Τα 20 μεγαλύτερα ψέματα της ελληνικής κοινωνίας

ΨΕΜΑ 1. Όπου έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση.

Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχθηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20.(Τουρκία, Βραζιλία) Ο άλλες 7 απλά δεν εφάρμοσαν το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (βλέπε Ελλάδα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Αγγλίας το 1979 που μπήκε στο ΔΝΤ και εφαρμόζοντας πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς , γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της.

russia_cathedral01ΨΕΜΑ 2 Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία.

Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό ,αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι από τα μέλη του ΔΝΤ που έφερε αντίρρηση για το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα σαν μη συμφέρουσα επένδυση.

Η περίπτωση της Λευκορωσίας είναι χαρακτηριστική, ενώ βγήκε από τις αγκάλες του ΔΝΤ, στράφηκε σε δανεισμό στη Ρωσία , η οποία της δάνεισε λιγότερα με μεγαλύτερο επιτόκιο και με επαχθέστερους όρους όπως το ξεπούλημα όλων των υποδομών  τους σ’ αυτήν.

Δείγμα των προθέσεων της είναι ότι αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο επί πιστώσει στα ελληνικά Διυλιστήρια, δηλ. σε κερδοφόρες και φερέγγυες επιχειρήσεις.

Και για να δείξουμε το ανεδαφικό του παραπάνω ισχυρισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, απλά δεν το ‘κανε.

china675_rtr1ghz7ΨΕΜΑ 3. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα.

Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πλάνης ότι αρνηθήκαμε να αναλάβει το χρέος μας η Κίνα και οι προδότες πολιτικοί μας μας έριξαν στην μέγγενη του ΔΝΤ.

Η Κίνα όπως και η Ρωσία ,όπως είπαμε θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά ,χωρίς να υπάρχει διακρατική συμφωνία. Δεν το έκαναν γιατί απλά δεν ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μια αναξιόπιστη οικονομία.

Πρέπει να γνωρίζουν οι μυθοπλάστες της ελληνικής πραγματικότητας ότι η Κίνα έχει δικό της οίκο αξιολόγησης ,ο οποίος υποβαθμίζει συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος. Με λίγα λόγια, όχι δεν θέλει να μας δανείσει, αλλά συμβουλεύει και τους άλλους να μην το κάνουν.

Είναι πράγματι αφελείς αυτοί που πιστεύουν, πως η Κίνα θα αναλάμβανε το χρέος μας για να περνούν οι έλληνες καλά, όταν από τα αποθεματικά της δεν τροφοδοτεί ανάγκες του δικού της λαού;

tokogl

ΨΕΜΑ 4. Οι δανειστές μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι.

Αυτοί που δανείζουν δανείζουν για να κερδίσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ύψος του επιτοκίου είναι ανάλογο του ρίσκου που παίρνουν. Ας δούμε λοιπόν τι αναλογία επιτοκίου –ρίσκου υπάρχει.

Το επιτόκιο –ρίσκο που θα έβαζαν οι αγορές για να δανείσουν τη χώρα μας (spreads) κυμαίνονταν πάνω από 20%. Δηλ. απαγορευτικό. Το επιτόκιο δανεισμού που έλαβε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης για το πρώτο μνημόνιο ήταν 4-5% και για το δεύτερο μνημόνιο 3,6%, όταν τα επιτόκια στην ελεύθερη αγορά έφταναν το 30%. Ποιος λοιπόν είναι ο στυγνός τοκογλύφος, όταν τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας κυμαίνονται στο 6-7%;

images

ΨΕΜΑ 5. Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα με σκοπό να ελέγξει την οικονομία της και να αγοράσει τα πάντα έναντι πινακίου φακής.

Στον ισχυρισμό αυτόν θα αντιτάξω το ερώτημα , γιατί η Γερμανία δεν άφησε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αγοράσει τα πάντα φτηνότερα και χωρίς ρίσκο;

Γιατί τα δεκάδες δις που εκταμιεύονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των εταίρων μας και δη της Γερμανίας δεν επενδύονται σε ασφαλέστερα σημεία του πλανήτη(Βαλκάνια, Μεσόγειο) και επενδύονται στην Ελλάδα;

Στον μηχανισμό στήριξης συμμετέχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γιατί αυτή η πολεμική μόνο για τους Γερμανούς και όχι για τους Ολλανδούς, Νορβηγούς, Φιλανδούς, Κύπριους κλπ;

Προφανώς όλα εντάσσονται στα συμφέροντα κάθε χώρας και της ευρωζώνης γενικότερα. Κανένας δεν χαρίζει και κανένας δεν θέλει να χάσει. Αλλά η προσπάθεια διάσωσης της χώρας μας ευνοεί πρωτίστως εμάς και κατ’επεκτασιν τους εταίρους μας.

_66666424_017598655-1

ΨΕΜΑ 6. Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να στηρίξει τις εξαγωγές της.

Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι μια αγορά 10εκ κατοίκων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μιας χώρας 80εκ.

Στο γενικό σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας, η Ελλάδα κατέχει το 0,7%. Δηλ περίπου 6δις το χρόνο όταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι 34 δις. Αντίστοιχα η Πορτογαλία εισάγει περίπου 8δις από την Γερμανία και δεν αναλώνεται σε τέτοιες ανόητες κατηγορίες, όπως και η Ιρλανδία που εξάγει, αντί να εισάγει, στη Γερμανία 11δις το χρόνο δεν σκέφτηκε κανείς να πει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δανείσει την Ιρλανδία;

Άρα τα προβλήματα κάθε χώρας δεν έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές της Γερμανίας στις χώρες αυτές, αλλού είναι τα προβλήματα.

germ

ΨΕΜΑ 7. Η Γερμανία μας δανείζει για να αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα από αυτήν.

Μετέωρος ο ισχυρισμός και ανατρέψιμος μέσω των αριθμών. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 2δις ευρώ για εξοπλισμούς από τους οποίους μόνο το 20% αφορά την Γερμανία δηλ. 400εκ ευρώ το χρόνο. Το ερώτημα είναι, ασχέτως αν  χρειάζονται η όχι, ότι δημιουργούνται φαντάσματα και πλασματικοί εχθροί όταν οι εκροές χρημάτων από την Γερμανία στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια των εκροών.

Θα καταγράψω ένα νούμερο από μελέτη της EUROBANK ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα μόνο μέσω επιδοτήσεων τα τελευταία 30 χρόνια είναι 203 δις, τα περισσότερα από τα οποία είναι από τις καταβολές των φορολογούμενων γερμανών πολιτών.

Οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν στην Ελλάδα από συμπάθεια αλλά από μια διευρυμένη αντίληψη του συμφέροντος των χωρών αυτών στο πλαίσιο της ΕΕ. Το πώς αξιοποιήθηκαν οι πόροι αυτοί από την Ελλάδα είναι ζήτημα μιας άλλης συζήτησης.

ΨΕΜΑ 8. Το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα.

Η χώρα ήταν κατεστραμμένη πριν το μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν μια διακρατική συμφωνία με όρους δανεισμού. Σε γενικές γραμμές προσανατολιζόταν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. (μείωση δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κλπ)

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που διαχειρίσθηκε το μνημόνιο δεν μείωσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και τις σπατάλες του κράτους, δεν έκανε ούτε μια ιδιωτικοποίηση, δεν κατάφερε να πατάξει την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους δημοσίους υπαλλήλους , δεν έκλεισε άχρηστους δημόσιους οργανισμούς , δεν άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα, και αντ αυτού μείωσε μισθούς και συντάξεις οριζόντια και έβαλε φόρους σε ότι κινείται ή δεν κινείται. Αποτέλεσμα αυτού η ύφεση να παγιωθεί και να χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο πιο σκληρό. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι επί δυο χρόνια αυτοί που διαμαρτύρονταν να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο το κατάφεραν στο ακέραιο. Τώρα διαδηλώνουν ότι η εφαρμογή του έφταιγε που καταρρέει η χώρα. Είναι σε σύγχυση ή την επιδίωκαν;

Gumtree-fraud-be-careful

ΨΕΜΑ 9. Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί μαζί με τα κρατικοδίαιτα λαμογια.

Σωστό! Αλλά.

Από τα 100 ευρω που δαπανά το ελληνικό κράτος το 70% πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις, το 20% σε τοκοχρεολύσια και ένα 10% σε δραστηριότητες δημοσίων επενδύσεων. Σ’αυτό το 10% κρύβεται η διαπλοκή και το πάρτι με τις μίζες ημετέρων. Αν όμως το αναλύσεις λογιστικά στο σύνολο των δαπανών η διαφθορά δεν ξεπερνά το 1,5% και σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος των 360δις.

Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο ότι δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος σε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

ΨΕΜΑ 10. Χρεωκοπία  αντί  μνημόνιο 2.

 Το μνημόνιο 2 φέρνει ύφεση και εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές μας. Ο.Κ.

Η χρεοκοπία και αυτή εξ ορισμού θα φέρει ύφεση. Άρα τι διαλέγουμε;

Με το μνημόνιο 2 η χώρα μπαίνει σε μακροχρόνια ύφεση μένοντας όμως στην Ευρώπη, στο ευρώ και με πληθωρισμό 2,5%. Αν όμως χρεοκοπήσει η χώρα βγαίνει από το ευρώ χωρίς ρευστότητα, με αλλαγή νομίσματος και με πληθωρισμό άνω του 20%.

Και ρωτώ, σε ποια από τις δυο περιπτώσεις υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;

Το να κατηγορούμε κάτι δεν σημαίνει ότι η άλλη επιλογή είναι καλύτερη.

ΨΕΜΑ 11. Να πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας

Η προοπτική της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτές μας αλλά εξαρτημένους για πολλά χρόνια από την φτώχια. Φαντάζει εφιαλτικό οι καταθέσεις όλων μας να μετατραπούν σε δραχμές που με την ιλιγγιώδη αύξηση του πληθωρισμού θα εκμηδενισθούν, το δημόσιο χρέος θα πολλαπλασιασθεί, τα στεγαστικά δάνεια θα είναι αδύνατον να αποπληρωθούν, η ακρίβεια και η ανεργία, και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα επιβίωσης, θα πυροδοτήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα( εγκληματικότητα, πορνεία, παραοικονομία κ.α) για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρώ, να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τις εύρωστες χώρες της ευρωζωνης

ΨΕΜΑ 12. Το χρέος είναι απεχθές ,και να μην το πληρώσουμε.

Απεχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό. Στην περίπτωση μας όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν για επιδοματική πολιτική, διορισμούς , συντάξεις και κατασπαταλήθηκαν σε διάφορες ορατές δαπάνες του κράτους. Άρα η άποψη του δεν πληρώνω χαρακτηρίζεται από λαϊκίστικη έως δολίως παραπληροφόρηση των πολιτών.

man-with-no-money-in-his-pockets-1

ΨΕΜΑ 13. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!!!

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τη λίστα 6000 μεγάλων επιχειρήσεων που χρωστάνε στο Δημόσιο περίπου 42δις.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα ονόματα των επιχειρήσεων του «Μεγάλου Κεφαλαίου» που αν τους τα πάρουμε θα σωθεί ο τόπος, παρατηρεί τις εξής τέσσερις κατηγορίες.

Στη πρώτη κατηγορία είναι ,οι επιχειρήσεις του Δημοσίου με πρωταγωνιστή τον ΟΣΕ που χρωστά 1.2δις, ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ, διάφοροι Κρατικοί Οργανισμοί, Δήμοι ,δημοτικές επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν πια, μεταξύ άλλων είναι , η Πειραϊκή Πατραϊκή, το Μινιόν, ο Κατράντζος, η Υβοννη, η Ανατολια, η Τράπεζα Κρήτης, το NEW CHANNEL, οι ασφαλιστικές Φοίνιξ , ASPIS, και εκατοντάδες άλλες.

Στη τρίτη κατηγόρια βρίσκονται εταιρείες προβληματικές που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης ή σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης όπως το GLOU, το ARTISTI ITALIANI, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Αρης και πλήθος άλλων.

Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται οι εταιρείες που χρωστάνε και αναμφισβήτητα πρέπει να πληρώσουν.

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών υπολογίζουν ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία να καταφέρουν να μαζέψουν τα 6δις από τα 42δις.

Το αφιερώνω σε όσους διαδηλώνουν εναντίον φαντασμάτων, ψάχνοντας σε αραχνιασμένα σεντούκια και λαϊκίζοντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

ΨΕΜΑ 14. Να ανατρέψουμε το σύστημα και να πάρουμε τα λεφτά από τους πλούσιους και να τα δώσουμε στο λαό

Ας παραθέσουμε μερικά στοιχεία που δείχνουν την ανατομία της λεγόμενης πλουτοκρατίας. Aπο το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μόνο 13% είναι αυτό που λέμε <<μεγάλο κεφάλαιο>>.

Η αποτίμηση όλων των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο δεν ξεπερνούν τα 16 δις, η οποία μειώνεται μέρα με τη μέρα.

Το ενεργητικό των τραπεζών μπορεί να είναι περίπου 600δις, όπως διακηρύσσουν διάφοροι αριστεροί πολιτικάντηδες στην τηλεόραση, το αποθεματικό τους όμως είναι πολύ πιο κάτω από τα 20δις.

Η συνολική αξία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή είναι μόλις 4δις.

ΨΕΜΑ 15. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι.

Από το σύνολο των φορολογουμένων, το 60% ή βρίσκεται στο αφορολόγητο ή έχει επιστροφή φόρου. Το 50% των ετήσιων εσόδων του κράτους οφείλονται σ΄αυτό που λέμε μεγάλο κεφάλαιο και από τα υψηλόμισθα στελέχη των μεγάλων εταιρειών.

Η φοροδιαφυγή γίνεται από τις πολυδιάστατες μικροεπιχειρησεις και υπηρεσίες ( βιοτεχνίες, εμπορικά μαγαζιά, αυτοαπασχολούμενοι κ.α.) σημειωτέον ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.

Τα τεράστια κεφάλαια που κατέχουν οι εφοπλιστές δεν είναι παραγόμενος πλούτος εντός Ελλάδος αλλά από δραστηριότητες του εξωτερικού .Άρα δε δικαιούμαστε ούτε μπορούμε να τα φορολογήσουμε παρά μόνο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες να τα επενδύσουν στην χώρα μας. Όλα τ’αλλα είναι λαϊκίστικες κορόνες, αφού και όλα τα χρήματα της πλουτοκρατίας να δεσμεύσουμε τα χρήματα που χρωστάμε είναι 350+110=460 δις. Δυστυχώς η επανάσταση ματαιώνεται.

IMF-Greece

ΨΕΜΑ 16. Αν πατάξουμε την φοροδιαφυγή θα έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα

Θεωρητικά αν όλοι οι έλληνες αύριο το πρωί πλήρωναν τους οφειλόμενους φόρους τους και βουλώναμε όλες τις τρύπες στις δημόσιες δαπάνες θα χρειαζόμασταν ακόμα δανεισμό για τις κάλυψη των κρατικών δαπανών .

Και αν ακόμη όλοι οι έλληνες, πλούσιοι και φτωχοί, βάζαμε σ’ένα τραπέζι όλα τα λεφτά μας δεν θα συγκεντρώναμε πάνω από 150δις, όταν ήδη χρωστάμε 350δις στις τράπεζες, 110δις στην Τρόικα, 200δις χρωστάνε τα ασφαλιστικά μας ταμεία και 40δις για εγγυήσεις των δανείων που πήραμε. ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν 1 τρις ευρω.

Το πρόβλημα είναι ότι όσα λεφτά και να συγκεντρώσουμε τα ρίχνουμε σ’ένα βαρέλι δίχως πάτο. Η φοροδιαφυγή συμβαίνει όταν η φορολογια είναι υψηλη , άρα άδικη και όταν δεν είναι ανταποδοτική

MoneyQuestions

ΨΕΜΑ 17. Η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος.

Όταν σε μια οικονομία η  οικονομική δραστηριότητα κατά 60% ανήκει στο κράτος, όταν η γραφειοκρατία είναι μια παγιωμένη κατάσταση, όταν 300 επαγγέλματα είναι κλειστά, όταν οι μισθοί καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, όταν έχουμε 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, όταν η φορολογία στις επιχειρήσεις φθάνει συνολικά το 68%, όταν ο ΦΠΑ είναι στο 23%,όταν η επιδοματική πολιτική στηρίζει τα εισοδήματα, όταν δαπανάμε περισσότερα από ότι εισπράττουμε λόγω αυξημένων αναγκών του διογκωμένου κράτους, αυτό λοιπόν μοιραία έρχεται και καταρρέει.

Δυστυχώς η αριστερά ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι η διόγκωση της κουλτούρας της διόγκωσε και το κράτος το οποίο πτώχευσε. Καιρός είναι να το καταλάβει και ο ελληνικός λαός.

ΨΕΜΑ 18. Για την κατάσταση που έφτασε η Ελλάδα φταίνε τα δυο κόμματα εξουσίας.

Θα το έλεγα διαφορετικά, ότι για την κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα χρεώνονται τα 2 κόμματα εξουσίας. Γιατί εξουσία δεν ασκούν μόνο οι κυβερνήσεις αλλά όλοι οι θεσμοί. Αντιπολίτευση, δημοσιογράφοι, δικαιοσύνη, γραφειοκράτες , συνδικαλιστές κ.ο.κ. συνέβαλαν στη κρατικιστικη αντίληψη της οικονομίας και την μεγέθυνση του Δημοσίου. Δυστυχώς για αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή , η ευθύνη είναι οριζόντια και η κατάρρευση συλλογική.

barcode

ΨΕΜΑ 19. Ο λαός δεν φταίει πουθενά

Ο λαός είναι υπεύθυνος αλλά όχι κατηγορούμενος. Είναι πολύ δύσκολο να κατανείμεις κατηγορίες σε μια συλλογική αποτυχία. Η ευθύνη όταν μοιράζεται σε πολλούς απενεχοποιειται. Ο λαός με τις επιλογές του και με την ανοχή του συμμετείχε στην διόγκωση της αποτυχίας. Θα αναφέρω σαν παράδειγμα το εξής, όταν ο Αν.Πεπονης εισήγαγε το νόμο του ΑΣΕΠ, που έβαζε φρένο στο πελατειακό κράτος , στις επόμενες εκλογές οι πολίτες τον τιμώρησαν πανηγυρικά. Επίσης, όταν κατετέθη το νομοσχέδιο Γιαννιτση για το ασφαλιστικό οι «προοδευτικές» δυνάμεις το αναχαίτισαν, τώρα η συνταξιοδότηση πήγε στα 67 .Τώρα, οι ίδιες δυνάμεις και πάλι φωνάζουν. Όταν, κάθε φορά που πήγαινε να περιοριστεί το κράτος και οι δαπάνες του πάλι ο λαός έβγαινε με συνθήματα στους δρόμους και κατηγορούσε τους «άκαρδους» πολιτικούς σαν προδότες που ξεπουλάν τα πάντα, τώρα όμως ; θα πουληθούν όλα αλλά με το πλεονέκτημα στον αγοραστή και όχι στον πωλητή. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν χιλιάδες

mello.brazilweb

ΨΕΜΑ 20. Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί ,οι δικηγόροι, δημοσιογράφοι, οι υδραυλικοί, οι ταξιτζήδες ,εφοριακοί, πολεοδόμοι, αγρότες, κ.α όλοι το ίδιο.

Όλοι δεν είναι ,αλλά δυστυχώς είναι οι περισσότεροι.

Αντώνης Kρούστης

Πηγή:  http://fileleftheros1966.blogspot.gr/

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Πολιτική - επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

58 Responses to Τα 20 μεγαλύτερα ψέματα της ελληνικής κοινωνίας

  1. Παράθεμα: 12-1 ελληνικοί μύθοι | AntiChainLetter

  2. Ο/Η Dimitris λέει:

    Xaxaxaxa arxisa na to diavazo kai stamatisa sto sxolio 2 oti den tha daneizan lefta giati den einai simferousa ependisi i Ellada…….. to arthro einai aparadekto

  3. Ο/Η ελένη λέει:


    δεν απαντά φυσικά σε όλα, γιατί δεν έχετε άδικο σε όλα, αλλά είναι ενδεικτικό πως κανένα νόμισμα δεν έχει μόνο μία πλευρά…
    και δεν το λένε κάποιοι που κυνηγάνε φαντάσματα…

  4. Ο/Η Γιάννης λέει:

    …..απο το Fileleftherosblogspot.com…..καλά….μνημονιακά κρασιά

  5. Ο/Η Xrhstos Iakovidhs λέει:

    Re paidia, eseis pou koroideuete kai profanws diafoneite me auta pou leei to arthro, mporeite na ekshghsete kai se mas tous asxetous giati diafoneite kai poia einai h alhtheia? Gt to na leme apla «hahaha» kai na brizoume ton arthrografo mallon esas kanei na faineste asteioi kai oxi ayton.

    Afou se sas kapoia pragmata einai autonohta kai profanws kserete kati parapanw, dwste ta fwta sas kai se mas tous asxetous na doume to fws to alithino.

    • Ο/Η βαγγελης λέει:

      το αρθρο ειναι γεματο ανακριβειες (ειλικρινα βαριεμαι μετα απο 4 χρονια μνημονιων) ακομα και να το διαβασω-ειλικρινα σε ποια χωρα ζεις εσυ Χρηστο? σε παραπεμπω τι εχουν πει για την Ελλαδα οι νομπελιστες οικονομολογοι Κρουγκμαν, Στιγκλιτς, Ρουμπινι αλλα ακομα ακομα και το ιδιο το ΔΝΤ που εχει παραδεχθει ΔΙΣ το λαθος του (περυσι με τον πολλαπλασιαστη και φετος με τις δηλωσεις Λαγκαρντ). Τελος παντων η ηλιθιοτητα ειναι ανικητη κ ετσι δεν μπαινω καν στο κοπο να σου αλλαξω τα μυαλα, μια ματια γυρω στα κοινωνικα και οικονομικα ερηπια θα σ’επειθε για την εγκληματικη αποψη του αρθρου που παρατιθεται πιο πανω αλλα δεν νομιζω καν να θες ή να εισαι ετοιμος να αντικρυσεις την αληθεια…

      • Ο/Η Kostas λέει:

        Αφού δε μπαίνεις στον κόπο να απαντήσεις, ρούφα το αυγό σου και τράβα να ψηφίσεις Alexis να σε κάνει πλούσιο δημόσιο υπάλληλο (και μάθε τη γλώσσα μας, τα ερΕΙπια δεν γράφονται με η)

    • Ο/Η Άφατος λέει:

      Μην περιμένεις απαντήσεις και καλόπιστα σχόλια από ανθρώπους που έχουν χάψει τις αντιμνημονιακές μπαρούφες. Σπουδαιότερες αιτίες για αυτό είναι κατά τη γνώμη μου: 1) Η τεμπελιά τους. Βαριούνται να ψάξουν και να διασταυρώσουν στοιχεία και το σπουδαιότερο να ΣΚΕΦΤΟΥΝ 2) Η έλλειψη ορθολογισμού και κριτικής σκέψης. Ώς δυνατότητες υπάρχουν στον καθένα, μα χρειάζονται καλλιέργεια και κατά συνέπεια, … κόπο. Αν δεν μάθεις να το κάνεις, απλώς δεν ξέρεις να το κάνεις. 3) Ψυχολογικοί λόγοι. Άρνηση ας πούμε ή αναζήτηση εύκολων λύσεων. Το προκλητικότερο, όμως – ακόμα δεν έχω καταφέρει να το ξεπερνώ – είναι πως, άνθρωποι που δυσκολεύονται να σκεφτούν ορθολογικά, να σταθμίσουν δεδομένα και πληροφορίες και στην ουσία στερούνται των διανοητικών όπλων, που θα τους επέτρεπαν να καταλάβουν σημαντικά επιχειρήματα, να κοιτάνε αφ’ υψηλού και να γελάνε με ανθρώπους όπως ο συντάκτης του άρθρου. Ο λαός το λέει «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα»!

  6. Ο/Η Μάνος λέει:

    Ποιος είπε ότι οι αγρότες δε πληρωνουν φόρους… Πληρώνουν όπως κάθε επιχείρηση και κάθε έλληνας…..

    • Ο/Η Vasilios Bekiaris λέει:

      ki egw s’afto to sxolio arxisa na anarotieme gia to poso akrivis einai to arthro. xwris referenced material, den pistevw tipota. o kathenas borei na ftiaksei th dikia tou istoria. no problem with this. alla na to les prin arxiseis: «osa grafw einai propikh mou apopsi kai oxi h alithia».

  7. Ο/Η blackhawk λέει:

    αυτος που εγραψε αυτο το αρθρο οχι μονο δεν ζει στην Ελλαδα αλλα παιρνει και ναρκωτικα γιατι αυτα που λεει ειναι εκτος πραγματικοτητας ημουν προσφατα στην τουρκια στην ενδοχωρα η πεινα η φτωχεια και η ανεχεια ειναι απιστευτη επισης εχω επισκευτει και την βραζιλια λογο της περασμενης μου δουλειας και εκει η φτωχεια και η πεινα θεριζει ολοι οι αγροτες απο οσο γνωριζω επεφταν θυματα μεγαλεμπορων οπου αγοραζαν τα προιοντα τους σε εξευτελιστικες τιμες για να εποφελουντε αυτοι το κερδος και παρολα αυτα πληρωνα οι περισσοτεροι φορους οι αλητες οι πολιτικοι αλλα και ατομα σαν εσενα συντακτη εποφελουμενα αλλα και καθοδηγουμενα τυφλα απο τους αλητες αυτους εφεραν την χωρα εδω κ με αναγκασαν εμενα κ πολλους αλλους να φυγουμε απο την χωρα οπως επισης και δεν φταιω σε τιποτα γιατι εγω πληρωνα ολους μου τους φορους ….ψωφα λοιπον και συ και αυτοι που υποστηριζεις και με το χειροτερο τρομο υποκειμενο

    • Ο/Η βαγγελης λέει:

      ρε φιλε δεν θα’πρεπε καν ν’ασχολιουμαστε με αυτα τα σκουληκια, η πραγματικοτητα μιλαει απο μονη της. Καταφεραν σε τρια χρονια να φτιαξουν μια χωρα που δυστυχουν και οι αριθμοι και τα νουμερα κ εχουν και το τεραστιο θρασος να μιλανε απο πανω τα νεοφιλελευθερα σκουληκια

  8. Ο/Η stelios λέει:

    Έχεις πολλές ανακρίβειες αλλά θα μείνω στο 18 γιατί μου φάνηκε τραγελαφικό.

    «Γιατί εξουσία δεν ασκούν μόνο οι κυβερνήσεις αλλά όλοι οι θεσμοί. Αντιπολίτευση, δημοσιογράφοι, δικαιοσύνη, γραφειοκράτες , συνδικαλιστές κ.ο.κ. συνέβαλαν στη κρατικιστικη αντίληψη της οικονομίας και την μεγέθυνση του Δημοσίου. »

    *Αντιπολίτευση:Η αντιπολίτευση δεν ασκεί εξουσία όπως γνωρίζουμε και αν εννοείς πως επηρεάζει την κυβέρνηση με την στάση της τότε αφού η κυβέρνηση είναι έρμαιο της στάσης της αντιπολίτευσης δεν είναι καλή. Επιπλέον στα χρόνια της μεταπολίτευσης όταν ήταν κυβέρνηση το ένα μεγάλο κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση ήταν το άλλο οπότε και να είχε βάση το επιχείρημά σου πάλι αυτοαναιρείται εκτός αν θες να μας πεις πως η κυβέρνηση επηρεαζόταν από το 10%. Τραγικό.

    *Δημοσιογράφοι:Το να επηρρεάζεται μια κυβέρνηση από μια μερίδα δημοσιογράφων και να πράττει φοβούμενη την κριτική τους σημαίνει πως είναι κυβέρνηση που βάζει πάνω απ όλα το πολιτικό κόστος και την επιβίωσή της, την καρέκλα δηλαδή, άρα φταίει. Επιπλέον και οι δημοσιογράφοι είναι διαιρεμένοι σε φιλοκυβερνητικούς και μη. Άρα απ όπου κι αν το δεις και το επιχείρημα αυτό είναι τραγικό.

    *Γραφειοκράτες: Αν δεν είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις για την ύπαρξη τους τότε ποιος είναι? Τραγικό.

    *Συνδικαλιστές: Και εδώ η αδυναμία δράσης λόγω της συνδικαλιστικής δράσης μια μερίδας συνδικαλιστών υποδηλώνει φόβο πολιτικού κόστους και καρέκλας. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος των συνδικαλιστών ανήκει στα 2 κομματα εξουσίας είτε κυβερνούσαν είτε ήταν αντιπολιτευόμενα. Τραγικότατο.

    *Δικαιοσύνη: Μπορεί αλλά πες μας κάποιο παράδειγμα αντί να το λες έτσι αόριστα.

    Γενικά είναι τραγικό μετά από την καταστροφική διακυβέρνηση τόσων ετών απ τα 2 κόμματα να προσπαθούν κάποιοι να ψάξουν δικαιολογίες. Και για να σε προλάβω, ακόμη και το μαζί τα φάγαμε δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση. Ο κυβερνήτης δεν δικαιολογείται να είναι διεφθαρμένος αν ο ψηφοφόρος είναι διεφθαρμένος, ο κυβερνήτης αν εντοπίσει διαφθορά οφείλει να την καταπολεμήσει αλλιώς είναι 10 φορές πιο διεφθαρμένος απ τον απλό διεφθαρμένο πολίτη.

    Επιπλέον χρειάζονται βελτίωση τα μαθηματικά σου. Το να τραβάμε τα νούμερα για να δώσουμε έμφαση σε κάτι που θέλουμε να πούμε δεν ενισχύει τον λόγο μας.

  9. Ο/Η alexandros λέει:

    Διαβαζοντας τα παραπανο σχολια καταλαβαινεις αμεσα το μελλον αυτου του τοπου που δεν μπορει να ειναι αλλο απο την πληρη χρεοκοπεια. Και οι ανοητοι γερμανοι συνεχιζουν να πετανε τα λεφτα τους στη χαβουζα..

  10. Ο/Η kapa λέει:

    Το αρθρο βγηκε απο το γραφειο του Σαμαρα η του Λιαπη; Δεν μας λετε…

  11. Ο/Η Rooster λέει:

    Ωραίο post
    μπράβο για την προσπάθεια, αντίστοιχα μπορείτε να δείτε εδώ…

    Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κ αδελφοί Γκριμ

  12. Παράθεμα: Theofanis Giotis (Θεοφάνης Γιώτης) - Theofanis.Giotis@12pm.org | MSc, Ph.D. C., PMP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner, CompTIA Project+, CTT+, MCSE, MCSD, MCT | The 20 biggest lies of Greek Society

  13. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

    Πολύ καλή προσπάθεια, το άρθρο περιέχει πολλά σωστά σημεία. Η ποιότητα των «αντιμνημονιακών» σχολίων είναι για κλάματα. Πολύ φοβάμαι πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί και να αγνοεί την διεθνή πραγματικότητα.

  14. Ο/Η dani λέει:

    «Αυτοκριτικη» Μια αγνωστη λεξη για τον Ελληναρα’.

  15. Ο/Η asdasdasd λέει:

    Ama d stamatisate na diavazete sto 1 ti na sas pw.. D einai thema antimnhmoniakwn k @@ toubana, to arthro einai oti nanai.

  16. Ο/Η nomadicuniversality λέει:

    Τελείως ενδεικτικά, τρία σημεία.

    – Σχετικά με το φερόμενο ως «Ψέμα 1»:
    Αναφέρεται ότι
    «Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχθηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20.(Τουρκία, Βραζιλία) Ο άλλες 7 απλά δεν εφάρμοσαν το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (βλέπε Ελλάδα)».
    Για την αξιοπιστία και τη δυνατότητα κρίσης του δημοσιεύματος, καλό θα ήταν να αναφερόταν ποιες 20 και ποιες 7 χώρες εννοεί ο συντάκτης.
    Στην ίδια την ιστοσελίδα τού ΔΝΤ, σε περσινό δημοσίευμα, καταγράφονται ήδη 27 χώρες που χρηματοδοτούνταν τη στιγμή εκείνη, και αυτές μόνο χάριν «παραδείγματος»
    http://www.imf.org/external/np/exr/facts/protect.htm

    Στη συνέχεια, αναφέρεται το «παράδειγμα της Αγγλίας» που «το 1979 μπήκε στο ΔΝΤ» και » γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της».
    Αναζήτησα στο Google κάποια αναφορά σε «είσοδο της Αγγλίας στο ΔΝΤ το 79» και δεν υπάρχει τίποτε.

    – Σχετικά με το φερόμενο ως «Ψέμα 12″:
    » Απεχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε [sic – το σωστό είναι «δημιουργείται»] από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό.»
    Χμμ … Όχι ακριβώς.
    Σύμφωνα με το ομότιτλο λήμμα της Βικιπαίδειας, στη σχετική θεωρία υπάρχουν «τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί το χρέος μίας χώρας ώστε να χαρακτηρισθεί ως απεχθές. Πρώτον, η σύναψη του δανείου θα πρέπει να έχει γίνει από την κυβέρνηση της χώρας χωρίς τη συγκατάθεση ή ακόμα και χωρίς τη γνώση των πολιτών. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η σύναψη του δανείου να μην είχε ως σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών και ως εκ τούτου οι πόροι να σπαταλήθηκαν σε δραστηριότητες που δεν ωφέλησαν το λαό της χώρας. Η τρίτη βασική προϋπόθεση αφορά την πλευρά του πιστωτή, ο οποίος θα πρέπει να γνώριζε το γεγονός ότι το δάνειο και το χρέος λειτουργεί εις βάρος των πολιτών της χώρας, να γνώριζε επομένως τις δύο προηγούμενες προϋποθέσεις».
    Πουθενά δεν λέει για δικτάτορες.

    – Σχετικά με το φερόμενο ως «Ψέμα 14»:
    «Ας παραθέσουμε μερικά στοιχεία που δείχνουν την ανατομία της λεγόμενης πλουτοκρατίας. Aπο το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μόνο 13% είναι αυτό που λέμε <>».
    Ισχυρισμός ασαφέστατος, ανεπίδεκτος οποιασδήποτε εκτίμησης και ανάξιος του υπερφίαλου χαρακτηρισμού του ως «στοιχείο». Τι θα πει «αυτό που λέμε <>»; Ποιοι «λέτε»; και με τι κριτήρια; Εγώ μπορώ να «πω» κάτι άλλο και να βγάλω ότι το «σωστό» νούμερο είναι ένα άλλο, χωρίς κανένας να μπορεί να με ελέγξει.

  17. Ο/Η Giannis Angelakis λέει:

    Ο συγγραφέας ανεφέρει πάρα πολλά δίχως επαρκή στοιχεία. Καταλαβαίνω πως είναι ένα άρθρο πολεμικής που προσανατολίζεται στο να «ενημερώσει» – προπαγανδίσει συγκεκριμένες θέσεις. Για κάθε θέση μπορεί να γραφτούν πολλά και άλλωστε η βιβλιογραφία είναι πλούσια.

    Θ’ αναφέρω σχετικά ότι για το παράδειγμα της Αγγλίας ακόμα και φιλελεύθεροι κύκλοι πλέον αμφισβητούν ανοικτά το κατά πόσο συντέλεσε η θατσερική «μεταρρύθμιση» στην επιστροφή στην «ανάπτυξη» και κατά πόσο δεν είναι αυτή η μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί το θεμέλιο της σημερινής κρίσης στην Αγγλία. Άλλωστε, το όλο πρέπει να ειδωθεί και στο συγκεκριμένο πλαίσιο των αλλαγών που συνέβαιναν εκείνη την περίοδο στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο συγγραφέας προχωρά σε συγκρίσεις ανεδαφικές. Η διαμορφωμένη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν δε μπορεί να συγκριθεί με μία πιθανή σχέση Ελλάδας – Ρωσίας.

    Αν και συμφωνώ πως σε ένα τέτοιο σενάριο – υπό τις παρούσες συνθήκες – είναι πιθανό η Ελλάδα να μην έβγαινε ωφελημένη, ή όχι στο βαθμό που θα θέλανε κάποιοι να πιστεύουμε, είναι βέβαιο πως και για ρόλους γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας η διαπραγμάτευση θα έπαιρνε άλλη μορφή. Θεωρώ πως ένα τέτοιο σενάριο είναι ανεδαφικό επειδή απλούστατα η Ρωσία δεν επιθυμεί την ανοικτή σύγκρουση με τη γερμανική ευρώπη. Όχι τουλάχιστον την παρούσα στιγμή.

    Εφόσον επιθυμούσε μία τέτοια σύγκρουση, ας είναι σίγουρος ο συγγραφέας του άρθρου ότι θα μιλούσαμε με άλλους όρους. Το ζήτημα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός εντός των μνημονίων τόσο περισσότερο γίνεται περισσότερο αδύναμη η διαπραγματευτική θέση της χώρας εξαιτίας της έντασης της εξάρτησης και το βάθος της ύφεσης κι ως εκ τούτου, δίχως να συνυπολογίζεται αυτή η πολύ απλή πραγματικότητα, πολλά απ’ όσα λέγονται εδώ χάνουν την όποια ουσία τους.

    Για κάθε σημείο υπάρχουν ανακρίβειες και αποσπασματική ερμηνεία στοιχείων για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αν και ευχάριστο ως ανάγνωσμα, λίγα έχει να προσφέρει σε μια συζήτηση για μια έξοδο από την κρίση πέρα από το να ενδυναμώσει μία λογική αδιεξόδου που πέρα από οδυνηρή είναι και ασύμφορη. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν ιδέες και υπάρχουν στοιχεία. Ή μάλλον, το σημερινό αδιέξοδο, είναι η διαχρονική απουσία σχεδίου. Αλλά εδώ, ανοίγει μια άλλη, πραγματικά ενδιαφέρουσα και με ουσία συζήτηση.

    Εγώ θα έλεγα, ας προσέχουμε τον κιτρινισμό. Ξέρετε, ο κιτρινισμός πάντα στρέφεται προς ένα λαό. Δεν συνεπάγεται αυτόματα και λαϊκισμό. Δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένες θέσεις. Είναι φαινόμενο παρακμιακό.

  18. Ο/Η Giannis Angelakis λέει:

    Σημείωση σχετικά με σχόλιο άλλου χρήστη, η Αγγλία δέχθηκε πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ, αλλά το 1976 και όχι το 1979 όπως λανθασμένα αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου. Εδώ και ένας χάρτης με αρκετό ενδιαφέρον, αναφορικά με το χρέος: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Public_debt_percent_gdp_world_map.PNG Επαχθές χρέος, μπορεί να θεωρηθεί με βεβαιότητα το χρέος που συσσωρεύτηκε κατά την περίοδο των μνημονίων. Αναμφίβολα ο ελληνικός λαός έχει τρομερές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, όμως ευθύνες εξίσου σημαντικές έχει και η ευρωπαϊκή κοινότητα καθώς και ο επενδυτικός κόσμος. Επίσης, όλοι φαίνεται να προσπερνούν την πιο μαύρη περίοδο πιθανότητα στην ιστορία της Ελλάδας, δηλαδή, την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη, κατά την οποία «τσιμεντώθηκε» η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις, η πλαστή ευημερία και η ψευδοεκσυγχρονιστική διαλεκτική, αποτελούν – στην περίπτωση της Ελλάδας – προνόμια μίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής πραγματικότητας. Άλλοι θα το πούνε στρέβλωση της πολιτικής πρακτικής του νεοφιλελευθερισμού. Όμως, αυτό δε λένε και οι νοσταλγοί του σοβιετισμού; Λίγη σοβαρότητα λοιπόν.

  19. Ο/Η Kostas Nikolaou λέει:

    Άρθρο ανάξιο σχολιασμού. Οι ανακρίβειες είναι περισσότερες από το κείμενο!

  20. Ο/Η harryzepidis λέει:

    Αγαπητέ Αντώνη Kρούστη. Ημουν έτοιμος να σου απαντήσω ένα προς ένα για το 20 σημεία που αναφέρεστε αλλά … βαρέθηκα. Το άρθρο σας είναι θαυμάσιο για προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και θα ήταν καλό και προσοδοφόρο να το πουλήσετε στον Αντωνάκη.

  21. Ο/Η King Soft λέει:

    Ειναι το ιδιο με αυτο το αρθρο:
    http://newpost.gr/post/292118/kalo-diatrofiko-pro-on-to-soyblaki-lene-oi-bretanoi

  22. Ο/Η kostas λέει:

    Οι σχολιαστές του άρθρου, καλό θα ήταν, αντί να ειρωνεύονται, πετροβολούν και απαξιώνουν να αντιπροτείνουν λύσεις, ρεαλιστικές και ισοδύναμες με την φιλελεύθερη πολιτική που υποστηρίζει ο αρθογράφος.

    • Ο/Η nomadicuniversality λέει:

      Νομίζω όμως ότι και ο αρθρογράφος δεν πάει πίσω σε ειρωνείες, πετροβολήματα και απαξίωση. Και κυρίως χαιρεκακία.
      Δεν βλέπω να προτείνει κάποια πολιτική στο άρθρο. Αφού είναι όλο αφιερωμένο στην «κατάρριψη ψεμάτων». Εκτός και αν αυτό που προτείνει είναι το μνημόνιο. Αυτό όμως δεν είναι δική του πρόταση.

    • Ο/Η George K. λέει:

      Την απάντηση στη δίνει η ίδια η πραγματικότητα όταν φυσικά είσαι σε θέση να τη δεις. Όταν ζεις σε κόσμο βολεμένο η’ σε κάποιο μακρινό γαλαξία τότε οι νεοφιλελεύθερες ΑΗΔΙΕΣ σου φαντάζουν ακλόνητα επιχειρήματα. Με τη διαφορά ότι προηγήθηκαν μια σειρά από χώρες όπου τα ίδια ακριβώς μέτρα συνοδεύτηκαν από την ίδια εμετική προπαγάνδα και τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.
      Η ίδια η πραγματικότητα πετροβολεί και φτύνει κατάμουτρα αυτές τις ανυπόστατες γελοιότητες και χλευάζει αυτές τις καταστροφικές ταξικώτατες υπέρ της ολιγαρχίας ιδεοληψίες.

  23. Ο/Η harryzepidis λέει:

    Αγαπητέ Αντώνη Kρούστη. Ημουν έτοιμος να σου απαντήσω ένα προς ένα για το 20 σημεία που αναφέρεστε αλλά … βαρέθηκα. Το άρθρο σας είναι θαυμάσιο για προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και θα ήταν καλό και προσοδοφόρο να το πουλήσετε στον Αντωνάκη.

  24. Ο/Η dimos λέει:

    Το άρθρο το έχει γράψει καποιος ο οποιος μαλλον δεν ζει στην Ελλαδα, δεν έχει παει ποτε στην Τουρκια, δεν έχει διαβασει τι έγινε στην Αγγλια την περίοδο 1976-1985 κτλ… Ειναι απλο… αν έχει φτωχοποιηθει το 90% της κοινωνιας , το υπολοιπο 10% μπορει και να ζει καλυτερα …αυτό δεν σημαινει οτι το μνημονιο ειναι επιτυχημενο και εχει δωσει λύσεις. Το κειμενο ειναι κατάλληλο για προεκλογικη συγκεντρωση του Αντωνακη με τα κομματικα του στελεχη και ερχεται να συμπληρωσει τα Ζαππεια και τις παπαριες που ελεγε προεκλογικα (sic).

  25. Ο/Η Newser λέει:

    Δεν είδα κάποιον από εσάς να καθίσει να τα αντικρούσει.
    Μόνο δύο το έκαναν, αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκαν. Ναι δεν έλαβε βοήθεια από το ΔΝΤ το 1979 η Μ. Βρεττανία αλλά το 1976… άλλος βρήκε να σχολιάσει ένα ορθογραφικό λάθος για να θίξει το επίπεδο του κειμένου, άλλοι το έριξαν στην ειρωνεία.
    Ο συγγραφέας καταθέτει κάποιες πολύ συγκεκριμμένες απόψεις για κάποιους μύθους από ανεξέλεγκτα διαδίδονται. Σε ποια από αυτά διαφωνείτε (επί της ουσίας και όχι επί της λεπτομέρειας) και γιατί;

    • Ο/Η Newser λέει:

      και εγώ μέτρησα ήδη 3 λάθη στο δικό μου κείμενο και δεν μπορώ να τα διορθώσω… τα λάθη αυτά κρίνουν την άποψη;

  26. Ο/Η Χρήστος Ηλιάδης λέει:

    Επί της ουσίας ποια από τις θέσεις του αρθρογράφου καταρρίπτεται? Πολλά σχόλια, ειρωνείες, εξυπνάδες, αλλά κανείς δεν ανατρέπει κάποια από τις θέσεις….Σίγουρα πάντως με τόσους ανθρώπους να ζουν στον κόσμο τους (π.χ. ακόμα πιστεύουν κάποιοι σε δάνεια από Ρωσία/Κίνα, ακόμα και μετά το φιάσκο της Κύπρου, ακόμα πιστεύουν σε επαχθή χρέη (λες και Πορτογάλοι, Κύπριοι, Ιραλνδοί, Ισπανοί είναι βλάκες) το μέλλον αυτού του τόπου είναι προδιαγεγραμμένο: Ολική Χρεωκοπία, Δραχμή, 150 Ευρώ μισθός και 50 Ευρώ σύνταξη…

  27. Ο/Η Giannis Angelakis λέει:

    Αν έπρεπε να απαντηθεί σημείο προς σημείο το κείμενο θα χρειαζόταν ολόκληρη εργασία για να αποτυπωθούν μόνο οι ανακρίβειες που γράφονται. Ανακρίβειες που σχετίζονται με την ίδια την οπτική η οποία είναι προβληματική. Για να εξηγήσω τι εννοώ, δίνω ένα παράδειγμα. Όταν ο συγγραφέας λέει ότι:

    «Όταν σε μια οικονομία η οικονομική δραστηριότητα κατά 60% ανήκει στο κράτος, όταν η γραφειοκρατία είναι μια παγιωμένη κατάσταση, όταν 300 επαγγέλματα είναι κλειστά, όταν οι μισθοί καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, όταν έχουμε 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, όταν η φορολογία στις επιχειρήσεις φθάνει συνολικά το 68%, όταν ο ΦΠΑ είναι στο 23%,όταν η επιδοματική πολιτική στηρίζει τα εισοδήματα, όταν δαπανάμε περισσότερα από ότι εισπράττουμε λόγω αυξημένων αναγκών του διογκωμένου κράτους, αυτό λοιπόν μοιραία έρχεται και καταρρέει.»

    δεν είναι απλά ανακριβής και με ανεπαρκή στοιχεία, αλλά εκφράζει μία ξεκάθαρα ιδεολογική θέση η οποία μικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα. Είναι ηλίθιο να θεωρείς ότι για την κρίση φταίνε οι συλλογικές συμβάσεις ή τα «300 κλειστά επαγγέλματα». Είναι ανακριβές ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων και προφανώς χρησιμοποιείται για εύκολο εντυπωσιασμό. Παραπέμπω όποιον θέλει να δει σχετικά στοιχεία με αριθμό δημόσιων υπαλλήλων σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα σε χώρες όπως η Γερμανία αλλά και η Γαλλία. Υπάρχουν και πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν.

    Δείτε, λ.χ., εδώ:
    http://www.happensingreece.com/which-country-has-the-highest-percentage-of-public-sector-workers-greece-or-germany/

    Κι εδώ:
    http://www.becker-posner-blog.com/2011/09/too-many-government-workersposner.html

    Είναι προφανές ότι ο συγγραφέας του κειμένου διακατέχεται από κάποιου είδους φανατισμό ο οποίος θολώνει την κρίση του. Πολλές φορές και τους αριθμούς που παρουσιάζει τους οποίους αλλάζει ώστε να ταιριάζουν με τις ιδέες του. Δε γνωρίζω τι άλλο υπάρχει για να συζητήσουμε.

    • Ο/Η Kostas λέει:

      Φανταστική η «απάντησή» σου, μας πέθανες στα επιχειρήματα

      • Ο/Η Giannis Angelakis λέει:

        Σε δύο διαφορετικά σχόλια έχω επισημάνει σημαντικές ανακρίβειες στις θέσεις που εκφράζει ο συγγραφέας του κειμένου. Ολοκληρωμένη απάντηση όμως, έχεις δίκιο, δεν είναι.

  28. Ο/Η ΣΟΠΑΚ ΚΑΡΑΒΡΕΓΜΕΝΟ λέει:

    Eξαίσιο το «παπαγαλάκι» του Δ.Ν.Τ. με τις σοφιστείες του, με τις σαχλαμαρίτσες του, με τις «γυριστρούλες» του, τέλος πάντων, με ό,τι υπαγορεύουν οι δανειστές προκειμένου να ξαναδανείσουν! Μα, πως αφήνουμε ασοπάκιαστους τέτοιους κοινωνικούς υπονομευτές …

    • Ο/Η Kostas λέει:

      Άλλη μια κορυφαία απάντηση δημοκρατικού πολίτη!. Καταρρίπτει ένα ένα τα επιχειρήματα με το απόλυτο Σοπακ καραβρεγμένο. Ο απόλυτος Ελληνάρας.

  29. Παράθεμα: ΤΑ 20 ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ | Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξεως 1976

  30. Ο/Η konstantinos λέει:

    ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΟΥΜΕ….:)… ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Κ ΟΠΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ… ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΔΕΝ… :).. ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ … Κ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΧΛΕΥΑΖΟΥΜΕ…… ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ :).. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΟΘΡΟ….. :)… 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ 10.000.000 ΑΠΟΨΕΙΣ…….:)… ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΚΑΤΩ Κ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΟΙ ΜΑΣ ΠΕΤΡΟΒΟΛΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ…. ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ….. :)…ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ( ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ) ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝΕ 1-2 ΓΕΝΙΕΣ….. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ…… ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΒΑ… :)..

  31. Ο/Η Αντωνης λέει:

    Είναι λυπηρό να γράφονται τόσα οφθαλμοφανή ψεύδη σε ένα μόνο άρθρο…

    Απο που να ξεκινήσει κανείς….και εντάξει τα λες που τα λες …τουλάχιστον γίνε λιγάκι πειστικός…γραφεις με τόσο απλοικό τρόπο που ειληκρινά απορώ τι πτυχία μπορέι να έχεις και ΠΟΙΟΣ μπορεί να σου τα έδωσε..(το βασικότερο).

    ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ »ΨΕΜΑ» ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΧΩ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΒΟΗΘΑΩ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ »ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ» ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΔΩ.

    ΨΕΜΑ 1.
    Όπου έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση.Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχθηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20.(Τουρκία, Βραζιλία).

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως χώρα της οποίας ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (αυτό δηλαδή που λέμε ο λαός της) να επωφελήθηκαν απο το ΔΝΤ.

    ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ (ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΝΤΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ) Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ .ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ (κυριολεκτικα)….
    ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ (ΟΠΩΣ …ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ) …ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ—-> ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ…(ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ)

    Αναπτυξη όπως μας την περιγράφεις συμβαίνει σε αυτές τις χωρες ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΙ ΥΠΟΖΟΥΝ…ανισότητες, βια, λίγοι πλούσιοι άπειροι φτωχοι…

    ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

  32. Ο/Η το παρακανες!! λέει:

    Καταρχας θα ξεκινησω με το οτι ο αρθρογραφος υποστηριζει οτι ειναι φιλελευθερος,στην ουσια ομως οι αποψεις του ειναι νεοφιλελευθερες.
    Μεχρι εδω κανενα κακο.Ελα ντε ομως που ταυτοχρονα ειναι και δημοσιος υπαλληλος.
    Καθηγητης σε ΙΕΚ.Αρα ξεκιναμε με την πρωτη βασικη αντιθεση.Καποιος που ειναι εναντια στον δημοσιο τομεα…Πληρωνετε ταυτοχρονα απο αυτον…

    Παμε τωρα στα υπολοιπα…
    ψεμμα 2ο+3ο…Ξεχασε ο αρθρογραφος να αναφερει και την περιπτωση της Ουκρανιας.
    Εκει η Ρωσσια χαρισε χρεη και χρηματοδοτησε την χωρα χωρις ορους και μνημονια.
    Το οποιο δειχνει οτι τους πραγματικοςυ συμμαχους της τους βοηθαει.Αλλα ο αρθρογραφος τσιμουδια γι αυτο το παραδειγμα, το οποιο ειναι και το πιο προσφατο.
    Εν συνεχεια ξεχναει να μας αναφερει οτι Ρωσσια,Κινα και Ιαπωνια εσβησαν το μεγαλυτερο κομματι του κουβανεζικου χρεους χωρις καμια προυποθεση και χωρις κανενα μνημονιο.
    Δηλαδη τους πραγματικους τους συμμαχους και οι Κινεζοι και οι Ρωσσοι τους βοηθανε.
    Εμεις και η Κυπρος απλα δεν ειμαστε συμμαχοι τους για να μας βοηθησουν.Εαν ομως παρουμε μια τετοια πολιτικη αποφαση…Φυσικα και θα μας βοηθηγαν.

    Ψεμμα 5ο…Εαν η Γερμανια μας αφηνε να χρεοκοπησουμε θα αγοραζε τα παντα τσαμπα.
    Καταρχας εαν ειχαμε παει το 2010 στην δραχμη με υποτιμηση 50% και 60% της δραχμης που ηταν τα χειροτερα σεναρια,οι τιμες των ελληνικων ακινητων και μετοχων θα ηταν σε πολυ καλυτερα σταδια σε σχεση με σημερα.Τ α ακινητα εχουν χασει περισσοτερο απο 50% και 60%.
    Εν συνεχεια σε μια ελευθερη Ελλαδα με δραχμη θα μπορουσε οποιος θελει να αγορασει οτι θελει.Οπως ας πουμε οι Ρωσοι την ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.Ενω τωρα η Γερμανια εχωντας τον πληρη ελεγχο της κυβερνησης,του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ πουλαει αυτη οτι θελει,σε οποιον θελει και σε οποια τιμη θελει χωρις να μπορει να μπει κανενανς Ρωσος στα ποδια της.

    Ψεμμα 6ο…Η Γερμανια βασης της ντοιτσεμπανκ αναμενοταν να εχει αναπτυξη περιπου 0,3%.
    Αρα το 0,7% του ΑΕΠ των γερμανικων εξαγωγων προς την Ελλαδα σημαινει για την Γερμανι υφεση της ταξεως του 0,4%…Το οποιο σημαινει φοβος για τους επενδυτες,λιγοτερες επενδυσεις στην Γερμανια,μεγαλυτερη υφεση σε Ελλαδα,Ισπανια,Ιταλια,Πορτογαλια…Το οποιο σημαινει ακομα λιγοτερες εξαγωγες για την Γερμανια.
    Εκτος αυτου…Σε μεγγενη δεν ειναι μονο η Ελλαδα.Ειναι και οι χωρες που ανεφερα πιο πανω…
    Επισης δεν ειναι μονο οι εξαγωγες…Ειναι τα κεφαλαια που εχουν φυγει απο τις τραπεζες της Ελλαδας,της Ιταλιας,της Ισπανιας και της Κυπρου προς τις Γερμανικες τραπεζες…
    Επισης ειναι τα ακινητα που εχουν αγορασει ολοι οι Ελληνες και λοιποι νοτιο ευρωπαιοι στο Βερολινο…
    Και τελος ξεχναει ο αρθρογραφος τα εξοπληστικα.Δεν γνωριζω εαν ειναι μεσα στο 0,7%…
    Ειναι δεν ειναι ομως….Μπορει να μας εξηγεισει ο αρθρογραφος οτι αφου δεν τους νοιαζει το 0,7% γιατι μας ριμαξαν στις μιζες?Αφου ειναι μολις 0,7%…Γιατι διεπραξαν αδικηματα για το 0,7%…?

    Μπορω να συνεχισω ετσι με το 20….Τα 13/20 ειναι φτηνη και σαπια προπαγανδα ενος νεοφιλελευθερου δημοσιου υπαλληλου…
    Οπως και ολοι οι νεοφιλελευθεροι φυσικα διοτι ολοι βαζουν χερι στο κρατικο ταμειο ειτε με θαλασσοδανεια,ειτε με κρατικες επιχορηγεισεις ειτε σαν ΔΥ ειτε με κρατικες διαφημισεις ειτε με δημοσια εργα!!!

    • Ο/Η Άφατος λέει:

      Επιμένετε ορισμένοι να ταυτίζεται τους τους φιλελευθέρους με τους νεοφιλελευθέρους. Οι φιλελεύθεροι δεν δεχόμαστε την ταύτιση. Αν ήταν ίδιοι ακριβώς δεν θα είχαμε διαφορετικές λεξούλες για να τους περιγράφουμε. Επιπλέον, είναι φανερό πως δεν είναι 13 στα 20 σημεία φτηνή προπαγάνδα. Ούτε ανακρίβειες του είδους πως βοήθεια από ΔΝΤ έλαβε η Βρετανία το 1976 και όχι το 1979 είναι ουσιώδεις. Διατηρώ ουσιώδεις αντιρρήσεις μόνο για το σημείο 1. Όμως αναγνωρίζω πως το κείμενο θα έπρεπε να είναι σύντομο για να απαντάει σβέλτα στα κατακίτρινα και βλακώδη κείμενα των «αντιμνημονιακών». Ας ρίξω και σε σένα κανένα σχολιάκι. 2) Δορυφόρο της Ρωσίας δεν θα ήθελα με τίποτα τη χώρα μου. Σήμερα δε (Ιανουάριος 2014) εμφανίζονται δημοσιεύματα πως η Ουκρανία δεν θα γλιτώσει τη διάσπαση με μεγάλη ευθύνη της Ρωσίας σε αυτό. 5α) Τα ακίνητα δεν έχουν χάσει 50-60% όπως λες ήδη και το σπουδαιότερο, που το ξέρεις πως θα ήταν καλύτερες οι τιμές τους με νέο νόμισμα και υποτίμηση; 5β) Έξοδος από το ευρώ δε σημαίνει πως θα μπορούσαμε να πουλήσουμε ότι θέλουμε σε όποιον θέλουμε. Τα εμπόδια στις αγοραπωλησίες αυτές τα βάζει η ΕΕ ανεξαρτήτως νομίσματος. 6α) Ακόμα και αν τα στοιχεία περί 0,7% του ΑΕΠ είναι ακριβή γιατί θεωρείς πως οι εξαγωγές της Γερμανίας στην Ελλάδα θα μηδενίζονταν και θα χανόταν 0,7% του Γερμανικού ΑΕΠ. Αλλά ακόμα και έτσι από πότε θεωρούν οι αγορές πως ύφεση 0,4% είναι καταστροφή; Μπαρούφες! 6β) Οι αγορές ακινήτων στο Βερολίνο από Έλληνες και λοιπούς νότιους δεν είναι ξεπούλημα της Γερμανίας; Χα χα! Η κίνηση κεφαλαίων προς τη Γερμανία είναι προφανώς θετικές για τη Γερμανία μα τίποτα δεν εξασφαλίζει πως δεν θα γίνονταν με νέο νόμισμα. 6γ) Το 0,7% του ΑΕΠ της Γερμανίας είναι ίσως σχετικά μικρό για τον υπουργό οικονομικών της, είναι όμως τεράστιο ποσό για στελέχη Γερμανικών εταιριών αν μέρος του μετατραπεί σε μίζες. Οι μίζες είναι προσωπική και εταιρική πολιτική και όχι κρατική Γερμανική πολιτική. Καλά έκανες και δεν συνέχισες διότι δεν έλεγες και τίποτα ουσιώδες τελικά. Οι νεοφιλελεύθεροι επιθυμούν ελάχιστο κράτος, κάτι που αναπόφευκτα σημαίνει λιγότερο χέρι στο κρατικό ταμείο, ανύπαρκτα θαλασσοδάνεια από το κράτος σε ιδιώτες, ελάχιστες κρατικές επιχορηγήσεις διαφημίσεις και περιορισμένα δημόσια έργα. Αντιθέτως, ολόκληρη η σημερινή άθλια αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΧΑ) και μεγάλο μέρος της κυβέρνησης θέλει μεγάλο κράτος για να μπορεί να ξοδεύει τα λεφτά των φόρων μας και όσα δανειζόμαστε για να συνεχίσει να περνάει καλά εις βάρος μας.

  33. Ο/Η το παρακανες!! λέει:

    Και μιας και αναφερει την Βραζιλια…Ας διαβασει εδω…http://www.greatlie.com/index.php?option=com_content&view=article&id=893:pos-oi-ethnodiamelistes-tou-dnt-katestrepsan-ti-brazilia-&catid=72:kataggelies&Itemid=87
    Πως εφτασε η Βραζιλια στο σημειο να χρειαστει το ΔΝΤ.Με νεοφιλελευθερες πολιτικες…
    Απο την νεοφιελευθερη κυβερνηση του 1994…

    Πειτε οτι και εκει οπως και στην Αργεντινη ειχαν συνδεσει τα νομισματα τους με αλλα…
    Οπως και η Ελλαδα με το ευρω…Και αυτο οδηγησε στην κριση…
    Και πειτε οτι η Βραζιλια εχει υποτιμησει το νομισμα της κοντα στο 50% για να ειναι αυτη που ειναι σημερα…

  34. Ο/Η CK λέει:

    Ψέμα 21
    Όλα τα παραπανω «ψέματα» εκτός απο το 20 !

    Το άρθρο είναι μια γελοιοτητα και δεν έχει καμια σχέση με την πραγματικότητα. Είναι τα… επιχειρήματα της κυβέρνησης των τελευταιων 4 χρονων, τα οποία έχουν καταρριφθεί πολλαπλώς. Δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανεις.

    Ποσά παίρνεις Αντώνη Kρούστη για να γραφεις τις βλακειες που σου δίνει η Συγγρού ;;;

  35. Ο/Η Nikos (@NikolaiNikos) λέει:

    «Αντώνης (Πεο)Kρούστης». Συγγνώμη αλλά δεν κρατήθηκα! Με παρέσυρε και αυτό το συνονθύλευμα από …ΑΝΟΗΣΙΕΣ που πλασαρίστηκαμ για «άρθρο»…

  36. Παράθεμα: ΤΑ 20 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ | Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξεως 1976

  37. Ο/Η Various λέει:

    Ένας μόνο προσπάθησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα του αρθρογράφου. Οι υπόλοιποι τίποτα. Με απογοήτευσαν για άλλη μια φορά οι αριστεροί και οι γραφικοί δεξιοί.
    Μάλιστα, τα επιχειρήματα του λοιπόν είναι ανακριβή. Ενώ τα τσιτάτα των αριστερών περί πλουτοκρατίας και καπιταλισμού, βασίζονται σε αδιάσειστα επιχειρήματα… ά ρε στον κόσμο σας που είστε…

  38. Ο/Η Παναγιώτης Τσαπραλής λέει:

    Το γεγονός ότι όσοι σχολιαστές εναντιώθηκαν στο άρθρο αναλώθηκαν (οι περισσότεροι ανώνυμα…) σε προσωπικές επιθέσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προσπερνώντας και αφήνοντας ασχολίαστα σημαντικά επιχειρήματα και διαπιστώσεις του συγγραφέα αποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι το περιεχόμενό του είναι – επί της ουσίας – σωστό και εύστοχο. Μάλιστα, ορισμένοι – μέσα στην εμφανή αγωνία τους να συσκοτίσουν τα επιχειρήματα του αρθρογράφου – τα επιβεβαίωσαν και τα ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο: π.χ., τελικά, από τα σχόλια αποδεικνύεται ότι είναι πραγματικά τελείως ανεδαφικό να ελπίζει η Ελληνική κοινωνία ότι θα μπορούσε να δανειστεί από τους Ρώσους ή τους Κινέζους και συνεπώς οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούν γιά τα πραγματικά (και ανομολόγητα…) κίνητρα όσων υποστήριζαν (ή και ακόμα προπαγανδίζουν) αυτήν την «λύση». Το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας ελπίζουν (ή απαιτούν ή θεωρούν δίκαιο και λογικό) να συγκρουστεί η Ρωσία με την Γερμανία (και την «Γερμανική Ευρώπη») ή «εκλιπαρούν» να συμμαχήσουμε επειγόντως με τους Ρώσους και τους Κινέζους γιά να μας δανείσουν και να συνεχίσουμε εμείς να ζούμε πολυτελώς και σπάταλα με «δανεικά-και-αγύριστα» (με δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους 45-50 ετών και πλαστους «αναπήρους», με εξαπλωμένη και βαθειά ριζωμένη διαφθορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής – ακόμη και στην Εθνική Άμυνα, με κεντρικό αίτημα/όραμα της κοινωνίας τον διορισμό στο Δημόσιο γιά μια ζωή ανέμελη χωρίς υποχρεώσεις και ευθύνες, κ.λπ.) είναι αποκαλυπτικό των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας μας.

    Επίσης, από τα σχόλια φαίνεται καθαρά ότι το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να θεωρηθεί «απεχθές», διότι δημιουργήθηκε από ελεύθερα και δημοκρατικά εκλεγμένες (κατ’επανάληψιν) Ελληνικές κυβερνήσεις κατά τα τελευταία 40 έτη και τα δάνεια συνήφθησαν σε καθεστώς ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές (στις αγορές χρήματος). Όλη η υφήλιος γνωρίζει πλέον πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα των δανείων και των επιδοτήσεων της Ευρωπαικής Ένωσης (πακέτα Delore, Μ.Ο.Π. – Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, κ.λπ.): μετατράπηκαν σε εισαγωγές ειδών πολυτελείας, θερινές και χειμερινές βίλλες, επιδοτήσεις θαμμένων αγροτικών παραγωγών (σε απέραντες εκτάσεις «εικονικής» αγροτικής γής), κ.λπ. αντί να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία.

    Επίσης, κανείς από όσους αμφισβήτησαν το άρθρο δεν τόλμησε να αγγίξει το ζήτημα των δήθεν «τοκογλυφικών» επιτοκίων, τα προβλήματα, που θα προέκυπταν από ενδεχόμενη απομάκρυνση από το Ευρώ και επιστροφή στην Δραχμή, το ζήτημα του συνεχούς υπερδανεισμού της οικονομίας μας και πολλά άλλα.

    Το αρχικό άρθρο και τα σχόλια αναδεικνύουν μίαν απλή (και πικρή…) πραγματικότητα: όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουν τί πραγματικά συμβαίνει και πώς η Ελλάδα έφτασε στην σημερινή δυσάρεστη κατάσταση (κανείς, πλέον, δεν είναι αφελής, αθώος ή παραπληροφορημένος…), αλλά υπάρχει ένα «block» πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων (παραδοσιακό πολιτικό σύστημα – τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, παραοικονομία, εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, κ.ά.), το οποίο εξακολουθεί να αντιδρά λυσσαλέα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προσπαθεί απελπισμένα να προστατεύσει τα κεκτημένα και τα προνόμιά του γιά να συνεχίσει να ζεί άνετα και πλουσιοπάροχα σε βάρος των υπολοίπων.

    Όμως, αυτό είναι πλέον ανέφικτο διότι η «στρόφιγγα των δανεικών-και-αγύριστων» έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα και το μοναδικό ορατό και εφικτό μέλλον της κοινωνίας μας είναι αυτό της επανένταξής μας στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον με όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας.

  39. Ο/Η George K. λέει:

    Μπορείς να διαβάσεις το ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ της Naomi Klein, κι εσύ και τα υπόλοιπα νεοφιλελεύθερα μνημονιακά στρουμφάκια, μπας και καταλάβετε επιτέλους τα ιδεοληπτικά και ταξικά εγκλήματα της συμμορίας του M. Freedman και των απανταχού τσιρακίων του…

  40. Ο/Η George K. λέει:

    Διορθώνω, M. Friedman.

    • H NAOMI KLEIN ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΜΑΤΟ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο ΦΡΗΝΤΜΑΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΟΚ. ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ. ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ.

  41. Ο/Η ageor λέει:

    Πολύ καλό!
    Ξεχάσατε το «Οι δημόσιοι υπάλληλοι κρατούν ζωντανή την αγορά» 😉

  42. Ο/Η Giannis λέει:

    Τέλεια εκεί που μας ενημέρωνες, μας μόρφωνες, μας αγαλίαζες, μας εξύψωνες, μας πετάς το 18 και μας ρίχνεις στα τάρταρα.
    Φιλικά θα σου έλεγα ότι αυτούς που αναφέρεις ως θεσμούς με πρώτη την αντιπολίτευση είναι οι ίδιοι δλδ αυτοί που χρεώνονται την κατάσταση για την οποία φταίνε οι άλλοι που είναι οι ίδιοι με τους πρώτους, αλλά δεν φταίνε, αλλά φταίνε οι άλλοι που όμως είναι οι ίδιοι με τους άλλους που δεν φταίνε αλλά τους χρεώνουν οι άλλοι την κατάσταση που φταίνε αλλά είναι οι ίδιοι, οι αυτοί, με αυτούς που δεν φταίνε, είναι απλό πιστεύω να το κατάλαβες.

Σχολιάστε