

Στην καναδική ιστοσελίδα www.starregistry.ca μπο­ρείτε να δώσετε σ ένα άστρο το όνομά σας ή το όνομα ενός φίλου σας πληρώνοντας 98 δολάρια Καναδά (ή 175 αν θέλετε και το κορνιζαρισμένο πιστοποιητικό). Στην ίδια ιστοσελίδα απαριθμούνται 2.873 άστρα που είναι ορατά με γυμνό μάτι. Κανένα από αυτά δεν είναι διαθέ­σιμο, καθώς έχουν πάρει ήδη ιστορικά και επιστημονικά ονόματα.

Το Βιβλίο της Ολικής Άγνοιας – Τζον Λοϋντ & Τζον Μίτσινσον

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s