Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας

potatoΑκόμη αναπαράγεται στο διαδίκτυο το συγκεκριμένο ανυπόστατο δημοσίευμα, το οποίο λέει τα εξής τερατολογικά:

 

489136_130311.png

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια. Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής. Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη. Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg. Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών. Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg. Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές. Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω! Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω. Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής. Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

…………………………………………………………..

Παρόλο που είναι τόσο οφθαλμοφανές αντιεπιστημονικό και τρομολαγνικό έπεισε και  το δημοσίευσαν πρωτοκλασάτα site , δεκάδες blog ακόμη κι εφημερίδες

Νομίζω ότι μόνο η διάψευση της  καθηγήτριας που φαίνεται ως υπεύθυνη της έρευνας αρκεί :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Γραφείο Τύπου

Ταχ. Δ/νση: Κύπρου 3
Ταχ.Κώδικας: 32 200
Τηλ: 2262 -3-50607
Fax:    2262-0- 27628
Εmail: dimosthivas@thiva.gr 
Site: www.thiva.gr
Θήβα 2/ 5/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Δήλωση της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού σχετικά με το δημοσίευμα για τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας.

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Δήμου Θηβαίων στις 30/4/2013 με τίτλο: «Τέλος πια στη συκοφαντική δυσφήμιση των αγροτικών μας προϊόντων», η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Αθηνά Λινού που πραγματοποίησε την επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή των Οινοφύτων, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν διαστρεβλωμένα στο δημοσίευμα με τίτλο «Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!», απέστειλε στο Δήμο Θηβαίων την ακόλουθη δήλωση, με την παράκληση να δημοσιευθεί άμεσα:

« Ουδεμία σχέση έχω με μελέτη που αφορά αγροτικά προϊόντα στις περιοχές Θηβών και Οινοφύτων που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!» στο yahoo.gr στις 28 Απριλίου 2013 και αναδημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Γι’ αυτό το λόγο διαμαρτύρομαι έντονα για την αυθαίρετη χρήση του ονόματός μου από τους συντάκτες του κειμένου αυτού»

Ο Δήμος Θηβαίων και οι παραγωγοί τις περιοχής απαντούν σε όσους σκόπιμα επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στην αγροτική περιοχή του Δήμου Θηβαίων μιλώντας με ψεύδη, ανακρίβειες και συκοφαντίες ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τις ποινικές κυρώσεις των λεγομένων τους, διότι αφενός τρομοκρατούν τους καταναλωτές, την ώρα που επίσημες έρευνες του ΕΦΕΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλούν για ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ προϊόντα από τη Θήβα και αφετέρου προκαλούν τεράστια ζημιά στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών και κατ’ επέκταση στα ελληνικά προϊόντα στα οποία προσβλέπουμε σαν χώρα για να βγούμε από την κρίση.

……………………………………

Ας απολαύσουμε όμως και 2-3 ωραία σχόλια που είδα στην lifo (που το δημοσίευσε κι αυτή…) για να δείτε πόσο αντιεπιστημονικά είναι αυτά που περνάνε από τα φίλτρα δήθεν ευυπόληπτων ιστολογίων

Aris Papachristou : Θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις: Η μελέτη αυτή, του 2010, αφορά σε συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε ριζώματα και βολβούς. Η αναφορά σε «Λαχανικά» εν γένει είναι απαράδεκτη. Αν υπάρχει θέμα μολύνσεως, το πρόβλημα θα είναι κυρίως σε υπόγεια εδώδιμα τμήματα και όχι στα υπέργεια. Στην μελέτη αναφέρεται σαφώς ότι για αρκετά από τα μέταλλα που εντόπισαν και ειδικώς το νικέλιο και χρώμιο, ΔΕΝ έχουν ορισθεί επίπεδα ασφαλείας (γιατί άραγε;). Δεν μπορεί, συνεπώς, να γράφετε «Σκοτώνουν!» Πάμε πιο κάτω, στην μελέτη. Φοβούμαι ότι δεν πρόκειται για σοβαρή μελέτη. Από μία μελέτη που στοίχισε τόσα πολλά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) θα περίμενα πολύ περισσότερα. (και πάλι θα ήθελα εξηγήσεις γιατί μία τέτοια μελέτη στοίχισε τουλάχιστον 10 φορές πάνω από αυτό που προσωπικώς θα θεωρούσα εύλογο!) Θα περίμενα η δειγματοληψία να είχε γίνει επί τόπου, ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιοχές που έχουν πρόβλημα. Τι σημαίνει σε επιστημονική μελέτη, αγοράσαμε από τα σούπερ μάρκετ και μετά βγάζεις συμπέρασμα για «τον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων»; Το μόνο επιστημονικό συμπέρασμα που επιτρέπεται να βγάλεις είναι ότι κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ κόνδυλοι και βολβοί με φορτίο βαρέων μετάλλων. Πώς ταυτοποιήσαν την περιοχή; Κατά δήλωση; Κάπως όπως τώρα όλες οι φράουλες είναι Αχαΐας και όχι Μανωλάδας; Μισό εκατομμύριο πήραν για την μελέτη, λίγα λεφτά για να πάνε 4-5 φορές στη Θήβα και τα Οινόφυτα, δεν τους περίσσευαν; Το επίπεδο της μελέτης αυτής, φοβάμαι, θα απορριπτόταν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ακόμα και για πτυχιακή μελέτη… Τέλος, αν συνδέουν αυτά τα επίπεδα βαρέων μετάλλων με την μόλυνση του Ασωπού, οφείλουν να μας εξηγήσουν και τον μηχανισμό με τον οποίον βρέθηκαν αυτά τα μέταλλα στον κάμπο των Θηβών: Η μόλυνση έγινε στα Οινόφυτα, ως γνωστόν. Εκεί ο Ασωπός περνά σε ένα υψόμετρο της τάξης των 70μ. Στον κάμπο των Θηβών, περνά σε ένα υψόμετρο της τάξης των 220 μ. Πώς, λοιπόν, πήγαν τα λύματα προς τα πάνω; Εγκατέστησε κάποιος αντλία και τα έστελνε εκεί;

Εύα1987 : Το άρθρο είναι επιεικώς απαράδεκτο. Παραπληροφορείτε τον κόσμο με ανακρίβειες και υπερβολές. Ενω στην αρχή αναφέρετε οτι οι τιμές των βλαβερών ουσιών είναι εως και 1000 φορές περίσσότερο πουθενά αυτο δεν φαίνεται στα νούμερα που παρουσιάζει το υπόλοιπο άρθρο (στοιχειώδη μαθηματικά). Πουθενά δεν αναφέρονται τα επιτρεπτά όρια και οι ανάλογες μετρήσεις στα προιόντα απο πιστοποιημένα εργαστήρια. Οι συγκριτικές τιμές μεταξύ προιοντων της περιοχής των Οινοφύτων με άλλες περιοχές εφόσον δίπλα δεν αναφέρεται το επιτρεπόμενο όριο των ουσιών αυτών είναι άχρηστες. Κατ’αυτό τον τρόπο καταστρέφετε μια περιοχή τεράστιας έκτασης απο τα Οινόφυτα εώς τη Θηβα οριζοντάς τη ως μη καλλιεργήσιμη χωρίς τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία. Το σωστό θα ήταν ο έλεγχος να γίνεται απο εξειδικευμένα συνεργεία στον ακριβή τόπο παραγωγής και αν υπάρχει πρόβλημα να μην επιτρέπεται η καλλιέργεια σε συγκεκριμένα χωράφια, όχι να παίρνει η μπάλα μια έκταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων (1,500τ.χλμ), λέγοντας οτι ΣΚΟΤΏΝΟΥΝ τα λαχανικά στους αναγνώστες, δημιουργώντας πανικό και πρόβλημα στους αγρότες της περιοχής που μέσα στην οικονομική κρίση πασχίζουν να επιβιώσουν. Και όλα αυτά για την προσωπική προβολή κάποιων.

Aris Papachristou : Ακριβώς! Το άρθρο όχι μόνο εμπλέκει όλα τα λαχανικά, ενώ η μελέτη αναφέρεται σε υπόγεια τμήματα, αλλά εμπλέκει όλον τον κάμπο των Θηβών. Ο Ασωπός διασχίζει τον κάμπο κατεβαίνοντας προς τα Οινόφυτα, όπου υπήρξε το θέμα. Πώς στο καλό ανέβηκαν τα λύματα προς τα πάνω; Ας ανοίξει κάποιος έναν χάρτη να δει τον ρου του Ασωπού! Αλλά εδώ, ενώ η μελέτη στοίχισε (;) 500.000€, δεν έκαναν τον κόπο να πάνε να συλλέξουν από τα χωράφια, ώστε να συνδέονται οι παρατηρήσεις τους με τον τόπο παραγωγής! Το μόνο που αποδεικνύει η μελέτη αυτή είναι ότι στα S/M των Αθηνών κυκλοφορούν καρότα και πατάτες με δύο διαφορετικά επίπεδα βαρέων μετάλλων…

Ανακοίνωση έβγαλε κι ο Δήμος Θηβαίων :

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ:
Τέλος πια στη συκοφαντική δυσφήμιση των αγροτικών μας προϊόντων!

Παρά τις επανειλημμένες αναλύσεις και έρευνες από πιστοποιημένους φορείς, μεταξύ των οποίων το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΦΕΤ, που έχει δημοσιεύσει ο Δήμος Θηβαίων και οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας είναι ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, δυστυχώς η προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας συνεχίζεται. Τις τελευταίες μέρες ο Δήμος Θηβαίων παρακολουθεί με λύπη αλλά και οργή, να αναπαράγεται από διάφορα ΜΜΕ και Blog,  ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!»  Στο άρθρο αυτό διαστρεβλώνονται τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποίησε η καθηγήτρια κα Αθηνά Λινού στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΗΒΑ, ενώ έρχεται και πάλι στο φως η  μελέτη της μελετητικής ομάδας :Χ. Κιρκίλης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που παρουσιάστηκε το 2010 στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη. Φυσικά, ούτε λόγος για την μελέτη του Αναπληρωτή Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιμίδη Θεολόγου, ο οποίος διερεύνησε την  επιβάρυνση των  αγροτικών προϊόντων από τοξικούς ρύπους στην περιοχή του Δήμου Θηβαίων και η οποία μελέτη έδειξε ότι : Tα τρία λαχανικά πατάτα, κρεμμύδι και καρότο, τα οποία διακινούνται από τον Καποδιστριακό Δήμο Θηβαίων προς τις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων είναι εντός των ορίων των βιβλιογραφικών μας πηγών για ασφαλή βρώση. (Η μελέτη παρουσιάστηκε το Μάιο του 2011) Ούτε λόγος βέβαια και για την επίσημη έγγραφη δήλωση (στις 26 Ιανουαρίου 2012) του τότε Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων του Νομού Βοιωτίας, στην οποία ο Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά : «Δειγματοληψίες και αναλύσεις σε πατάτες, κρεμμύδια και καρότα, που πραγματοποιήθηκαν τόσο από υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ όσο και από τον ΕΦΕΤ, για διερεύνηση πιθανής μόλυνσης των προϊόντων αυτών από εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα στην περιοχή της Βοιωτίας,  αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, κατέδειξαν ότι τα αγροτικά προϊόντα του Νομού Βοιωτίας είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι επιβεβαίωσαν  ότι πέραν της απουσίας βαρέων μετάλλων, δεν υπάρχει εξασθενές χρώμιο σε κανένα αγροτικό προϊόν που παράγεται στη χώρα μας». Ούτε λόγος επίσης για την έκθεση του  Ε.Φ.Ε.Τ από τον Επίσημο Έλεγχο της Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 2012, και η οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια) της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας έδειξαν : -Tην απουσία εξασθενούς χρωμίου από τα τρόφιμα. -Την ασφάλεια των προϊόντων για τους καταναλωτές. ΓΙΑΤΙ λοιπόν έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα η μελέτη που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στην Μυτιλήνη στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010; ΓΙΑΤΙ δεν αναφέρεται στις μελέτες του Δήμου Θηβαίων και σκόπιμα αγνοούνται πρόσφατες (2012) αναλύσεις, έρευνες και δηλώσεις από πιστοποιημένους φορείς; ΠΟΙΟΣ  θέλει να βάλει ταφόπλακα στην αγροτική περιοχή του Δήμου Θηβαίων και ποιούς εξυπηρετεί η καταδίκη των παραγωγών, που εξαιτίας αυτών των ανυπόστατων και διαστρεβλωμένων άρθρων, αδυνατούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους; ΠΟΙΟΥΣ εξυπηρετεί αυτή η λασπολογία που προκαλεί φόβο στους καταναλωτές; Ο Δήμος Θηβαίων και οι παραγωγοί της περιοχής διαψεύδουμε αυτά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα και απαιτούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να  μεριμνήσει για την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές. 

by antichainletter https://antichainletter.wordpress.com

Σχετικά άρθρα:

Τελικά θα πάθουμε καρκίνο από αυτά που τρώμε;

«Μαϊμού» οι λίστες με τα μεταλλαγμένα της Greenpeace

Κάτω οι μύθοι!

Η Πυθαγόρεια διατροφή εξαφανίζει το 95% των ασθενειών!

Το Λεμόνι κατά του Καρκίνου!

Ο διαδικτυακός μύθος για την “απαγόρευση” φύτευσης της πατάτας και η αλήθεια.

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Διατροφή - δίαιτα. Bookmark the permalink.

1 Responses to Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας

  1. Ο/Η E λέει:

    > την ώρα που επίσημες έρευνες του ΕΦΕΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλούν για ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ προϊόντα από τη Θήβα

    Ε, πες το παιδί μου τόση ώρα ότι οι ανεύθυνοι, στόκοι και κηφήνες του ΕΦΕΤ και της εκάστοτε κυβέρνησης μας λένε ότι είναι όλα ασφαλή, να κοιμηθούμε και εμείς ήσυχοι, οι καημένοι… 😀

    Το γεγονός και μόνο ότι δόθηκε άδεια να κτιστεί βιομηχανική μονάδα στην περιοχή θα έπρεπε να αποτελεί σκάνδαλο και αιτία φυλάκισης για κάποιον υψηλά ιστάμενο.

    Όσο για τη δυσφήμηση, δε φταίνε καθόλου οι άνθρωποι. Σε ένα κράτος θα έπρεπε να υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες καταγραφής ρύπων (τόσο εδάφους, υδάτων, αέρα, αλλά και παραγόμενων τροφίμων) ανά περιοχή. Έτσι θα έβλεπε ο καθένας τις τιμές και δε θα αρκούνταν σε ηλίθιες γενικολογίες δημόσιων λειτουργών, του τύπου «είναι μέσα στα ασφαλή όρια περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα», κ.α.
    Σε τελική ανάλυση, αυτούς ψήφισαν οι Θηβαίοι και οι Έλληνες και καλά να πάθουν. Και οι μεν που θα ψοφήσουν τώρα στην πείνα και οι δε που δηλητηριάζονται (δε θα έπρεπε να έχετε αμφιβολίες για αυτό – είναι στατιστικώς βέβαιο με την ανευθυνότητα των «υπευθύνων») και δεν το ξέρουν. Αν όχι από τα προϊόντα των Οινοφύτων, από κάπου αλλού.

Σχολιάστε