Πώς θα επιβιώσω εάν πάθω έμφραγμα και είμαι μόνος ?

Δυστυχώς οι χειρότερες απάτες (hoax) που κυκλοφορούν με mail (spam) είναι αυτές που αφορούν την υγεία μας.

Μια εξ αυτών είναι η παρακάτω που υποτίθεται μας δίνει συμβουλές του τι πρέπει να κάνουμε αν πάθουμε έμφραγμα :

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν παρουσιαστεί πρόβλημα με την καρδιά μας και είμαστε μόνοι…

===========================================================

Το ίδιο άρθρο φυσικά είχε κυκλοφορήσει πολύ πιο πριν στα αγγλικά. Πάντως η ίδια η πηγή του άρθρου έχει βγάλει διάψευση ότι ποτέ το νοσοκομείο αυτό ( Rochester Heart Institute) δεν έβγαλε τέτοιου είδους ανακοίνωση (τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια..)  και μπορείτε να τη βρείτε εδώ:

http://www.rochestergeneral.org/rochester-general-hospital/centers-and-services/rochester-heart-institute/patient-education/how-to-survive-a-heart-attack-when-alone/

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σύμφωνα με την άποψη ενός γνωστού μας καρδιολόγου είναι να χετε μαζί σας μια ασπιρίνη μέχρι να πάτε στο κοντινότερο νοσοκομείο.  Παρακαλούνται οι γνωρίζοντες περισσότερα να μας ενημερώσουν σχετικά.

Advertisement

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in hoax - chain mails. Bookmark the permalink.

3 Responses to Πώς θα επιβιώσω εάν πάθω έμφραγμα και είμαι μόνος ?

 1. Ο/Η antichainletter λέει:

  Πώς πρέπει να αντιδρούμε στην καρδιακή προσβολή

   Το πρώτο πράγμα που ο άρρωστος δεν πρέπει να κάνει είναι να περιμένει στο σπίτι καλώντας ένα γιατρό για να τον εξετάσει. Αντίθετα, πρέπει να ζητήσει με τηλεφώνημά του από το ΕΚΑΒ να του στείλουν ή την κινητή καρδιολογική μονάδα ή τη μονάδα σκούτερ που έρχεται γρηγορότερα. Η απώλεια χρόνου είναι απώλεια ζωής.
   Στο ΕΚΑΒ θα αναφέρει τα συμπτώματά του και ο αρμόδιος καρδιολόγος θα τα αξιολογήσει για να αποστείλει τάχιστα την κινητή μονάδα εάν πιθανολογήσει την εγκατάσταση ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου. Παράλληλα, από τη στιγμή που ο άρρωστος πιστέψει, με βάση τα συμπτώματα, ότι υπάρχει πιθανότητα προσβολής εμφράγματος πρέπει να μασήσει μια ασπιρίνη γιατί αμέσως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσει να διαλύεται ο θρόμβος που έχει σχηματιστεί μέσα στη στεφανιαία αρτηρία της καρδιάς και να αποτρέψει το έμφραγμα. Η παρέμβαση αυτή μπορεί να αποτρέψει ένα στα 3-4 εμφράγματα. Αρα, το μάσημα της ασπιρίνης δεν είναι μέτρο καθόλου ευκαταφρόνητο κατά του εμφράγματος.
   Βέβαια ο κάθε άνθρωπος δεν θα πρέπει να ανησυχεί με το παραμικρό και να πανικοβάλλεται. Το πιο ύποπτο σύμπτωμα για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θεωρείται ο πόνος ή το σφίξιμο ή το έντονο κάψιμο στο κέντρο του στήθους που εμφανίζεται απότομα, διαρκεί πάνω από 20-30 λεπτά και επεκτείνεται ή αντανακλά είτε προς τα χέρια ή την πλάτη, είτε το λαιμό ή το στομάχι, είτε τις ωμοπλάτες και την πλάτη. Σπανιότερα οι πόνοι αρχίζουν από τις περιοχές που συνήθως αντανακλούν και επεκτείνονται προς το κέντρο του στήθους. Οι πόνοι που διαρκούν πολλές ώρες και είναι σταθεροί κατά κανόνα δεν είναι πόνοι που οφείλονται σε καρδιακή προσβολή.
   Ο ασθενής μέσα στην κινητή μονάδα θα πρέπει να ζητήσει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο που να διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο. Και τούτο γιατί η εκτέλεση αγγειοπλαστικής με τοποθέτηση stent θα διανοίξει την αρτηρία αφαιρώντας το θρόμβο και θα αποτρέψει το έμφραγμα. Εάν η μεταφορά πραγματοποιηθεί μέσα στην πρώτη ώρα και εκτελεστεί η αγγειοπλαστική, τότε το έμφραγμα θα είναι απειροελάχιστο. Αντίθετα, μετά την παρέλευση 2 ωρών, το έμφραγμα ελάχιστα επηρεάζεται, όμως επηρεάζεται η συνολική αιμάτωση του μυοκαρδίου. Με την επαναιμάτωση που γίνεται ύστερα από την αγγειοπλαστική μπορεί να διαφυλαχτεί η λειτουργικότητα του μυοκαρδίου σε μεγάλο βαθμό. Στις περιπτώσεις εκείνες που για οποιονδήποτε λόγο υπολογίζεται ότι η κινητή μονάδα θα καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο πρέπει να αρχίσει η χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου ακόμα και την ώρα που μεταφέρεται ο ασθενής μέσα στην κινητή μονάδα.
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 2. Ο/Η Ethel λέει:

  Due to the increasing availability of the application of the net along with a huge group of individuals marketing things online, it
  becomes easy for you. Chainsaws are a powerful and potentially dangerous
  piece of gardening equipment, and if you do not
  spend a little time choosing the appropriate machine for your needs they could also turn out pretty costly.
  It is also cheaper as compared to gas powered chainsaws.

 3. Παράθεμα: Ο ρόλος του νερού στην καρδιακή προσβολή? σχεδόν κανένας… | AntiChainLetter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s