Προσοχή μαργαρίνη! Μια πλαστική ουσία!

margarineΛέει το ανυπόστατο άρθρο:

Προσοχή μαργαρίνη! Μια πλαστική ουσία! Η μαργαρίνη αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης. Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.

Το προϊόν ήταν μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν… χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.

Γνωρίζετε τι διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;

Συνεχίστε να διαβάζετε, έχει πολύ ενδιαφέρον

1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
2) Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
3) Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.
4) Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
5) Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που του βάζουν.
6) Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει ποιο νόστιμα.
7) Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν χρονών.
8) Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέa (trans fatty acids).
9) Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφaνιαiaς νόσου.
10) Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).
11) Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
12) Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
13) Μειώνει την αντίδραση των αντί-σωμάτων.
14) Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.
Το πολύ ενδιαφέρον μέρος
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.
Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωσης (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα.
Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας.
Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν.
Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί.
Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της χοληστερίνης

R2H-Butter-vs-Marg………………….

Ας δούμε  κατ αρχήν τι λέει η wikipedia για την μαργαρίνη:

Μερική υδρογόνωση ενός τυπικού φυτικού ελαίου ελαίων σε ένα τυπικό συστατικό της μαργαρίνης. Οι περισσότεροι από τους C = C διπλούς δεσμούς αφαιρούνται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία ανεβάζει το σημείο τήξεως του προϊόντος.

Μερική υδρογόνωση ενός τυπικού φυτικού ελαίου σε ένα τυπικό συστατικό της μαργαρίνης. Οι περισσότεροι από τους C = C διπλούς δεσμούς αφαιρούνται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία ανεβάζει το σημείο τήξεως του προϊόντος.

Η μαργαρίνη είναι τρόφιμο βιομηχανικής προελεύσεως που αποτελείται κυρίως από φυτικά λίπη και πολύ λιγότερο έως καθόλου πλέον από ζωικά λίπη, υπό μορφή γαλακτώματος. Η μαργαρίνη έχει ημιστερεά μορφή που συνήθως επιτυγχάνεται με γαλακτοματοποίηση και λιγότερο συχνά με υδρογόνωση , μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση και στην υφή της, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Η μαργαρίνη περιέχει και νερό, σε ορισμένες παραλλαγές της και αλάτι ενώ συνήθως είναι εμπλουτισμένη και με Βιταμίνες

Τρόπος παρασκευής:

Η μαργαρίνη είναι προϊόν που παρασκευάζεται με φυτικά έλαια , όπως αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο και άλλα σε συνδυασμούς τους, ή μόνα τους. Με την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στη διατροφή τα τελευταία χρόνια παράγεται μαργαρίνη με προσθήκη ελαιολάδου που δεν ξεπερνά το 30% επί του συνόλου των φυτικών λιπών. Η βασική διαδικασία παραγωγής επιτυγχάνεται συνήθως με την γαλακτοματοποίηση των φυτικών ελαίων με σκοπό να αποκτήσουν μικρότερη ρευστότητα. Η υδρογόνωση ως διαδικασία παραγωγής μαργαρινών είναι πλέον λιγότερο συχνή , λόγω των trans κορεσμένων λιπαρών που δημιουργεί, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία λιπαρά.

how-margarine-made…………..

Απο την αγγλόφωνη έκδοση της wikipedia κι από μια έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να μάθουμε περισσότερα:

Η Μαργαρίνη ήταν η πρώτη εναλλακτική λύση μετά το βούτυρο. Το βούτυρο ήταν αρκετά ακριβό ,γι αυτούς τουλάχιστον που δεν το παρήγαγαν, έτσι τον 19ο αιώνα ο Louis Ναπολέωντας o Γ,  αυτοκράτορας της Γαλλίας, προσέφερε αμοιβή σε όποιον θα μπορούσε να παράξει μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Ένας Γάλλος χημικός ονόματι  Mege Mouriès κέρδισε το 1869 το διαγωνισμό για το προϊόν το οποίο ονόμασε μαργαρίνη γιατί κύριο συστατικό του, ήταν το μαργαρικό οξύ.

Την ουσία αυτή όμως την παρασκεύασε πρώτος ο χημικός Μισέλ Εζέν Σεβρέλ το 1813 (ο οποίος ανακάλυψε και ξεχώρισε τα κύρια συστατικά των λιπών) από το heptadecanoic acid – Δεκαεπτανικό οξύ , μαργαρινικό  οξύ, ένα άχρωμο κρυσταλλικό συνθετικό λιπαρό οξύ

Πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη για τα μαργαριτάρια, Margarite, λόγω των γαλακτωδών σταγόνων που παρατηρήσε ο Σεβρέλ στην ανακάλυψη του.

Ένας άλλος Γάλλος χημικός ο Hippolyte Mege Mouriès προχώρησε ακόμη πιο πέρα και εφήυρε μια ουσία από τεχνητό βούτυρο εξ ελαίων. Ουσιαστικά αυτό είναι που σήμερα ονομάζουμε μαργαρίνη .

Αρχικά, η μαργαρίνη παρασκευαζόταν από στερεοποιημένο λίπος βόειου κρέατος, butyrin (βουτυρικό οξύ και γλυκερίνη – φυσικά συστατικά του βουτύρου) με προσθήκη  τεχνητού χρώματος για να μοιάζει με το πραγματικό βούτυρο. Οι γαλακτοβιομηχανίες  φυσικά δεν το άφησαν να περάσει έτσι  , επειδή ο ανταγωνισμός  ήταν μεγάλος για τις επιχειρήσεις  τους. Μάλιστα ήδη από το 1877 ψηφίστηκαν αρκετοί νόμοι στην Αμερική για να περιορίσουν την πώληση της μαργαρίνης, επειδή θεωρήθηκε απειλή για τις γαλακτοβιομηχανίες. Επίσης απαγόρευσαν τη  χρήση τεχνητών χρωμάτων, έτσι ώστε η μαργαρίνη να είναι λευκή και να μοιάζει λιγότερο σαν βούτυρο. Κάποιοι  από τους νόμους που είχαν ψηφιστεί είχαν φτάσει στο σημείο ν αναγκάζουν τους κατασκευαστές να βάζουν  ροζ χρώμα στη μαργαρίνη έτσι ώστε οι πελάτες να μην  θέλουν να το φάνε, αλλά αυτό ανατράπηκε κάποια στιγμή από το το Ανώτατο Δικαστήριο. Πάντως σε ορισμένες χώρες, δεν ήταν νόμιμο να παράγουν κίτρινη μαργαρίνη μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Chateau_margarine_01Η Μαργαρίνη είναι ένα μόριο μακριά από το πλαστικό?

Όχι ,φυσικά κι αυτό είναι ένας ακόμη αστικός μύθο. Όλα τα υλικά αποτελούνται  από μόρια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης και του βουτύρου, αλλά έχουν μία πολύ διαφορετική σύνθεση μ αυτή του πλαστικού.

Η παρανόηση αυτή προέκυψε λόγω του τεχνικού ορισμού της «πλαστικότητας» που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας ουσίας. Έτσι (πλαστική) αναφέρεται οποιαδήποτε ουσία που μπορεί να χυτεύεται ή να διαμορφώνεται όταν εφαρμόζεται πίεση. Με άλλα λόγια, τόσο το βούτυρο όσο και η μαργαρίνη δείχνουν «πλαστικότητα» όσον αφορά το πώς μπορεί να διαμορφωθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι από πλαστικό, ούτε σημαίνει ότι η μοριακή σύνθεση τους είναι παρόμοια με τα πλαστικά με κανέναν τρόπο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τα περισσότερα από τα συστατικά της μαργαρίνης είναι από φυσικές πηγές.

by antichainletter https://antichainletter.wordpress.com

………………

Νέα προσθήκη:

Ανακοίνωση έβγαλε και η unilever πρόσφατα και το παραθέτουμε αυτούσιο :

Η αλήθεια για τη Μαργαρίνη

Σε σχέση με το πλήθος των ανακριβειών & ανυπόστατων στοιχείων που αναφέρονται στις μαργαρίνες σε e-mail που κυκλοφορεί ευρέως με τίτλο «Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία», εκ μέρους του Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της Unilever, παραθέτουμε διεξοδικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις ώστε να μην επικρατεί παραπληροφόρηση για τη διατροφική αξία των μαργαρινών και να σταματήσει η δυσφήμιση καταξιωμένων ειδών διατροφής.

Η αλήθεια για τη Μαργαρίνη

Η βασικότερη παρανόηση πάνω στην οποία έχει βασιστεί η συγγραφή αυτού του άρθρου είναι το γεγονός ότι προσδίδει στις μαργαρίνες αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των trans λιπαρών, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν εξαλειφθεί από κάθε μαλακή μαργαρίνη που καταναλώνουμε στα σπίτια μας.

1. Το βούτυρο και η μαργαρίνη έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.
Όχι. Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες/10gr ενώ η μαργαρίνη, όπως το Βιτάμ Soft, 54 θερμίδες/10gr. Φυσικά υπάρχουν και μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light) που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα το Becel pro-activ light έχει 22 θερμίδες/10gr.

2. Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
Δεν ισχύει. Η πραγματική διαφορά είναι 5-7gr για το βούτυρο και 1,5-2gr για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη. Η διαφορά αυτή στην περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

3. Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνεται (στις γυναίκες) κατά 53% οι πιθανότητες να προκληθεί καρδιακή δυσλειτουργία (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD)

Η έρευνα αφορούσε στην κατανάλωση trans λιπαρών. Τέτοια λιπαρά δεν υπάρχουν στις μαργαρίνες ενώ αντιθέτως υπάρχουν στο βούτυρο.

4. Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.

Αυτό ισχύει για όλα τα λιπαρά γιατί υπάρχουν βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές.

5. Το βούτυρο από τη φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που βάζουν.
Οι μαλακές μαργαρίνες παράγονται από επιλεγμένα φυτικά έλαια τα οποία είναι από τη φύση τους πηγή ωφέλιμων ω3 λιπαρών, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το βούτυρο δεν περιέχει τέτοια «καλά» ω3 ενώ αντίθετα περιέχει περισσότερα «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

6. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών.
Μια από τις «μαγικές» ιδιότητες των λιπαρών – ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, είτε πρόκειται για μαργαρίνη είτε για βούτυρο – είναι ότι αναδεικνύουν τη γεύση στα φαγητά. Για λόγους υγείας όμως, συστήνεται όλα τα λιπαρά να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμάμε τα φυτικά λιπαρά αντί των ζωικών.

7. Το βούτυρο υπάρχει εδώ και αιώνες ενώ η μαργαρίνη λιγότερο από 100 χρόνια.
Αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία. Οι μαλακές μαργαρίνες είναι υγιεινές τροφές και με τη νέα τεχνολογία παραγωγής τροφίμων έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, παρέχοντας απαραίτητα λιπαρά, όπως ω3 και συμβάλλοντας στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, που αποτελούν γνωστό παράγοντα εμφάνισης καρδιοπάθειας.

8. Η μαργαρίνη αυξάνει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερίνη και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερίνη.

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι μαργαρίνες περιέχουν ω3 λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αντίθετα το ζωικό βούτυρο περιέχει κορεσμένα και trans λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης.

9. H μαργαρίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου έως και πέντε φορές.

Δεν ισχύει. Τα trans λιπαρά έχουν κατηγορηθεί για την πιθανότητα αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η μαργαρίνες δεν έχουν trans, αντίθετα το βούτυρο έχει.

10. Η μαργαρίνη μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.

Δεν ισχύει. Οι μαλακές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά αποτελούν άριστη επιλογή για μια υγιεινή διατροφή, καθώς περιέχουν απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα που είναι αναγκαία ειδικά στην περίοδο του θηλασμού.

11. Η μαργαρίνη μειώνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Δεν ισχύει. Η υγιεινή διατροφή αυξάνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Η φυτική μαλακή μαργαρίνη αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

12. Η μαργαρίνη μειώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

Δεν ισχύει. Η μαργαρίνη συνιστάται συχνότερα από γιατρούς και διατροφολόγους καθώς και από έγκριτους επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

13. Η μαργαρίνη διαφέρει κατά ένα μόριο από το πλαστικό.

Δεν ισχύει. Τα πλαστικά είδη έχουν τελείως διαφορετική μοριακή δομή.

Έτσι κι αλλιώς όμως, το επιχείρημα είναι ανόητο γιατί πολλές ουσίες μπορεί να υποστηριχθεί ότι απέχουν ένα μόριο από κάτι τοξικό ή δυσάρεστο. Το αλάτι διαφέρει ένα μόριο από το αέριο χλώριο. Το νερό έχει ένα μόριο διαφορά από το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ο άνθρακας έχει ένα μόριο διαφορά από το μονοξείδιο του άνθρακα κλπ.
Η καταστρατήγηση των νόμων της χημείας και της επιστήμης με σκοπό την άκριτη δημιουργία επικοινωνιακών τρικ μόνο ανησυχητική και ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η φυτική μαλακή μαργαρίνη περιέχεται στις τελευταίες διατροφικές συστάσεις των περισσότερων φορέων διατροφής και καρδιολογίας.

About Antikleidi Blog

Antikleidi blog antikleidiblog@gmail.com
This entry was posted in Διατροφή - δίαιτα. Bookmark the permalink.

16 Responses to Προσοχή μαργαρίνη! Μια πλαστική ουσία!

 1. Ο/Η Tsirogiannis A. λέει:

  Ας μας πει ενας ειδικος την αληθεια.Απλα και κατανοητα για ολους.

  • Ο/Η antichainletter λέει:

   ποια είναι η αλήθεια που ψάχνεται και πρέπει να μας πει ο ειδικός ? πρέπει οπωσδήποτε να κρύβεται κάτι πίσω από αυτό? νομίζω ότι το άρθρο είναι αρκετά ξεκάθαρο

   Κι εξηγούμε επαναλαμβάνοντας ότι ο “μύθος” που προσπαθώ να καταρρίψω στο παρόν άρθρο αφορά τη τερατολογία σχετικά με τη σύνθεση της μαργαρίνης. Για τις ευεργετικές ή μη ιδιότητες και για τη σύγκριση με το βούτυρο δεν είμαι εγώ ο ειδικός που θα αποφανθεί

 2. Ο/Η Xenofon λέει:

  Δηλαδή κάποιος ειδικός επιστήμονας επεξεργασίας τροφίμων και όχι από το χώρο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης…

 3. Ο/Η pyrrho λέει:

  όσον αφορά ποια είναι πιο υγιεινή επιλογή δείτε μια μελέτη του χάρβαρντ Butter vs. Margarine : http://www.health.harvard.edu/healthbeat/HEALTHbeat_062106.htm#art1

 4. Ο/Η ΑΠΑΤΕ ΩΝΕΣ λέει:

  ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ?
  Η Unilever ?
  Ποιούς δουλεύετε ρε?

 5. Ο/Η Ξενοφών λέει:

  Η ΜΑΚΡΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΩΝ.
  Από το συντακτικό συμβούλιο (Editorial Board) του New York Times.
  Νοέμβριος 11, 2013

  Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κινείται προς την απαγόρευση σχεδόν όλων των τεχνητών τρανς λιπαρών από την αμερικανική αγορά τροφίμων. Αυτή η πολυαναμενόμενη κίνηση θα σώσει χιλιάδες ζωές και δυνητικά δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικό και οικονομικό κόστος ετησίως.

  Τα trans-λιπαρά οξέα, που ονομάζονται επίσης και μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (μαργαρίνες), γίνονται κατόπιν κατεργασίας φυτικών ελαίων με υδρογόνο για να αποκτήσουν στερεά μορφή. Πολλοί επιστήμονες πίστευαν, λανθασμένα, ότι τα τρανς λιπαρά ήταν αβλαβή ή ίσως ακόμη και ευεργετικά, επειδή αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη, τα οποία δημιουργούν τους δικούς τους κινδύνους για την υγεία. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μοιραίο λάθος. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα τρανς λιπαρά είναι πιο επικίνδυνα από ό,τι άλλες λιπαρές ουσίες.

  Μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο της «κακής χοληστερόλης» στο αίμα και να μειώσουν το επίπεδο της «καλής χοληστερόλης», που οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών, ασθένειες και θανάτους από καρδιακή νόσο. Το Ινστιτούτο Ιατρικής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο αυτών των λιπών και οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας εκτιμούν ότι η εξάλειψη των τρανς-λιπαρών οξέων θα απέτρεπε 20.000 εμφράγματα και 7.000 θανάτους από καρδιακή νόσο ετησίως.

 6. Συμπέρασμα του μπάρμπα μου από το χωριό: Τρώτε μόνο ελαιόλαδο!

 7. Ο/Η Χριστινα λέει:

  Καλο και εμπεριστατωμένο. Μια ερώτηση που δεν νομίζω να απαντηθεί….γιατι η μαργαρίνη δεν χαλάει, δεν πιάνει μύκητες, παράσιτα κτλ ενω το βούτυρο πιάνει?

  • Ο/Η Kalliopi λέει:

   Για τον ιδιο λογο που το ελαιολαδο δεν πιανει μυκητες, παρασιτα κλπ ενώ το γαλα πιανει. 🙂
   Η μαργαρινη προερχεται από φυτικα λαδια, ενώ το βουτυρο από γαλα. Και τα τρως ΚΑΙ τα δυο, παρα το ότι κανενα λαδακι δεν πιανει μυκητες.
   (Παρεμπιπτοντως, η μαργαρινη μουχλιαζει και παραμουχλιαζει).

   Ελεος ρε παιδια, ολοι το ιδιο σχολειο βγαλαμε, βαλτε λιγο να δουλεψει το ρημαδι.

   • Ο/Η Ιωάννης λέει:

    Ειλικρινά τι να περιμένεις από ένα άτομο που μιλά για την γενική μας παιδεία που πρέπει να είναι ΌΜΟΙΑ. Και ερωτώ την κυρία Καλλιόπη αυτός που ψηφίζει ΚΚΕ με αυτόν που ψηφίζει Χρ. Αυγή, το ίδιο σχολείο έβγαλαν και γνωρίζουν τόσο καλά το κοινό συμφέρον τους; ο Γιάννης που ασχολείται με τα 2 ν του ονόματός του και η Καλλιόπη που δεν ασχολείται με τα 2 λ, το ίδιο σχολείο έβγαλαν; η κυρία που αγοράζει παπούτσια σε εξωφρενική τιμή γιατί της το λέει το Χ παρτσακλό στην τηλεόραση με την κυρία που με τα ίδια χρήματα αγοράζει παπούτσια για όλη την οικογένεια, το ίδιο σχολείο έβγαλαν;

 8. Ο/Η Λιτσα λέει:

  δεν μας χρειαζεται κανενας ειδικος τα συμφεροντα ειναι μεγαλα και προσπαθουν να μας πεισουν οτι ειναι υγιεινη η μαργαρινη επειδη θελουν να ελεγχουν την διατροφη μας να τρωμε μεταλλαγμενα και τα πλαστικοποιημενα τροφιμα να λενε οτι προερχεται από φυτικα λαδια….το ξερουμε σιγουρα; το ελαιολαδο δεν πιανει μυκητες αλλα αν πεση στο πατωμα θα μαζευτου ζουζουνακια την μαργαρινη την αφησα στο τραπεζι ανοιχτη ουτε μυγα δεν την πλησιασε

  • Ο/Η Ιωάννης λέει:

   Κυρία Λίτσα, μαζί με τους υπόλοιπους είστε βαθιά νυχτωμένοι, μιλώντας για κάτι άγνωστο, άγνωστο είναι και για εμένα φυσικά, αλλά για να τεκμηριώσετε αυτό δίνετε και ΨΕΎΤΙΚΑ παραδείγματα. Λοιπόν όταν έβαζα τα χταπόδια που έπιανα στην απλώστρα ρούχων, για να τα κάνω λιαστά, τα άλειφα κάθε πρωί με ελαιόλαδο και δεν πήγαινε καμία μύγα η άλλο έντομο επάνω τους. Επίσης από τις ψείρες της εγγονούλας μου γλίτωσα όχι από τα φάρμακα που αγόραζε σωρηδόν η μαμά της, αλλά από τον καθημερινό ψεκασμό με ελαιόλαδο στο κεφαλάκι της.

 9. Ο/Η K Kentavros λέει:

  καποτε ελεγαν και για το Καπνισμα οτι ειναι ασφαλες, ακινδυνο και καλο για την υγεια…..οι ιδιοι πισω απο τα ιδια συμφεροντα……μετα εβγαλαν τα τσιγαρα Light….Ας γελασω
  Καλλιοπακι, σου χαριζω τις μαργαρινες, αλλα και τα βουτηρα, γιατι εγω εβγαλα αλλο σχολειο απο εσενα.
  Τα λεμε στο Ωνασιο 😉

 10. Ο/Η billdouz λέει:

  Eσείς που είστε υπέρ της μαργαρίνης δεν σας βάζουν σε σκέψεις λέξεις όπως : το έφτιαξε χημικός, βιομηχανικά επεξεργασμένο, τεχνητό βούτυρο κλπ ? . Ξυπνάτε. Σταματήστε να τρώτε οτιδήποτε χημικό σας πασάρουν και τρώτε υγιεινά. Τρώτε βούτυρο που όσο επεξεργασμένο να είναι αποκλείεται να είναι τόσο σκ…ά όσο η μαργαρίνη. Ή αν δεν θέλετε βούτυρο βάλτε πάνω στο ψωμί ελαιόλαδο, όχι του εμπορίου αλλά απ’ ευθείας από τον παραγωγό. Όποιος ψάχνει βρίσκει. Αυτά που τρώγανε οι γιαγιάδες μας και έζησαν 100 χρόνια.

  • Ο/Η Xenophon Gounaropoulos λέει:

   Τζάμπα τα λόγια σου φίλε! Οι περισσότερες ελληνίδες νοικοκυρές είναι βαθιά νυχτωμένες στο θέμα της μαγαρίνης λόγω παράδοσης ή διαφήμισης (ναι, μαγαρίνη εκ του μαγαρίζω=βρωμίζω). Η παράδοση της μαγαρίνης στην Ελλάδα καλά κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, ίσως από το 1920, σε μορφή μαγειρικού λίπους ή το πασίγνωστο βιτάμ (η μαγαρίνη Νέο Βιτάμ πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά στην γνωστή μορφή πακέτου το 1947!). Στις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι προκαλούσε 30.000 θανάτους από καρδιοπάθειες ετησίως! Τον Ιούνιο 2015 η FDA των ΗΠΑ απαγόρευσε την πώληση μαγαρίνης, καθώς και τη χρήση της, σε κάθε είδους πρωιόντα.
   Όταν είχα παροτρύνει μια γνωστή μου να μη χρησιμοποιεί μαγαρίνη μου έδωσε την πληρωμένη απάντηση:
   – Ποτέ δεν μαγειρεύω με μαγαρίνη, μόνο με βιτάμ! –
   “Πληρωμένη απάντηση” πραγματικά γιατί η Unilever ξοδεύει τεράστια ποσά σε παραπληροφόρηση και διαφήμιση μια και είναι ο μεγαλύτερος προαγωγός μαγαρίνης στον κόσμο με ακαθάριστο κέρδος 10.610.000.000 (10.6 δις) για το 2014!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s